2

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Betshop

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

Μουντιάλ 2022: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μουντιάλ 2022: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Συντάκτης: Γιώργος Βροντάκης
Γιώργος Βροντάκης
15/11/2022 11:51
Το Μουντιάλ 2022 θα διεξαχθεί από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου στο Κατάρ και το Agones.gr σας παρουσιάζει όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη μεγάλη γιορτή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Όλα τα μάτια, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, για λιγότερο από ένα μήνα, θα είναι καρφωμένα στο Κατάρ, όπου θα διεξαχθεί το 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο. Είναι το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί ποτέ στον αραβικό κόσμο και το δεύτερο που θα γίνει εξ ολοκλήρου στην Ασία μετά το 2002 στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.Με έκταση λίγο μεγαλύτερη από 11.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό περίπου 2,9 εκατομμυρίων, το Κατάρ θα είναι η μικρότερη χώρα που θα φιλοξενήσει ποτέ το κορυφαίο τουρνουά. Στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν 32 ομάδες και το Κατάρ θα προσελκύσει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες και θα γίνει η πρώτη χώρα στη Μέση Ανατολή που θα φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Τα σχολεία στο Κατάρ θα παραμείνουν κλειστά κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ οι ώρες εργασίας στα γραφεία έχουν μειωθεί.
Μουντιάλ 2022: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οι διασταυρώσεις




Πρώτη φορά χειμώνα

Το Μουντιάλ ήταν συνηθισμένο να διεξάγεται τους καλοκαιρινούς μήνες και θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μέσα σε σεζόν πρωταθλημάτων και αυτό γίνεται λόγω της έντονης καλοκαιρινής ζέστης και υγρασίας που υπάρχουν στο Κατάρ, ενώ θα ολοκληρωθεί σε μειωμένο χρονικό διάστημα, σε σχέση με άλλες φορές. Κατά τη διάρκεια του τουρνουά, οι θερμοκρασίες αναμένεται να κυμανθούν από 14 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Τελευταία φορά με 32 ομάδες

Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα κάνει πρεμιέρα με την αναμέτρηση Κατάρ - Εκουαδόρ την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, ενώ ο τελικός είναι προγραμματισμένος για τις 18 Δεκεμβρίου 2022, που είναι η Εθνική Ημέρα του Κατάρ. Το τουρνουά ήταν αρχικά προγραμματισμένο να ξεκινήσει μια μέρα αργότερα με τον αγώνα της Σενεγάλης εναντίον της Ολλανδίας. Η διοργάνωση θα είναι η τελευταία με 32 ομάδες, αφού σε τέσσερα χρόνια οι ομάδες που θα βρεθούν στα γήπεδα των ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά θα είναι 48!

Με 26 παίκτες οι αποστολές

Όλες οι ομάδες θα έχουν στο ρόστερ τους 26 ποδοσφαιριστές, δηλαδή τρεις περισσότερους από ό,τι επιτρεπόταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, πριν από τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τη FIFA, η αλλαγή έγινε λόγω του «μοναδικού timing» του τουρνουά που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο και των διακοπών που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19.
Μουντιάλ 2022: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Πρωτοπορία με VAR οφσάιντ

Η FIFA έχει ανακοίνωση τη χρήση ενός ημιαυτόματου συστήματος οφσάιντ στο Παγκόσμιο Κύπελλο για να βοηθήσει στην πραγματοποίηση γρήγορων και ακριβών φάσεων οφσάιντ.

Σύμφωνα με τους κανόνες, ένας παίκτης βρίσκεται σε θέση οφσάιντ εάν «οποιοδήποτε μέρος του κεφαλιού, του σώματος ή των ποδιών βρίσκεται στο μισό του αντιπάλου και οποιοδήποτε μέρος του κεφαλιού, του σώματος ή των ποδιών είναι πιο κοντά στο τη γραμμή τέρματος των αντιπάλων από την μπάλα και τον δεύτερο τελευταίο αντίπαλο».

Η τεχνολογία χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα στην μπάλα και ένα σύστημα κάμερας παρακολούθησης άκρων για να παρακολουθεί τις κινήσεις των παικτών. Για να βοηθήσουν τους οπαδούς και τους θεατές στο σπίτι να κατανοήσουν την απόφαση του διαιτητή, τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την προβολή τρισδιάστατων εικόνων στις οθόνες του σταδίου. Δώδεκα κάμερες θα τοποθετηθούν πάνω από καθένα από τα οκτώ γήπεδα για να παρέχουν δεδομένα κίνησης των παικτών στο σύστημα Video Assistant Referee.
Μουντιάλ 2022: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Πέντε αλλαγές στα 90' και μια στην παράταση

Οι ομάδες θα έχουν πέντε αλλαγές σε κάθε παιχνίδι σε αντίθεση με τρεις από το προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία το 2018. Ο καινούριος κανονισμός εισήχθη από το όργανο θέσπισης κανόνων του ποδοσφαίρου το 2020, καθώς τονίστηκε πως είναι μια παγκόσμια ανάλυση του συνεχιζόμενου αντίκτυπου του COVID-19 στο ποδόσφαιρο.

Πάντως, αν ένας αγώνας Παγκοσμίου Κυπέλλου πάει στην παράταση, θα επιτρέπεται μία επιπλέον αλλαγή.

Πρώτη φορά με γυναίκες διαιτητές

Για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών θα σφυρίξουν και γυναίκες διαιτητές και μάλιστα τρεις. Οι 3 γυναίκες συμπεριλήφθηκαν μεταξύ των 36 διαιτητών, 69 εποπτών και 24 για το VAR. Από τους 36 διαιτητές, η FIFA κάλεσε τη Στεφανί Φραπάρ από τη Γαλλία, τη Σαλίμα Μουκανσάνγκα από τη Ρουάντα και τη Γιοσίμι Γαμασίτα από την Ιαπωνία και έγραψαν ιστορία, αφού έγιναν οι πρώτες γυναίκες διαιτητές που διορίστηκαν σε Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών. Επίσης, θα συνοδεύονται από τρεις γυναίκες βοηθούς διαιτητές.

Οι πιο έμπειροι διαιτητές στο Κατάρ θα είναι ο ρέφερι από τη Γκάμπια, Μπακαρί Γκασάμα και ο Αργεντινός βοηθός διαιτητής, Χουάν Πάμπλο Μπελάτι αφού θα βρεθούν για 3η φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
Μουντιάλ 2022: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Η κάρτα Hayya

Αν κάποιος είναι να ταξιδέψει για το Κατάρ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι έχει όλα όσα χρειάζονται για να μπει στο αεροπλάνο. Όλοι οι κάτοχοι εισιτηρίων πρέπει να υποβάλουν αίτηση για κάρτα Hayya που απαιτείται όχι μόνο για την είσοδο στα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου αλλά και στη χώρα.

Η κάρτα Hayya είναι μια ταυτότητα φιλάθλου και επιτρέπει στους κατόχους εισιτηρίων την είσοδο στο Κατάρ και στα γήπεδα, καθώς και δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες μεταφοράς μετρό και λεωφορείων τις ημέρες των αγώνων. Όλοι οι επισκέπτες που εισέρχονται στο Κατάρ και σχεδιάζουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την κάρτα Hayya που είναι επίσης υποχρεωτική για τα παιδιά και τα άτομα κάτω των 18 ετών.

Οι διεθνείς επισκέπτες που ταξιδεύουν στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα χρειαστούν βίζα για να εισέλθουν στη χώρα, εφόσον διαθέτουν κάρτα Hayya και μπορούν να μείνουν στο Κατάρ έως τις 23 Ιανουαρίου 2023.



Οι αιτήσεις για κάρτες μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά μέσω του ιστότοπου FIFA World Cup Qatar 2022 ή της εφαρμογής για κινητά Hayya to Qatar 22. Για να υποβάλουν αίτηση για κάρτα Hayya, οι φίλαθλοι θα πρέπει να εγγραφούν για λογαριασμό Hayya και να συνδεθούν. Κατά τη διαδικασία εγγραφής, θα ζητηθεί από τους φιλάθλους έναν αριθμό αίτησης εισιτηρίου αγώνα καθώς και τα προσωπικά τους στοιχεία, στοιχεία διαβατηρίου και διεύθυνση κατοικίας.

Οι διεθνείς επισκέπτες θα πρέπει επίσης να παράσχουν στοιχεία διαμονής για τη διαμονή τους και να μοιραστούν πληροφορίες για μια επαφή έκτακτης ανάγκης. Θα πρέπει επίσης να υποβληθεί μια φωτογραφία τύπου διαβατηρίου σε ψηφιακή μορφή προκειμένου να συμπληρωθεί η αίτηση. Μετά θα πρέπει να περιμένουν περίπου πέντε ημέρες για να εγκριθεί η αίτησή τους, ενώ όσοι βρίσκονται εντός της χώρας μπορούν να τη λάβουν εντός τριών ημερών.
Μουντιάλ 2022: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Μποϊκοτάζ: «Boycott Qatar 2022» - #BoycottQatar2022

Τα τύμπανα της διεθνούς κριτικής για μια σειρά θεμάτων έχει μελανιάσει το μικροσκοπικό αλλά εξαιρετικά πλούσιο εμιράτο. Το Κατάρ έχει δεχθεί κριτική σε διάφορα μέτωπα, αλλά ειδικότερα για τη μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων, τους νόμους κατά των LGBTQ+ και τους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου.

Αρκετοί ποδοσφαιρόφιλοι, επώνυμοι και «ανώνυμοι», καλούν σε μποϊκοτάζ της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του πλανήτη επικαλούμενοι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταστροφική πολιτική προς το περιβάλλον.

Η FIFA έστειλε επιστολή στις 32 ομάδες και τις προέτρεψε να επικεντρωθούν στο τουρνουά και να μην αφήσουν το ποδόσφαιρο να παρασυρθεί σε όλες τις ιδεολογικές ή πολιτικές μάχες που υπάρχουν. Η επιστολή επικρίθηκε από την Διεθνή Αμνηστία.
Μουντιάλ 2022: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Η ομάδα της Δανίας θα φορέσει φανέλες με «ξεθωριασμένο» λογότυπο κατασκευαστή, επειδή η Hummel δεν θέλει να είναι ορατή σε τουρνουά που κοστίζουν ζωές. Η ομάδα της Αυστραλίας δημιούργησε ένα βίντεο που εκφράζει ανησυχίες για τα «βάσανα» των μεταναστών εργαζομένων και για την αδυναμία των LGBTQ+ του Κατάρ «να αγαπήσουν το άτομο που επιλέγουν», ενώ οκτώ από τις 32 ομάδες σχεδιάζουν να φορέσουν ένα περιβραχιόνιο με ουράνιο τόξο για την υποστήριξη των δικαιωμάτων ΛΟΤΚΙ+ και μειονοτήτων.

Η εκστρατεία για το μποϊκοτάζ επιδιώκει να δημοσιοποιήσει τις ανησυχίες για τα δικαιώματα των γυναικών, την LGBT κοινότητα, τους μετανάστες εργαζομένους, τη δημοκρατία και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διοργάνωσης ενός τουρνουά σε κλιματιζόμενα στάδια.
Μουντιάλ 2022: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Χιλιάδες νεκροί εργαζόμενοι

Το Παγκόσμιο Κύπελλο γέμισε από το αίμα των εργατών, αφού σύμφωνα με έρευνα του «Guardian» περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα έργα που ξεκίνησαν το 2010 για το Μουντιάλ του Κατάρ. Οι πιο πολλοί από αυτούς ήταν από την Ινδία, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα. Δηλαδή 12 εργάτες σκοτώνονταν κάθε εβδομάδα κατά μέσον όρο, αλλά το Κατάρ επισήμως αποδέχεται μόνο 67 εργατικά ατυχήματα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι θάνατοι δεν ήταν μόνο δυστυχήματα, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό αποδίδεται στις κάκιστες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών, οι οποίοι έμεναν ασφυκτικά σε κοντέινερ και εργάζονται για πολλές ώρες κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Μουντιάλ 2022: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Η μπάλα

Η επίσημη μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 είναι η «Al Rihla» και είναι εμπνευσμένη από τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική, τα εμβληματικά σκάφη και τη σημαία του Κατάρ. Στα αραβικά, η λέξη Al Rihla σημαίνει «το ταξίδι». Η μπάλα σχεδιάστηκε με προτεραιότητα τη βιωσιμότητα, καθιστώντας την την πρώτη επίσημη μπάλα αγώνα που δημιουργήθηκε με κόλλες και μελάνια με βάση το νερό. Καθώς «το παιχνίδι γίνεται πιο γρήγορο» και «επιταχύνει», η Adidas χρησιμοποίησε ορισμένες νέες δυνατότητες, επιτρέποντας την παροχή ταχύτητας και τη βελτίωση της ακρίβειας της μπάλας.
Μουντιάλ 2022: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Η μασκότ

Η επίσημη μασκότ του Μουντιάλ ονομάζεται «Laʼeeb», που είναι μια αραβική λέξη που σημαίνει «υπερ-εξειδικευμένος παίκτης» ή πιο απλά παικταράς. Ο Λαϊμπ είναι γνωστός για το νεανικό του πνεύμα, σκορπίζοντας χαρά και αυτοπεποίθηση όπου κι αν πάει. Μπορεί να μοιάζει με φάντασμα, αλλά πρόκειται για την ειδική αμφίεση των Αράβων, το ύφασμα που φορούν στο κεφάλι τους.



Τα γήπεδα

Οι αγώνες στο Κατάρ θα διεξαχθούν σε οκτώ στάδια και είναι τα Al Bayt, Khalifa International, Al Thumama, Ahmad Bin Ali, Lusail, Ras Abu Aboud, Education City και Al Janoub. Τα στάδια είναι εξοπλισμένα με συστήματα ψύξης που στοχεύουν στη μείωση των θερμοκρασιών εντός του σταδίου έως και 20°C και η χώρα σκοπεύει να αντικατοπτρίζουν τις ιστορικές και πολιτιστικές πτυχές του Κατάρ και τα σχέδια να πληρούν την κληρονομιά, την άνεση, τη προσβασιμότητα και τη βιωσιμότητας.
Μουντιάλ 2022: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Τα στάδια θα έχουν μηδενικά απόβλητα και οι ανώτερες βαθμίδες των γηπέδων θα αποσυναρμολογηθούν μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο και θα δοθούν σε χώρες με λιγότερο ανεπτυγμένες αθλητικές υποδομές. Τα πέντε έχουν σχεδιαστεί από τον Γερμανό αρχιτέκτονα, Άλμπερτ Σπιρ και συνεργάτες, ενώ το Al Bayt είναι το μόνο κλειστό στάδιο από τα οκτώ που θα χρησιμοποιηθούν.

Η τελετή έναρξης και ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθούν 45 λεπτά βόρεια της Ντόχα στο στάδιο Al Bayt του Al Khor, το οποίο έχει χωρητικότητα 60.000 ατόμων.



Το επίσημο τραγούδι της διοργάνωσης

Για πρώτη φορά, κυκλοφόρησε ένα πλήρες επίσημο soundtrack του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αντί για ένα επίσημο τραγούδι και ονομάζεται «Hayya Hayya (Better Together)», ερμηνευμένο από τους Trinidad Cardona, Davido και AISHA. Έτσι, ενώνονται φωνές από την Αμερική, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή και το τραγούδι συμβολίζει τον τρόπο με τον οποίο η μουσική και το ποδόσφαιρο μπορούν να ενώσουν τον κόσμο

Το δεύτερο τραγούδι είναι το «Arhbo», ερμηνευμένο από τους Gims και Ozuna, ενώ το τρίτο τραγούδι είναι το «Light The Sky» που ερμηνεύουν οι Nora Fatehi, Manal, Rahma Riad και Balqees.



Οι τίτλοι

Η Βραζιλία είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχοντας κερδίσει τον τίτλο πέντε φορές, ενώ μόνο οκτώ χώρες έχουν σηκώσει ποτέ το τρόπαιο. Δείτε τη λίστα με όλους τους νικητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 1930 όταν έγινε το πρώτο Μουντιάλ.

1930 Ουρουγουάη
1934 Ιταλία
1938 Ιταλία
1950 Ουρουγουάη
1954 Δυτική Γερμανία
1958 Βραζιλία
1962 Βραζιλία
1966 Αγγλία
1970 Βραζιλία
1974 Δυτική Γερμανία
1978 Αργεντινή
1982 Ιταλία
1986 Αργεντινή
1990 Δυτική Γερμανία
1994 Βραζιλία
1998 Γαλλία
2002 Βραζιλία
2006 Ιταλία
2010 Ισπανία
2014 Γερμανία
2018 Γαλλία

Διαβάστε τα special bets που κάνουν τη... διαφορά

Διαβάστε τα προφίλ των 32 φιναλίστ

Δείτε τις ημερομηνίες και τις ώρες των αγώνων - Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις

Διαβάστε τα ρόστερ των 32 ομάδων που πάνε στο Κατάρ

Δείτε τους ομίλους και το πρόγραμμα τους

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες