4

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Betshop

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

«Έφυγε» ο θρυλικός Σέζαρ Λουίς Μενότι

«Έφυγε» ο θρυλικός Σέζαρ Λουίς Μενότι

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
6/5/2024 01:06
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο Σέζαρ Λουίς Μενότι, ο θρυλικός προπονητής που οδήγησε την Εθνική Αργεντινής στην κατάκτηση του Μουντιάλ του 1978.

Σε πένθος βυθίστηκε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο μετά το θάνατο του Σέζαρ Λουίς Μενότι. Ο Αργεντινός θρυλικός τεχνικός άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή (6/5) αφού νοσηλεύτηκε για ένα μήνα με σοβαρή αναιμία.

Ο «El Flaco (μτφ. «λιγνός») όπως ήταν το προσωνύμιο του, γεννήθηκε στο Ροζάριο στις 5 Νοεμβρίου του 1938 και αν και είχε αξιοσημείωτο πορεία ως ποδοσφαιριστής, γνώρισε τη μεγαλύτερη φήμη ως προπονητής, οδηγώντας την Εθνική Αργεντινής στην κατάκτηση του Μουντιάλ του 1978, του πρώτου τίτλου της «αλμπισελέστε» στη διοργάνωση, μετά τη νίκη στον τελικό επί της Ολλανδίας.Αριστερός, φιλόσοφος και μανιωδώς καπνιστής ήταν μερικοί τίτλοι που τον χαρακτήριζαν σ’ όλη του τη ζωή. Την πόρτα για την Εθνική Αργεντινής άνοιξε η κατάκτηση του μητροπολιτικού πρωταθλήματος με την Ουρακάν το 1973 και κυρίως το θελκτικό ποδόσφαιρο που έπαιξε η ομάδα του. Έχρισε διεθνή τον Ντιέγκο Μαραντόνα στην Εθνική ομάδα αλλά δεν τον πήρε στην αποστολή για το Μουντιάλ του 1978 σε ηλικία 17 ετών τότε. Ένα χρόνο αργότερα βέβαια κατέκτησε και το Παγκόσμιο Κ-20 με τον Ντιεγκίτο σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αποχώρησε από την Εθνική Αργεντινής μετά το Μουντιάλ του 1982 και τον διαδέχτηκε ο Κάρλος Μπιγιάρδο με τον οποίον είχαν πολύ ένθερμη αντιπαράθεση για τον τρόπο που έπρεπε να παιζόταν το ποδόσφαιρο. Εν αντιθέσει με τον διάδοχο του που ήταν εκφραστής του «το αποτέλεσμα πάνω απ’ όλα», ο Μενότι ήταν υποστηρικτής του όμορφου ποδοσφαίρου και επιχειρούσε να το παντρέψει με την αποτελεσματικότητα. Στην Αργεντινή χαρακτηρίζουν το στυλ παιχνιδιού του ως «Menottism». Κατοχή της μπάλας, τριγωνισμοί και υπομονετική αναζήτηση χώρων για επίθεση. Ο μενοτισμός επιδιώκει ένα κομψό παιχνίδι, τονίζοντας την ομορφιά και το επιδεικτικό παιχνίδι, και η νίκη δεν πρέπει να είναι ο αυτοσκοπός.

Μετά την Εθνική Αργεντινής συνέχισε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα κατακτώντας ένα Κύπελλο, ένα Λιγκ Καπ και ένα Σούπερ Καπ. Από το 2019 ήταν διευθυντής στις Εθνικές ομάδες της Αργεντινής όντας άνθρωπος αποφάσεων και μόνιμης διαβούλευσης στη διοίκηση. Ήταν μάλιστα βασικός υποστηρικτής παρουσίας του Λιονέλ Σκαλόνι στον πάγκο της «αλμπισελέστε».

Αξιοσημείωτες ήταν και οι επιδόσεις του ως ποδοσφαιριστής. Αγωνιζόταν ως επιθετικός και ξεκίνησε την καριέρα του στην Ροσάριο Σεντράλ προτού πάρει μεταγραφή στην Ρασίνγκ και εν συνεχεία στην Μπόκα Τζούνιορς με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1965. Μετά από ένα μικρό διάστημα στην Νιου Γιόρκ Τζένεραλς το 1967 συνέχισε στην Σάντος του Πελέ όπου το 1968 κατέκτησε ένα πρωτάθλημα Βραζιλίας, το Καμπεονάτο Παουλίστα και το Διηπειρωτικό. Έκλεισε την καριέρα του το 1960 στην Κλούμπε Ατλέτικο Γιουβέντους. Ήταν επίσης 11 φορές διεθνής στην Εθνική Αργεντινής, σημειώνοντας δύο γκολ.



Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες