Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Euro 2012: Το ριπίτ της Ισπανίας

Euro 2012: Το ριπίτ της Ισπανίας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
19/5/2021 14:50
Το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά την ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Βρισκόμαστε στο 2012 και η διοργάνωση διεξάγεται στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Η Ισπανία πηγαίνει στο τουρνουά όντας πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου και γράφει ιστορία. Η ομάδα του Ντελ Μπόσκε διαλύει την Ιταλία στον τελικό (4-0) και γίνεται η πρώτη ομάδα στα χρονικά που κατακτά back-to-back το Euro, αλλά και τρεις διαδοχικούς μεγάλους τίτλους.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος

Τρίτη συνδιοργάνωση και ρεκόρ προσέλευσης

Euro 2012: Το ριπίτ της Ισπανίας
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα φτάνει στην 14η έκδοση του και για τρίτη φορά στα χρονικά του θεσμού δύο χώρες αναλαμβάνουν από κοινού τη συνδιοργάνωση. Ο λόγος για τις Πολωνία και Ουκρανία, που έλαβαν την πλειοψηφία των ψήφων και η διαδικασία δε χρειάστηκε καν να οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο.

Η διοργάνωση διεξήχθη το διάστημα 8 Ιουνίου-1 Ιουλίου σε 8 πόλεις, τέσσερις πολωνικές και τέσσερις ουκρανικές. Πέντε νέα στάδια χτίστηκαν για το τουρνουά, με τους οικοδεσπότες να επενδύουν σημαντικά ποσά ώστε να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις αλλά και τις υποδομές των πόλεων, μετά από απαίτηση της UEFA.

Ήταν το τελευταίο τουρνουά που διεξήχθη με το φορμάτ των 16 ομάδων, το οποίο θεσπίστηκε πρώτη φορά το 1996, καθώς από την επόμενη διοργάνωση οι ομάδες της τελικής φάσης αυξήθηκαν σε 24. Στα αξιοσημείωτα πως σ’ αυτήν την διοργάνωση, με το φορμάτ των 16 φιναλίστ, έγινε ρεκόρ προσέλευσης κόσμου (1,440,896) αλλά και μέσο όρο θεατών ανά αγώνα (46,481).

Προκριματικά


Η τρίτη διαδοχική πρόκριση της Ελλάδας

Euro 2012: Το ριπίτ της Ισπανίας
Η Ελλάδα, δύο χρόνια μετά τη συμμετοχή της στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής, μπήκε στην κλήρωση των προκριματικών ως πρώτη στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας και τοποθετήθηκε σε όμιλο με Κροατία, Ισραήλ, Λετονία, Γεωργία και Μάλτα.

Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος ξεκίνησε την πορεία της με δύο ισοπαλίες κόντρα σε Γεωργία (εντός) και Κροατία (εκτός), αλλά στη συνέχεια έτρεξε σερί 5 σερί νικών το οποίο σταμάτησε στην Ρίγα απέναντι στην Λετονία (1-1).

Η πρόκριση παίχτηκε στο εντός έδρας παιχνίδι με τους Κροάτες την προτελευταία αγωνιστική, όπου η «γαλανόλευκη» πήρε μεγάλη νίκη με 2-0 χάρη στα γκολ των Σαμαρά και Γκέκα και της αρκούσε η νίκη την τελευταία αγωνιστική στην Γεωργία για να πάρει την πρόκριση. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έβγαλε μεγάλο άγχος στο ματς της Τιφλίδας αλλά πήρε την πολυπόθητη νίκη (2-0) με τα γκολ των Φωτάκη (79’) και Χαριστέα (85’) και «σφράγισε» την 3η σερί παρουσία της σε τελική φάση Euro.

Στιγμιότυπα από το Ελλάδα - Κροατία 2-0:



Η έκπληξη της Εσθονίας και η εκδίκηση της Κροατίας


Euro 2012: Το ριπίτ της Ισπανίας
51 ομάδες μπήκαν στην κληρωτίδα των προκριματικών και χωρίστηκαν σε 9 γκρουπ, έξι των έξι ομάδων και τρία των πέντε ομάδων. Μόνο οι πρώτοι των ομίλων και ο καλύτερος δεύτερος εξασφάλιζαν την απευθείας πρόκριση, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα εισιτήρια κρίθηκαν στα μπαράζ.

Στον πρώτο όμιλο η Γερμανία έκανε περίπατο με 10x10 και 34-7 τέρματα, αφήνοντας στην 2η θέση την Τουρκία, η οποία κέρδισε την τελευταία αγωνιστική το Αζεμπαϊτζάν και προσπέρασε το Βέλγιο, το οποίο ακόμη δεν ήταν η ομάδα που τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστούσε.

Στον 2ο όμιλο η Ρωσία «σφράγισε» την πρόκριση, αφήνοντας δεύτερη την Ιρλανδία, ενώ στο 3ο γκρουπ έγινε η έκπληξη, αφού την 2η θέση, πίσω από την Ιταλία, εξασφάλισε η Εσθονία, τερματίζοντας πάνω από Σέρβους και Σλοβένους. Στον 4ο όμιλο η Γαλλία λίγο έλειψε να χάσει την πρωτιά από την Βοσνία, ενώ στο 5ο Ολλανδία και Σουηδία είχαν εύκολο έργο και «σφράγισαν» και οι δύο το εισιτήριο για την τελική φάση.

Η Αγγλία προκρίθηκε ως αήττητη από τον όμιλο επιστρέφοντας σε τελική φάση μετά το κάζο του 2008, ενώ στο 8ο όμιλο η Δανία τερμάτισε στο +3 από Πορτογαλία και Νορβηγία, με τους Ίβηρες να εξασφαλίζουν την πρόκριση στα μπαράζ χάρη διαφορά τερμάτων. Τέλος, η πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου Ισπανία έκανε το 8x8, αφήνοντας δεύτερη την Τσεχία.

Στα μπαράζ, τα βλέμματα συγκεντρώνονταν στις αναμετρήσεις της Κροατίας με την Τουρκία. Η «Χρβάτσκα» έψαχνε εκδίκηση για τον αποκλεισμό από τους Τούρκους στα προημιτελικά του Euro 2008 και την πήρα, ισοπεδώνοντας με 3-0 την αντίπαλο της στην Κωνσταντινούπολη (0-0 η ρεβάνς). Τα όνειρα της Εσθονίας για πρόκριση στην τελική φάση σβήστηκαν από την Ιρλανδία, η οποία πήρε την πρόκριση με συνολικό σκορ 5-1 και επέστρεψε σε τελική φάση Euro μετά το 1988. Η Τσεχία έκαμψε την αντίσταση του Μαυροβουνίου με συνολικό σκορ 3-0, ενώ η Πορτογαλία του Ρονάλντο διέλυσε με 6-2 την Βοσνία στη Λισαβόνα.

Φάση Ομίλων


1ος Όμιλος: Ελλάδα και Τσεχία απέκλεισαν τα φαβορί

Euro 2012: Το ριπίτ της Ισπανίας
Η Ελλάδα συμμετείχε στον 1ο όμιλο μαζί με Πολωνία, Ρωσία και Τσεχία και στην πρεμιέρα χάλασε το πάρτι των διοργανωτών Πολωνών αποσπώντας ισοπαλία 1-1 στη Βαρσοβία.

Το παιχνίδι ξεκίνησε στραβά για την Εθνική ομάδα, καθώς βρέθηκε νωρίς πίσω από το γκολ του Λεβαντόφσκι και πριν το ημίχρονο έχασε τους δύο στόπερ, τον Αβραάμ Παπαδόπουλο με σοβαρό τραυματισμό (σ.σ του στέρησε μια μεγαλύτερη καριέρα) και τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο με δεύτερη κίτρινη. Ωστόσο στην επανάληψη ο Σαλπιγγίδης ισοφάρισε σε 1-1 (51’) και στο 68’ οι γηπεδούχοι έμειναν κι αυτοί με δέκα παίκτες, με αποτέλεσμα το σκορ να μην αλλάξει ως το φινάλε. Στο άλλο ματς του ομίλου, η Ρωσία διέλυσε με 4-1 την Τσεχία με τον Τζαγκόεβ να πετυχαίνει δύο γκολ.

Στιγμιότυπα από το Πολωνία - Ελλάδα 1-1:



Την 2η αγωνιστική η Εθνική προσγειώθηκε απότομα αφού ηττήθηκε με 2-1 από την Τσεχία, πληρώνοντας το πολύ κακό ξεκίνημα, αφού δέχτηκε δύο γκολ στο 6’, στο πιο γρήγορο 2-0 στην ιστορία των Euro! Το γκολ του Φωτάκη λίγο πριν το ημίχρονο ακυρώθηκε ως αμφισβητούμενο οφσάιντ και η «γαλανόλευκη» απλώς μείωσε στο 53’ με τον νεοεισελθόντα Γκέκα έπειτα από τραγικό λάθος του Τσεχ. Στο άλλο ματς, Πολωνία και Ρωσία έμειναν στο 1-1 και τα πάντα ήταν ανοιχτά εν όψει της τελευταίας αγωνιστικής.

Την τελευταία αγωνιστική η Ελλάδα με μία μεγαλειώδη εμφάνιση επικράτησε με 1-0 της Ρωσίας και πέταξε εκτός συνέχειας το μεγάλο φαβορί του ομίλου. Το «χρυσό» γκολ πέτυχε στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους ο MVP Καραγκούνης, ο οποίος στο δεύτερο μέρος ανατράπηκε στην περιοχή, αλλά αντί για πέναλτι ο διαιτητής του έδειξε κίτρινη για πέναλτι με αποτέλεσμα να χάσει τον προημιτελικό με την Γερμανία. Έκπληξη έγινε και στο άλλο ματς του ομίλου, αφού η Τσεχία κέρδισε με 1-0 την οικοδέσποινα Πολωνία και πήρε την πρώτη θέση του γκρουπ.

Στιγμιότυπα από το Ελλάδα - Ρωσία 1-0:



2ος Όμιλος: Ολλανδία για… κλάματα

Euro 2012: Το ριπίτ της Ισπανίας
Ο όμιλος που έκλεβε όλα τα φώτα ήταν ο 2ος, αφού συμμετείχαν η πανίσχυρη Γερμανία, η δευτεραθλήτρια κόσμου, Ολλανδία, η Πορτογαλία του Ρονάλντο και η Δανία που έμοιαζε ότι θα αποτελούσε φτωχός συγγενής. Κι όμως αυτός ο τίτλος πήγε στους Ολλανδούς, οι οποίοι πριν δύο χρόνια είχαν φτάσει στον τελικό του Μουντιάλ της Ν. Αφρικής αλλά στα γήπεδα της Ουκρανίας ήταν αποκαρδιωτικοί και δεν πήραν ούτε βαθμό!

Η Γερμανία έδειξε τα… δόντια της και έκανε το 3x3, ενώ η δεύτερη θέση πήγε στην Πορτογαλία, που με δύο γκολ του Ρονάλντο νίκησε με 2-1 την Ολλανδία την τελευταία αγωνιστική και τερμάτισε στο +3 από την Δανία. Οι Δανοί το πάλεψαν αλλά πλήρωσαν την ήττα τους με 3-2 από τους Πορτογάλους την δεύτερη αγωνιστική, σ’ ένα συναρπαστικό ματς όπου επέστρεψαν από το 0-2, χάρη σε δύο γκολ του Μπέντνερ, αλλά δέχτηκαν 3ο στο 87’.

3ος Όμιλος: Ο όμιλος των φιναλίστ

Euro 2012: Το ριπίτ της Ισπανίας
Οι μετέπειτα φιναλίστ του τουρνουά, Ισπανία και Ιταλία αναμετρήθηκαν στον 3ο όμιλο τον οποίο συμπλήρωναν η Κροατία και η Ιρλανδία. Η τελευταία αποδείχθηκε σάκος του μποξ χάνοντας όλα τα ματς με συνολικό σκορ 1-9 αλλά οι οπαδοί της δε σταμάτησαν να τραγουδούν και να δίνουν το στίγμα τους στις εξέδρες αποτελώντας ένα από τα… highlight του τουρνουά. Προπονητής των Ιρλανδών ήταν ο πολύπειρος Τζιοβάνι Τραπατόνι, ο οποίος κατέχει το ρεκόρ του γηραιότερου προπονητή σε τελική φάση Euro (73 ετών και 93 ημερών).

Την πρώτη θέση του ομίλου εξασφάλισε η Ισπανία, η οποία στην πρεμιέρα, αναδείχθηκε ισόπαλη με τους Ιταλούς (1-1) αλλά στη συνέχεια πήρε δύο νίκες με Ιρλανδία (4-0) και Κροατία (1-0). Η δεύτερη θέση πήγε στους Ιταλούς, οι οποίοι δεν είχαν νίκη μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές, αλλά την τελευταία κέρδισαν με 2-0 την Ιρλανδία και σε συνδυασμό με την ήττα της Κροατίας από τους Ισπανούς (με γκολ στο 88’) πήραν την 2η θέση με +1 από τους Βαλκάνιους.

4ος Όμιλος: Αγγλία και Γαλλία αφήνουν εκτός «Σέβα» και Ζλάταν

Euro 2012: Το ριπίτ της Ισπανίας
Αγγλία και Γαλλία βρέθηκαν ξανά στον ίδιο όμιλο μετά το Euro 2004 και έστω και δύσκολα εξασφάλισαν τις δύο θέσεις που οδηγούσαν στα προημιτελικά, αφήνοντας πίσω τους τις Ουκρανία και Σουηδία. Άγγλοι και Γάλοι αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στην πρεμιέρα, ενώ στη μάχη Σεφτσένκο-Ιμπραχίμοβιτς νικητής βγήκε ο πρώτος (2-1) σε ματς όπου και τα τρία γκολ σημειώθηκαν από τους δύο αστέρες.

Την δεύτερη αγωνιστική η Γαλλία επικράτησε με 2-0 των Ουκρανών, ενώ η Αγγλία κέρδισε με 3-2 τους Σουηδούς σε ένα τρομερό παιχνίδι με δύο ανατροπές στο σκορ. Η νίκη των Άγγλων επί της Ουκρανίας την τελευταία αγωνιστική (1-0) ήταν αρκετή για να της δώσει την πρωτιά, ενώ η Γαλλία παρά την ήττα με 2-0 από την Σουηδία, προκρίθηκε ως δεύτερη στα νοκ-άουτ.

Προημιτελικά


«Λύγισε» από τους ανώτερους Γερμανούς

Euro 2012: Το ριπίτ της Ισπανίας
Η Ελλάδα επέστρεψε στα προημιτελικά μετά το «χρυσό» Euro 2004 και μπροστά της βρήκε ένα από τα μεγάλα φαβορί για το τρόπαιο, την Γερμανία. Η «γαλανόλευκη» το πάλεψε για κάτι παραπάνω από 60 λεπτά και παρότι βρέθηκε πίσω στο 39’ από σουτ του Λαμ, ισοφάρισε στο 55’ με τον Σαμαρά.

Το γκολ της ισοφάρισης πανηγυρίστηκε έξαλλα σε όλη την Ελλάδα. Δεν ήταν άλλωστε λίγοι αυτοί που είχαν αναμίξει την πολιτική με το ποδόσφαιρο, χαρακτηρίζοντας την αναμέτρηση ως το «απόλυτο εκδικητικό ματς» ή «ντέρμπι χρέους», μετά από πολλούς μήνες πολιτικών αντιπαραθέσεων και πιέσεων εκ μέρους της Γερμανίας για επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα. Αυτό υποστήριζαν και αρκετά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, δυναμιτίζοντας αρκετά το κλίμα πριν το παιχνίδι.

Ωστόσο η χαρά των Ελλήνων δεν κράτησε για πολύ. Η «νασιοναλμανσάφτ» «καθάρισε» το ματς με δύο γκολ σε επτά λεπτά (61’ Κεντίρα, 68’ Κλόζε), ενώ στο 74’ ο Ρόις ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 4-1. Το μόνο που κατάφερε η ελληνική ομάδα ήταν να μειώσει στο 89’ με πέναλτι του Σαλπιγγίδη για το τελικό σκορ.

Αυτό ήταν και το τελευταίο παιχνίδι της Ελλάδας σε τελική φάση Euro. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος θα έγραφε ξανά ιστορία δύο χρόνια μετά, χάνοντας στα πέναλτι την πρόκριση στους «8» του Μουντιάλ, αλλά στη συνέχεια με τη φυγή του Πορτογάλου τεχνικού θα ακολουθούσε περίοδος παρακμής με ντροπιαστικά αποτελέσματα και διαδοχικούς αποκλεισμούς σε προκριματικές φάσεις.



Ιβηρική υπόθεση

Euro 2012: Το ριπίτ της Ισπανίας
Η Πορτογαλία έγινε η πρώτη χρονικά ομάδα που προκρίθηκε στους «4», επικρατώντας με το άνετο 1-0 την Τσεχία. Οι Ίβηρες είχαν την απόλυτη υπεροχη και πήραν τη νίκη με άπιαστη κεφαλιά του Ρονάλντο στο 79’, ενώ αν δεν ήταν ο Τσεχ και το δοκάρι το σκορ θα είχε πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Αντίπαλος της Πορτογαλίας στα ημιτελικά αποτέλεσε η γειτόνισσα Ισπανία, η οποία με δύο γκολ του Αλόνσο κέρδισε με 2-0 την Γαλλία σε έναν κακό κατά τα άλλα προημιτελικό, καθώς η Γαλλία ήταν ανύπαρκτη επιθετικά, πληρώνοντας τις κακές επιλογές του Λοράν Μπλαν.

Ο Γάλλος τεχνικός άφησε εκτός τον βασικό στη φάση των ομίλων, Νασρί καθώς ο τελευταίος είχε τσακωθεί με τον Ντιαρά στα αποδυτήρια. Μάλιστα, μετά το ματς ο μέσος της Σίτι επιτέθηκε σε δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, λέγοντας του μεταξύ άλλων: «Ο Τύπος πάντα γράφει παπα@@ες. Τώρα μπορείς να γράψεις πως είμαι αγενής».

Και στο τέλος… χάνει η Αγγλία στα πέναλτι

Euro 2012: Το ριπίτ της Ισπανίας
Ο τέταρτος ημιτελικός ήταν αυτός ανάμεσα σε Αγγλία και Ιταλία, με το σκορ να μένει στο μηδέν μετά από 90 λεπτά και παράταση. Η «σκουάντρα ατζούρα» ήταν συνολικά ανώτερη έχοντας 2 δοκάρια και πολλές χαμένες ευκαιρίες, εν αντιθέσει με τα «τρία λιοντάρια» που περιορίστηκαν σε παθητικό ρόλο στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα.

Όλα κρίθηκαν στα πέναλτι, εκεί όπου η Ιταλία επικράτησε με 4-2. Ο Μπουφόν έπιασε το πέναλτι του Κόουλ, ο Γιανγκ έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι, ενώ χαμένο πέναλτι είχε ο Μοντολίβο για την Ιταλία.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα οι «ατζούρι» είχαν μείνει εκτός ημιτελικών στα πέναλτι από την Ισπανία αλλά τώρα είχαν απέναντι τους τους Άγγλους, οι οποίοι συνέχισαν να στοιχειώνονται από την κατάρα των πέναλτι. Ήταν ο τρίτος σερί αποκλεισμός των Άγγλων σε διαδικασία πέναλτι σε Euro, μετά τον ημιτελικό με την Γερμανία το 1996 και τον προημιτελικό με την Πορτογαλία το 2004. Παράλληλα, οι Άγγλοι είχαν αποκλειστεί από την Πορτογαλία στα πέναλτι και στα προημιτελικά του Μουντιάλ 2006. Η κατάρα έσπασε το 2018, στο ματς με την Κολομβία για τη φάση των «16» του Μουντιάλ της Ρωσίας.



Ημιτελικοί


Το σόου του Μπαλοτέλι κόντρα στην Γερμανία


Euro 2012: Το ριπίτ της Ισπανίας
Γερμανία και Ιταλία αναμετρήθηκαν στα ημιτελικά, με τους Ιταλούς να διατηρούν την παράδοση που τους ήθελε αήττητους στις αναμετρήσεις με τους Γερμανούς σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ή Μουντιάλ. Η «σκουάτρα ατζούρα» παρότι δεν ήταν το φαβορί, πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και με δύο γκολ του Μπαλοτέλι στο πρώτο μέρος έθεσε τις βάσεις για την πρόκριση στον τελικό. Το μόνο που κατάφεραν τα «πάντσερ» ήταν να μειώσουν στις καθυστερήσεις με πέναλτι του Οζίλ για το τελικό 2-1.

Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Γερμανίας, Γιούργκεν Κλίνσμαν δήλωσε μετά το παιχνίδι σε εκπομπή του BBC: «Η Γερμανία είναι ομάδα με μέλλον αλλά σήμερα ήταν ξεκάθαρο ότι βρήκε σε τοίχο. Η Ιταλία την κατατρόπωσε στο πρώτο ημίχρονο και ήταν άξια νικήτρια. Η Γερμανία έχασε τη μάχη του κέντρου, δεν μπορούσε να ελέγξει τους Πίρλο, Μοντολίβο και Ντε Ρόσι. Σε τέτοιες βραδιές χρειάζεσαι τον σταρ σου να είναι σε καλή μέρα και ο Μπαλοτέλι ήταν αυτός που έπρεπε».

Ήταν η 8η φορά που η Ιταλία έμεινε αήττητη απέναντι στους Γερμανούς σε μεγάλο τουρνουά. Η «νασιοναλμανσάφτ» θα έπαιρνε την εκδίκηση της τέσσερα χρόνια μετά, στα προημιτελικά του Euro 2016,αποκλείοντας τους Ιταλούς στα πέναλτι, σε μία διαδικασία όπου χρειάστηκαν 18 χτυπήματα.

Ιβηρικό ντέρμπι με νικητές τους Ισπανούς

Euro 2012: Το ριπίτ της Ισπανίας
Ο άλλος ημιτελικός ήταν ιβηρική υπόθεση, με την Ισπανία να αντιμετωπίζει την Πορτογαλία για μια θέση στον τελικό. Οι «φούριας ρόχας» ήταν το φαβορί απέναντι στην πορτογαλική ομάδα του Πάουλο Μπέντο, μετέπειτα προπονητή του Ολυμπιακού, ωστόσο πραγματοποίησαν μια από τις χειρότερες εμφανίσεις τους στο τουρνουά.

Ο Ντελ Μπόσκε έκανε την έκπληξη, επιλέγοντας να δώσει φανέλα βασικού στον φορ Νεγρέδο, αντί να πάει στην πεπατημένη λύση του Φάμπρεγκας σε ρόλο ψευτοεννιαριού, κάτι που όμως δεν του βγήκε. Οι Ισπανοί παίζοντας το γνωστό τους «τίκι-τάκα», είχαν συντριπτικά ποσοστά κατοχής, όχι όμως και ουσία στο παιχνίδι τους. Μάλιστα εάν η Πορτογαλία ήταν πιο προσεκτική, θα μπορούσε να είχε σκοράρει, έχοντας μια μεγάλη ευκαιρία με τον Ρονάλντο, που δεν κατάφερε να νικήσει τον συμπαίκτη του στην Ρεάλ, Κασίγιας.

Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση εκεί όπου η Ισπανία έδειξε να αφυπνίζεται, «αγγίζοντας» δύο φορές το γκολ. Το 0-0 όμως έμεινε μέχρι τα 120’ και η πρόκριση για τον τελικό κρίθηκε στη «ρωσική ρουλέτα». Η Ισπανία δεν ξεκίνησε καλά, καθώς ο Αλόνσο δεν ευστόχησε στο πρώτο πέναλτι, αλλά κάπου εκεί ανέλαβε ο Κασίγιας, αποκρούοντας το πρώτο πέναλτι των Πορτογάλων (Μουτίνιο). Ακολούθησαν εύστοχες εκτελέσεις μέχρι την 4η της Πορτογαλίας, καθώς ο Άλβες σημάδεψε το δοκάρι. Ο Φάμπρεγκας, που πέρασε στο ματς στο δεύτερο ημίχρονο αντί του Νεγρέδο, ευστόχησε κάνοντας το 4-2 και έστειλε την ομάδα του στον τελικό για 2η σερί φορά. Ο Ρονάλντο, που είχε δηλωθεί για το 5ο πέναλτι, δεν πρόλαβε να εκτελέσει και είδε την ομάδα του να αποκλείεται στα ημιτελικά. Θα έπρεπε να περιμένει τέσσερα χρόνια μετά για να γευτεί το νέκταρ στα γήπεδα της Γαλλίας.

Τελικός


Παράσταση για έναν ρόλο

Euro 2012: Το ριπίτ της Ισπανίας
Ισπανία και Ιταλία ήταν οι δύο φιναλίστ του τελικού που διεξήχθη την 1η Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου. Για 4η φορά στην ιστορία δύο ομάδες που διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη φάση ομίλων, βρέθηκαν αντιμέτωποι και στον τελικό του θεσμού. Οι «φούριας ρόχας» βρίσκονταν στον τελικό για 4η φορά στην ιστορία τους και 2η συνεχόμενη, ενώ οι «ατζούρι» για μόλις 2η φορά μετά το «χρυσό» 1968.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ισπανίας, Βιθέντε Ντελ Μπόσκε δε συνήθιζε να «πειράζει» την ενδεκάδα και επέλεξε ξανά σύστημα χωρίς «καθαρό» φορ, με τον Φάμπρεγκας να έχει ρόλο ψευτοεννιαριού δίπλα στους Ινιέστα και Σίλβα. Στον αντίποδα, ο Ιταλός ομοσπονδιακός τεχνικός, Τσέζαρε Πραντέλι κατέβασε σύστημα με δύο φορ (Μπαλοτέλι, Κασάνο) και τον «μαέστρο» Πίρλο σε ρόλο 6ριου πίσω από την τριάδα των Μαρκίσιο-Μοντολίβο-Ντε Ρόσι στον άξονα.

Ο πήχης είχε ανέβει ψηλά για τους Ιταλούς μετά το θρίαμβο στον ημιτελικό με την Γερμανία, ωστόσο ο τελικός εξελίχθηκε σε υγιή περίπατο της Ισπανίας, η οποία σκόρπισε με 4-0 την ιταλική ομάδα. Με το γνωστό passing game τους, οι «φούριας ρόχας» κυριάρχησαν στο ματς και «καθάρισαν» ουσιαστικά τη νίκη από το πρώτο μέρος με τα γκολ των Σίλβα (14’) και Άλμπα (41’). Στην επανάληψη σκόραραν και οι νεοεισελθόντες Τόρες (84’) και Μάτα (88’), με τον πρώτο να γράφει ιστορία σκοράροντας σε δύο σερί τελικούς. Από την πλευρά της η Ιταλία στάθηκε πολύ άτυχη, αφού στο 62’ έχασε και τον Μότα και ο Πραντέλι δεν είχε άλλη αλλαγή, με αποτέλεσμα να υποχρεώθηκε να αγωνιστεί με 10 παίκτες.

Το Euro 2012 ολοκληρώθηκε με την Ισπανία να ανεβαίνει ξανά στον ευρωπαϊκό θρόνο γράφοντας ιστορία ως η μοναδική ομάδα που κατακτά δύο διαδοχικά Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, αλλά και τρεις σερί διοργανώσεις, μαζί με το Μουντιάλ του 2010. Το ερώτημα για το εάν η «Ρόχα» είναι η κορυφαία εθνική ομάδα όλων των εποχών μονοπωλούσε στις συζητήσεις των φιλάθλων, ενώ αρκετοί ειδικοί την έχουν συμπεριλάβει ήδη στην λίστα με τις κορυφαίες εθνικές ομάδες, στην οποία συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η Βραζιλία του 1970 και οι «βασίλισσες χωρίς στέμμα», Ουγγαρία του 1954 και Ολλανδία του 1974.

Ήταν το 3ο ευρωπαϊκό της Ισπανίας, ισοφαρίζοντας έτσι το ρεκόρ κατακτήσεων της Γερμανίας. Παράλληλα επέκτεινε σε 12 ματς το αήττητο σερί της σε τελική φάση Euro, το οποίο θα έσπαγε στο Euro 2016 από την Κροατία. Από την άλλη, ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, που αντικατέστησε τον Λουίς Αραγονιές μετά το Euro 2008 και κατάφερε να πετύχει την ιδανική συνύπαρξη παικτών της Μπαρτσα και της Ρεάλ Μαδρίτης, έγινε ο μοναδικός προπονητής στην ιστορία που έχει κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το «τίκι τάκα» των Ισπανών, οι αλλεπάλληλες κοντινές πάσες μέχρις ότου να δημιουργηθεί ρήγμα στην αντίπαλη άμυνα και η παρουσία ψευτοεννιαριού ώστε να υπάρχει ακόμα ένας χειριστής, ήταν το στυλ παιχνιδιού που βασίστηκε μετά την Μπαρτσελόνα και η Εθνική Ισπανίας, σαρώνοντας τα πάντα στο διάβα της. Ο «χρυσός κύκλος» των «φούριας ρόχας» θα τελείωνε το 2014 στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, όπου η ομάδα του Ντελ Μπόσκε δεν κατάφερε να περάσει ούτε τη φάση των ομίλων, γνωρίζοντας μεταξύ άλλων τη συντριβή με 5-1 από την Ολλανδία!
Euro 2012: Το ριπίτ της Ισπανίας

Καλύτερη ενδεκάδα

Euro 2012: Το ριπίτ της Ισπανίας
Η Ισπανία κατέκτησε για δεύτερη σερί φορά το τρόπαιο και κορυφαίος γκολκίπερ του τουρνουά αναδείχθηκε ξανά ο κάπτεν των Ισπανών, Ικέρ Κασίγιας. Ο θρυλικός γκολκίπερ της Ρεάλ, δέχτηκε μονάχα ένα γκολ, στο παιχνίδι της πρεμιέρας με την Ιταλία, κρατώντας 5 «καθαρά» δίχτυα στην πορεία της ομάδας του ως την κορυφή.

Τέσσερις αμυντικούς συμπεριέλαβε η UEFA στην κορυφαία ενδεκάδα, και οι τέσσερις από την Ιβηρική χερσόνησο. Ο ένας εκ των δύο στόπερ είναι ο Ισπανός Σέρχιο Ράμος, ο οποίος είχε ρόλο δεξιού μπακ τόσο στο Euro 2008 όσο και στο Μουντιάλ του 2010, αλλά ήταν το ίδιο κυρίαρχος ως κεντρικός αμυντικός στο Euro 2012. Πλέον αποτελεί τον ρέκορντμαν συμμετοχών με την Εθνική Ισπανία και έναν εκ των κορυφαίων αμυντικών όλων των εποχών. Δίπλα του, ο συμπαίκτης του στην Ρεάλ, Πέπε όντας ο ηγέτης στην άμυνα της Πορτογαλίας. Στις θέσεις των μπακ, βρίσκουμε τον Πορτογάλο ακραίο αμυντικό Φάμπιο Κοεντράο και το Ισπανό, Ζόρντι Άλμπα, ο οποίος εκείνο το καλοκαίρι μεταπήδησε από την Βαλένθια στην Μπαρτσελόνα και κατέκτησε μαζί της όλους τους διαθέσιμους τίτλους.

Euro 2012: Το ριπίτ της Ισπανίας
Σε ηλικία 33 ετών, ο Αντρέα Πίρλο αποτέλεσε τον πρωταγωνιστή της Ιταλίας στην πορεία της ως τον τελικό. Παίζοντας σε ρόλο 6αριου μπροστά από την άμυνα, αναλάμβανε το έργο να ξεκινάει όλες τις επιθέσεις των «ατζούρι». Αναδείχθηκε «man of the match» σε 3 αγώνες της διοργάνωσης, ενώ οι 131 πάσες που πραγματοποίησε στον προημιτελικό με την Αγγλία αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία της διοργάνωσης. «Ο Πίρλο είναι ιδιοφυΐα. Μαζί με τον Μπάτζιο νομίζω ότι είναι τα σπουδαιότερα ταλέντα του ιταλικού ποδοσφαίρου τα τελευταία 25 χρόνια», δήλωσε γι’ αυτόν μετά το Euro ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν.

Στην κορυφαία ενδεκάδα δε γίνονταν να μην συμπεριλαμβάνονταν οι «διόσκουροι» Τσάβι και Ινιέστα, οι δύο παίκτες-κλειδιά τόσο της Μπαρτσελόνα όσο και της Εθνικής Ισπανίας στα χρόνια των μεγάλων επιτυχιών. Την τετράδα του κέντρου συμπληρώνει ο Σάμι Κεντίρα, ο μοναδικός Γερμανός στην κορυφαία ενδεκάδα του τουρνουά.

Ο Φερνάντο Τόρες πήρε το «χρυσό παπούτσι» του τουρνουά με 4 γκολ αλλά δεν βρίσκεται στην κορυφαία ενδεκάδα. Η μία από τις δύο θέσεις της επίθεσης ανήκει στον Μάριο Μπαλοτέλι, τον πρωταγωνιστή της Ιταλίας με τα δύο γκολ που σημείωσε στον ημιτελικό με την Γερμανία. Ο «Super Mario» αποτελούσε έναν παίκτη με πολύ υψηλή προοπτική για το ιταλικό ποδόσφαιρο, ωστόσο ο άστατος χαρακτήρας του στάθηκε εμπόδιο στην εξέλιξη της ποδοσφαιρικής του καριέρας η οποία πήρε απότομα την κατιούσα. «Ελπίζω να ξυπνήσει ένα πρωί και να αντιληφθεί ότι συνεχίζει να πετάει το ταλέντο του» είχε δηλώσει γι’ αυτόν ο ομοσπονδιακός τεχνικός των «ατζούρι», Ρομπέρτο Μαντσίνι.

Την ενδεκάδα κλείνει ο Πορτογάλος αστέρας, Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος είδε την ομάδα του να αποκλείεται στα ημιτελικά από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ισπανία στα πέναλτι και θα έπρεπε να περιμένει άλλη μια τετραετία για να κατακτούσε το ευρωπαϊκό με την Εθνική ομάδα της χώρας του. Με 103 γκολ σε 174 συμμετοχές με το εθνόσημο τη στιγμή που γράφεται το κείμενο, βρίσκεται μόλις λίγα τέρματα μακριά απ’ το να γίνει ο κορυφαίος σκόρερ σε επίπεδο Εθνικών ομάδων, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Ιρανού Άλι Νταΐ (112 γκολ).

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Τελευταίες ειδήσεις

Ο Τσάβι παραμένει τελικά στη Μπαρτσελόνα προκαλώντας παραιτήσεις μελών του Δ.Σ που διαφωνούν
Ο Τσάβι παραμένει τελικά στη Μπαρτσελόνα προκαλώντας παραιτήσεις μελών του Δ.Σ που διαφωνούν
1 ΩΡΑ ΠΡΙΝ
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Κυκλοφορούν την Πέμπτη (25/4) τα εισιτήρια για τον ημιτελικό του Κόνφερενς Λιγκ
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Κυκλοφορούν την Πέμπτη (25/4) τα εισιτήρια για τον ημιτελικό του Κόνφερενς Λιγκ
12 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
Euro 2020: Μπενζεμά η... επιστροφή στη Γαλλία
Euro 2020: Μπενζεμά η... επιστροφή στη Γαλλία
18/05/2021 22:24
Γκολ-ΕΠΟΣ από Καβάνι με σουτ από τα 30 μέτρα! (video)
Γκολ-ΕΠΟΣ από Καβάνι με σουτ από τα 30 μέτρα! (video)
18/05/2021 21:05
Πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 100μ πεταλούδα η Ντουντουνάκη! (video)
Πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 100μ πεταλούδα η Ντουντουνάκη! (video)
18/05/2021 20:53
Μελισσανίδης: «Εκτιμώ τον Λουτσέσκου, μπορεί να συνεχίσουμε με Χιμένεθ»
Μελισσανίδης: «Εκτιμώ τον Λουτσέσκου, μπορεί να συνεχίσουμε με Χιμένεθ»
18/05/2021 19:52
Κλάτενμπεργκ: «Σωστό το πέναλτι στην Λεωφόρο, καμία παράβαση στο χέρι του Σάκιτς» (video)
Κλάτενμπεργκ: «Σωστό το πέναλτι στην Λεωφόρο, καμία παράβαση στο χέρι του Σάκιτς» (video)
18/05/2021 18:23
Super League 2: Σώθηκαν Τρίκαλα και Δράμα, στην Football League ο Καραϊσκάκης
Super League 2: Σώθηκαν Τρίκαλα και Δράμα, στην Football League ο Καραϊσκάκης
18/05/2021 18:09
Παναθηναϊκός: Πλήγμα με Σένκεφελντ, χάνει την προετοιμασία
Παναθηναϊκός: Πλήγμα με Σένκεφελντ, χάνει την προετοιμασία
18/05/2021 17:50
Eurovision με αμέτρητα ειδικά στοιχήματα στη Stoiximan!
Eurovision με αμέτρητα ειδικά στοιχήματα στη Stoiximan!
18/05/2021 17:10
Μαρινάκης στους παίκτες: «Είμαστε οικογένεια, ο ΠΑΟΚ θα είναι άλλη ομάδα στον τελικό»
Μαρινάκης στους παίκτες: «Είμαστε οικογένεια, ο ΠΑΟΚ θα είναι άλλη ομάδα στον τελικό»
18/05/2021 14:34
Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων
Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων
18/05/2021 14:26
Περισσότερες ειδήσεις