5

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Betshop

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

NetBet

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

Euro - Πολωνία: Η κλήρωση δεν της χαμογέλασε αλλά... ελπίζει

Euro - Πολωνία: Η κλήρωση δεν της χαμογέλασε αλλά... ελπίζει

Συντάκτης: Δημήτρης Ρήγας
Δημήτρης Ρήγας
5/6/2024 15:55
Η Πολωνία πάει στα γήπεδα της Γερμανίας αποτελώντας πλέον μία σταθερή δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και θα προσπαθήσει να το αποδείξει για ακόμα μία φορά και στο Euro 2024.

Οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται στην 28η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA κι ανέβηκαν δύο θέσεις τον περασμένο Απρίλιο, έστω κι αν η παρουσία τους στα προκριματικά της διοργάνωσης ήταν επιεικώς μέτρια, παρ’ όλα αυτά η εξασφάλιση του εισιτηρίου για το Euro τους βοήθησε να μπουν στους πρώτους τριάντα.

Μέσα στο 2024 έχουν δώσει όλους κι όλους δύο αγώνες οι οποίοι μάλιστα ήταν για τα πλέι οφ πρόκρισης στα γήπεδα της Γερμανίας. Πριν ταξιδέψουν για τη γειτονική τους και διοργανώτρια χώρα, θα παίξουν δύο φιλικά παιχνίδια εντός έδρας και πιο συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Βαρσοβία με αντίπαλο την Ουκρανία και την Τουρκία, σε δυνατά τεστ.

Προηγούμενες διοργανώσεις


Ενδεχομένως θα πίστευε κάποιος ότι η Πολωνία θα βρισκόταν σταθερά στη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Στις δώδεκα πρώτες διοργανώσεις δεν συμμετείχε μένοντας εκτός στα προκριματικά κι έκανε το ντεμπούτο της το 2008 στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας.

Από τότε μέχρι και σήμερα όμως μετράει πέντε διαδοχικές παρουσίες και τέσσερις προκρίσεις, καθώς το 2012 ήταν η διοργανώτρια του τουρνουά παρέα με την Ουκρανία, αλλά έδωσε επίσης το «παρών» και το 2016 στη Γαλλία και το 2020 στις χώρες που διεξήχθη τότε το Euro.

Με εξαίρεση το 2016, δεν κατόρθωσε ποτέ άλλοτε να περάσει τη φάση των ομίλων. Πριν από οκτώ χρόνια είχε κατορθώσει να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά όπου κι αποκλείστηκε στα πέναλτι από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σ’ εκείνη τη διοργάνωση δεν ηττήθηκε καμία φορά στο ενενηντάλεπτο, έχοντας απολογισμό δύο νίκες και τρεις ισοπαλίες.

Πώς προκρίθηκε


Κληρώθηκε στον πέμπτο όμιλο των προκριματικών του Euro 2024 κι έπρεπε να αντιμετωπίσει τις Τσεχία, Αλβανία, Μολδαβία αλλά και τα Νησιά Φερόε. Θεωρητικά ήταν το φαβορί για την κατάληψη μίας θέσης στην πρώτη δυάδα.

Παρ’ όλα αυτά αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών και τερμάτισε στην 3η θέση απογοητεύοντας πλήρως με την παρουσία της και είναι χαρακτηριστικό ότι συγκέντρωσε όλους κι όλους 11 βαθμούς, αδυνατώντας να νικήσει ακόμα και τη Μολδαβία εντός έδρας.

Με βάση την πορεία της στο προηγούμενο Nations League δεν θα είχε καν την ευκαιρία για να δώσει μπαράζ, ωστόσο είχε τερματίσει 3η στο γκρουπ της πίσω από Ολλανδία και Βέλγιο κι από τη στιγμή που οι δύο εθνικές ομάδες προκρίθηκαν απευθείας, βρέθηκε στα πλέι οφ.

Εκεί αρχικά διέλυσε με 5-1 τον προηγούμενο Μάρτιο την Εσθονία εντός έδρας και στη συνέχεια ταξίδεψε στο Κάρντιφ για να δοκιμαστεί από την Ουαλία. Έπειτα από «λευκή» ισοπαλία (0-0) σε ενενηντάλεπτο και παράταση... επιβίωσε στα πέναλτι κι επικράτησε 5-4 παίρνοντας την πρόκριση.

Ο προπονητής: Μίχαλ Προμπίερζ

Euro - Πολωνία: Η κλήρωση δεν της χαμογέλασε αλλά... ελπίζει


Στα 51 του χρόνια ο Μίχαλ Προμπίερζ βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της προπονητικής του καριέρας, εκτελώντας στην ουσία χρέη υπηρεσιακού τεχνικού, κάτι που θα αλλάξει ενδεχομένως, αν η παρουσία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος είναι επιτυχημένη.

Πρόκειται για έναν κόουτς ο οποίος δεν έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες στη σχεδόν εικοσαετή καριέρα του στους πάγκους. Βέβαια ίσως κάποιοι να τον θυμούνται από το πολύ σύντομο πέρασμά του από την Ελλάδα και τον Άρη τον οποίο είχε καθοδηγήσει για λιγότερο από δύο μήνες -και συνολικά έντεκα αγώνες- στα μέσα της σεζόν 2011/12. Οι μοναδικοί τίτλοι του είναι το Κύπελλο και το Σούπερ Καπ Πολωνίας με τη Γιαγκελόνια το 2010 και τα ίδια τρόπαια με την Κρακόβια, ακριβώς μία δεκαετία μετά, το 2020.

Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν προπονητής της Εθνικής Ελπίδων αλλά κλήθηκε να σώσει την κατάσταση όταν πάρθηκε η απόφαση να απομακρυνθεί ο Φερνάντο Σάντος ο οποίος απέτυχε παταγωδώς. Δεν αποτελεί κάποιο σπουδαίο όνομα στη χώρα του αλλά η διοίκηση της Ομοσπονδίας τον εμπιστεύεται και μένει να φανεί αν θα τη δικαιώσει.

Το ρόστερ

Euro - Πολωνία: Η κλήρωση δεν της χαμογέλασε αλλά... ελπίζει


Σε κανέναν δεν προκαλεί δέος το έμψυχο δυναμικό των «αετών», ωστόσο υπάρχουν ποδοσφαιριστές οι οποίοι ηγούνται σε κάθε γραμμή, με την επίθεση βέβαια να είναι η πιο ισχυρή και η δύναμη του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Η παρουσία του Σέζνι κάτω από τα γκολπόστ δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας. Στην άμυνα το πιο μεγάλο όνομα είναι ο αριστερός μπακ της Άρσεναλ Γιάκουμπ Κίβιορ, ενώ ο βασικός στόπερ είναι ο Μπεντνάρεκ στης Σαουθάμπτον.

Στη μεσαία γραμμή υπάρχουν πολλές επιλογές και ξεχωρίζουν ο Ζιελίνσκι της Νάπολι, ο Φρανκόφκσι της Λανς -ο οποίος παίζει στα άκρα και ως μπακ- οι Μόντερ και Σεμπάστιαν Σιμάνσκι -παρών είναι και ο Νταμιάν της ΑΕΚ αλλά δύσκολα θα παίξει βασικός- και ο Ζαλέφσκι της Ρόμα.

Η γραμμή κρούσης είναι εντυπωσιακή για τα δεδομένα της. Φυσικά δεσπόζει το όνομα του σούπερ σταρ Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι πιθανότατα στην τελευταία μεγάλη του διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Ωστόσο στο πλευρό του έχει τον Μίλικ της Γιουβέντους, τον Πιόντεκ της Μπασακσεχίρ και τον άλλοτε παίκτη του ΠΑΟΚ και νυν της Βερόνα, Κάρολ Σφιντέρσκι.

Όσο για τις απουσίες, η πιο σημαντική είναι αναμφίβολα του δεξιού μπακ της Άστον Βίλα, Μάτι Κας, ενώ εκτός την τελευταία στιγμή χτύπησε ο επιθετικός Μίλικ και χάνει δεύτερο σερί Euro λόγω τραυματισμού. Εκτός κλήσεων έμειναν επίσης ο γκολκίπερ του Παναθηναϊκού, Ντραγκόφσκι και ο στόπερ του ΠΑΟΚ, Κεντζιόρα. Σταμάτησαν πέρσι οι Κριχόβιακ και Μπλαστσικόφσκι και δεν λογίζονται ως απόντες.

Στόχος


Με βάση τη δυσκολία του ομίλου της και το γεγονός ότι θα πρέπει να τα βάλει κατά σειρά με Ολλανδία, Αυστρία και Γαλλία γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι θα πρέπει να πραγματοποιήσει μία μικρή υπέρβαση, ωστόσο η πρόκριση αποτελεί ρεαλιστικό στόχο.

Άλλωστε πιθανότατα μία νίκη -λογικά θα στοχεύσει το ματς με τους Αυστριακούς- θα αρκεί στους «ερυθρόλευκους» για να περάσουν στους «16» ως τρίτοι. Από εκεί και πέρα κόντρα στους «οράνιε» και τους «μπλε» θα πρέπει να πετύχουν μία μεγάλη έκπληξη.

Εφόσον περάσουν δεν μπορούν να ξέρουν με σιγουριά τις διασταυρώσεις αλλά θα θεωρηθούν επιτυχημένοι και πλέον στα νοκ-άουτ τίποτα δεν θα είναι απίθανο. Ωστόσο ρεαλιστικός στόχος είναι η κατάληψη της 3ης θέσης κι εμείς πιστεύουμε ότι μπορούν να τα καταφέρουν.

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Βόιτσεχ Σέζνι (Γιουβέντους), Λούκας Σκορούπσκι (Μπολόνια), Μάρτσιν Μπούλκα (Νις), Ματέους Κοχάλσκι (Σταλ Μίελετς)

Αμυντικοί: Γιαν Μπεντνάρεκ (Σαουθάμπτον), Μπάρλος Μπερεζίνσκι (Έμπολι), Γιάκουμπ Κίβιορ (Άρσεναλ), Τιμοτέους Πούχατς (Καϊζερσλάουτερν), Μπάρτος Σάλαμον (Λεχ Πόζναν), Πάβελ Νταβίντοβιτς (Βερόνα), Πάβελ Μπόχνιεβιτς (Χέρενφεν), Σεμπάστιαν Βαλουκίεβιτς (Έμπολι)

Μέσοι: Καμίλ Γκροζίτσκι (Πογκόν Στσέτσιν), Πιότρ Ζιελίνσκι (Νάπολι), Πρζέμισλαβ Φρανκόφσκι (Λανς), Σεμπάστιαν Σιμάνσκι (Φενέρμπαχτσε), Γιάκουμπ Μόντερ (Μπράιτον), Νταμιάν Σιμάνσκι (ΑΕΚ), Νικόλα Ζαλέφσκι (Ρόμα), Μπάρτος Σλις (Ατλάντα Γιουνάιτεντ), Μίχαλ Σκόρας (Κλαμπ Μπριζ), Γιακούμπ Πιοτρόφσκι (Λουντογκόρετς), Τάρας Ρόμαντσουκ (Γιαγκελόνια), Κάσπερ Ουρμπάνσκι (Μπολόνια)

Επιθετικοί: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπαρτσελόνα), Κάρολ Σφιντέρσκι (Βερόνα), Κριστόφ Πιόντεκ (Μπασακσεχίρ), Άνταμ Μπούκσα (Αντάλιασπορ)

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες