1

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Betshop

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

Euro - Γεωργία: Η «πρωτάρα» της διοργάνωσης

Euro - Γεωργία: Η «πρωτάρα» της διοργάνωσης

Συντάκτης: Γιώργος Χρονόπουλος
Γιώργος Χρονόπουλος
1/6/2024 00:01
Έχει γράψει ήδη ιστορία καθώς θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε τελική φάση Euro, αλλά και μεγάλης διοργάνωσης γενικότερα, από το 1990, όταν και έγινε ανεξάρτητο κράτος μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Η Γεωργία δεν είχε να επιδείξει κάτι αξιόλογο στην ποδοσφαιρική της ιστορία μέχρι τώρα, παρά το γεγονός πως είχε αναδείξει ποδοσφαιρικές μορφές όπως οι Τιμούρ Κετσπάγια και Γκεόργκι Κινκλάτζε με καριέρα στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά και τον Σότα Αρβελάτζε που διέπρεψε με τον Άγιαξ παλαιότερα, αφού σε όλες τις προκριματικές φάσεις απέφευγε οριακά την τελευταία θέση στον εκάστοτε όμιλό της.Τα τελευταία χρόνια πάντως κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού από τη League D τoυ Nations League έχει βρεθεί πλεόν στη League B, σημειώνοντας αξιοπρόσεκτη πρόοδο και βελτιώνοντας σημαντικά τη δυναμική της.

Προηγούμενες διοργανώσεις


Δεν έχει δώσει ξανά το «παρών» σε τελική φάση Euro και αποτελεί τεράστια επιτυχία το γεγονός πως τα κατάφερε. Καλύτερή της παρουσία μέχρι τώρα ήταν αυτή στα πρώτα της προκριματικά για το Euro 1996 όταν τερμάτισε στην 3η θέση του ομίλου της μπροστά από Μολδαβία, Αλβανία και Ουαλία. Πέραν τούτου όμως τίποτα άλλο με εξαίρεση μία μεγάλη νίκη επί της Ρωσίας για την προκριματική φάση του 2004.

Σε κάθε περίπτωση είχε «αγγίξει» μία φορά την πρόκριση αλλά μέσω της δεύτερης ευκαιρίας που δίνει το Nations League. Στον εντός έδρας τελικό της League D όμως ηττήθηκε 1-0 από τη Βόρεια Μακεδονία και δεν προκρίθηκε για το Euro 2020.

Πώς προκρίθηκε


Αυτό που δεν κατάφερε λοιπόν μέσω των μπαράζ της League D του Nations League το 2020, το κατάφερε φέτος μέσω των μπαράζ της League C, όπου τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου της μπροστά από Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Γιβραλτάρ με 16 βαθμούς, ρεκόρ 5-1-0 και 16-3 τέρματα, εξασφαλίζοντας μία δεύτερη ευκαιρία για να προκριθει στο Euro αν δεν τα κατάφερνε μέσω του προκριματικού ομίλου.

Έτσι κι έγινε, αφού εκεί τερμάτισε στην 4η θέση σε σύνολο πέντε ομάδων, μπροστά από την Κύπρο, την οποία νίκησε δύο φορές και πίσω από Νορβηγία, Σκωτία και Ισπανία. Αυτό που χάλασε την αξιόμαχη εικόνα της, ήταν πως η μοναδική εντός έδρας ήττα, που ήρθε από τους Ίβηρες, ήταν και η βαρύτερη της ιστορίας της, με σκορ 1-7.

Σε κάθε περίπτωση όμως στα μπαράζ, έχοντας «σύμμαχο» την έδρα της, επικράτησε αρχικά 2-0 του Λουξεμβούργου και εν συνεχεία μετά από ένα «στείρο» 0-0 στον τελικό με την Ελλάδα νίκησε 4-2 στη διαδικασία των πέναλτι και «έκλεισε» εισιτήριο για τα γήπεδα της Γερμανίας.

Ο προπονητής: Βίλι Σανιόλ

Euro - Γεωργία: Η «πρωτάρα» της διοργάνωσης
Ο πρώην διεθνής Γάλλος μπακ και εδώ και αρκετά χρόνια προπονητής ξεκίνησε την καριέρα του στα τμήματα υποδομής των «μπλε», πριν αποδεχθεί την πρόταση της Μπορντό, στον πάγκο της οποίας κάθισε για δύο χρόνια, ενώ το 2017 διατέλεσε βοηθός του Αντσελότι στη Μπάγερν Μονάχου, αποφασίζοντας εν συνεχεία να κάνει ένα μεγάλο διάλειμμα.

Αυτό κράτησε τέσσερα χρόνια καθώς το 2021 αποδέχθηκε την πρόταση των Γεωργιανών, τους οποίους μετέτρεψε σε μία ιδιαίτερα «σκληροτράχηλη» ομάδα με δύναμη την έδρα της και τη συνοχή και οδηγώντας τους φυσικά στην πρώτη τους συμμετοχή σε τελική φάση Euro.

Το ρόστερ

Euro - Γεωργία: Η «πρωτάρα» της διοργάνωσης
Υστερεί σε εμπειρία σε σχέση με τις άλλες ομάδες της διοργάνωσης, ωστόσο στο ρόστερ της συναντά κανείς τον βασικό γκολκίπερ της Βαλένθια, Μαμαρντασβίλι, τον Μικαουτάτζε που πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν με τη Μετς στη Λιγκ 1 και φυσικά τον μεγάλο σταρ και ηγέτης της Νάπολι, Χβίτσα Κβαρατσχέλια, ο οποίος θα επωμιστεί και το μεγαλύτερο βάρος στην επίθεση έχοντας απόλυτη ελευθερία κινήσεων από τον Σανιόλ.

Μόλις δύο από τους 26 παίκτες αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα εν τω μεταξύ, με τον Γάλλο ομοσπονδιακό τεχνικό να έχει ξεκαθαρίσει πως αυτό δεν έχει να κάνει με το ταλέντο αλλά με τον ρυθμό και την ένταση που θέλει να παίζουν οι παίκτες του και στο πρωτάθλημα Γεωργίας τα στάνταρ είναι μακριά από αυτόν.

Στόχος


Ο όποιος στόχος έχει επιτευχθεί ήδη με τη συμμετοχή και μόνο στην τελική φάση, ωστόσο θέλει να δείξει πως δεν βρέθηκε τυχαία εδώ. Συνεπώς με το να παλέψει και να μείνει αξιοπρεπής διεκδικώντας έστω ένα θετικό αποτέλεσμα κόντρα σε πολύ ανώτερους αντιπάλους (Πορτογαλία, Τουρκία, Τσεχία) θα είναι ευχαριστημένη.

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Γκιόργκι Λόρια (Ντιναμό Τιφλίδας), Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι (Βαλένθια), Λούκα Γκουγκεσασβίλι (Καραμπάγκ)

Αμυντικοί: Γκούραμ Κάσια (Σλόβαν Μπρατισλάβας), Όταρ Κακαμπάτζε (Κρακόβια), Σόλομον Κβιρκβέλια (Αλ-Οκχούντ), Λάσα Ντβάλι (ΑΠΟΕΛ), Τζεμάλ Ταμπίτζε (Παναιτωλικός), Λούκα Λοτσοσβίλι (Κρεμονέζε), Γκιόργκι Γκοτσολεϊσβίλι (Σαχτάρ), Γκιόργκι Γκβελεσιάνι (Περσέπολις)

Μέσοι: Νίκα Κβεκβεσκίρι (Λεχ Πόζναν), Όταρ Κιτεϊσβίλι (Στουρμ Γκρατς), Σάμπα Λομπζανίτζε (Ατλάντα), Ζούρικο Νταβιτασβίλι (Μπορντό), Γκιόργκι Τσακβετάτζε (Γουότφορντ), Λέβαν Σενγκέλια (Παναιτωλικός), Γκιόργκι Τσιταϊσβίλι (Ντινάμο Μπατούμι), Άνζορ Μεκβαμπισβίλι (Ουν. Κραϊόβα), Γκιόργκι Κοτσορασβίλι (Λεβάντε), Σάντρο Αλτουνασβίλι (Βολφσμπέργκερ), Γκάμπριελ Σίγκουα (Βασιλεία)

Επιθετικοί: Γκιόργκι Κβιλιτάια (ΑΠΟΕΛ), Κβίτσα Κβαρατσκέλια (Νάπολι), Μπούντου Ζιβζιβάτζε (Καρλσρούη), Ζορζ Μικαουτάτζε (Μετς).

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες