9

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Betshop

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

Το προφίλ της Αγγλίας

Το προφίλ της Αγγλίας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
13/6/2018 20:59
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Παρότι τα τελευταία χρόνια έχει ρίξει τους τόνους και κατεβαίνει με χαμηλές προσδοκίες στα τουρνουά, συνεχίζει να επιβεβαιώνει την... ταμπέλα λούζερ που της έχουν κολλήσει. Μετά τον αποκλεισμό στους ομίλους του περασμένου Μουντιάλ, γνώρισε ήττα-σοκ από την Ισλανδία στους «16» του Euro 2016 και απογοήτευσε ξανά τους οπαδούς της. Πολλά άλλαξαν από εκείνο το παιχνίδι, αφού ο Ρόι Χότζον αποτέλεσε παρελθόν, όπως και ο αντικαταστάτης του, Σαμ Άλαρνταϊς μετά από σκάνδαλο που εμπλάκηκε. Ο προπονητής της Κ-21, Γκάρεθ Σάουθγκειτ πήρε το χρίσμα και οδήγησε με άνεση την ομάδα στο Μουντιάλ, ωστόσο οι εμφανίσεις της δεν συγκίνησαν... Τα «τρία λιοντάρια» σκόραραν με το σταγονόμετρο απέναντι σε αδύναμους αντιπάλους, παρουσιάζοντας μεγάλο πρόβλημα απέναντι σε κλειστές άμυνες. Το ρόστερ της έχει μερικούς παίκτες παγκόσμιας αλλά σίγουρα δεν… τρομάζει.

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ της Αγγλίας
Για την χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο, η συγκομιδή του ενός τρόπαιου (και αυτό ως διοργανώτρια το 1966) και μιας παρουσίας στα ημιτελικά (1990) σε 14 συμμετοχές, δεν μπορεί παρά να θεωρείται φτωχή.

Μέχρι το 1950 δεν συμμετείχε σε Μουντιάλ αφού στο Νησί πίστευαν ότι κατά κάποιο νομοτελειακό τρόπο ήταν οι καλύτεροι. Αυτό το δόγμα έμελλε να αλλάξουν δραματικά οι παίκτες των ΗΠΑ στη διοργάνωση της Βραζιλίας, επικρατώντας με 1-0 των υπεροπτών Άγγλων, που έμειναν εκτός.

Δεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία μέχρι τη διοργάνωση του 1966 που ανέλαβε η ίδια. Με τον Τζεφ Χαρστ να πετυχαίνει χατ-τρικ στον τελικό, οι Άγγλοι κέρδισαν με 4-2 την Δ. Γερμανία στην παράταση και κατέκτησαν το τρόπαιο, αφήνοντας τους αντιπάλους τους με το παράπονο για το αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή στο 3ο τέρμα.

Από τότε, τα «τρία λιοντάρια» έφτασαν τέσσερις φορές στα προημιτελικά και μια φορά στους «4» του θεσμού. Ήταν στη διοργάνωση του 1990, όπου «λύγισαν» στα πέναλτι από τη Δ. Γερμανία (4-3) έπειτα από ένα συγκλονιστικό ματς. Το 2002 ηττήθηκαν στα προημιτελικά από τη Βραζιλία (1-2) αφού δεν βρήκαν απάντηση στο εκπληκτικό φάουλ του Ροναλντίνιο, ενώ το 2006 αποκλείστηκαν στα πέναλτι από την Πορτογαλία. Τέσσερα χρόνια μετά γνώρισαν βαριά ήττα από τη Γερμανία (1-4) στη φάση των «16», ενώ στο Μουντιάλ της Βραζιλίας δεν πέρασαν τη φάση των ομίλων, κάτι που είχε να συμβεί από το 1958!

Πως προκρίθηκε:


Με 8 νίκες και 2 ισοπαλίες (18-3 τέρματα) τερμάτισε πρώτη και αήττητη σε όμιλο με Σλοβακία, Σκωτία, Σλοβενία, Λιθουανία και Μάλτα, ο οποίος έβγαλε τον χειρότερο δεύτερο.

Τα βρήκε σκούρα κόντρα στις κλειστές άμυνες και άργησε να πετύχει το πρώτο τέρμα σε αρκετά ματς. Με γκολ στις καθυστερήσεις πήρε δύο νίκες με Σλοβακία (1-0 εκτός) και Σλοβενία (1-0 εντός) αλλά και ισοπαλία στην Σκωτία (2-2). Κέρδισε με το «φτωχό» 2-0 τις Λιθουανία και Μάλτα στο «Γουέμπλεϊ», ενώ χρειάστηκε ένα πέναλτι του Κέιν για να φύγει με νίκη από την έδρα της πρώτης (1-0).

Οι πιο άνετες νίκες της ήρθαν στο ντέρμπι με την Σκωτία στο «Γουέμπλεϊ» (3-0) και στο εκτός έδρας με τη Μάλτα στο Τα' Άλι (4-0), όπου πέτυχε τρία γκολ μετά το 86’.

Προπονητής: Γκάρεθ Σαουθγκέϊτ (47 ετών)


Το προφίλ της Αγγλίας
Ανέλαβε την Αγγλία τον Σεπτέμβριο του 2016 αντικαθιστώντας τον Σαμ Αλαρντάϊς μετά από μόλις ένα παιχνίδι, εξαιτίας σκανδάλου που εμπλάκηκε. Ξεκίνησε ως υπηρεσιακός, ωστόσο τον Νοέμβριο μονιμοποιήθηκε και οδήγησε τα «τρία λιοντάρια» στο Μουντιάλ.

Φόρεσε 57 φορές τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας ως παίκτης ωστόσο συνέδεσε το όνομά του με το χαμένο πέναλτι στη σχετική διαδικασία, κατά τον ημιτελικό του Euro 1996 με τη Γερμανία που διοργανώθηκε στην Αγγλία.

Τον Ιανουάριο του 2011 τέθηκε επικεφαλής του αναπτυξιακού προγράμματος της αγγλικής ομοσπονδίας και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του υπερσύγχρονου προπονητικού κέντρου στο Σεντ Τζορτζ Παρκ, προτού αναλάβει την Κ-21, με την οποία έφτασε δύο φορές σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Με εξαίρεση μια τριετία στον πάγκο της Μίντλεσμπρο, την οποία έριξε στην Τσάμπιονσιπ το 2009, δεν έχει εμπειρία ως πρώτος προπονητής σε επίπεδο Ανδρών.

Το δυναμικό:


Το προφίλ της Αγγλίας
Σταρ: Ο Χάρι Κέιν έχει εξελιχθεί σε σέντερ φορ παγκόσμιας κλάσης και κάθε χρόνο τα νούμερα του γίνονται ολοένα και πιο εντυπωσιακά. 41 γκολ σε 48 παιχνίδια ο φετινός απολογισμός του με την Τότεναμ, όμως τα 30 τέρματα που πέτυχε στην Πρέμιερ Λιγκ δεν ήταν αρκετά για να του δώσουν το 3ο σερί «χρυσό παπούτσι» του πρωταθλήματος. Τον Μάιο πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην Εθνική.

Πολύτιμοι: Ο Ραχίμ Στέρλινγκ πραγματοποίησε σεζόν καριέρας με 24 γκολ και 17 ασίστ με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι και αναμένεται να πάρει φανέλα βασικού, ενώ οι Μάρκους Ράσφορντ και Τζέιμι Βάρντι μπορούν να δώσουν πολύτιμες βοήθειες από τον πάγκο. Στο κέντρο τα φώτα πέφτουν στην τριάδα των Άλι, Ντάιερ και Χέντερσον, ενώ στην άμυνα ο Σάουθγκειτ παίζει με στόπερ τους Στόουνς, Γουόκερ και Μαγκουάιρ (ή Κέιχιλ).

Απουσίες: Η καριέρα του Τζο Χαρτ έχει πτωτική πορεία και ο γκολκίπερ της Γουέστ Χαμ δεν βρήκε θέση στην 23αδα. Πλήγμα η απουσία του τραυματία Οξλέιντ-Τσάμπερλεϊν, ενώ ο Σάουθγκέιτ «έκοψε» τους Λαλάνα και Γουίλσιρ.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Να αποφύγει ακόμα ένα φιάσκο σε μεγάλο τουρνουά, φτάνοντας τουλάχιστον ως τα προημιτελικά. Εδώ και αρκετά χρόνια ο πήχης έχει τοποθετηθεί χαμηλά για τα «τρία λιοντάρια», που έχουν την 3η πιο νεανική ομάδα στη διοργάνωση (μ.ο 26 έτη) και θα κυνηγήσουν μια καλή παρουσία ώστε να ανεβάσουν και το ηθικό τους εν όψει του Euro 2020, όπου οι ημιτελικοί και ο τελικός γίνονται στο «Γουέμπλεϊ».

Θα πρέπει να… ξεπεράσουν τους εαυτούς τους για να αποκλειστούν σε όμιλο με Βέλγιο, Παναμά και Τυνησία, αν και θέλει προσοχή το παιχνίδι της πρεμιέρας με τους Αφρικανούς ώστε να μην «μπλέξουν». Στους «16» θα βρουν ομάδα στα μέτρα τους (θα προκύψει από τον απρόβλεπτο 8ο όμιλο) και θα κληθούν να κερδίσουν το πρώτο τους νοκ-άουτ σε οποιαδήποτε διοργάνωση από το 2006. Αν τα καταφέρουν, θα αγγίξουν το ταβάνι τους αφού στα προημιτελικά θα περιμένει η Γερμανία ή η Βραζιλία.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Μπάτλαντ (Στόουκ), Πίκφορντ (Έβερτον), Πόουπ (Μπέρνλι)

Αμυντικοί: Στόουνς (Τσέλσι), Τζόουνς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Γουόκερ (Μάντσεστερ Σίτι), Κέιχιλ (Τσέλσι), Ρόουζ (Μάντσεστερ Σίτι), Μαγκουάιρ (Λέστερ), Αλεξάντερ-Άρνολντ (Λίβερπουλ), Γιανγκ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Τρίπιερ (Τότεναμ)

Μέσοι: Χέντερσον (Λίβερπουλ), Ντάιερ (Τότεναμ), Λίνγκαρντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Στέρλινγκ (Μάντσεστερ Σίτι), Ντελφ (Μάντσεστερ Σίτι), Λόφτους Τσικ (Κρίσταλ Πάλας), Ντέλε Άλι (Τότεναμ)

Επιθετικοί: Κέιν (Τότεναμ), Βάρντι (Λέστερ), Ράσφορντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Γουέλμπεκ (Άρσεναλ)

Το πρόγραμμα:


18 Ιουνίου: Αγγλία - Τυνησία, Βόλγκογκραντ

24 Ιουνίου: Αγγλία - Παναμάς, Νόβγκοροντ

18 Ιουνίου: Αγγλία - Βέλγιο, Καλίνιγκραντ

Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:


1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος

2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν

3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού

4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία

5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία

6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία

7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία

8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες