Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Όταν η ερασιτεχνική Τσόρλι υποχρέωνε την Γουλβς στην πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας της

Όταν η ερασιτεχνική Τσόρλι υποχρέωνε την Γουλβς στην πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας της

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
22/1/2021 02:07
Η αυλαία του 4ου γύρου του Κυπέλλου Αγγλίας ανοίγει σήμερα (22/1) με την αναμέτρηση της ερασιτεχνικής Τσόρλι απέναντι στην Γουλβς. Το παιχνίδι μπορεί σε μια πρώτη ανάγνωση να χαρακτηριστεί ως… αντιεμπορικό, ωστόσο για τους φίλους των δύο ομάδων η κλήρωση του ζευγαριού αποτελεί ένα απίστευτο παιχνίδι της μοίρας. Κι αυτό διότι το 1986 οι δύο σύλλογοι είχαν ξανασυναντηθεί στο Κύπελλο, με την μικρή ομάδα από το Λανκασάιρ να αποκλείει τους «λύκους» με σκορ 3-0. Ο αποκλεισμός αυτός έχει χαρακτηριστεί ως το ναδίρ της ιστορίας της Γουλβς.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος

Αναμφίβολα, η Γουλβς αποτελεί μια από τις διασημότερες και πιο ιστορικές ομάδες στο βρετανικό ποδόσφαιρο. Ιδρυτικό μέλος της Φούτμπολ Λιγκ το 1888 και κάτοχος τριών πρωταθλημάτων τη «χρυσή» γι’ αυτήν δεκαετία του 50’. Το 1954, μετά τη φιλική νίκη επί της ισχυρής Χόνβεντ με 3-2, ο ιστορικός προπονητής των «λύκων», Σταν Κάλις είχε ανακηρύξει την ομάδα του παγκόσμια πρωταθλήτρια. Η συγκεκριμένη δήλωση αποτέλεσε αφορμή ώστε τελικά η UEFA, μετά τις επίμονες προσπάθειες του Γκαμπριέλ Ανό, να ιδρύσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1955.

Μπορεί η Γουλβς να μην πανηγύρισε άλλο πρωτάθλημα μετά το 1959, ωστόσο δεν έμεινε μακριά από τις επιτυχίες τις επόμενες δύο δεκαετίες, κατακτώντας ένα Κύπελλο Αγγλίας κι ένα Λιγκ Καπ, ενώ το 1972 έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Τα επόμενα χρόνια όμως αποτέλεσαν μελανές σελίδες στην ιστορία των «λύκων», με αποκορύφωμα εκείνον τον ντροπιαστικό αποκλεισμό από την ερασιτεχνική Τσόρλι στο Κύπελλο, τον Νοέμβριο του 1986.

Ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία


Η δεκαετία του 80’ ξεκινούσε με ιδανικό τρόπο για την Γουλβς, η οποία τον Μάρτιο του 1980 κατακτούσε το Λιγκ Καπ Αγγλίας απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, Νότιγχαμ Φόρεστ, με σκόρερ τον Σκωτσέζο Άντι Γκρέι, την ακριβότερη τότε μεταγραφή του αγγλικού ποδοσφαίρου (1.49 εκατ. λίρες). Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η συνέχεια της δεκαετίας θα έβρισκε τους «λύκους» στο χείλος της καταστροφής.

Τον Αύγουστο του 1979 ο σύλλογος είχε κάνει τα αποκαλυπτήρια της νέας εξέδρας του «Μολινό», την εξέδρα «Τζον Άιρλαντ», έργο που κόστισε το ποσό των 2.5-3 εκατ. λιρών και αποτέλεσε καταλύτη για τη σχεδόν οικονομική καταστροφή του συλλόγου.

Όταν η ομάδα υποβιβάστηκε στην 2η κατηγορία το 1982, τα χρέη άρχιζαν να αυξάνονται σε επικίνδυνο βαθμό και ο σύλλογος σώθηκε από πτώχευση στο… παρά πέντε, όταν αγοράστηκε από μια κοινοπραξία με μπροστάρη τον πρώην παίκτη, Ντέρεκ Ντάγκαν. Η εξαγορά αρχικά χρηματοδοτήθηκε από δύο Σαουδάραβες αδελφούς, τον Μαχμούντ και τον Μοχαμάντ Μπχάτι και οδήγησε στην άμεση επιστροφή της ομάδας στην πρώτη κατηγορία το 1983.

Από την 1η κατηγορία στην 4η μέσα σε τρία χρόνια!


Ωστόσο, η αποτυχία των δύο αδερφών Μπχάτι να επενδύσουν αρκετά στο κλαμπ, προκάλεσε ένα εφιαλτικό ντόμινο υποβιβασμών. To 1984 οι «λύκοι», με μόλις 6 νίκες σε 42 παιχνίδια, υποβιβάστηκαν στην 2η κατηγορία, ενώ την επόμενη σεζόν σημείωσαν μόλις 8 νίκες, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν στην 3η κατηγορία. Η κατρακύλα όμως δεν είχε τέλος, αφού το φινάλε της σεζόν 1985-86 βρήκε την ιστορική ομάδα για πρώτη φορά στην 4η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ο κίνδυνος διάλυσης της ήταν μεγαλύτερος από ποτέ.

Ευτυχώς για την Γουλβς, μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής είδε τον σύλλογο να πουλά τα περιουσιακά του στοιχεία στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Asda και σε μια μεσιτική εταιρεία ώστε να παραμείνει «ζωντανή».

«Δεν είχαμε λεφτά ούτε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς και υπήρχαν κατσαρίδες στα αποδυτήρια», αναφέρει στο BBC, ο οπαδός της, Γουλβς, Ρας Έβερς, ο οποίος ήταν ένας από τους 750 οπαδούς της Γουλβς που βρίσκονταν στο «Μπέρντεν Παρκ» στον αποκλεισμό της ομάδας τους από την Τσόρλι.
Όταν η ερασιτεχνική Τσόρλι υποχρέωνε την Γουλβς στην πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας της

Η Τσόρλι στο δρόμο της Γουλβς


Όταν η ερασιτεχνική Τσόρλι υποχρέωνε την Γουλβς στην πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας της
Τον Οκτώβριο του 1986, ο Γκρέιαμ Τέρνερ έχοντας αποχωρήσει πρόσφατα από την Άστον Βίλα, πήρε την απόφαση να αναλάβει τον πάγκο της Γουλβς. Μερικές μόλις ημέρες μετά, η ομάδα του κληρώθηκε στο Κύπελλο με την Τσόρλι, ομάδα που αγωνίζονταν στην 3η κατηγορία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της χώρας.

Η Τσόρλι, που τότε είχε προπονητή τον τωρινό πρόεδρο του συλλόγου, Κεν Ράιτ, ήταν μια ερασιτεχνική ομάδα που είχε προκριθεί στον 1ο γύρο του Κυπέλλου για πρώτη φορά στην 103η ιστορία της. Όπως αναφέρει το BBC, οι παίκτες της αμείβονταν με 25 λίρες την εβδομάδα, ενώ η ομάδα ήταν άγνωστη τότε στο ευρύ κοινό.

Το ραντεβού της Τσόρλι με την ιστορία λίγο έλειψε να μη συμβεί ποτέ, αφού αρχικά είχε κληρωθεί με την Χάλιφαξ. Ωστόσο, προέκυψε ένα μεγάλο λάθος της Ομοσπονδίας στην κλήρωση, με την τοποθέτηση της Ντάρλινγκτον σε λάθος γεωγραφικό όμιλο, και τελικά η Τσόρλι κλήθηκε να παίξει με την Γουλβς.

Το παιχνίδι διεξήχθη στις 15 Νοεμβρίου του 1986, στο γήπεδο της Μπόλτον, Μπέρντεν Παρκ, αφού η έδρα της Τσόρλι βρίσκονταν υπό ανακατασκευή. Η Γουλβς προηγήθηκε με 1-0 αλλά ισοφαρίστηκε σε 1-1 κι έτσι το ζευγάρι οδηγήθηκε σε επαναληπτικό στο… ερειπωμένο «Μολινό», αφού οι δύο από τις τέσσερις εξέδρες του ιστορικού γηπέδου βρίσκονταν υπό κατάρρευση. Στα δημοσιεύματα, όλοι ανέφεραν πως η Τσόρλι έχασε μια ιστορική ευκαιρία, αφού θεωρούνταν δεδομένο ότι η Γουλβς θα έπαιρνε την πρόκριση στη ρεβάνς στην έδρα της. Ο προπονητής της Τσόρλι όμως είχε άλλη άποψη: «Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε στο Μολινό. Μπορούμε να κερδίσουμε».

Το ball boy που κράτησε… onside τον σκόρερ της Τσόρλι


Η ρεβάνς διεξήχθη στις 18 Νοεμβρίου του 1986 στο «Μολινό», με το παιχνίδι να λήγει κι αυτό 1-1. Ήρωας της Τσόρλι ήταν ο τερματοφύλακας της, Σενιόρ, πυροσβέστης στο επάγγελμα, ο οποίος αναγκάστηκε να αλλάξει φανέλα στο ημίχρονο από τις πολλές εκτινάξεις που χρειάστηκε να κάνει στο λασπωμένο χορτάρι του γηπέδου.

Η Γουλβς είχε πάρει το προβάδισμα με 1-0, αλλά τελικά ισοφαρίστηκε σε 1-1, με ένα γκολ που όπως έχει αναφέρει ο τότε τεχνικός των «λύκων», Τέρνερ, ήταν οφσάιντ. «Ο επιθετικός της Τσόρλι ήταν κατά πολλά εκατοστά οφσάιντ, όμως ο λάισμαν είδε μια κίτρινη μπλούζα και θεώρησε ότι καλύπτονταν από παίκτη μας. Την κίτρινη μπλούζα όμως φορούσε ένα ball boy που ήταν σχεδόν μέσα στο γήπεδο». Σκόρερ της Τσόρλι ήταν ο Πολ Μος, ο οποίος δούλευε ως μπογιατζής και διακοσμητής!

Το 1-1 ήταν το τελικό σκορ, πέναλτι δεν υπήρχαν τότε και ο νικητής θα προέκυπτε μετά από τρίτο παιχνίδι. Η Τσόρλι κέρδισε στο στρίψιμο του νομίσματος κι έτσι ήταν η γηπεδούχος.



Η μέρα που η Γουλβς έπιασε… πάτο


Όταν η ερασιτεχνική Τσόρλι υποχρέωνε την Γουλβς στην πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας της
Το τρίτο και καθοριστικό παιχνίδι διεξήχθη στις 25 Νοεμβρίου στο «Μπέρντεν Παρκ», με 5421 οπαδούς να βλέπουν τον Δαυίδ, όχι απλά να νικά τον Γολιάθ, αλλά να τον κατατροπώνει! Η Τσόρλι επικράτησε με το θριαμβευτικό 3-0 της Γουλβς και πήρε μια ιστορική πρόκριση για τον 2ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας, ρίχνοντας στο καναβάτσο τους «λύκους», που δεν είχαν ούτε σουτ στο στόχο!

«Ήταν γελοιωδώς άνετο για εμάς. Είχα λίγα να κάνω», είπε για το παιχνίδι ο γκολκίπερ της Τσόρλι, Σενιόρ, ο οποίος διατηρεί προσωπικό άλμπουμ με φωτογραφίες της καριέρας, το οποίο είναι γεμάτο από εκείνο το παιχνίδι. «Η Γουλβς περνούσε δύσκολες στιγμές, όμως παρέμενε ένα διάσημο όνομα στο ποδόσφαιρο της χώρας. Όταν κληρωθήκαμε μαζί τους, υπήρξαν μεγάλοι πανηγυρισμοί».

Ο σοκαριστικός αποκλεισμός της Γουλβς, έγινε πρώτη είδηση στις εφημερίδες. Η «Birmingham Evening Mail» είχε σκίτσο έναν λύκο σε φέρετρο και τίτλο «Η κάποτε περιφανή Γουλβς, θάφτηκε από ερασιτεχνική ομάδα». Από την άλλη, η David Instone’s Express & Star είχε τίτλο «Ντροπή! Η Γουλβς βυθίστηκε σε νέο πάτο. Οι ερασιτέχνες έσβησαν την τελευταία αξιοπρέπεια των παικτών του Τέρνερ».

Όταν η ερασιτεχνική Τσόρλι υποχρέωνε την Γουλβς στην πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας της
Ο Τέρνερ είχε πει τότε για εκείνο το παιχνίδι: «Ήταν σαν να έπαιζαν άνδρες με παιδιά. Η Τσόρλι ήταν πιο δυνατή, είχε καλύτερη φυσική κατάσταση και μεγαλύτερη ικανότητα. Αναλαμβάνω το βάρος της κριτικής, αλλά αυτό είναι μόνο το αποκορύφωμα τεσσάρων ή πέντε ετών κακοδιαχείρισης του συλλόγου».

Ο γκολκίπερ της Τσόρλι αποκάλυψε ότι μετά την πρόκριση επί της Γουλβς, οι παίκτες έλαβαν μπόνους 120 λιρών, σχεδόν πέντε φορές τον εβδομαδιαίο μισθό τους. Στον επόμενο γύρο η Τσόρλι κληρώθηκε απέναντι στην Πρέστον, όπου μπροστά σε 15.133 φιλάθλους έφερε ισοπαλία 0-0 κι έστειλε το ζευγάρι σε επαναληπτικό. Εκεί όμως το όνειρο «έσβησε», αφού η ομάδα γνώρισε ήττα-αποκλεισμό με 5-0, σε παιχνίδι που διεξήχθη σε πλαστικό χλοοτάπητα.



Η ανάκαμψη με την… υπογραφή του Μπουλ

Όταν η ερασιτεχνική Τσόρλι υποχρέωνε την Γουλβς στην πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας της
Ο αποκλεισμός της Γουλβς από την Τσόρλι εκείνο τον Νοέμβριο έχει χαρακτηριστεί ως το σημείο που η ιστορική ομάδα του Γουλβερχάμπτον έπιασε… πάτο. «Αυτό πρέπει να είναι το πιο χαμηλό σημείο στην ιστορία του συλλόγου», είχε πει ο θρύλος της ομάδας, Μπίλι Ράιτ.

Μετά την καταιγίδα όμως, έρχεται λιακάδα κι ο ντροπιαστικός αποκλεισμός από την Τσόρλι ήταν το σημείο καμπής ώστε η ομάδα να επιστρέψει στο δρόμο των επιτυχιών. Ο τότε προπονητής της, Τέρνερ έχει πει χρόνια μετά: «Το επόμενο πρωί μετά τον αποκλεισμό θυμάμαι τις εφημερίδες να θεωρούσαν ότι είχε μπει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο. Ήταν όσο πιο κάτω μπορούσαμε να φτάσουμε. Όμως μετά από αυτό, αρχίσαμε σιγά σιγά την επάνοδο».

Λίγες ημέρες πριν το πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων στο Κύπελλο, ο Τέρνερ είχε αποσπάσει την υπογραφή ενός άγνωστου στράικερ με το όνομα Στιβ Μπουλ. Ο παίκτης προέρχονταν από τη μισητή Γουέστ Μπρομ, και εξελίχθηκε σε αρχισκόρερ της Γουλβς με 306 γκολ σε 561 παιχνίδια. Ο Άγγλος φορ δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στα περιβόητα παιχνίδια με την Τσόρλι κι έβλεπε ανήμπορος από την εξέδρα τη νέα του ομάδα να γνωρίζει έναν ντροπιαστικό αποκλεισμό.

Ο Μπουλ έπαιξε μαζί με τον Άντι Ματς, έναν παίκτη που μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο έπαιζε στην ερασιτεχνική Στόκπορτ και οι δύο άσοι συνέθεσαν ένα εκπληκτικό επιθετικό δίδυμο όντας τα πρώτα βιολιά στην επάνοδο της ομάδας προς τις μεγάλες κατηγορίες.

Τη σεζόν 1987-88 η Γουλβς επέστρεψε στην 3η κατηγορία, με τους Μπουλ και Ματς να είχαν σκοράρει τα 53 από τα 82 γκολ της ομάδας. Την επόμενη σεζόν οι «λύκοι» κατέκτησαν το πρωτάθλημα της 3ης κατηγορίας, με τους δύο παίκτες να είχαν πετύχει τα 58 από τα 96 γκολ της ομάδας. Οι δύο παίκτες κλήθηκαν στην Β’ ομάδα της Αγγλίας, ενώ ο Μπουλ έγινε ο τελευταίος μέχρι σήμερα παίκτης που κλήθηκε στην Εθνική Ανδρών της Αγγλίας ενώ αγωνίζονταν σε πρωτάθλημα κάτω από την 2η κατηγορία.

«Είχαμε έναν δεσμό, ένα ενστικτώδες πράγμα. Ποτέ δεν ένιωσα ότι στον Άντι πιστώθηκε μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας. Σκόραρε πάνω από 100 γκολ για την Γουλβς αλλά θα είχε περισσότερα αν δεν ήταν τόσο αλτρουιστής», είχε πει για τη συνεργασία του με τον Ματς ο Μπολ.

Ο Μπουλ ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας για 8 σερί χρόνια, από το 1986 έως το 1994 και το 2003, η εξέδρα «Τζον Άιρλαντ», που κάποτε λίγο έλειψε να οδηγήσει την Γουλβς σε οικονομική καταστροφή, μετονομάστηκε σε «Στιβ Μπουλ».

Η Τσόρλι ξανά στο προσκήνιο

Όταν η ερασιτεχνική Τσόρλι υποχρέωνε την Γουλβς στην πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας της
35 χρόνια μετά, Γουλβς και Τσόρλι αναμετρούνται ξανά στο Κύπελλο Αγγλίας, με τη δεύτερη να ζει νέες ιστορικές στιγμές. Οι «καρακάξες» αγωνίζονται στην 6η κατηγορία και στον προηγούμενο γύρο απέκλεισαν την Ντέρμπι Κάουντι, η οποία βέβαια έπαιζε με παίκτες της Under 23 λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού στην πρώτη ομάδα.

«Η Τσόρλι είναι στον χάρτη τώρα και για εμάς είναι μεγάλη ώθηση. Είμαστε στο προσκήνιο και είναι καλό να αποκτήσουμε λίγη δημοσιότητα. Επίσης, θα λάβουμε 300 έως 500 χιλ. λίρες, που για έναν σύλλογο σαν εμάς, όχι μόνο μας σώζει, αλλά μας επιτρέπει να αναπτυχθούμε», δήλωσε μετά την πρόκριση επί της Ντέρμπι, ο 38χρονος προπονητής της, Βερμίγλιο, ο οποίος εκτός από τεχνικός της Τσόρλι, δουλεύει ως διευθυντής ενός δημοτικού σχολείου στο Γουάρινγκτον.


Πηγές και φωτογραφίες από: apimages.com, wolves.co.uk, that1980ssportsblog.blogspot.com, chorley-guardian.co.uk

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Τελευταίες ειδήσεις

Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Η Σάλτσμπουργκ συμπλήρωσε το «πάζλ» των ευρωπαίων
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Η Σάλτσμπουργκ συμπλήρωσε το «πάζλ» των ευρωπαίων
4 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
Μανουέλ Νόιερ: Ο γκολκίπερ με τα περισσότερα «καθαρά δίχτυα» στο Τσάμπιονς Λιγκ
Μανουέλ Νόιερ: Ο γκολκίπερ με τα περισσότερα «καθαρά δίχτυα» στο Τσάμπιονς Λιγκ
5 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
Η Μπέρνλι «έσπασε» το ιστορικό αήττητο της Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ»! (video)
Η Μπέρνλι «έσπασε» το ιστορικό αήττητο της Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ»! (video)
21/01/2021 23:59
Ανέλαβε την Εθνική Πολωνίας ο Πάουλο Σόουζα
Ανέλαβε την Εθνική Πολωνίας ο Πάουλο Σόουζα
21/01/2021 19:15
Τσεχική Ομοσπονδία: «Ο Μπίτσαν έχει 821 γκολ, δεν έσπασε το ρεκόρ ο Ρονάλντο»
Τσεχική Ομοσπονδία: «Ο Μπίτσαν έχει 821 γκολ, δεν έσπασε το ρεκόρ ο Ρονάλντο»
21/01/2021 16:51
Μάντσεστερ Σίτι: Θετικός στον κορωνοϊό ο Αγκουέρο
Μάντσεστερ Σίτι: Θετικός στον κορωνοϊό ο Αγκουέρο
21/01/2021 16:28
Σπουδαία κίνηση με Καστάνιος ο ΟΦΗ
Σπουδαία κίνηση με Καστάνιος ο ΟΦΗ
21/01/2021 15:16
Ο Σλοβένος Σλάβκο Βίντσιτς στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ
Ο Σλοβένος Σλάβκο Βίντσιτς στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ
21/01/2021 15:06
Μπόλονι: «Να σταματήσει να κάνει τον... δήθεν άρρωστο ο Κουρμπέλης»
Μπόλονι: «Να σταματήσει να κάνει τον... δήθεν άρρωστο ο Κουρμπέλης»
21/01/2021 14:31
ΑΕΛ: Νέος προπονητής ο Τζιανλούκα Φέστα
ΑΕΛ: Νέος προπονητής ο Τζιανλούκα Φέστα
21/01/2021 13:28
Νέα NoviLeague με 1,000,000€ στον νικητή & 220,000€ εγγυημένα σε όλους!
Νέα NoviLeague με 1,000,000€ στον νικητή & 220,000€ εγγυημένα σε όλους!
21/01/2021 11:00
Αποκλεισμός-σοκ της Ρεάλ από ομάδα 3ης κατηγορίας που έπαιζε με 10 παίκτες! (video)
Αποκλεισμός-σοκ της Ρεάλ από ομάδα 3ης κατηγορίας που έπαιζε με 10 παίκτες! (video)
21/01/2021 03:39
Περισσότερες ειδήσεις