2
Novibet
Παίξε νόμιμα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Stoiximan
Παίξε νόμιμα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Elabet
Παίξε νόμιμα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Pamestoixima
Παίξε νόμιμα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Fonbet
Παίξε νόμιμα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Bet365
Παίξε νόμιμα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Interwetten
Παίξε νόμιμα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Betsson
Παίξε νόμιμα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Novibet
Παίξε νόμιμα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Stoiximan
Παίξε νόμιμα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
NetBet
Παίξε νόμιμα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
N1Casino
Παίξε νόμιμα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

Γκαγκάτσης: «Ο Γιοβάνοβιτς είναι ο καλύτερος προπονητής στην Ελλάδα» (video)

Γκαγκάτσης: «Ο Γιοβάνοβιτς είναι ο καλύτερος προπονητής στην Ελλάδα» (video)

Συντάκτης: Agones team
Agones team
14/10/2025 11:09
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Μάκης Γκαγκάτσης αναγνώρισε την αποτυχία της Εθνικής Ελλάδας να προκριθεί στα τελικά του Μουντιάλ, τονίζοντας ότι πρόκειται για συλλογική ευθύνη προπονητή, παικτών και διοίκησης και εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς τονίζοντας ότι είναι ο καλύτερος προπονητής στην Ελλάδα και για την Εθνική ομάδα.

Καλεσμένος στην εκπομπή CENTER FOX του Foxbet ήταν ο Μάκης Γκαγκάτσης ο οποίος μίλησε για την επόμενη ημέρα στην Εθνική ομάδα ύστερα από τον πικρό αποκλεισμό στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ δήλωσε ξεκάθαρη εμπιστοσύνη στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον καλύτερο στην Ελλάδα και επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει στο τιμόνι της ομάδας μέχρι το Euro 2028.

Ο ίδιος αποκάλυψε την κουβέντα που είχε με τον Σέρβο τεχνικό στα αποδυτήρια μετά το ματς με τη Δανία ενώ στάθηκε σε διαιτητικές αποφάσεις που επηρέασαν την Εθνική στα προκριματικά. Δεν ενστερνίστηκε την άποψη ότι η απειρία των νεαρών παικτών έπαιξε ρόλο στον αποκλεισμό και μάλιστα χαρακτήρισε «χρυσή» αυτή τη γενιά της «γαλανόλευκης», εκφράζοντας μήνυμα αισιοδοξιας για το μέλλον της Εθνικής ομάδας.

Τέλος, στάθηκε στις οικονομικές συνέπειες για την ΕΠΟ μετά τον αποκλεισμό, ενώ αναφορικά με την ελληνική διαιτησία τόνισε ότι υπάρχει βελτίωση σε σχέση με πέρσι, αλλά ακόμη υπάρχουν σημαντικά περιθώρια προόδου.Συγκεκριμένα μίλησε:

Για το τι πήγε στραβά: «Η ανάλυση ακόμα είναι εύκολο να λέμε τι πήγε στραβά. Θεμιτή η κάθε κριτική. Η ανάλυση θα γίνει το επόμενο διάστημα για να δούμε τι πήγε στραβά και η ομάδα στα τρία τελευταία παιχνίδια δέχτηκε τρία γκολ έκαστος. Πόσο μάλλον όταν στο Nations League είχαμε πέντε νίκες σε έξι αγώνες. Θεωρώ ότι θα γίνει σωστή ανάλυση για το τι δεν πήγε σωστά. Στην πνευματική προετοιμασία, στην αγωνιστική. Ξέρετε την άποψη μου για τον προπονητή. Τον θεωρώ τον κορυφαίο στην Ελλάδα, τον κορυφαίο για την Εθνική ομάδα και θα κάνει την ανάλυση του ώστε να διεκδικήσουμε την πρόκριση στο Euro 2028. Μένουν δύο παιχνίδια που μόνο αδιάφορα δεν είναι. Η κλήρωση για τα προκριματικά του Euro 2028 θα κριθεί από αυτά τα παιχνίδια και τα φιλικά παιχνίδια. Είμαστε σε μειονεκτική θέση ότι στο Μουντιάλ θα είναι ομάδες που θα πάρουν επιπλέον πόντους όμως πρέπει οπωσδήποτε να κρατηθούμε στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας γιατί είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχεια»

Γιατί συνέβησαν τόσο πολλά λάθη στα παιχνίδια: «Δεν έχουμε μιλήσει ακόμα, παρόλα αυτά δεν μπορώ να πω ότι είναι δείγμα απειρίας. Η νεότερη Εθνική ομάδα που έπαιξε τον Μάρτιο στην Σκωτία κέρδισε 3-0 άνετα χωρίς να απειληθεί. Θεωρώ ότι η απειρία δεν ήταν παράγοντας. Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι λαθών. Σίγουρα έγιναν περισσότερα από όσα νομίζαμε. Όλα τα παιδιά έχουν την πλήρη στήριξη και του προπονητή και της διοίκησης. Πολλοί είπαν κάτι για τον Τζολάκη. Δεν ήταν λάθος που στοίχησε την ήττα. Ακόμα και να ήταν, δεν έχει καμία σημασία»

Για το θέμα Γιοβάνοβιτς και την ανθρωποφαγία στα social media: «Δεν έχω social media αλλά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα την εκλαμβάνω. Θα υπήρχε μια κριτική υπέρ του δέοντος προς τον προπονητή που θα έφτανε στο σημείο να φύγει. Ανανεώσαμε το συμβόλαιο του προπονητή το καλοκαίρι χωρίς να ξέραμε αν θα πάμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Θέλαμε να συνεχίσουμε ως το 2028. Το έχει πει και ο ίδιος προπονητής ότι από τη συζήτηση το καλοκαίρι του 2024 ήταν ένα τετραετές συμβόλαιο. Ήταν αποτυχία να μην πάμε στο Μουντιάλ αλλά δεν έχει την ευθύνη μόνο ο προπονητής. Έχουμε αρχίσει από πέρσι τον Σεπτέμβρη μια προσπάθεια που πιστεύω ότι παρά την αποτυχία πρόκρισης θα έρθει η επόμενη επιτυχία. Είναι μια νέα Εθνική ομάδα που μέσα από αυτή τη διαδικασία θα έχει όλο το μέλλον μπροστά της»



Για το αν βοηθάει το επιθετικό στυλ της ομάδας: «Ανάλογα με τους παίκτες που διαθέτει κάθε προπονητής παίζει αναλόγως. Η ομάδα του 2004 στηριζόταν στην μεσοαμυντική της γραμμή. Φανταστείτε παίκτης (Ζήκος) που έπαιξε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ να μην έχει θέση στην Εθνική ομάδα. Κάθε προπονητής πρέπει να εκμεταλλευτεί τα όπλα που διαθέτει. Ο Ότο Ρεχάγκελ εκμεταλλεύτηκε τη μεσοαμυντική γραμμή και έφτασε κάπου που είναι πολύ δύσκολο να ξαναφτάσουμε. Και με Σάντος το δυνατό της στοιχείο ήταν η μεσοαμυντική γραμμή. Ο Γιοβάνοβιτς έχοντας μια χρυσή γενιά στα χέρια του, καλά κάνει και θέλει να παίξει ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο. Φανταστείτε μια ομάδα με αυτούς τους παίκτες να κλείνεται πίσω και να παίζει διαφορετικά. Αυτή ακριβώς είναι η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Εγώ το ξύλο το αντέχω και για αυτό βγήκα δημόσια και στήριξα τον προπονητή γιατί θα αρχίσει η ανθρωποφαγία. Στην αποτυχία η αρένα θέλει αίμα και συνήθως είναι του ενός».

Για το αν του εκφράστηκε πρόθεση παραίτησης από τον Γιοβάνοβιτς: «Για να είμαι ειλικρινής τις δηλώσεις μετά το ματς τις έκανα προτού μιλήσω με τον Γιοβάνοβιτς και ζήτησα ο ίδιος να μιλήσω για το θέμα. Το πρώτο ήταν ότι ήταν αποτυχία. Το δεύτερο η στήριξη στον προπονητή και τους παίκτες και το τρίτο θα το συζητήσουμε στη συνέχεια. Μου είπε στα αποδυτήρια ότι το συμβόλαιο δεν είναι δεσμευτικό. Του είπα ότι τις αποφάσεις τις έχω λάβει από το καλοκαίρι. Ούτε υπογράψαμε χαρτί ότι θα πάμε στο Μουντιάλ ούτε ότι δε θα πάμε ότι θα τελειώσει η συνεργασία μας. Μετά από δεκάλεπτη συζήτηση δώσαμε τα χέρια ότι συνεχίζουμε μαζί αφού και ο ίδιος εξέλαβε τη στήριξη μας. Η αποτυχία όπως και η επιτυχία είναι κάτι συνολικό. Υπάρχει η διοίκηση, οι παίκτες. Μην το εστιάζουμε ότι είναι αποτυχία μόνο του προπονητή. Και η διοίκηση μπορεί να έκανε λάθος»

Για το αν ανέβηκε απότομα ο πήχης μετά το Nations League: «Είναι σωστό να έχουμε προσδοκίες. Κερδίσαμε 0-3 την Σκωτία. Θα κυνηγήσουμε τα πάντα και μετά θα πούμε ότι θα είναι αποτυχία. Είμαστε χώρα της υπερβολής, δεν μπορεί να υπάρξει μέτρο με τίποτα».

Για τη διαιτησία στα προκριματικά: «Η διαιτησία δεν αποτελεί δικαιολογία για την αποτυχία της Εθνικής. Όταν μιλάμε για ένα τουρνουά έξι αγώνων, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι πρωτάθλημα που μπορεί να διορθωθεί ένα λάθος της διαιτησίας. Κάθε λάθος μετράει και μπορεί να δώσει πρόκριση ή δυνατότητα πρόκρισης. Στο ματς με την Σκωτία στο 2-1, υπάρχει ένα καθαρό πέναλτι στον Ιωαννίδη το οποίο δε δόθηκε στο 90’. Δε δόθηκε και ριπλέι αλλά υπάρχει η εικόνα. Γιατί η ήττα συνήθως υπερβαίνει τα πάντα. Εγώ θα πω οκ δεν το είδε ο διαιτητής. Είπαμε δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι. Όμως την Κυριακή πριν το δικό μας παιχνίδι βλέπαμε της Σκωτίας με την Λευκορωσία όπου στο 1-0 υπέρ της Σκωτίας ακυρώνεται γκολ της Λευκορωσίας για φάουλ στο κέντρο που αν ήταν φάουλ τότε το πέναλτι του Ιωαννίδη είναι δύο πέναλτι. Να υπάρχει και ένα μέτρο. Υπήρξε επικοινωνία με άλλους αξιωματούχους της UEFA αλλά αν η Σκωτία έφερνε ισοπαλία με την Λευκορωσία, εμείς με 2x2 και οι Δανοί έχοντας μια ισοπαλία με την Σκωτία εμείς θα παίρναμε την 2η θέση και θα πηγαίναμε στα μπαράζ»

Για τον οικονομικό αντίκτυπο στην ΕΠΟ με τον 6ο σερί αποκλεισμό: «Σαφώς και υπάρχει οικονομικός αντίκτυπος. Τα οικονομικά δεδομένα για την πρόκριση στο Μουντιάλ δεν τα έχει στείλει η FIFA. Το 2022 η πρόκριση έδινε 9 εκατ. δοκάρια σε κάθε Ομοσπονδία. Υπάρχουν τα μπόνους των παικτών και τα έξοδα αλλά μεγάλο κομμάτι θα πήγαινε στην Ομοσπονδία και σε προγράμματα. Τώρα έχουμε κάνει τον προϋπολογισμό και δεν τα είχαμε προβλέψει»

Για τη σκληρή κριτική στον προκάτοχο του Γιοβάνοβιτς, Πογιέτ: «Νομίζω ότι ο Πογιέτ στηρίχθηκε αρκετά. Ήρθε στην Εθνική ομάδα το 2021, βγήκε πρώτος στην League C και αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα να παίξει με τους νικητές των ομίλων του 3ου γκρουπ για το Euro. Κανείς δεν περίμενε να περάσουμε Γαλλία ή Ολλανδία στον όμιλο. Όμως όσον αφορά το Καζακστάν και την Γεωργία, είναι δύο ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας και οφείλαμε να προκριθούμε. Ήταν αποτυχία. Σέβομαι απόλυτα όμως τον προπονητή και κάθε προπονητή που πέρασε στην Εθνική ομάδα. Σε κάθε περίπτωση, τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς τον θεωρώ τον καλύτερο προπονητή στην Ελλάδα».

Για όχληση των συλλόγων στην ΕΠΟ για τον Λανουά: «Όχι ιδιαίτερες οχλήσεις. Κάποιο τηλέφωνο, οτιδήποτε μπορεί να υπάρξει. Με τον κύριο Ηλιόπουλο που αναφερθήκατε δεν επικοινωνήσαμε. Η ΚΕΔ είναι ανεξάρτητη. Το είπε και ο κύριος Θεοδωρίδης, δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για Έλληνα αρχιδιαιτητή. Κάνει πολύ καλή δουλειά. Στο Κηφισιά-ΑΕΚ που ήταν πολύ δύσκολο παιχνίδι, όλες οι αμφισβητούμενες φάσεις μπήκαν στο βίντεο που είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα»

Γα το αν είναι ευχαριστημένος από το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας: «Θα πω ότι είμαι πιο ευχαριστημένος από πέρσι αλλά όχι σε απόλυτο επίπεδο. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Οι Έλληνες διαιτητές θα αρχίσουν να σφυρίζουν τα ντέρμπι στο Κύπελλο. Η ΚΕΔ δουλεύει όλη την ημέρα σε αυτό. Καταλαβαίνω ότι η κάθε ομάδα με βάση τους στόχους προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα, πολιτική για να πάρει σφύριγμα στο επόμενο παιχνίδι. Δεν έχουμε ανακοινώσεις για διαιτησία, δε χρειάζεται όλο αυτό στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτό θα σαμποτάρει το προϊόν μας. Έχουμε τέσσερις ομάδες σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Δεν έχουμε τόσο άσχημο και τοξικό πρωτάθλημα όσο θέλουμε να το κάνουμε»

Για τις ενέργειες της ΕΠΟ στο αναπτυξιακό κομμάτι του ποδοσφαίρου: «Έχουμε ετοιμάσει το πρόγραμμα Αναγέννηση με τον Γιώργο Σαμαρά και τον Δημήτρη Παπαδόπουλο. Απευθύνεται στις ακαδημίες 6-14 ετών. Ουσιαστικά παίζουν το ίδιο ποδόσφαιρο με τις ίδιες συνθήκες, με τις ίδιες μπάλες σε όλες τις Ακαδημίες της Ελλάδας. Το αντιγράψαμε από Βέλγιο και Ολλανδία και σε μια συζήτηση με τους Δανούς στο γεύμα πριν το παιχνίδι μας είπαν ότι ένα παρόμοιο πρόγραμμα είχε αρχίσει το 2006 και οι καρποί του άρχισαν από το 2018 έως τώρα και δεν έχουν λείψει από μια μεγάλη διοργάνωση»

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές

Novibet
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Stoiximan
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Elabet
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Pamestoixima
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Fonbet
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Bet365
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Interwetten
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Betsson
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Novibet
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Stoiximan
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
NetBet
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
N1Casino
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ