Euro 2020-Πολωνία: Στον αστερισμό του Λεβαντόφσκι
Η Πολωνία θα βρεθεί σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου μόλις για τρίτη φορά στην ιστορία της κι αναζητά τη διάκριση, έχοντας πλέον εμπειρία μετά την καλή πορεία του 2016.Του Δημήτρη Ρήγα
Βρίσκεται στην 21η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA και προσπαθεί να διακριθεί και να εδραιωθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Όπως είναι λογικό τραβάει τα βλέμματα επάνω της λόγω της παρουσίας του κορυφαίου γκολτζή αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, του περίφημου Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Στο τελευταίο Nations League στάθηκε αξιοπρεπώς τερματίζοντας 3η στον όμιλό της στην πρώτη κατηγορία, ενώ στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ μετράει έως τώρα μία νίκη, μία ισοπαλία και μία ήττα.
Προηγούμενες διοργανώσεις
Το περίεργο με τους «ερυθρόλευκους» είναι ότι ενώ κατακτούσαν την 3η θέση στα Μουντιάλ του 1974 στη Δυτική Γερμανία και του 1982 στην Ισπανία, την ίδια στιγμή αδυνατούσαν να προκριθούν σε Euro. Δεν συμβαίνει συχνά μία εθνική ομάδα να μετράει οκτώ συμμετοχές σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και μόλις δύο σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η Πολωνία όμως έκανε ντεμπούτο -όσο κι αν μοιάζει απίστευτο- στο Euro 2012. Και ο λόγος μάλιστα που τότε συμμετείχε, ήταν επειδή ως διοργανώτρια δικαιούταν ένα απευθείας εισιτήριο. Μαζί με την Ουκρανία φιλοξένησαν το τουρνουά όμως απέτυχε παταγωδώς, καθώς από τον όμιλο προκρίθηκαν η Ελλάδα και η Τσεχία.
Οι «αετοί» έμαθαν από τα λάθη τους και το 2016 στη Γαλλία παρουσιάστηκαν σαφώς βελτιωμένοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι προκρίθηκαν από το γκρουπ τους μαζί με τη Γερμανία και στους «16» απέκλεισαν στα πέναλτι την Ελβετία. Στα προημιτελικά κοίταξαν στα μάτια την Πορτογαλία κι έχασαν στα πέναλτι, με τους Ίβηρες να φτάνουν στη συνέχεια μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου.
Πώς προκρίθηκε
Στάθηκε αρκετά τυχερή στην κλήρωση των προκριματικών. Στον 7ο όμιλο βρέθηκε παρέα με τις Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Σλοβενία, Ισραήλ και Λετονία. Εκμεταλλεύτηκε ότι δεν υπήρχε κάποιο μεγαθήριο και πραγματοποίησε μία σπουδαία πορεία.
Η συγκομιδή των 25 βαθμών έφερε την Πολωνία στην κορυφή του γκρουπ και μαζί με την Αυστρία πήραν τα απευθείας εισιτήρια για τη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Μάλιστα ήταν πρώτη φορά που κυριάρχησε απόλυτα.
Ο προπονητής: Πάουλο Σόουζα
Στα τέλη του περασμένου Γενάρη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζμπίγκνιεου Μπόνιεκ ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Πάουλο Σόουζα ήταν ο αντικαταστάτης του Γέρζι Μπρζέζτσεκ. Ο 50χρονος Πορτογάλος δεν έχει να επιδείξει σπουδαίες επιτυχίες στην προπονητική του καριέρα. Πριν τους «αετούς» είχε εργαστεί στη Γαλλία και την Μπορντό, από την οποία αποχώρησε πριν το ξεκίνημα της σεζόν.
Πρόλαβε να καθίσει στον πάγκο της Εθνικής Πολωνίας στα τρία πρώτα παιχνίδια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ. Οι «αετοί» νίκησαν 3-0 την Ανδόρα, αναδείχθηκαν ισόπαλοι με το χορταστικό 3-3 κόντρα στην Ουγγαρία και ηττήθηκαν 2-1 στο «Γουέμπλεϊ» από την Αγγλία.
Το ρόστερ
Είναι απόλυτα λογικό η πρώτη σκέψη που κάνει κάποιος όταν ακούει για την Εθνική Πολωνίας να αφορά τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο σούπερ σταρ της Μπάγερν Μονάχου προέρχεται από μία ασύλληπτη σεζόν στην οποία κατέρριψε το ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ, σκοράροντας 41 τέρματα σε μία σεζόν στην Μπουντεσλίγκα.
Ο έμπειρος στράικερ αποτελεί τον ρέκορντμαν συμμετοχών στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του με 118 συμμετοχές και παράλληλα τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του με 66 γκολ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν ορισμένοι έμπειροι ποδοσφαιριστές με παραστάσεις όπως για παράδειγμα ο μέσος Κριχόβιακ και ο σέντερ φορ Μίλικ. Μεταξύ των εκλεκτών και ο Κάρλο Σβιντέρσκι του ΠΑΟΚ.
Στόχος
Η Πολωνία γνωρίζει ότι βρίσκεται σ’ έναν αρκετά δύσκολο όμιλο ο οποίος έχει φαβορί για την κορυφή την Ισπανία. Άλλωστε από τους «φούριας ρόχας» θα κριθεί η πρωτιά. Επιθυμεί να περάσει τουλάχιστον στα νοκ-άουτ ακόμα κι από την 3η θέση, αν κι αναμένεται να παλέψει για τη 2η με τη Σουηδία. Γι’ αυτή θα είναι κομβική η πρεμιέρα με τη Σλοβακία.
Με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν στους «ερυθρόλευκους», θα μπορούσε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να αποτελέσει μία από τις εκπλήξεις του Euro 2020. Εκτός απροόπτου δεν θα προχωρήσει περισσότερο από τη φάση των «16».
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Λούκας Φαμπιάνσκι (Γουέστ Χαμ), Ράντοσλαβ Μαγιέτσκι (Μονακό), Λούκατς Σκορούπσκι (Μπολόνια), Βόιτσιεχ Σέζνι (Γιουβέντους)
Αμυντικοί: Γιαν Μπέντναρεκ (Σουθάμπτον), Μπαρτόζ Μπερεζίνσκι (Σαμπντόρια), Πάβελ Νταβίντοβιτς (Βερόνα), Καμίλ Γκλικ (Μπενεβέντο), Μιχάλ Χέλικ (Μπάρνσλεϊ), Τόμας Κεντζιόρα (Ντιναμό Κιέβου), Καμίλ Πιατκόβσκι (Ρακόβ Τσεστόχοβα), Τίμοτιουτς Πουσάτς (Λεχ Πόζναν), Ματσιέι Ρίμπους (Λοκομοτίβ Μόσχας)
Μέσοι: Πρζεμισλάβ Φρανκόβσκι (Σικάγο Φάιαρ), Καμίλ Γιόζβιακ (Ντέρμπι), Ματέους Κλιχ (Λιντς), Κάσπερ Κοζλόβσκι (Πογκόν), Γκρζεγκόρζ Κριχόβιακ (Λοκομοτίβ Μόσχας), Κάρολ Λινέτι (Τορίνο), Γιακούμπ Μόντερ (Μπράιτον), Πρζέμισλαβ Πλασέτα (Νόριτς), Πιοτρ Ζιελίνσκι (Νάπολι)
Επιθετικοί: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπάγερν Μονάχου), Νταβίντ Κοβνάτσκι (Φορτούνα Ντίσελντορφ), Αρκάντιους Μίλικ (Μαρσέιγ), Κάρολ Σβιντέρσκι (ΠΑΟΚ), Γιακούμπ Σβίερτσοκ (Πιαστ Γκλίβιτσε)
Τα προφίλ των ομάδων (πατήστε πάνω σε κάθε ομάδα για να μεταβείτε στο αντίστοιχο κείμενο):
1ος όμιλος: Τουρκία, Ιταλία, Ουαλία, Ελβετία
2ος όμιλος: Δανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ρωσία
3ος όμιλος: Ολλανδία, Ουκρανία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία
4ος όμιλος: Αγγλία, Κροατία, Σκωτία, Τσεχία
5ος όμιλος: Ισπανία, Σουηδία, Πολωνία, Σλοβακία
6ος όμιλος: Ουγγαρία, Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία
Πείτε τη γνώμη σας: