Με ψυχολογία στα ύψη η Ράγιο και ανάγκη για βαθμούς η Τζιρόνα
* Οριακά υπέρ της Βαγιεκάνο η παράδοση, μετρά επίδοση 5-1-4 στα 10 πρόσφατα μεταξύ τους, ως γηπεδούχος, για την πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία.
** Α' γύρος (15/8/2025): Τζιρόνα - Ράγιο Βαγιεκάνο 1-3.
ΡΑΓΙΟ ΒΑΓΕΚΑΝΟ
Θριαμβευτική νίκη επί του Στρασβούργου με 1-0 μέσα στη Γαλλία (πρώτος αγώνας πάλι 1-0, στην έδρα της) και πρόκριση στον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ. Ήταν εξαιρετική και προφανώς καλύτερη ομάδα από τους Γάλλους. Πήρε το προβάδισμα στο 42', με τον Αλεμάο και το διατήρησε μέχρι τέλους, ούσα καλύτερη συνολικά. Έτσι, προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσει την Κρίσταλ Πάλας, στις 27 Μαΐου, στη Λειψία, στο πιο σπουδαίο παιχνίδι της ιστορίας της.
Επιτυχία και στο πρωτάθλημα, νίκησε εκτός έδρας την Χετάφε, με 2-0. Η αντίπαλός της εμφανίστηκε σε κακή κατάσταση, πράγμα που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Στην αρχή έγινε αναγνωριστικό και «κλειστό» παιχνίδι χωρίς πολλές φάσεις. Όμως στο 45' ο Καμέλο την έβαλε μπροστά στο σκορ. Στο δεύτερο ημίχρονο δέχτηκε σχετική πίεση, αλλά άντεξε και μάλιστα στο 74' διπλασίασε τα τέρματά της, με τον Εντεκά.
Σε μεγάλη φόρμα και... ακούραστη, καλείται να υπερασπιστεί την τιμή του ισπανικού ποδοσφαίρου, μια και είναι η μόνη ομάδα από τη χώρα που προκρίθηκε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Μάλιστα το έκανε, έχοντας και τον «βραχνά» της παραμονής, που όχι μόνο εξασφάλισε, αλλά εφόσον κερδίσει και σήμερα, θα μπει για τα καλά στη μάχη των ευρωπαϊκών εισιτηρίων μέσω της La Liga (11η τώρα, με νίκη πάει 7η). Θυμίζουμε πως αν κατακτήσει το Κόνφερενς, αυτόματα εξασφαλίζει συμμετοχή στον ενιαίο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ, της επόμενης σεζόν. που αγωνίζεται στην Ευρώπη. Επόμενοι αγώνες στις 14/5 εκτός με Βαλένθια, στις 17/5 εντός με Βιγιαρεάλ και στις 24/5 εκτός με Αλαβές.
Αγωνιστικά Νέα: Τιμωρημένος ο μέσος - αρχηγός Παλαθόν (31/3), θα εκτίσει τη 2η από τις 7 συνολικά αγωνιστικές της ποινής του. Επίσης θα απουσιάσουν λόγω τραυματισμών, ο στόπερ Λουίς Φελίπε (10/0), ο δεξιός εξτρέμ Άκχομαχ (11/0) και ο αναπληρωματικός μέσος Ντιέγκο Μέντεθ.
ΤΖΙΡΟΝΑ
Έχασε στην έδρα της από την Μαγιόρκα (0-1). Το αποτέλεσμα την αδικεί, δημιούργησε περισσότερες από 8 ευκαιρίες, είχε δύο δοκάρια και τον έλεγχο του παιχνιδιού, αλλά έφυγε χωρίς βαθμό. Στο 5' ο Τσιγκάνκοφ, στο 20' στο 36' και στο 53' (δοκάρι) ο Ρόκα, στο 56' ο Ουναΐ (δοκάρι), στο 73' ο Βίτσελ, στο 83' ο Στουάνι και στο 84' ο Χιλ δεν μπόρεσαν να σκοράρουν. Στο 43' είχε προηγηθεί το 0-1, σε μια από τις λιγοστές φορές που απειλήθηκε.
Τρίτη συνεχόμενη ήττα και μάλιστα οι δύο στις τελευταίες αγωνιστικές στην έδρα της, επιδόσεις που έχουν σημάνει... συναγερμό, καθώς από εκεί που «έβλεπε» διεκδίκηση ευρωπαϊκού εισιτηρίου, τώα κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό, χαρακτηριστικό και του πόσο ρευστή είναι η κατάσταση στο πρωτάθλημα. Υποχώρησε στην 17η θέση με 38 βαθμούς στο +1 από αυτή που υποβιβάζεται (Αλαβές) και καλείται να δώσει τέσσερις «τελικούς» για να μείνει στην κατηγορία.
Στην τελευταία αγωνιστική, εμφάνισε και μία αδράνεια στην άμυνά της, όπου οι παίχτες της μάρκαραν με τα «μάτια» τους αντιπάλους τους, οπότε και δέχτηκαν το μοιραίο τέρμα. Ωστόσο εκεί που υστέρησε περισσότερο ήταν στο τελείωμα των φάσεων. Επόμενοι αγώνες στις 14/5 εντός με Σοσιεδάδ, στις 17/5 εκτός με Ατλέτικο και στις 24/5 εντός με Έλτσε.
Αγωνιστικά Νέα: Θα απουσιάσουν λόγω τραυματισμών, ο σέντερ φορ Βανάτ (27/9), ο αριστερός επιθετικός Πόρτου (10/0), οι κίπερ Μαρτίν (7/0), Τερ Στέγκεν (2/0) και ο μέσος Φαν ντε Μπέικ (2/0). Επίσης θα λείψει ο επιθετικός Χιλ (26/0), που συμπλήρωσε κάρτες. Επανέρχονται ο αμυντικός Μορένο (27/0), που εξέτισε και ο σέντερ φορ Αμπέλ Ρουίθ (9/0), που αποθεραπεύτηκε.
Εκτίμηση
Η Ράγιο είναι σταθερή και βρίσκει τον τρόπο να παίρνει αποτελέσματα, παρά το «βαρύ» πρόγραμμα που είχε το προηγούμενο διάστημα. Η Τζιρόνα, βρίσκεται στο «χείλος» του γκρεμού κι έρχεται από τρεις συνεχόμενες ήττες. Περιμένουμε την αντίδρασή της και να είναι λίγο πιο εύστοχη από τα προηγούμενα παιχνίδια.
X