Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Euro 2004: Το ποδοσφαιρικό έπος της Ελλάδας

Euro 2004: Το ποδοσφαιρικό έπος της Ελλάδας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
21/5/2021 14:50
Το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά την ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Βρισκόμαστε στο 2004 και η Πορτογαλία αναλαμβάνει τη φιλοξενία της διοργάνωσης, στοχεύοντας στο πρώτο της ευρωπαϊκό. Αμ δε! Οι Ίβηρες πέφτουν δύο φορές «θύμα» της Ελλάδας, η οποία κατεβαίνει ως το απόλυτο αουτσάιντερ και κατακτά την κορυφή της Ευρώπης, πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του αθλητισμού.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος

«Ασημένιο» αντί «χρυσού» γκολ

Euro 2004: Το ποδοσφαιρικό έπος της Ελλάδας
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα φτάνει αισίως στην 12η έκδοση του και η Πορτογαλία αναλαμβάνει για πρώτη φορά τη διεξαγωγή της διοργάνωσης, επικρατώντας στη ψηφοφορία της Ισπανίας, που θεωρούνταν το απόλυτο φαβορί για να αναλάβει τη φιλοξενία του τουρνουά.

Η διοργάνωση διεξήχθη το διάστημα 12 Ιουνίου – 4 Ιουλίου σε 8 πόλεις. 16 ομάδες έδωσαν το «παρών» στην τελική φάση και χωρίστηκαν σε τέσσερις τετραμελείς ομίλους, με τους δύο πρώτους κάθε γκρουπ να εξασφαλίζουν πρόκριση στα νοκ-άουτ.

Ο κανόνας του «χρυσού γκολ» είχε περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και τη θέση του είχε πάρει το «ασημένιο γκολ». Σύμφωνα με τον κανονισμό, εάν μια ομάδα πετύχαινε γκολ στο πρώτο μέρος της παράτασης και διατηρούσε το υπέρ της σκορ, έπαιρνε την πρόκριση χωρίς να παιχτεί δεύτερο μέρος. Μ’ αυτό τον κανόνα η Ελλάδα απέκλεισε τους Τσέχους στα ημιτελικά.

50 ομάδες ρίχτηκαν στη μάχη των προκριματικών για 15 εισιτήρια και χωρίστηκαν σε δέκα γκρουπ των πέντε ομάδων. Μόνο οι πρώτοι των ομίλων εξασφάλιζαν την πρόκριση για τα τελικά της Πορτογαλίας, ενώ οι δεύτεροι έδιναν αγώνες μπαράζ για τα υπόλοιπα πέντε εισιτήρια.

Προκριματικά:


Η αρχή του παραμυθιού

Euro 2004: Το ποδοσφαιρικό έπος της Ελλάδας
Η Εθνική Ελλάδας είχε αρκετά δύσκολο έργο για την πρόκριση στα τελικά της Πορτογαλίας μιας και τοποθετήθηκε στον 6ο προκριματικό όμιλο μαζί με την ισχυρή Ισπανία, την Ουκρανία του Σεφτσένκο και τις Αρμενία, Β. Ιρλανδία.

Το ξεκίνημα της ήταν εφιαλτικό και κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε. Παρά την καλή εμφάνιση, η «γαλανόλευκη» γνωρίζει εντός έδρας ήττα με 2-0 από την Ισπανία, ενώ τη δεύτερη αγωνιστική ακολουθεί νέα ήττα με το ίδιο σκορ από την Ουκρανία στο Κίεβο. Το κλίμα ήταν πολύ άσχημο και υπήρχαν σενάρια που ήθελαν τον Ότο Ρεχάγκελ να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο παραίτησης.

Τελικά ο Γερμανός τεχνικός αποφάσισε να μείνει για να ολοκληρώσει το έργο του, απόφαση που τον δικαίωσε πανηγυρικά. Η Εθνική τράβηξε μια κόκκινη γραμμή και με σερί έξι συνεχόμενων νικών, κατάφερε να εξασφαλίσει την πρώτη θέση του ομίλου. Η μεγάλη νίκη που την έβαλε σε τροχιά πρόκρισης ήρθε απέναντι στην Ισπανία στη Σαραγόσα. Με τον Καψή να εξαφανίζει τον Ραούλ, η Ελλάδα πήρε ιστορική εκτός έδρας νίκη με 1-0 χάρη σε γκολ του Γιαννακόπουλου στο 42ο λεπτό. Επόμενος… τελικός αυτός απέναντι στην Ουκρανία. Οι Ουκρανοί ήρθαν στη Λεωφόρο με τον αέρα του φαβορί, όμως η Ελλάδα πήρε τη νίκη με 1-0 χάρη στην κεφαλιά του Χαριστέα στο 86ο λεπτό. Η νίκη ήταν… διπλή αφού στο άλλο ματς η Ισπανία «κόλλησε» στο 0-0 με τους Β. Ιρλανδούς και έχασε σημαντικό έδαφος.

Το εισιτήριο της πρόκρισης επικυρώθηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου στις 11 Οκτωβρίου του 2003. Η πίεση για τη νίκη και η μαζική άμυνα των Β. Ιρλανδών επηρέασαν την απόδοση της Εθνικής, όμως η λύτρωση ήρθε στο 69’, με τον Τσιάρτα να μετουσιώνει σε γκολ το πέναλτι που κέρδισε ο Βρύζας. Το 1-0 έμεινε μέχρι το φινάλε και έδωσε στην Ελλάδα την απευθείας πρόκριση ως νικήτρια του 6ου ομίλου. Η Ισπανία βρέθηκε στη 2η θέση με -1 και υποχρεώθηκε να δώσει αγώνα μπαράζ. Οι δύο ομάδες θα διασταύρωναν ξανά τα ξίφη τους στη φάση των ομίλων.

Η ιστορική πρόκριση:



Η έκπληξη της Λετονίας

Euro 2004: Το ποδοσφαιρικό έπος της Ελλάδας
Στον 1ο προκριματικό όμιλο η Γαλλία κάνει περίπατο με «8 στα 8» και «σφραγίζει» το εισιτήριο, δέκα βαθμούς πάνω από την 2η θέση. Αντίθετα, στον 2ο όμιλο έγινε «σφαγή», με την Δανία να τερματίζει πρώτη με +2 από την 4η Βοσνία. Η Νορβηγία προκρίθηκε τελικά στα μπαράζ ως 2η, υπερτερώντας στην ισοβαθμία με την Ρουμανία.

Στον 3ο όμιλο, η Τσεχία σημειώνει 7 νίκες και 1 ισοπαλία, εξασφαλίζοντας το απευθείας εισιτήριο με +3 από την 2η Ολλανδία. Απευθείας πρόκριση και για την Σουηδία, η οποία τερμάτισε πρώτη στον 4ο όμιλο, ένα βαθμό πάνω από την 2η Λετονία, που έκανε τη μεγάλη έκπληξη. Στο 5ο γκρουπ η Γερμανία εξασφάλισε εισιτήριο με +4 από την 2η Σκωτία, ενώ στον 7ο όμιλο η Αγγλία προκρίθηκε δια πυρός και σιδήρου με +1 από την 2η Τουρκία. Για να τα καταφέρει χρειάστηκε να φύγει με ισοπαλία (0-0) από την Κωνσταντινούπολη την τελευταία αγωνιστική.

Στον 8ο όμιλο η Βουλγαρία του Μπερμπάτοφ έκανε την έκπληξη, τερματίζοντας πρώτη, ένα βαθμό πάνω από την 2η Κροατία. Οι Βούλγαροι προκρίθηκαν στα τελικά για πρώτη φορά μετά το 1996, υποχρεώνοντας τους Κροάτες να δώσουν αγώνες μπαράζ. Στο 9ο γκρουπ η Ιταλία παίρνει την πρωτιά, αλλά τα φώτα πέφτουν στην Ουαλία, η οποία τερματίζει πάνω από τη Σερβία και εξασφαλίζει θέση στα μπαράζ. Τέλος, η Ελβετία προκρίθηκε στα τελικά για πρώτη φορά μετά το 1996, αφήνοντας στην 2η θέση την Ρωσία.

Στα μπαράζ, η Ολλανδία διαλύει με 6-1 (συνολικό σκορ) την Σκωτία, η Ρωσία αποκλείει με 1-0 την Ουαλία, ενώ δύσκολη πρόκριση πήρε και η Κροατία, αποκλείοντας με 2-1 την Σλοβενία. Η Ισπανία ισοπεδώνει με 5-1 τους Νορβηγούς, ενώ οι Λετονοί κάνουν την μεγάλη έκπληξη αποκλείοντας με 3-2 τους Τούρκους, ημιφιναλίστ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002.

Φάση ομίλων


1ος όμιλος: Η Ελλάδα σοκάρει τους διοργανωτές

Euro 2004: Το ποδοσφαιρικό έπος της Ελλάδας
Στον 1ο όμιλο, η οικοδέσποινα Πορτογαλία και η Ισπανία του Ραούλ θεωρούνταν τα μεγάλα φαβορί για την πρόκριση, με τις Ρωσία και Ελλάδα να συμπλήρωναν τον όμιλο. Η «γαλανόλευκη» έδινε για δεύτερη φορά το «παρών» σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και πρώτη μετά το Euro 1980, αγνοώντας ακόμα την πρώτη της νίκη σε μεγάλη διοργάνωση.

Στις 12 Ιουνίου η Εθνική ομάδα αντιμετώπισε την οικοδέσποινα Πορτογαλία για την πρεμιέρα του Euro. Οι Έλληνες διεθνείς μπήκαν με τρομερό πάθος και στο 7ο λεπτό άνοιξαν το σκορ με τρομερό σουτ-κεραυνό του Καραγκούνη αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή του Ρικάρντο. Το «Ντραγκάο» είχε παγώσει και η πίεση είχε ανέβει στα ύψη για τους οικοδεσπότες Πορτογάλους.

Οι Ίβηρες δεν βρήκαν απάντηση και στο 51’ ο Σεϊταρίδης ανατράπηκε στην περιοχή από τον πιτσιρικά Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Μπασίνας δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, «γράφοντας» το 2-0 από την «άσπρη βούλα». Στις καθυστερήσεις ο Κριστιάνο Ρονάλντο μείωσε απλώς για το τελικό 2-1, σκορ που σόκαρε τους πάντες. Στο άλλο παιχνίδι, η Ισπανία, με γκολ του Βαλερόν, κέρδισε με 1-0 την Ρωσία και ετοιμάζονταν για το παιχνίδι με τους Έλληνες.



«Όρθια» κόντρα στους Ισπανούς

Euro 2004: Το ποδοσφαιρικό έπος της Ελλάδας
Ελλάδα και Ισπανία συναντήθηκαν ξανά μετά την προκριματική φάση, όμως οι Ισπανοί δεν μπόρεσαν να πάρουν εκδίκηση.

Το γκολ του Μοριέντες στο 28’ δεν άγχωσε την ελληνική ομάδα, που μπήκε μεταμορφωμένη στο δεύτερο μέρος. Ο Ρεχάγκελ ρίχνει στο ματς τον Τσιάρτα και στο 66’ ο άσος της ΑΕΚ βρίσκει με μπαλιά ακριβείας τον Χαριστέα. Αυτός με πλασέ από πλάγια θέση, νικάει τον Κασίγιας ισοφαρίζοντας το σκορ σε 1-1.

Η ελληνική άμυνα πέρασε δύσκολες στιγμές αλλά κράτησε το «χρυσό» βαθμό μέχρι το φινάλε, προκαλώντας νέο σοκ στη διοργάνωση. Ελλάδα και Ισπανία ισοβαθμούσαν στην κορυφή με 4 βαθμούς, ενώ ακολουθούσε η Πορτογαλία με 3, μετά τη νίκη της με 2-1 επί της Ρωσίας. Όλα θα κρίνονταν την τελευταία αγωνιστική...



Η πιο «γλυκιά» ήττα

Euro 2004: Το ποδοσφαιρικό έπος της Ελλάδας
Η Ελλάδα χρειάζονταν έστω ένα βαθμό απέναντι στην αποκλεισμένη Ρωσία, ενώ Πορτογαλία και Ισπανία διασταύρωναν τα ξίφη τους για το άλλο εισιτήριο.

Η Εθνική μπαίνει μουδιασμένα στο ματς και στο 17’ το σκορ έγραφε ήδη 2-0 υπέρ των Ρώσων! Παρά το σοκ, η «γαλανόλευκη» έβγαλε ψυχή και στο 43’ μείωσε σε 2-1 με όμορφο γκολ του Βρύζα, το οποίο αποδείχθηκε σωτήριο στην ισοβαθμία με τους Ισπανούς.

Στο δεύτερο μέρος η Ρωσία πίεζε για ένα 3ο γκολ, που θα έβαζε ταφόπλακα στα όνειρα πρόκρισης. Το 2-1 μένει όμως μέχρι το φινάλε και η Εθνική γνωρίζει την πιο γλυκιά ήττα της ιστορίας της, αφού προκρίνεται στα νοκ-άουτ μετά τη νίκη των Πορτογάλων κόντρα στην Ισπανία (1-0). Οι Ίβηρες πήραν την πρόκριση ως πρωτοπόροι, ενώ η Ελλάδα υπερτερούσε των Ισπανών στην ισοβαθμία, αφήνοντας τους εκτός.




2ος όμιλος: Γαλλο-αγγλική υπεροχή

Euro 2004: Το ποδοσφαιρικό έπος της Ελλάδας
Στον 2ο όμιλο, τα φώτα έπεφταν σε Γαλλία και Αγγλία, με τις Κροατία και Ελβετία να συμπληρώνουν τον όμιλο. Τα δύο φαβορί αναμετρήθηκαν την πρώτη αγωνιστική και η Γαλλία πήρε μεγάλη νίκη με 2-1 χάρη σε δύο γκολ του Ζιντάν στις καθυστερήσεις!

Τη δεύτερη αγωνιστική η Αγγλία νικά με 3-0 τους Ελβετούς, με τον 19χρονο Ρούνεϊ να πετυχαίνει δύο γκολ. Στο άλλο παιχνίδι, Γαλλία και Κροατία έρχονται ισόπαλες 2-2 και όλα ήταν ανοιχτά για την πρωτιά του ομίλου.

Το ελληνικό ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, αφού ο πρώτος του γκρουπ θα ήταν ο αντίπαλος της Ελλάδας στους «8». Σε παιχνίδι με διαιτητή τον Λούμπος Μίχελ και 4ο τον Κύρο Βασάρα, η Γαλλία νικά με 3-1 τους Ελβετούς και καπαρώνει την πρώτη θέση του ομίλου παρά την εντυπωσιακή νίκη των Άγγλων με 4-2 επί των Κροατών. Ο Ρούνεϊ φτάνει τα 4 γκολ στο τουρνουά και το όνομα του «παίζει» σ’ όλα τα πρωτοσέλιδα.

3ος όμιλος: Τριπλή ισοβαθμία με θύμα την Ιταλία

Euro 2004: Το ποδοσφαιρικό έπος της Ελλάδας
Στον 3ο όμιλο, η Ιταλία ήταν το μεγάλο φαβορί σε όμιλο με Σουηδία, Δανία και Βουλγαρία. Η τελευταία αποδείχθηκε σάκος του μποξ και στην πρεμιέρα ηττήθηκε με 5-0 από την Σουηδία των Ιμπραΐμοβιτς, Λιούμπεργκ, Λάρσον και τον μετέπειτα «ερυθρόλευκο» Μέλμπεργκ. Στο άλλο παιχνίδι, Ιταλία και Δανία δημιουργούν ευκαιρίες αλλά μένουν στο 0-0.

Η Ιταλία δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε τη δεύτερη αγωνιστική, καθώς αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Σουηδία, που ισοφάρισε το σκορ στο 85’ με μαγικό γκολ του Ιμπραΐμοβιτς (photo). Στο άλλο παιχνίδι, η Δανία νικά με 2-0 τους Βούλγαρους και φτάνει τους τέσσερις βαθμούς. Όλα θα κρίνονταν την τελευταία αγωνιστική…

Με γκολ του Κασάνο στο 90+4’ η Ιταλία νικά με 2-1 την Βουλγαρία και φτάνει τους 5 βαθμούς, όσους είχαν και Δανία, Σουηδία μετά τη μεταξύ τους ισοπαλία (2-2) στο άλλο ματς. Έτσι σχηματίστηκε τριπλή ισοβαθμία και οι Ιταλοί έχοντας σκοράρει τα λιγότερα γκολ έμειναν εκτός! Οι Σουηδοί με 8 γκολ εξασφάλισαν την πρωτιά, ενώ οι Δανοί πήραν το δεύτερο εισιτήριο χάρη στα 3 γκολ του Τόμασον.

4ος όμιλος: Τσεχία για χειροκρότημα, Γερμανία για… κλάματα

Euro 2004: Το ποδοσφαιρικό έπος της Ελλάδας
Στον 4ο όμιλο, η πρωτάρα Λετονία ήταν ο φτωχός συγγενής σε γκρουπ με Ολλανδία, Γερμανία και Τσεχία. Στα αξιοσημείωτα πως ο όμιλος των Λετονών ήταν ίδιος με αυτόν της Ελλάδας στην πρώτη της συμμετοχή στη διοργάνωση, το 1980. Η μόνη διαφορά ήταν ότι αντί για την Τσεχία, η «γαλανόλευκη» είχε αντιμετωπίσει την Τσεχοσλοβακία.

Όπως η Ελλάδα στη διοργάνωση της Ιταλίας, έτσι και η Λετονία απέσπασε «λευκή ισοπαλία» με τους Γερμανούς, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά τα «πάντσερ» καίγονταν για τη νίκη, μετά την ισοπαλία (1-1) με τους Ολλανδούς στο ντέρμπι της 1ης αγωνιστικής. Από την άλλη, η Λετονία είχε ηττηθεί δύσκολα με 2-1 από τους Τσέχους, στην πρεμιέρα του ομίλου, δεχόμενη γκολ στο 85’.

Οι Τσέχοι έκαναν το «2 στα 2» νικώντας με 3-2 την Ολλανδία, παρότι βρέθηκαν δύο φορές πίσω στο σκορ. Μπάρος (71’) και Σμίτσερ (88’) έφεραν… τούμπα το ματς και χάρισαν στην Τσεχία την πρόκριση. Η ομάδα του Κάρελ Μπρούκνελ δεν έμεινε εκεί, αφού με νέα ανατροπή, νίκησε με 2-1 την Γερμανία και την απέκλεισε από τους ομίλους κάνοντας το «3 στα 3». Το δεύτερο εισιτήριο εξασφάλισε η Ολλανδία, η οποία νίκησε με 3-0 τους Λετονούς χάρη σε δύο γκολ του Φαν Νίστελροϊ.

Προημιτελικοί:


Η Ελλάδα «αποκαθήλωσε» την Γαλλία

Euro 2004: Το ποδοσφαιρικό έπος της Ελλάδας
Η πρόκριση της Ελλάδας στην οκτάδα είχε προκαλέσει φρενίτιδα ενθουσιασμού και όλοι περίμεναν αγωνιωδώς το παιχνίδι με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Γαλλία. Η λογική έλεγε ότι η ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν θα έβαζε τέλος στην τρομερή πορεία των Ελλήνων, όμως αυτή η ομάδα είχε βαλθεί να τους τρελάνει όλους!

Από τα πρώτα λεπτά ο Ρεχάγκελ είχε στήσει την ελληνική ομάδα με στόχο να πάει το παιχνίδι σε αργό ρυθμό και να μπλοκάρει τα ατού των Γάλλων. Ο Σεϊταρίδης είχε αναλάβει τον Ανρί, ο Καψής μάρκαρε τον Τρεζεγκέ, ενώ ο Ζιντάν προσπαθούσε να βρει χώρο ανάμεσα σε Καραγκούνη, Κατσουράνη και Ζαγοράκη. Η Εθνική δεν ήταν μόνο άριστη ανασταλτικά αλλά «χτυπούσε» με αξιώσεις στην κόντρα, έχοντας κάποιες καλές στιγμές για να πετύχει γκολ, με κορυφαία τη φάση του 16’, όπου ο Μπαρτέζ μπλόκαρε στη γραμμή την προβολή του Κατσουράνη.

Η Γαλλία είχε φλύαρη υπεροχή και το πλήρωσε στο 65’. Ο Ζαγορακής με μαγική ενέργεια που θα ζήλευε και ο… Ζιντάν, πέρασε με υποδειγματική ντρίπλα τον Λιζαραζού και έβγαλε «συστημένη» σέντρα για τον Χαριστέα, ο οποίος με «καρφωτή» κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Οι πρωταθλητές Ευρώπης δεν μπόρεσαν να βρουν απάντηση απέναντι στην πολυπρόσωπη ελληνική άμυνα και η Ελλάδα τους ανάγκασε να παραδώσουν το στέμμα τους! Η Εθνική ήταν στα ημιτελικά και όλοι οι Έλληνες βγήκαν στους δρόμους. Δεν θα ήταν η τελευταία φορά…



Πορτογαλία και Ολλανδία από τη... βούλα

Euro 2004: Το ποδοσφαιρικό έπος της Ελλάδας
Μια ημέρα νωρίτερα είχε διεξαχθεί ο πρώτος χρονικά προημιτελικός ανάμεσα στην οικοδέσποινα Πορτογαλία και την Αγγλία. Μόλις στο 3’ ο Όουεν έβαλε μπροστά στο σκορ τους Άγγλους, όμως στο 83’ ο Πόστιγκα (μετέπειτα παίκτης του Παναθηναϊκού) ισοφάρισε το σκορ σε 1-1, στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση. Ο Ρούι Κόστα ολοκλήρωσε την ανατροπή στο 110’, όμως πέντε λεπτά μετά ο Λάμπαρντ ισοφάρισε σε 2-2 και όλα κρίθηκαν στα πέναλτι.

Στην πρώτη εκτέλεση, ο Μπέκαμ στέλνει τη μπάλα στα ουράνια, σ’ ένα από τα χειρότερα πέναλτι όλων των εποχών. Η μπάλα βρέθηκε στα χέρια ενός Ισπανού (υπερ)τυχερού, ο οποίος την πούλησε στο eBay έναντι σχεδόν 30 χιλιάδων ευρώ! Η κατάρα των Άγγλων στα πέναλτι δεν έσπασε και η Πορτογαλία πήρε την πρόκριση με 6-5! Οι Άγγλοι γνώρισαν ακόμα έναν αποκλεισμό σε ευρωπαϊκό νοκ-άουτ, ενώ δύο χρόνια μετά, οι Πορτογάλοι θα απέκλειαν ξανά τους Άγγλους στα πέναλτι, αυτή τη φορά για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τα άλλα δύο εισιτήρια για τα ημιτελικά πήγαν σε Ολλανδία και Τσεχία. Οι Ολλανδοί έμειναν στο 0-0 με την Σουηδία, όμως –σε αντίθεση με τους Άγγλους- «έσπασαν» την κατάρα των πέναλτι, παίρνοντας την πρόκριση με 5-4 αντί των Σκανδιναβών που είχαν μοιραίους τους Ιμπραΐμοβιτς και Μέλμπεργκ. Στο άλλο ματς, η Τσεχία έκανεπερίπατο κόντρα στους Δανούς, τους οποίους διέλυσε με 3-0 χάρη σε γκολ των Κόλερ (49’) και Μπάρος (63’, 65’).

Ημιτελικοί:


Γκολ και φύγαμε για τελικό!

Euro 2004: Το ποδοσφαιρικό έπος της Ελλάδας
Ο πρώτος χρονικά ημιτελικός ήταν αυτός ανάμεσα στην Πορτογαλία και την Ολλανδία. Οι διοργανωτές ανοίγουν το σκορ με κεφαλιά του Ρονάλντο (26’) ενώ στο 58' ο Μανίς πετυχαίνει ένα από τα γκολ του τουρνουά με τρομερό ψηλοκρεμαστό σουτ από τα πλάγια της περιοχής.

Η Ολλανδία μείωσε στο 63’ με αυτογκόλ του Αντράντε και λίγο έλλειψε να ισοφαρίσει σε 2-2, όμως ο Μακάι δεν μπόρεσε για λίγα εκατοστά να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα του Ρικάρντο. Η Πορτογαλία γλίτωσε την ισοφάριση και προκρίθηκε στον τελικό, με τους οπαδούς της να ζητούσαν ως αντίπαλο την Ελλάδα, θέλοντας φυσικά εκδίκηση για την ήττα της πρεμιέρας.

Στον δεύτερο ημιτελικό, η Τσεχία ήταν το απόλυτο φαβορί κόντρα στην Ελλάδα, μετρώντας τέσσερις νίκες στο τουρνουά. Η Εθνική με τη γνωστή αμυντική της συνταγή, περίμενε στην περιοχή της τους Τσέχους, που μπήκαν… μανιασμένοι στο ματς. Ο Ροζίτσκι με σουτ-«κεραυνό» σημαδεύει το οριζόντιο δοκάρι του Νικοπολίδη, ο οποίος λίγο αργότερα αποκρούει σωτήρια την προσπάθεια του Γιανκουλόφσκι.

Στο 39’ ο τραυματισμός του Τσέχου αστέρα, Πάβελ Νέντβεντ, σε μια ανύποπτη φάση, άλλαξε τις ισορροπίες, αφού ο αρχηγός της Τσεχίας αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Ο Σμίτσερ πήρε τη θέση του, αλλά το κενό του άσου της Γιουβέντους ήταν μεγάλο για να καλυφθεί. Στο δεύτερο μέρος, Ροζίτσκι και Κόλερ έκρυψαν τη μπάλα, όμως ο τελευταίος δεν κατάφερε να ευστοχήσει από πλεονεκτική θέση. Λίγο αργότερα, ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, Μπάρος βρέθηκε απέναντι στον Νικοπολίδη αλλά σούταρε ελάχιστα άουτ.
Euro 2004: Το ποδοσφαιρικό έπος της Ελλάδας
Η Ελλάδα άντεξε την πίεση και οδήγησε το παιχνίδι στον έξτρα χρόνο. Η είσοδος του Τσιάρτα αντί του Βρύζα και η μετακίνηση του Γιαννακόπουλου πιο μπροστά, έβαλε προβλήματα στους Τσέχους, που είχαν αρχίσει να χάνουν δυνάμεις. Η «γαλανόλευκη» ήταν εντυπωσιακή, έχοντας δύο μεγάλες ευκαιρίες με τον Γιαννακόπουλο για να ανοίξει το σκορ.

Στο 103’ ο Τσεχ έδιωξε με δυσκολία την κεφαλιά του Δέλλα, όμως δύο λεπτά μετά δεν θα τα κατάφερνε… Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους της παράτασης, ο Τσιάρτας ανέλαβε την εκτέλεση κόρνερ και ο «Κολοσσός» με κεφαλιά στην «καρδιά» της τσεχικής άμυνας, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα! Οι Τσέχοι δεν πρόλαβαν να κάνουν ούτε σέντρα και ο Κολίνα σφύριξε τη λήξη, χάρη στον κανόνα του «ασημένιου» γκολ. Η Ελλάδα ήταν στον τελικό, πραγματοποιώντας ακόμα ένα ποδοσφαιρικό θαύμα.

Οι Τσέχοι διεθνείς, ξαπλωμένοι στο χορτάρι, δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν τι είχε συμβεί… Είχαν πέσει και αυτοί θύμα της τρομερής ελληνικής ομάδας, που είχε διαψεύσει όλα τα προγνωστικά. Ο κόσμος βγαίνει ξανά στους δρόμους και το σύνθημα «Σήκωσε το το γα@@@@@ο» ακούγεται σε κάθε ελληνική πλατεία. Μοναδικές στιγμές που όσοι τις έζησαν, δεν θα τις ξεχάσουν ποτέ. Το πάρτι όμως μόλις είχε αρχίσει…



Τελικός:


Ελληνικό έπος

Euro 2004: Το ποδοσφαιρικό έπος της Ελλάδας
Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, οι δύο ομάδες που άνοιξαν την αυλαία του τουρνουά θα έρχονταν αντιμέτωπες και στον τελικό. Η οικοδέσποινα Πορτογαλία αντιμετώπιζε την Ελλάδα με έπαθλο το ευρωπαϊκό τρόπαιο. Ο αγώνας έγινε στις 4 Ιουλίου στο «Ντα Λουζ» της Λισαβόνας, με τους Έλληνες οπαδούς να δίνουν δυναμικό «παρών».

Ο Ότο Ρεχάγκελ δεν μπορούσε να υπολογίζει στον Γιώργο Καραγκούνη, ο οποίος δεν είχε δικαίωμα να αγωνιστεί λόγω κίτρινων καρτών. Ένας πονοκέφαλος λιγότερος για την ομάδα του Φελίπε Σκολάρι, που δεν είχε ξεχάσει το γκολ του «Κάρα» στην πρεμιέρα του τουρνουά.

Σε αντίθεση με αυτό το παιχνίδι, οι Πορτογάλοι δεν αντιμετώπισαν με υπεροψία την ελληνική ομάδα. Πως θα μπορούσαν άλλωστε… Η Ελλάδα έδωσε την κατοχή στους Πορτογάλους, θωράκισε την άμυνα της και πίεζε ασφυχτικά στη μεσαία γραμμή, στοχεύοντας να «χτυπήσει» στις αντεπιθέσεις. Ο Νικοπολίδης έπιασε από νωρίς δουλειά, απομακρύνοντας το διαγώνιο σουτ του Μιγκέλ, ενώ η απάντηση της Ελλάδας ήρθε στο 16’, με τον Ρικάρντο να προλαβαίνει την τελευταία στιγμή τον Χαριστέα.

Παουλέτα και Μανίς προσπάθησαν με μακρινά σουτ να απειλήσουν την εστία του Νικοπολίδη, ο οποίος όμως δεν συνάντησε πρόβλημα. Το 0-0 ήταν το αποτέλεσμα του πρώτου μέρους, με τους Φίγκο και Ρονάλντο να μην φτάνουν σε κανένα σημείο κοντά στο γκολ.
Euro 2004: Το ποδοσφαιρικό έπος της Ελλάδας
Οι Έλληνες διεθνείς, παίζοντας με πάθος και αυτοπεποίθηση, δεν επέτρεψαν στους Πορτογάλους να απειλήσουν και στο 57’ «πάγωσαν» το «Ντα Λουζ». Ο Μπασινάς εκτέλεσε κόρνερ και ο Χαριστέας πηδώντας ψηλότερα από όλους, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ρικάρντο για το 1-0! Το μεγάλο βήμα είχε γίνει και η ομάδα του Ρεχάγκελ καλούνταν να διαχειριστεί το υπέρ της προβάδισμα.

Οι Πορτογάλοι δεν μπορούσαν να το πιστέψουν και όσο περνούσαν τα λεπτά τα πόδια τους γίνονταν ολοένα και βαρύτερα. Ρονάλντο και Φίγκο προσπαθούσαν να απειλήσουν με μακρινά σουτ, ενώ ο πρώτος βρέθηκε απέναντι στον Νικοπολίδη, αλλά το τελείωμα του ήταν απογοητευτικό. Ο Έλληνας γκολκίπερ είπε «όχι» και σε βολίδα του Καρβάλιο, ενώ λίγο αργότερα είδε το σουτ του Φίγκο να περνά δίπλα από το δεξί του δοκάρι.

Η Ελλάδα άντεξε την πίεση και το σφύριγμα της λήξης από τον Μερκ «σφράγισε» μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του αθλητισμού. Ο φωτεινός πίνακας του σταδίου έγραφε «Ελλάδα Πρωταθλήτρια Ευρώπης 2004» και οι Έλληνες διεθνείς προσπαθούσαν να συνειδητοποιήσουν τον άθλο που μόλις είχαν πετύχει. Ο Ζαγοράκης παρέλαβε το τρόπαιο από τον Εουσέμπιο και το σήκωσε στον ουρανό της Λισαβόνας, μαζί με την ελληνική σημαία που κρατούσε στο ένα του χέρι.

Το όνομα της Ελλάδας γράφτηκε στη «Χρυσή Βίβλο» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες βγήκαν στους δρόμους, αποδεικνύοντας ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα άθλημα.


Euro 2004: Το ποδοσφαιρικό έπος της Ελλάδας

Η καλύτερη ενδεκάδα

Euro 2004: Το ποδοσφαιρικό έπος της Ελλάδας
Η Ελλάδα κατέκτησε το τρόπαιο, ωστόσο κορυφαίος τερματοφύλακας δεν αναδείχθηκε ο Αντώνης Νικοπολίδης αλλά ο Πετρ Τσεχ. Μόλις 22 σε εκείνη τη διοργάνωση, ο Τσέχος γκολκίπερ έδειξε τα πρώτα δείγματα του ταλέντου του και εκείνο το καλοκαίρι υπέγραψε μεγάλο συμβόλαιο με την Τσέλσι.

Η Ελλάδα δεν δέχτηκε γκολ στα νοκ-άουτ και γι’ αυτό ευθύνονταν σε μεγάλο βαθμό ο Τραϊανός Δέλλας. Μαζί με τον Παντελή Καψή οι δύο άσοι συγκροτούσαν ένα απροσπέλαστο αμυντικό δίδυμο, όμως μόνο ο πρώτος συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία ενδεκάδα. Δίπλα του ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, ο οποίος έλαμψε με την παρουσία του στα γήπεδα της Πορτογαλίας και εκείνο το καλοκαίρι βρέθηκε στην πόρτα της Ρεάλ. Τελικά υπέγραψε στην Πόρτο.

Στους κορυφαίους του τουρνουά συμπεριλήφθηκε και ο Ρικάρντο Καρβάλιο, που εκείνη τη χρονιά ακολούθησε τον Ζοζέ Μουρίνιο στην Τσέλσι. Την τετράδα συμπληρώνει ο Τζιανλούκα Τζαμπρότα, ο οποίος δύο χρόνια μετά θα ήταν στους πρωταγωνιστές της Ιταλίας στην πορεία της μέχρι την κορυφή του κόσμου.

Στο χώρο του κέντρου ξεχωρίζει η παρουσία του Θοδωρή Ζαγοράκη, αρχηγού της Εθνικής και κορυφαίου παίκτη της διοργάνωσης. Παρότι δεν σκόραρε στο τουρνουά ο «Ζαγόρ» ήταν απ’ τους πρωταγωνιστές της Ελλάδας στα γήπεδα της Πορτογαλίας, ενώ η ασίστ του στον προημιτελικό με τους Γάλλους παραμένει αξέχαστη.

Δεύτερος στην κορυφαία τριάδα του κέντρου ο Μανίς. Ο Πορτογάλος μέσος πραγματοποίησε εντυπωσιακό τουρνουά, με αποκορύφωμα το τρομερό γκολ που πέτυχε στον ημιτελικό με τους Ολλανδούς. Βέβαια, στη συνέχεια η πορεία της καριέρας του ήταν καθοδική. Την τριάδα συμπληρώνει ο θρύλος της Γιουβέντους, Πάβελ Νέτβεντ, ο οποίος ήταν ο μεγάλος άτυχος του ημιτελικού με την Ελλάδα, αποχωρώντας τραυματίας στο πρώτο μέρος.

Ο Άγγελος Χαριστέας ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Ελλάδας, ωστόσο δεν συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία ενδεκάδα! Αντίθετα, η UEFA επέλεξε τον Μίλαν Μπάρος, πρώτο σκόρερ του τουρνουά με 5 γκολ. Δεύτερος της λίστας ο 19χρονος Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος ξέσπασε σε κλάματα μετά το χαμένο τελικό. Η συνέχεια της καριέρας του δεν είχε χώρο για δάκρια. Την τριάδα της επίθεσης συμπληρώνει ο 19χρονος Γουέϊν Ρούνεϊ, συμπαίκτης του Κριστιάνο Ρονάλντο στην κοινή τους θητεία στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο 18χρονος επιθετικός πέτυχε 4 γκολ στο τουρνουά και ένα νέο αστέρι άρχισε να ανατέλλει…



Διαβάστε ΕΔΩ τα αφιερώματα για τις προηγούμενες διοργανώσεις

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.