Euro - Σλοβακία: Με οδηγό την εικόνα των προκριματικών
Η Σλοβακία θα δώσει το «παρών» σε ένα τρίτο σερί Euro ούσα όμως αουτσάιντερ ακόμα και για την πρόκριση της από τη φάση των ομίλων. Στα προκριματικά βέβαια έδειξε χαρακτήρα και σοβαρότητα στις αναμετρήσεις της και έτσι πήρε την πρόκριση.Απογοήτευσε ωστόσο στο τελευταίο Nations League και τερμάτισε στην τρίτη θέση πίσω από ομάδες όπως το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν αλλά ανασυντάχθηκε μετά την αλλαγή προπονητή, Καλτσόνα αντί Τάρκοβιτς, κι έτσι έχει βελτιώσει την εικόνα της.
Έχει δώσει τρία φιλικά έως τώρα, κερδίζοντας μόνο το Σαν Μαρίνο ηττήθηκε από την Αυστρία και ήρθε ισόπαλη με την Νορβηγία.
Προηγούμενες διοργανώσεις
Η Σλοβακία ως μέρος της Τσεχοσλοβακίας έχει φτάσει κατακτήσει το Euro το 1976, ενώ σε δύο περιπτώσεις (1960, 1980), τερμάτισε στην τρίτη θέση και αυτές ήταν και οι μοναδικές φορές έως τότε που συμμετείχε στη διοργάνωση.
Έπειτα ως ανεξάρτητη χώρα εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2016 και μάλιστα πέρασε ως μία από τις καλύτερες τρίτες τον όμιλο, τερματίζοντας πίσω από τις Ουαλία και Αγγλία και πάνω από τη Ρωσία.
Στους «16» βέβαια το εμπόδιο της Γερμανίας ήταν ανυπέρβλητο και έτσι ήρθε ο αποκλεισμός με 3-0.
Στην προηγούμενη διοργάνωση δεν μπόρεσε να έχει παρόμοια πορεία καθώς μάζεψε τρεις βαθμούς και αποκλείστηκε από τους ομίλους της διοργάνωσης.
Πώς προκρίθηκε
Από τη στιγμή που κληρώθηκε σε έναν όμιλο με Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Βοσνία&Ερζεγοβίνη και Λιχτενστάιν ήξερε πως θα παλέψει για τη 2η θέση την οποία εν τέλει και κατέκτησε. Μέτρησε μόλις 2 ήττες σε όλη τη διαδικασία των προκριματικών και αυτές από τους Ίβηρες, ήρθε ισόπαλη χωρίς τέρματα στην πρεμιέρα με το Λουξεμβούργο και σε όλα τα άλλα παιχνίδια είχε μόνο νίκες.
Σίγουρα το πιο καθοριστικό αποτέλεσμα ήταν αυτό που πήρε στην έδρα του Λουξεμβούργου τρεις «στροφές» πριν το τέλος και με το οποίο στην ουσία «σφράγισε» στην ουσία την πρόκριση της. Ακολούθησαν έπειτα άλλες δύο νίκες κι έτσι πήρε άνετα την πρόκριση.
O προπονητής: Φραντσέσκο Καλτσόνα
Μάλιστα τον Φεβρουάριο δέχτηκε πρόταση από τη Νάπολι προκειμένου να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της έως το τέλος της σεζόν αντικαθιστώντας τον Βάλτερ Ματσάρι. Άλλωστε ήταν βοηθός του Σπαλέτι τη χρονιά που οι «παρτενοπέι» κατάκτησαν το πρωτάθλημα αλλά η πρώτη του δουλειά ως πρώτος προπονητής σε σύλλογο δεν πήγε το ίδιο καλά.
Η Νάπολι τερμάτισε στη 10η θέση και έμεινε εκτός Ευρώπης ενώ συνολικά σε 16 παιχνίδια με τον Καλτσόνα στον πάγκο σημείωσε μόλις 3 νίκες, ήρθε ισόπαλη 9 φορές και ηττήθηκε 4. Σίγουρα αυτό το πέρασμα και υπό τις συνθήκες που έγινε δεν μπορεί να είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα για τον ίδιο ωστόσο αυτό του τουρνουά μπορεί να του δώσει και πάλι “πόντους” αν η Σλοβακία έχει μία καλή απόδοση.
To ρόστερ
Αυτός θα είναι ο ηγέτης της στην άμυνα, με τον Στάνισλαβ Λομπότκα της Νάπολι να αναλαμβάνει να «τρέξει» τον ρυθμό στο χώρο του κέντρου. Είναι βαρόμετρο η παρουσία του για την απόδοση του συνόλου του Καλτσόνα. Στην επίθεση λείπει το μεγάλο όνομα με τους Χαράσλιν και Μπόζενικ να είναι αυτοί που καλούνται να σκοράρουν.
Στόχος
Είναι το φαβορί για την 4η θέση του ομίλου της απέναντι σε Βέλγιο, Ουκρανία και Ρουμανία οπότε ό,τι πέρα από αυτό θα είναι επιτυχία. Σίγουρα θα είναι και έκπληξη αν καταφέρει να προκριθεί, ίσως ως καλύτερη τρίτη αλλά η αλήθεια είναι πως δεν έχει την ποιότητα των άλλων της αντιπάλων.
Με την απόδοση που είχε βέβαια στα προκριματικά ταξίδεψε με μεγαλύτερη αισιοδοξία στη Γερμανία και σε ένα τέτοιο τουρνουά οι εκπλήξεις υπάρχουν πάντα. Ξεκινάει βέβαια τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Βέλγιο, ακολουθεί η Ουκρανία και τελευταία αγωνιστική αντιμετωπίζει τη Ρουμανία και ίσως τότε να είναι ακόμα μέσα στη διεκδίκηση της πρόκρισης και να παίξει έναν «τελικό».
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες:: Χένριχ Ράβας (Βίτζεβ Λοντζ), Μάρτιν Ντουμπράβκα (Νιούκαστλ), Μάρεκ Ρόντακ (Φούλαμ)
Αμυντικοί:: Ντάβιντ Χάντσκο (Φέγενορντ), Ντένις Βάβρο (Κοπεγχάγη), Ανταμ Ομπέρτ (Κάλιαρι), Μίλαν Σκρίνιαρ (Παρί Σεν Ζερμέν), Νόρμπερτ Γκιόμπερ (Σαλερνιτάνα), Πίτερ Πέκαρικ (Χέρτα), Βεμόν Ντε Μάρκο (Χάτα), Σεμπάστιαν Κόσα (Σπάρτακ Τρνάβα).
Μέσοι:: Μάτους Μπέρο (Μπόχουμ), Γιουράι Κούτσκα (Σλόβαν Μπρατισλάβας), Λάζλο Μπένες (Αμβούργο), Οντρέι Ντούντα (Βερόνα), Πάτρικ Χροβόφσκι (Γκενκ), Στάνισλαβ Λομπότκα (Νάπολι), Τόμας Ρίγκο (Μπάνικ Οστράβα).
Επιθετικοί: Ντάβιντ Στρέλετς (Σλόβαν Μπρατισλάβας), Ιβάν Σρανζ (Σλάβια Πράγας), Λέο Σάουερ (Φέγενορντ), Λούκας Χαρασλίν (Σπάρτα Πράγας), Ρόμπερτ Μποζένικ (Μποαβίστα), Τόμας Σουσλόφ (Βερόνα), Ντάβιντ Ντούρις (Ασκολι), Λούμπομιρ Τούπτα (Σλόβαν Λίμπερετς).
Πείτε τη γνώμη σας: