4

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Betshop

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

Η UEFA… πιέζει τις Ομοσπονδίες να ολοκληρωθούν τα εγχώρια πρωταθλήματα

Η UEFA… πιέζει τις Ομοσπονδίες να ολοκληρωθούν τα εγχώρια πρωταθλήματα

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
23/4/2020 17:08
Η UEFA ζητά από τις Εγχώριες Ομοσπονδίες να διερευνήσουν όλες τις πιθανές επιλογές για την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων. Αν βάσει συγκεκριμένων λόγων κάποια πρωταθλήματα δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, τότε οι Εγχώριες Ομοσπονδίες θα είναι αυτές που θα διαλέξουν τις ομάδες που θα παίξουν στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη αθλητικά κριτήρια.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, η οποία εν συνεχεία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις αποφάσεις της όσον αφορά το ευρωπαϊκό καλεντάρι και το τι θα γίνει με τα εγχώρια πρωταθλήματα.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ουσιαστικά πιέζει τις Εγχώριες Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα πρώτων κατηγοριών, παροτρύνοντας τες να διερευνήσουν όλες τις πιθανές επιλογές ώστε να παιχθεί ποδόσφαιρο και οι ομάδες να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκά εισιτήρια βάσει μιας ολοκληρωμένης βαθμολογίας.

Από τα δύο σενάρια που εξετάστηκαν από την Ομάδα Εργασίας που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα αγώνων, και τα δύο προβλέπουν τα εγχώρια πρωταθλήματα να ξεκινήσουν πριν από τους αγώνες των διοργανώσεων της UEFA, με το ένα να επιδιώκει να διοργανωθούν οι αγώνες παράλληλα με τους ευρωπαϊκούς και το άλλο να ολοκληρωθούν οι εγχώριοι αγώνες πριν ξεκινήσουν ξανά οι ευρωπαϊκοί αγώνες τον Αύγουστο.

Εν συνεχεία η UEFA παραθέτει τις περιπτώσεις μέσω των οποίων οι Ομοσπονδίες έχουν νόμιμο δικαίωμα να διακόψουν τα εγχώρια πρωταθλήματα. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με ύπαρξη επίσημης εντολής που να απαγορεύει αθλητικά γεγονότα ή ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα που καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση της σεζόν.

Εάν κάποιο εγχώριο πρωτάθλημα διακοπεί βάσει μίας ή και των δύο περιπτώσεων, τότε η εγχώρια ομοσπονδία ποδοσφαίρου θα είναι αυτή που θα αποφασίσει ποιες ομάδες της χώρας θα εξασφαλίσουν ευρωπαϊκό εισιτήριο. Η UEFA υπογραμμίζει πως η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με αθλητικά κριτήρια (πχ βαθμολογική κατάταξη) και όχι μέσω wild cards ή ranking της UEFA.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της UEFA:


Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης. Έλαβε ενημερώσεις σχετικά με τις ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν σε συνεργασία με την European Club Association (ECA), European Leagues (EL) και FIFPRO Europe. Από τα δύο σενάρια που εξετάστηκαν από την Ομάδα Εργασίας που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα αγώνων, και τα δύο προβλέπουν το εγχώριο ποδόσφαιρο να ξεκινήσει πριν από τους αγώνες των διοργανώσεων της UEFA, με το ένα να επιδιώκει να διοργανωθούν οι αγώνες παράλληλα και το άλλο να ολοκληρωθούν οι εγχώριοι αγώνες πριν ξεκινήσουν ξανά οι αγώνες της UEFA τον Αύγουστο.

Η Επιτροπή άκουσε για το έργο της νεοσυσταθείσας ιατρικής υπο-ομάδας, υπό την προεδρία του καθηγητή Tim Meyer, εξετάζοντας τα θέματα υγείας σχετικά με την επιστροφή στο ποδόσφαιρο, η οποία συνεργάζεται μαζί με το ECA και το EL για να συνδέσει το έργο που έχει ήδη γίνει από τα πρωταθλήματα και τους συλλόγους να παράγει ένα σύνολο οδηγιών που θα ευθυγραμμίζονται με τα καλύτερα διαθέσιμα πρωτόκολλα υγείας. Η Επιτροπή εκτίμησε την ενότητα που παρουσιάζεται σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και την έμφαση που δίνεται στην ιεράρχηση της υγείας κατά την προσπάθεια δημιουργίας ενός μονοπατιού για την επιστροφή του ποδοσφαίρου.

Ως αποτέλεσμα των εκπροσώπων των ποδοσφαιρικών αρχών στο Βέλγιο και τη Σκωτία, η Επιτροπή αναγνωρίζει τα ζητήματα που τέθηκαν και ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές για τις αρχές επιλεξιμότητας για τους αγώνες τις διοργανώσεις της UEFA τη σεζόν 2020/21. Οι κατευθυντήριες γραμμές αντικατοπτρίζουν την αρχή ότι η είσοδος σε διοργανώσεις της UEFA βασίζεται πάντα στην αθλητική αξία.

Ως εκ τούτου, η UEFA παροτρύνει τις Εθνικές Ομοσπονδίες και τα Πρωταθλήματα να διερευνήσουν όλες τις πιθανές επιλογές για να παιχθούν όλα τα κορυφαία εγχώρια πρωταθλήματα, δίνοντας τα εισιτήρια για τις διοργανώσεις της UEFA με τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Ωστόσο, η UEFA τονίζει ότι η υγεία των παικτών, των θεατών και όλων εκείνων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, καθώς και το ευρύ κοινό πρέπει να παραμείνει το κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή.

Το ιδανικό σενάριο, εάν το επιτρέπει η κατάσταση πανδημίας, είναι να ολοκληρωθούν οι επί του παρόντος εγχώριες διοργανώσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή, επιτρέποντας στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους να προκριθούν στους αγώνες της UEFA με αθλητική αξία βάσει του αρχικού σχεδιασμού. Εάν αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι δυνατό, ιδίως λόγω ημερολογιακών ζητημάτων, θα ήταν προτιμότερο οι αναστολείς εγχώριων πρωταθλημάτων να ξαναρχίσουν με διαφορετική μορφή, με τρόπο που θα διευκόλυνε ακόμη τους συλλόγους να προκριθούν μέσω του αθλήματος.

Ενώ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ολοκλήρωση των εγχώριων πρωταθλημάτων, οι Εθνικές Ομοσπονδίας και/ή τα Πρωταθλήματα ενδέχεται να έχουν νόμιμους λόγους να τερματίσουν πρόωρα τα εγχώρια πρωταθλήματα, ιδίως στις ακόλουθες περιπτώσεις

  • ύπαρξη επίσημης εντολής που απαγορεύει αθλητικά γεγονότα, ώστε οι εγχώριες διοργανώσεις να μην μπορούν να ολοκληρωθούν πριν από μια ημερομηνία που θα καθιστούσε δυνατή την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν σε καλή στιγμή πριν από την επόμενη σεζόν για να ξεκινήσει.
  • ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα που καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση της σεζόν, διότι θα έθετε σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα των εγχώριων πρωταθλημάτων ή / και των συλλόγων.

Εάν ένας εγχώριο πρωτάθλημα τερματιστεί πρόωρα για νόμιμους λόγους σύμφωνα με τους παραπάνω όρους, η UEFA θα απαιτούσε από την ενδιαφερόμενη Εθνική Ομοσπονδία να επιλέξει συλλόγους για τους αγώνες των διοργανώσεων της UEFA 2020/21 με βάση την αθλητική αξία στους εγχώριους αγώνες 2019/20:

  • η διαδικασία επιλογής συλλόγων πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικές, διαφανείς και αμερόληπτες αρχές. Οι Εθνικές Ομοσπονδίες και τα πρωταθλήματα, θα πρέπει διαφορετικά να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν τις τελικές θέσεις στις εγχώριες διοργανώσεις τους, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε διαγωνισμού
  • Ο οριστικός προσδιορισμός των επιλέξιμων θέσεων για τους αγώνες των διοργανώσεων της UEFA πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους αρμόδιους φορείς σε εγχώριο επίπεδο

Η UEFA διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί ή να αξιολογήσει τη συμμετοχή σε οποιονδήποτε σύλλογο που προτείνεται από μια Εθνική Ένωση από έναν πρόωρο τερματισμένο εγχώριου πρωταθλήματος, ιδίως όταν:

  • τα εγχώρια πρωταθλήματα δεν έχουν τερματιστεί πρόωρα βάσει των λόγων που δίνονται σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές της UEFA ή βάσει άλλων νόμιμων λόγων δημόσιας υγείας.
  • οι σύλλογοι επιλέχθηκαν σύμφωνα με μια διαδικασία που δεν ήταν αντικειμενική, διαφανής και αμερόληπτη, έτσι ώστε οι επιλεγμένοι σύλλογοι να μην μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν προκριθεί σε αθλητικά προσόντα.
  • υπάρχει μια δημόσια αντίληψη για την αδικία στην επιλογή του συλλόγου.

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες