Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Μουντιάλ: Ιστορικά ρεκόρ, αξιοπερίεργα περιστατικά και «τρελές» ιστορίες της διοργάνωσης (videos)

Μουντιάλ: Ιστορικά ρεκόρ, αξιοπερίεργα περιστατικά και «τρελές» ιστορίες της διοργάνωσης (videos)

Συντάκτης: Γιώργος Χρονόπουλος
Γιώργος Χρονόπουλος
19/11/2022 18:19
Το Μουντιάλ του Κατάρ ξεκινά την Κυριακή (20/11) με πολλές ιστορίες, ρεκόρ και μεγάλες στιγμές να είναι προ των πυλών της Βίβλου της διοργάνωσης.

Μέχρι τώρα στα 21 Μουντιάλ που έχουν λάβει χώρα, αυτό είναι το πρώτο που διεξάγεται χειμώνα, το τελευταίο με 32 ομάδες (αφού έρχεται η αύξηση σε 48 από το 2026), ενώ παράλληλα το Κατάρ είναι η μικρότερη διοργανώτρια χώρα πληθυσμιακά, με μία εθνική ομάδα που δεν έχει συμμετάσχει ποτέ ξανά σε τελική φάση.

Μέσα σε όλα φυσικά άξιο αναφοράς είναι πως είναι η διοργάνωση που έχει τραβήξει τα περισσότερα βλέμματα για μη ποδοσφαιρικούς λόγους, αφού η περιστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αραβική χώρα και οι χιλιάδες θάνατοι εργατών στην κατασκευή των έργων και υποδομών έχουν ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων από πολλές πλευρές και ένα κίνημα μποϊκοτάζ προς αυτήν.

Όπως και να έχει λοιπόν το 22ο Μουντιάλ έχει ήδη μοναδικά χαρακτηριστικά τα οποία θα του δώσουν μια περίοπτη θέση στην ιστορία και μένει να φανεί αν αυτό θα συμβεί και για καθαρά ποδοσφαιρικούς λόγους. Όμως και οι προηγούμενες 21 διοργανώσεις δεν πήγαν... πίσω.

Στο παρακάτω αφιέρωμα του agones.gr παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά, διάφορες κωμικές, τραγικές, ιστορικές και αξιομνημόνευτες στιγμές και καταστάσεις -άγνωστες και μη- που έλαβαν χώρα στην διαδρομή της διοργάνωσης όλα αυτά τα χρόνια, ενώ δεν παραλείπονται κάποια σημαντικά ρεκόρ που ίσως βρουν νέο κάτοχο.

1) Βιβλίο μπορεί να γραφτεί για τα περιστατικά που συνέβησαν στο πρώτο Μουντιάλ της ιστορίας, αλλά ξεκινάμε με δύο βασικά που σήμερα μοιάζουν αδιανόητα. Το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας (Σεντενάριο) όπου έγινε ο τελικός έκανε εγκαίνια την 5η ημέρα του τουρνουά, αφού δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα, ενώ στην Ουρουγουάη είναι η μοναδική διοργάνωση της ιστορίας στην οποία συμμετείχαν περισσότερες Λατινοαμερικάνικες εθνικές ομάδες παρά ευρωπαϊκές! Συγκεκριμένα 7 έναντι 4!

2) O Βασιλιάς Κάρολος Β' επέλεξε προσωπικά το ρόστερ της εθνικής Ρουμανίας για την διοργάνωση, με την ομάδα να πετυχαίνει μεν μία νίκη, αλλά να αποκλείεται από την φάση των ομίλων.

3) Ο Αλέξ Βιλαπλάν ήταν ο αρχηγός και ηγέτης της εθνικής ομάδας της Γαλλίας στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ουρουγουάης το 1930. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δικάστηκε και εκτελέστηκε με την κατηγορία της προδοσίας, καθώς συνεργαζόταν με τους Ναζί.

4) Οι ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες (Γαλλία, Βέλγιο, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία) ταξίδεψαν μαζί ακτοπλοϊκώς στη Νότια Αμερική και όπως είχε πει ο άνθρωπος που έβαλε το πρώτο γκολ της διοργάνωσης, ο Λουσιάν Λοράν: «Κάναμε κάτω τις βασικές μας ασκήσεις και την προπόνησή μας στο κατάστρωμα. Ο κόουτς δεν μας μίλησε ποτέ για τακτική».

5) Οι ΗΠΑ έδωσαν το «παρών» στο Μουντιάλ φτάνοντας ως τα ημιτελικά και κατακτώντας την 3η θέση, που μέχρι σήμερα αποτελεί την καλύτερη της ιστορίας τους. Ωστόσο στην διοργάνωση πρωταγωνιστής ήταν ο γιατρός της ομάδας, ο οποίος έπεσε αναίσθητος την ώρα που προσέφερε τις πρώτες βοήθειες σε τραυματία παίκτη, αφού ανοίγοντας την τσάντα του εισέπνευσε το χλωροφόρμιο που είχε μαζί του.

6) Πρώτο φαινόμενο χουλιγκανισμού σε Μουντιάλ καταγράφεται στον τελικό του 1930 μεταξύ Ουρουγουάης και Αργεντινής, όπου δεκάδες οπαδοί των φιλοξενούμενων βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους όπλα και πυρομαχικά (!) σε σωματικούς ελέγχους που έκανε η Αστυνομία, η οποία λέγεται πως κατέσχεσε περίπου 1500 περίστροφα τύπου Ρεβόλβερ!

Ο Βέλγος διαιτητής του τελικού Τζόν Λάνγκενους μάλιστα έκανε ασφάλεια ζωής για τον εαυτό του και την οικογένειά του και απαίτησε να εξασφαλιστεί η μεταφορά του με ατμόπλοιο μία ώρα μετά την ολοκλήρωση του αγώνα.

Η κατάσταση γενικώς ήταν τόσο τεταμένη που οι ομάδες δεν συμφώνησαν ούτε στην μπάλα με την οποία θα έπαιζαν. Με αποτέλεσμα να παίξουν από ένα ημίχρονο με αυτήν που ήθελε η κάθε μία.

7) «Αυτό το Κύπελλο μας ανήκει, φέρτε το μου», ήταν η ατάκα-προσταγή του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι προς το τεχνικό τιμ και τους παίκτες της εθνικής Ιταλίας, όταν ανακοινώθηκε πως η διοργάνωση του 1934 ανατέθηκε στην Ιταλία. Τελικά η κατάκτηση έγινε πραγματικότητα αν και υπάρχουν αρκετές «σκιές», όπως το γεγονός ότι ο Σουηδός διαιτητής Ιβάν Έκλιντ σφύριξε τον ημιτελικό των Ιταλών και τον τελικό της διοργάνωσης, ενώ στο ενδιάμεσο είχε δειπνήσει με τον Μουσολίνι.

8) Χατ-τρικ και «καρέ» σε ένα ματς γίνεται; Γίνεται! Σαν να μην έφτανε το εξωπραγματικό 6-5 στο Βραζιλία-Πολωνία, οι Λεονίντας και Ερνστ Βιλιμόφσκι έβαλαν τα επτά γκολ (τρία ο πρώτος, τέσσερα ο δεύτερος).



9)O Ιταλός Ότο Μπαράσι ήταν πρόεδρος της FIFA όταν «ξέσπασε» ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Όταν τελικά οι Γερμανοί στράφηκαν απέναντι στους αρχικά συμμάχους τους Ιταλούς, ο Μπαράσι πήρε το τρόπαιο από την θυρίδα μίας τράπεζας στην Ρώμη όπου φυλασσόταν, καθώς το κατείχε η Ιταλία από το 1938, και το έκρυψε στο σπίτι του σε ένα κουτί παπουτσιών, προστατευόντάς το από διάφορες εφόδους των Ναζί μέχρι το 1950 όταν διεξήχθη ξανά η διοργάνωση.

10) Ο Άλφρεντ Μπίκελ (Ελβετία) και ο Έρικ Νίλσον (Σουηδία) είναι οι μοναδικοί παίκτες που μετείχαν στη διοργάνωση τόσο πριν όσο και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (1938-1950).

11) Η Ινδία απέκτησε προσφάτως επαγγελματικό πρωτάθλημα, αλλά η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα φορά που είχε κερδίσει εισιτήριο της τελικής φάσης καταγράφηκε το μακρινό 1950. Ο μύθος λέει πως οι Ινδοί δεν δέχθηκαν να συμμετάσχουν στη διοργάνωση της Βραζιλίας, επειδή η FIFA τους απαγόρευσε να αγωνιστούν ξυπόλυτοι, πιθανότατα όμως, απλά θεωρούσαν πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν η σημαντικότερη διοργάνωση και ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν δικαιολογούσε ένα τέτοιο ταξίδι.

12) Το 1950 οι ΗΠΑ έκαναν μία τεράστια νίκη-έκπληξη επικρατώντας 1-0 της Αγγλίας. Τότε βγήκε ο αστικός μύθος που έλεγε ότι οι βρετανικές εφημερίδες δημοσίευσαν πως το σκορ ήταν... 10-0 ή 10-1 υπέρ των "τριών λιονταριών" επειδή πίστευαν ότι είχε γίνει τυπογραφικό λάθος στο τηλεγράφημα!



13) Η ήττα της οικοδέσποινας Βραζιλίας από την Ουρουγουάη στο Μουντιάλ του 1950 μέχρι σήμερα «πληγώνει» την «σελεσάο» που μετά από εκείνη την διοργάνωση, άλλαξε μέχρι και χρώματα στην φανέλα της, αφού ως τότε φορούσε λευκά! Ο εν λόγω «τελικός» έχει πολλές ιδιαιτερότητες αφού το σύστημα διεξαγωγής δεν προέβλεπε καθόλου νοκ άουτ παιχνίδια και η Βραζιλία θα έπαιρνε τον τίτλο ακόμα και με ισοπαλία!

Η ανατροπή με το γκολ του Γκίτζια, που χρόνια αργότερα δήλωσε: «Τρεις άνθρωποι έκαναν το Μαρακανά να σιωπήσει, ο Πάπας, ο Φρανκ Σινάτρα κι εγώ», «στοίχειωσε» το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, με αυτοκτονίες να καταγράφονται την ίδια μέρα, αφού ο τίτλος θεωρούταν σίγουρος, ενώ ο τερματοφύλακας Μπαρμπόσα ήταν για χρόνια ο «αποδιοπομπαίος τράγος» μέχρι που πολλά χρόνια αργότερα αγόρασε τα δοκάρια της εστίας του και τα έκαψε σε μπάρμπεκιου στο σπίτι του «ξορκίζοντας» όωπς είχε πει για πάντα το κακό.

14) Η διοργάνωση του 1962 είχε ανατεθεί στη Χιλή, αλλά ο φοβερός σεισμός που έπληξε τη χώρα είχε αφήσει πολλά θύματα και καταστροφές, με αποτέλεσμα η FIFA να το ξανασκεφτεί. «Δεν μας έχει μείνει τίποτα άλλο εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μην μας το πάρετε και αυτό», ήταν τα λόγια του Χιλιανού παράγοντα Κάρλος Ντίτμπορν Πίντο προς τους αξιωματούχους της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Ο Πίντο έπεισε τελικά τους αξιωματούχους της FIFA να μην αλλάξει ο τόπος διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δυστυχώς όμως δεν πρόλαβε να χαρεί τη διοργάνωση, αφού πέθανε σε ηλικία 38 ετών μόλις έναν μήνα πριν από τη σέντρα.

15) Η Βραζιλία στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου για δεύτερη σερί φορά το 1962 στη Χιλή, όμως ο εγχώριος Τύπος δεν ήταν ευχαριστημένος. Συγκεκριμένα, ασκούσε έντονη κριτική στον προπονητή Αϊμόρε Μορέιρα, καθώς το 4-3-3 που έστηνε την ομάδα θεωρείτο πολύ... συντηρητικό λόγω της ύπαρξης μόλις τριών επιθετικών!

Ο προημιτελικός Αγγλίας - Αργεντινής το 1966 αποτελεί την έναρξη μίας μεγάλης αντιπαλότητας. Το σκληρό παιχνίδι των Αργεντινών τιμωρήθηκε με δύο αποβολές, με τον αρχηγό τους Ρατίν να αρνείται όμως να βγει από το γήπεδο, ισχυριζόμενος πως δεν καταλάβαινε τί του έλεγε ο διαιτητής, προκαλώντας έτσι την επέμβαση της αστυνομίας που τον συνόδευσε έξω. Λέγεται πως εκείνο το ματς ήταν που έπεισε την FIFA να υιοθετήσει τις κίτρινες και κόκκινες κάρτες στις διοργανώσεις της.

Ιστορική έχει μείνει και η ενέργεια του κόουτς των Άγγλων, Σερ Αλφ Ράμσεϊ, που μετά το τέλος απέτρεψε τους παίκτες του αλλάξουν φανέλες με τους Αργεντινούς λέγοντας την ατάκα «Μην δίνετε τα χέρια με αυτά τα ζώα».



16) Το 1966 η Αγγλία στέφεται επιτέλους για πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα φορά, πρωταθλήτρια Κόσμου στο σπίτι της, έχοντας δώσει όλα τα ματς στο «Γουέμπλεϊ» και με τον Τζεφ Χερστ να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής του τελικού με την Δυτική Γερμανία αφού έγινε ο μόνος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης που έχει πετύχει χατ τρικ σε τελικό!

Το δεύτερο προσωπικό του τέρμα πάντως, και τρίτο της Αγγλίας στον τελικό, αποτελεί θέμα συζήτησης μέχρι σήμερα για το αν η μπάλα πέρασε η όχι την γραμμή. Ο Κοζάκος επόπτης Μπαχράμοφ το κατακύρωσε κανονικά με τον αστικό μύθο να λέει πως χρόνια αργότερα παραδέχτηκε πως το έκανε «εκδικητικά» προς τους Γερμανούς για όσα είχε ζήσει στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόκειται για ένα γκολ που συζητιέται ακόμα, ενώ ο Μπαχράμοφ ως η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική προσωπικότητα του Καζακαστάν, έχει γίνει άγαλμα έξω από τα γραφεία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.



17) Το Μουντιάλ του 1970 έμεινε στην ιστορία για πολλούς λόγους και κυρίως για καινοτομίες, όπως οι αλλαγές ή η χρήση καρτών. Στο ματς της πρεμιέρας λοιπόν, όπου οι Μεξικανοί διοργανωτές αντιμετώπισαν την ΕΣΣΔ, ο Κάχι Ασατιάνι στο 30' έγινε ο πρώτος παίκτης που δέχθηκε κίτρινη κάρτα στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο πρώτος που έγινε αλλαγή ήταν ο Βίκτορ Σερεμπριάνικοφ, που αντικαταστάθηκε από τον Ανατόλι Πούζακ με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου.

Οι Μεξικανοί πάντως μπορεί να μην είδαν την πρώτη κίτρινη κάρτα, αλλά το 2018 ο Χεσούς Γκαγιάρδο δέχτηκε την πιο γρήγορη στην ιστορια της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα μόλις 10" μετά την έναρξη του ματς με την Σουηδία στην φάση των ομίλων...



18) Στην αναμέτρηση του Μεξικού με το Ελ Σαλβαδόρ το 1970, ο διαιτητής Αλί Χουσεΐν Καντίλ καταλόγισε φάουλ υπέρ των φιλοξενούμενων, όμως αυτό εκτελέστηκε από τους διοργανωτές, οι οποίοι σκόραραν κιόλας, με τις διαμαρτυρίες των παικρτών του Ελ Σαλβαδόρ να ιδιαίτερα έντονες, πρ' ότι η φάση απλά αναφέρεται σε δημοσιεύματα της εποχής και δεν έχει καταγραφεί από την αρχή στα σχετικά video.



19) Το 1970 ο Ζαϊρζίνιο έκλεψε λίγη από τη δόξα του Πελέ, καθώς έγινε ο μοναδικός μέχρι σήμερα παίκτης που σκόραρε ένα τουλάχιστον γκολ σε όλα τα ματς της ομάδας του από τη φάση των ομίλων μέχρι τον τελικό.



20) To 1974 τo Μουντιάλ διεξήχθη στην Δυτική Γερμανία και φυσικά όλοι είχαν την αίσθηση πως θα είναι πρότυπο διοργάνωσης. Η ειρωνεία είναι πως είναι το μόνο Μουντιάλ στο οποίο υπήρξε καθυστέρηση έναρξης τόσο της εναρκτήριας αναμέτρησης όσο και του τελικού!

Αρχικά στο ματς Αγγλία- που άνοιξε την αυλαία, επτά παίκτες των «τριών λιονταριών» είχαν ξεχάσει στο ξενοδοχείο τις κάρτες εισόδους στο γήπεδο με αποτέλεσμα να μην τους επιτραπεί η είσοδος αν και όλοι τους γνώριζαν, αφού ήταν νωπές και οι μνήμες από το αιματηρό επεισόδιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου δύο χρόνια νωρίτερα.

Η περίπτωση του τελικού όμως, είναι πραγματικά τραγελαφική, αφού οι διοργανωτές ξέχασαν να τοποθετήσουν τα σημαιάκια στα κόρνερ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεκινήσει το ματς όπως ορίζει ο κανονισμός. Ξεκίνησε τελικά με περίπου 15 λεπτά καθυστέρηση.

22) Ξεκαρδιστική εξ όψεως, θλιβερή κατά βάση είναι η ιστορία της πιο κατανόητης στιγμής σε Μουντιάλ μέχρι σήμερα. Το Ζαΐρ (σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) συμμετείχε στο Μουντιάλ του 1974 όπου πραγματοποίησε τρεις ήττες στον όμιλο. Στην δεύτερη αγωνιστική αντιμετώπισε την Βραζιλία και με το σκορ στο 3-0 η «σελεσάο» κέρδισε φάουλ κοντά στην περιοχή, όταν όμως ο διαιτητής σφύριξε για την εκτέλεση, ένα παίκτης από το τείχος του Ζαΐρ έτρεξε πάνω στην μπάλα και την κλώτσησε μακριά, δεχόμενος με απορία την κίτρινη κάρτα.

Ωστόσο χρόνια μετά από μαρτυρίες έγινε γνωστό πως ο τότε δικτάτορας της χώρας Μομπούτου Σέσε Σεκό, είχε απειλήσει τους παίκτες πριν τον αγώνα με τη Βραζιλία, πως με ήττα μεγαλύτερης διάστασης του 3-0 δε θα τους επιτρεπόταν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αφού στην πρεμιέρα είχαν διασυρθεί με 9-0 από την Γιουγκοσλαβία. Τελικά το σκορ έμεινε 3-0, συνεπώς με 0 βαθμούς και συνολικό συντελεστή τερμάτων 0-15 το Ζαΐρ αποκλείστηκε από την συνέχεια, αλλά τουλάχιστον όλοι γύρισαν σπίτι τους...



23) Η πρώτη συμμετοχή από ομάδα της Ωκεανίας έγινε το 1974, εκπρόσωπος ήταν η Αυστραλία, αλλά αυτός που της χάρισε την πρόκριση είχε σκωτσέζικη καταγωγή. Ο Τζιμ Μακέι σκόραρε το «χρυσό» γκολ επί της Νότιας Κορέας στον αγώνα-μπαράζ και έστειλε τα "καγκουρό" στην τελική φάση.



24) Μετά τον διαχωρισμό της Γερμανίας το 1945, οι Ανατολίτες και οι Δυτικοί τέθηκαν αντιμέτωποι μόνο μία φορά, το 1974 και, μάλιστα, σε δυτικογερμανικό έδαφος! Η ιστορία είναι γνωστή με εκείνο το περίφημο γκολ του Γιούργκεν Σπάρβασερ να χαρίζει στους Ανατολικούς την νίκη, ενώ παράλληλα έσωσε την ζωή του Σπαρβάσερ ο οποίος περνώντας το τείχος προς την Δυτική Γερμανία λίγο αργότερα, φημολογείται πως στην προειδοποιητική βολή του φύλακα που πυροβόλησε φώναξε το όνομά του και αυτό απέτρεψε το θάνατό του.



25) H πορεία της Σκωτίας στο Μουντιάλ του 1978 μόνο καλά δεν ξεκίνησε αφού η ήττα από το Περού με 3-1 στην πρεμιέρα έφερε γκρίνια και πολύ αυστηρή κριτική στον προπονητή Άλι Μακ Λέοντ. Την ώρα που ο Σκωτσέζος ομοσπονδιακός τεχνικός προσπαθουσε να διαχειριστεί την κατάσταση στην συνέντευξη Τύπου μετά το ματς, ένα σκυλί μπήκε στην αίθουσα και τον πλησίασε, με τον ίδιο να λέει χαριτολογώντας «Φαίνεται πως μόνο ο μόνος φίλος μου εδώ είναι αυτός ο σκύλος» και πήγε να τον χαϊδέψει. Ο σκύλος όμως δάγκωσε τον Μακ Λέοντ, που χρειάστηκε ράμματα και ξέμεινε από... φίλους.

26) Η γρηγορότερη αλλαγή στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου καταγράφηκε στο ματς Ιταλία-Αργεντινή 1-0 το 1978. Ο Αντονέλο Κουκουρέντου αντικατέστησε τον Μάουρο Μπελούτζι μόλις στο 6ο λεπτό.

27) Ο Ιταλός τερματοφύλακας Ιβάνο Μπορντόν στέφθηκε πρωταθλητής Κόσμου το 1982 και κατετάγη τέταρτος το 1978. Η σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό σε αυτές τις δύο διοργανώσεις, σε κανένα από τα συνολικά 14 ματς, καθώς μπροστά του υπήρχε ο θρυλικός Ντίνο Τζοφ.

28) Στα ελληνικά λέγεται Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά κακά τα ψέμματα, όλοι το γνωρίζουν ως "Μουντιάλ". Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην προώθηση της διοργάνωσης του 1978 από τους Αργεντινούς. Η ισπανική προέλευση του όρου το κατέστησε προς χρήση και στις επόμενες δύο τελικές φάσεις, σε Ισπανία το 1982 και Μεξικό το 1986, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί.

29) Οι Βίκτορ και Βιάτσεσλαβ Τσάνοφ αποτελούν τα μοναδικά αδέλφια-τερματοφύλακες που έχουν συμμετάσχει ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό έγινε το 1982, όταν αμφότεροι βρίσκονταν στο δυναμικό της Σοβιετικής Ένωσης ως αναπληρωματικοί του Ρινάτ Ντασάεφ και, φυσικά, δεν έπαιξαν ούτε λεπτό.

30) Το 1982 το Κουβέιτ συμμετείχε για πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα φορά σε τελική φάση Μουντιάλ. Μπορεί να αποκλείστηκε νωρίς με τρεις ήττες στον όμιλο, αλλά πρόλαβε να προσφέρει μία αξέχαστη στιγμή στην αναμέτρηση με την Γαλλία. Με το σκορ στο 3-1 κατά του, το Κουβέιτ δέχθηκε τέταρτο γκολ και οι παίκτες διαμαρτυρήθηκαν έντονα προς τον διαιτητή, υποστηρίζοντας πως τη στιγμή που σημειώθηκε το τέταρτο σε βάρος τους τέρμα είχαν σταματήσει να παίζουν λόγω ενός περίεργου σφυρίγματος που ακούστηκε από την κερκίδα.

Ο Ουκρανός ρέφερι Μίροσλαβ Στουπάρ δεν έδωσε σημασία, μέχρι που ο Σεΐχης Φαχίντ κατέβηκε έξαλλος από τις εξέδρες και χωρίς να έχει γίνει γνωστό τί του είπε, τον.. έπεισε να ακυρώσει το γκολ των Γάλλων! Αργότερα πάντως οι «μπλε» βρήκαν κι άλλο τέρμα, ενώ ο Σεΐχης τιμωρήθηκε με χρηματική ποινή ύψους 8.000 λιρών Αγγλίας.



31) Όταν η FIFA αποφάσισε να δώσει την διοργάνωση του 1986 στην Κολομβία κανείς δεν περίμενε πως η χώρα της Λατινικής Αμερικής, που προπαγάνδιζε και προμόταρε το Μουντιάλ επί 8 χρόνια τελικά δεν θα το διοργάνωνε. Κι όμως χρηματοδότηση δεν βρέθηκε και στον έλεγχο της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA τον Νοέμβριο του 1982 τα έργα δεν είχαν προχωρήσει στο ελάχιστο, με αποτέλεσμα να παρθεί η απόφαση η διοργάνωση να πάει αλλού και συγκεκριμένα στο Μεξικό που είχε έτοιμες υποδομές από το 1970. Το μόνο που απέμεινε στους Κολομβιανούς ήταν το banner, το οποίο μάλιστα είχε παρουσιαστεί και στην τελετή λήξης του προηγούμενου Μουντιάλ στην Ισπανία το 1982...
Μουντιάλ: Ιστορικά ρεκόρ, αξιοπερίεργα περιστατικά και «τρελές» ιστορίες της διοργάνωσης (videos)
32) «Το Χέρι του Θεού» και το «Γκολ του Αιώνα» αποτελούν το απαύδισμα της ποδοσφαιρικής καριέρας του Ντιέγκο Μαραντόνα και δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την λίστα. Αμφότερα σημειώθηκαν μέσα σε έξι λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο του προημιτελικού Αργεντινής - Αγγλίας το 1986 στο Μεξικό, με φόντο τον πόλεμο στα Νησιά Φόκλαντ. Από μόνα τους θα μπορύσαν να συντελέσουν ένα ακόμα από τα χιλιάδες αφιερώματα που έχουν γραφτεί, οπότε απλά παραθέτουμε τα βίντεο αφού η ιστορία είναι πασίγνωστή.





33) Στις 13 Ιουνίου 1986 ο Ουρουγουανός, Ζοζέ Μπαουτίστα έγραψε ιστορία με τον πλέον αρνητικό τρόπο καθώς έγινε ο παίκτης που δέχθηκε την πιο γρήγορη αποβολή στην ιστορία της διοργάνωσης. Μόλις 56" μετά την σέντρα της αναμέτρησης με την Σκωτία έκανε ένα πολύ σκληρό μαρκάρισμα πάνω στον Γκόρντον Στράχαν με τον διαιτητή να του δείχνει την απευθείας κόκκινη κάρτα.



34) Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που ενώ πήγαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν έπαιξαν ούτε λεπτό, αλλά υπάρχουν κι αυτοί που έπαιξαν ίσα-ίσα για να πάρουν τη συμμετοχή. Ο Μαρσέλο Τρομπιάνι (Αργεντινή 1986) και ο Χεμαΐς Λαντίμπι (Τυνησία 1978) αγωνίστηκαν μόλις δύο λεπτά και κατέχουν το ρεκόρ της πιο σύντομης παρουσίας.

35) Τα 517 λεπτά, ή αλλιώς 5 ματς και κάτι, αποτελούν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που κράτησε κάποιος τερματοφύλακας απαραβίαστη την εστία του. Το ρεκόρ συντελέστηκε το 1990 και ανήκει στον Βάλτερ Τζένγκα, ο οποίος νικήθηκε για πρώτη φορά από τον Κλαούντιο Κανίγια στον ημιτελικό της διοργάνωσης.



36) Γκάφα ολκής είχε σημειωθεί στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994 στις ΗΠΑ. Η Νταϊάνα Ρος υποτίθεται ότι θα έστελνε την μπάλα στα δίχτυα μιας ανυπεράσπιστης εστίας από απόσταση δύο μέτρων, αλλά... κατάφερε να αστοχήσει σε αντίθεση με ό,τι προέβλεπε το τελετουργικό.



37) Ο Ροζέ Μιλά, ήρωας του Καμερούν το 1990, έγινε ο γηραιότερος σκόρερ σε Μουντιάλ το 1994 στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σε ηλικία 42 ετών και 39 ημερών, είχε πετύχει το γκολ της τιμής στη συντριβή με 6-1 από τη Ρωσία. Στον ίδιο αγώνα ο Όλεγκ Σαλένκο έγινε ο μοναδικός μέχρι σήμερα παίκτης που έβαλε πέντε γκολ σε ένα ματς. Μάλιστα με τα έξι συνολικά γκολ του αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης μαζί με τον Χρίστο Στόιτσκοφ, όμως στη συνέχεια αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, ώσπου αναγκάστηκε να πουλήσει ακόμη και το σχετικό βραβείο που είχε λάβει.



38) Η Σαουδική Αραβία πέτυχε να προκριθεί στον 2ο γύρο της διοργάνωσης το 1994 για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της μέχρι σήμερα. Το πριμ προς τους παίκτες και το τεχνικό τιμ έφτασε τα 25.000 δολάρια για τον καθέναν και μπόνους από μία Mercedes.

39) Η νωρίτερη ώρα έναρξης αναμέτρησης ήταν η 11:30 πρωινή στο Ελβετία-ΗΠΑ του 1994, σε μία διοργάνωση που τα ματς διεξάγονταν υπό αφόρητη ζέστη και η ανάπαυλα διαρκούσε 25 λεπτά αντί για 15 λόγω αυτού.



40) Το 1998 στην Γαλλία ήρθε η διεύρυνση των ομάδων σε 32 από 24 και η Ιαπωνία έκανε την πρθενική της εμφάνιση, οπότ έγινε γνωστή και μία συγκεκριμένη πρόληψη που είχε η ομάδα. Στα ιαπωνικά οι λέξεις «τέσσερα» και «θάνατος» ακούγονται το ίδιο, οπότε κανείς δεν θέλει τον συγκεκριμένο αριθμό και γίνεται κλήρωση για το ποιος θα τον φορέσει!
Μουντιάλ: Ιστορικά ρεκόρ, αξιοπερίεργα περιστατικά και «τρελές» ιστορίες της διοργάνωσης (videos)
41) Επισήμως, η φανέλα με το Νο23 εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2002, όταν η FIFA επέτρεψε στις ομάδες να έχουν 23 παίκτες στην αποστολή τους. Ανεπίσημα το 1962 την είχε φορέσει ο Γκιγέρμο Εσκαλάδα της Ουρουγουάης, επειδή το 13 απορρίφθηκε λόγω γρουσουζιάς!

42) Στον μικρό τελικό της διοργάνωσης του 2002 συναντήθηκαν οι δύο εκπλήξεις. Η διοργανώτρια Νότια Κορέα, με την πορία της να έχει πολλές «σκιές» αφού τα διαιτητικά σφυρίγματα κόντρα σε Ιταλία και Ισπανία είχαν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και την Τουρκία. Οι γείτονες επικράτησαν 3-2 με τον Χακάν Σουκούρ να σκοράρει 11" μετά την σέντρα πετυχαίοντας το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης.



43) Το 2006 ήταν η πρώτη και μοναδική φορά μέχρι σήμερα που η Ωκεανία είχε -γεωγραφικά πάντα- δύο εκπροσώπους σε τελική φάση Μουντιάλ. Η Νέα Ζηλανδία κατάφερε να προκριθεί μέσω των μπαράζ και εκεί συνάντησε και την Αυστραλία που είχε μετακομίσει πλέον στην ασιατική ζώνη προκριματικών από όπου πήρε το εισιτήριο για την διοργάνωση.

44) Έξι ποδοσφαιριστές έχουν αγωνιστεί σε Παγκόσμιο Κύπελλο με διαφορετικές εθνικές ομάδες: ο Λουίς Μόντι (Αργεντινή 1930-Ιταλία 1934), ο Φέρεντς Πούσκας (Ουγγαρία 1954-Ισπανία 1962), ο Χοσέ Σανταμαρία (Ουρουγουάη 1954-Ισπανία 1962), ο Ζοζέ Αλταφίνι (Βραζιλία 1958-Ιταλία 1962), ο Ρόμπερτ Προσινέτσκι (Γιουγκοσλαβία 1990-Κροατία 1998 & 2002) και ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς (Γιουγκοσλαβία 1998-Σερβία & Μαυροβούνιο 2006) που είναι ο μόνος που έχει παίξει με τρεις εθνικές αν συνυπολογιστεί και η Σερβία το 2010!
Μουντιάλ: Ιστορικά ρεκόρ, αξιοπερίεργα περιστατικά και «τρελές» ιστορίες της διοργάνωσης (videos)
45) Το 2010 η Νότια Αφρική έγινε η μοναδική οικοδέσποινα που δεν πέρασε από τη φάση των ομίλων.
Μουντιάλ: Ιστορικά ρεκόρ, αξιοπερίεργα περιστατικά και «τρελές» ιστορίες της διοργάνωσης (videos)
46) Πριν το Μουντιάλ του 2010 η Εκκλησία των Βαπτιστών της Νότιας Αφρικής έστειλε επιστολή στην FIFA, ζητώντας να απαγορευτεί η χρήση βουβουζέλας, καθώς θεωρείται θρησκευτικό όργανό για την κοινότητα των πιστών της. Δυστυχώς η FIFA δεν τους έκανε το χατίρι και τα αποτελέσματα ήταν τα... γνωστά.



47) Η Ολλανδία βίωσε άλλη μία απογοήτευση στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής και έγινε έτσι η μοναδική χώρα που μετρά τρεις ήττες σε ισάριθμες παρουσίες σε τελικούς: το 1974, το 1978 και το 2010.







48) To 2010 η Βόρεια Κορέα επέστρεψε μετά από 48 χρόνια σε τελική φάση Μουντιάλ με την κλήρωση να μην είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή αφού την έφερε σε όμιλο με Βραζιλία, Πορτογαλία και Ακτή Ελεφαντοστού. Οι Βορειοκορεάτες πάλεψαν στο πρώτο ματς κόντρα στην «σελεσάο» όπου ηττήθηκαν 2-1 αγχώνοντας το φαβορί. Το ζήτημα είναι πως στην Βόρεια Κορέα το ματς δεν προβλήθηκε τηλεοπτικά υπό τον φόβο της συντριβής, αλλά η καλή εμφάνιση έπεισε το καθεστώς να προβάλλει σε ζωντανή μετάδοση το δεύτερο παιχνίδι κόντρα στους Πορτογάλους, οι οποίοι όμως μπήκαν υποψιασμένοι και τους συνέτριψαν με 7-0, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την ασιατική χώρα να μιλούν για διακοπή της μετάδοσης στο 4-0...





49) Το 2014 η Γερμανία υποχρέωσε σε ένα δεύτερο και πολύ πιο ταπεινωτικό «Maracanazo» την οικοδέσποινα Βραζιλία, την οποία νίκησε 7-1 στον ημιτελικό της διοργάνωσης. Ο Μίροσλαβ Κλόζε ήταν ανάμεσα στους σκόρερ, φτάνοντας τα 16 γκολ σε τελικές φάσεις και όντας μέχρι σήμερα ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε Μουντιάλ.



50) Ο Ντένις Τσέρισεφ στο εμφατικό 5-0 της διοργανώτριας Ρωσίας επί της Σαουδικής Αραβίας το 2018 έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των Μουντιάλ, που σκοράρει σε πρεμιέρα ενώ μπαίνει αλλαγή. Συγκεκριμένα άνοιξε το σκορ στο 43' της αναμέτρησης, ενώ είχε αντικαταστήσει τον Αρτέμ Τζιούμπα στο 24'.



51) Στην Ρωσία σημειώθηκε το απόλυτο ρεκόρ αυτογκόλ στην ιστορία της διοργάνωσης με 12 να σημειώνονται (!) «συνθλίβοντας» το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν τα έξι στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998. Ρεκόρ όμως υπήξε και στα πέναλτι αφού καταλογίστηκαν 29 με την εισαγωγή του VAR να αλλάζει άρδην την κατάσταση σε αυτόν τον τομέα!



52) Μετά το 1998 έχει δημιουργηθεί μία παράδοση που θέλει τις πρωταθλήτριες Κόσμου να μένουν εκτός από την φάση των ομίλων στο επόμενο Μουντιάλ, πλην της Βραζιλίας που μετά την κατάκτηση το 2002, έφτασε μέχρι τα προημιτελικά το 2006. H Γαλλία κέρδισε την κούπα το 1998 και το 2002 έμεινε 4η στον όμιλο. Το 2006 η Ιταλία κατέκτησε τον τίτλο και το 2010 ήταν 4η στον όμιλο. Η Ισπανία ήταν νικήτρια το 2010 και το 2014 έμεινε στην 3η θέση στον όμιλο. Εσχάτως η Γερμανία έφτασε στην κορυφή το 2014 και το 2018 έμεινε τελευταία στον όμιλο.
Μουντιάλ: Ιστορικά ρεκόρ, αξιοπερίεργα περιστατικά και «τρελές» ιστορίες της διοργάνωσης (videos)
53) Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Λιονέλ Μέσι θα πραγμτοποιήσουν την 5η τους συμμετοχή σε Μουντιάλ στο Κατ΄ρ ισοφαρίζοντας τον Γερμανό Λόταρ Ματέους, τον Ιταλό τερματοφύλακα, Τζανλουίτζι Μπουφόν, και τους Μεξικανούς Ραφαέλ Μάρκες και Αντόνιο Καρμπαχάλ. Ο Πορτογάλος όμως αν σκοράρει θα γράψει περαιτέρω ιστορία καθώς θα γίνει ο μόνος παίκτης στην ιστορία που θα το έχει πετύχει σε πέντε Μουντιάλ.


Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Τελευταίες ειδήσεις

ΠΑΟΚ: «Περήφανοι για την ομάδα μας»
ΠΑΟΚ: «Περήφανοι για την ομάδα μας»
48 ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ
Ολυμπιακός: Η ΕΠΟ συνεχάρη τους «ερυθρόλευκους» για την πρόκρισή τους στους «4» του Κόνφερενς Λιγκ
Ολυμπιακός: Η ΕΠΟ συνεχάρη τους «ερυθρόλευκους» για την πρόκρισή τους στους «4» του Κόνφερενς Λιγκ
48 ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ
Μουντιάλ 2022 - Νόιερ: «Θα φορέσω το περιβραχιόνιο με το ουράνιο τόξο, δεν φοβόμαστε τις συνέπειες»
Μουντιάλ 2022 - Νόιερ: «Θα φορέσω το περιβραχιόνιο με το ουράνιο τόξο, δεν φοβόμαστε τις συνέπειες»
19/11/2022 18:18
Λειψία: Ρήξη έξω πλαγίου συνδέσμου ο Ενκουνκού
Λειψία: Ρήξη έξω πλαγίου συνδέσμου ο Ενκουνκού
19/11/2022 17:47
Ινφαντίνο: «Νιώθω Άραβας, γκέι και μετανάστης εργάτης»
Ινφαντίνο: «Νιώθω Άραβας, γκέι και μετανάστης εργάτης»
19/11/2022 14:57
Μουντιάλ 2022: Οι συντάκτες του agones.gr κάνουν... απονομή της κούπας
Μουντιάλ 2022: Οι συντάκτες του agones.gr κάνουν... απονομή της κούπας
19/11/2022 13:24
Τσιτσιπάς - Ρούμπλεφ 1-2: Τραγικά λάθη από τον Στέφανο, τον άφησαν εκτός ημιτελικών (videos)
Τσιτσιπάς - Ρούμπλεφ 1-2: Τραγικά λάθη από τον Στέφανο, τον άφησαν εκτός ημιτελικών (videos)
18/11/2022 23:54
Μουντιάλ 2022: Άλλος παίκτης με την Εθνική ο Ντεπάι
Μουντιάλ 2022: Άλλος παίκτης με την Εθνική ο Ντεπάι
18/11/2022 23:12
Μουντιάλ 2022: Η μάχη για το χρυσό παπούτσι στην... Τσέλσι
Μουντιάλ 2022: Η μάχη για το χρυσό παπούτσι στην... Τσέλσι
18/11/2022 22:38
Μουντιάλ 2022: Έχει ταβάνι η ομάδα του Σάουθγκέιτ
Μουντιάλ 2022: Έχει ταβάνι η ομάδα του Σάουθγκέιτ
18/11/2022 21:17
Μουντιάλ 2022: Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αμερικής
Μουντιάλ 2022: Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αμερικής
18/11/2022 19:55
Μουντιάλ 2022: Με το… δεξί του Ντε Μπρόινε
Μουντιάλ 2022: Με το… δεξί του Ντε Μπρόινε
18/11/2022 19:43
Περισσότερες ειδήσεις