1

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Betshop

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

Euro - Τσεχία: Με ταλέντο και... κοιτώντας προς τα νοκ άουτ

Euro - Τσεχία: Με ταλέντο και... κοιτώντας προς τα νοκ άουτ

Συντάκτης: Γιώργος Χρονόπουλος
Γιώργος Χρονόπουλος
1/6/2024 00:01
Σταθερή όσο δεν... πάει, η Τσεχία όταν πρόκειται για Euro, θα δώσει το «παρών» για ένατη σερί φορά σε τελική φάση, αφού από το 1993 όταν και διαχωρίστηκε με τη Σλοβακία, δεν έχει λείψει ποτέ.

Ακριβώς αντίθετη κατάσταση με τα Μουντιάλ δηλαδή, αφού έχει προκριθεί μόνο σε αυτό του 2006, αλλά αυτό είναι μία εντελώς διαφορετική ιστορία και όχι της παρούσης.

Αν υπάρχει πάντως μία λέξη που περιγράφει τους Τσέχους τα τελευταία χρόνια, αυτή είναι «σκαμπανεβάσματα» από προκριματική φάση σε προκριματική φάση και ακόμα κι από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Προηγούμενες διοργανώσεις


Η παρουσία της στο Euro ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας διοργάνωση του 1960 όπου ήταν ακόμα κομμάτι της ενωμένης Τσεχοσλοβακίας. Κατέκτησε την τρίτη θέση τότε και τον τίτλο το 1976 με το θρυλικό πλέον πέναλτι του Πανένκα στον τελικό με τη Δυτική Γερμανία, ενώ το 1980 ήταν ξανά τρίτη.

Η αυτόνομη παρουσία της ως Τσεχία ξεκινά το 1996 με εμφάνιση στον τελικό, όπου οι Γερμανοί πήραν την εκδίκησή τους 20 χρόνια μετά, επικρατώντας 2-1 στην παράταση με το πρώτο «χρυσό γκολ» στην ιστορία.

Επόμενη μεγάλη πορεία της το 2004 όταν με το πρώτο και μοναδικό «ασημένιο γκολ» της ιστορίας, αποκλείστηκε από την Ελλάδα στα ημιτελικά γνωρίζοντας την ήττα με 1-0.

Από εκεί κι έπειτα το πηγαίνει εναλλάξ, αφού το 2008 και το 2016 αποκλείστηκε στους ομίλους, ενώ το 2012 και το 2020 έφτασε ως τα προημιτελικά.

Πώς προκρίθηκε


Χωρίς να αγχωθούν ή να «ζοριστούν» ιδιαίτερα οι Τσέχοι πήραν την πρόκριση ως δεύτεροι στην ισοβαθμία με την Αλβανία στον 5ο προκριματικό όμιλο, αφήνοντας τρίτη την Πολωνία. Πραγματοποίησε μέτριες εμφανίσεις που συνδυάστηκαν πάντως με 15 βαθμούς και μοναδική ήττα αυτή από τους Αλβανούς εκτός έδρας. Προβληματισμό προκάλεσε πάντως το γεγονός πως με εξαίρεση τα ματς κόντρα σε Νησιά Φερόε και Μολδαβία, δεν κατάφερε να κρατήσει το μηδέν.

Ο προπονητής: Ιβάν Χάσεκ

Euro - Τσεχία: Με ταλέντο και... κοιτώντας προς τα νοκ άουτ
Ίσως το πιο αδύναμο σημείο της ομάδας από πολλές απόψεις. Ο 60χρονος προπονητής ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2024, καθώς μετά την πρόκριση στο Euro ο επί πέντε συναπτά έτη ομοσπονδιακός τεχνικός, Γιάροσλαβ Σιλχάβι, που είχε δεχθεί έντονη κριτική κατά τη διάρκεια των προκριματικών, παραιτήθηκε.

Ο Χάσεκ μοιάζει να επιλέχθηκε ως άμεση λύση ανάγκης, αφού το 2009 είχε κάτσει ξανά στον πάγκο της Τσεχίας, αλλά αποχώρησε μετά από δύο μήνες. Παρ' όλα αυτά η πρότερη εμπειρία του στο πόστο ήταν ένα θετικό. Από εκεί και πέρα όμως ήταν άνεργος εδώ και δύο χρόνια με τελευταία του δουλειά να είναι αυτή του ομοσπονδιακού προπονητή του Λιβάνου.

Το ρόστερ

Euro - Τσεχία: Με ταλέντο και... κοιτώντας προς τα νοκ άουτ
Έντονη η παρουσία παικτών που αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα με 15 εξ αυτών να ανήκουν στην τριάδα των μεγάλων (Σπάρτα Πράγας, Σλάβια Πράγας και Βικτόρια Πλζεν). Οι ηγέτες όμως είναι «λεγεωνάριοι» με τον Σικ της Μπάγερ Λεβερκούζεν, τους Κούφαλ και Σούτσεκ της Γουέστ Χαμ και τους «Ολλανδούς» Λινγκρ και Σάντιλεκ να ξεχωρίζουν, προσδίδοντας εκτός από ποιότητα και εμπειρία.

Στόχος


Οι Τσέχοι έχουν αποδείξει πολλάκις πως είναι ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο. Ο όμιλος είναι ανοιχτός και μπορούν να προκριθούν ακόμα και ως καλύτεροι τρίτοι στη χειρότερη περίπτωση. Η πρώτη θέση μοιάζει απαγορευτική με την παρουσία της Πορτογαλίας, ωστόσο το «μαξιλαράκι» της αδύναμης και «πρωτάρας» Γεωργία δημιουργεί αισιοδοξία πως θα είναι στα νοκ άουτ.

Αν είναι πάντως δεύτεροι θα βρουν λογικά τη Γαλλία απέναντί τους ή τη Ολλανδία, που είχαν αποκλείσει στους «16» του προηγούμενου Euro, ενώ αν είναι τρίτοι λογικά θα βρουν την Αγγλία.... Δύσκολο το έργο τους σε κάθε περίπτωση, αλλά σε πρώτη φάση θέλουν να περάσουν απλά τον όμιλο και θα έχουν πετύχει τον σκοπό τους.

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Γίντριχ Στάνεκ (Σλάβια Πράγας), Ματέι Κόβαρ (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Βίτεσλαβ Γιάρος (Στουρμ Γκρατς)

Αμυντικοί: Βλάντιμιρ Τσούφαλ (Γουέστ Χαμ), Τόμας Χόλες (Σλάβια Πράγας), Νταβίντ Ζίμα (Σλάβια Πράγας), Λάντισλαβ Κρεΐτσι (Σπάρτα Πράγας), Νταβίντ Ντουντέρα (Σλάβια Πράγας), Νταβίντ Γιουράσεκ (Χόφενχαϊμ), Μάρτιν Βίτικ (Σπάρτα Πράγας), Ρόμπιν Χράνατς (Βικτόρια Πλζεν), Τόμας Βλτσεκ (Σλάβια Πράγας)

Μέσοι: Τόμας Σούτσεκ (Γουέστ Χαμ), Αντονίν Μπαράκ (Φιορεντίνα), Μίχαλ Σάντιλεκ (Τβέντε), Λούκας Προβόντ (Σλάβια Πράγας), Βάτσλαβ Τσέρνι (Βόλφσμπουργκ), Οντρέι Λινγκρ (Φέγενορντ), Πάβελ Σουλτς (Βικτόρια Πλζεν), Ματέι Γιουράσεκ (Σλάβια Πράγας), Λούκας Τσερβ (Βικτόρια Πλζεν)

Επιθετικοί: Πάτρικ Σικ (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Άνταμ Χλόζεκ (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Γιαν Κούχτα (Σπάρτα Πράγας), Μόιμιρ Χίτιλ (Σλάβια Πράγας), Τόμας Χόρι (Βικτόρια Πλζεν)

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες