Euro – Ουκρανία: Έχει τα φόντα για νέα διάκριση
Η Ουκρανία πηγαίνει για τέταρτη διαδοχική φορά σε Euro έχοντας μια αρκετά ενδιαφέρουσα «φουρνιά» και με σκοπό να κατορθώσει να δώσει συνέχεια στη διάκριση που πέτυχε στο Euro 2020, όταν είχε φτάσει μέχρι τους «8».Η ομάδα του Σεργκέι Ρεμπρόφ είναι στην παρούσα φάση 22η στο παγκόσμιο ranking της FIFA και δείχνει ότι έχει τις προδιαγραφές να απασχολήσει ακόμη περισσότερο το ποδοσφαιρικό στερέωμα, κάτι που βέβαια θα πρέπει να επιβεβαιώσει στο… χορτάρι, αν και οι συνθήκες λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται την τελευταία διετία δεν την ευνοούν.
Προηγούμενες διοργανώσεις
Δεν έχει αξιοσημείωτο παρελθόν στη διοργάνωση μιας και έως το 1991 αποτελούσε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία βέβαια ευτύχησε να κατακτήσει το πρώτο Euro του 1960 στη Γαλλία, ενώ έχασε και δύο τελικούς, το 1964 στην Ισπανία κόντρα στη διοργανώτρια και το 1972 απέναντι στη Δυτική Γερμανία.
Ως Ουκρανία, έπρεπε να συνδιοργανώσει με την Πολωνία το Euro του 2012 ούτως ώστε να «γευτεί» τη χαρά της συμμετοχής σε τελική φάση όμως δυστυχώς για εκείνη, βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με τις υπερδυνάμεις, Αγγλία και Γαλλία, καταλήγοντας στην 3η θέση και μένοντας εκτός των φάσεων νοκ-άουτ, παρότι πανηγύρισε την πρώτη της νίκη στην πρεμιέρα με τη Σουηδία.
Πλήρως απογοητευτική ωστόσο, ήταν η συμμετοχή της στο επόμενο Euro, το 2016 στη Γαλλία, όπου αφενός τερμάτισε 4η στον όμιλο με Γερμανία, Πολωνία και Βόρεια Ιρλανδία, αφετέρου δεν πέτυχε ούτε ένα γκολ.
Φτάνοντας αισίως στο Euro 2020, έκανε βήμα προόδου βγαίνοντας 3η στον όμιλο που βρέθηκε ανάμεσα σε Ολλανδία, Αυστρία και Βόρεια Μακεδονία και προχωρώντας στη φάση των «16», απέκλεισε τη Σουηδία με τέρμα του Ντόβμπικ στις καθυστερήσεις της παράτασης, προτού συντριβεί στον προημιτελικό από την Αγγλία με 4-0.
Πώς προκρίθηκε
Δεν είχε εύκολο έργο για να φτάσει ως εδώ, αφού ήταν μέρος ενός πολύ «ζόρικου» ομίλου στα προκριματικά, δίπλα στην Αγγλία, την Ιταλία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Μάλτα και στάθηκε άτυχη, αφού έχασε την απευθείας πρόκριση στο Euro στην ισοβαθμία με τη 2η «Σκουάντρα Ατζούρα».
Παρ’ όλα αυτά, ήταν και… «τυχερή μέσα στην ατυχία της», αφού ακόμα κι έτσι, μπήκε στα πλέι οφ του Euro παρότι κατετάγη 2η στον πρώτο όμιλο της Β’ κατηγορίας του Nations League, μιας και η πρωτοπόρος Σκωτία προκρίθηκε απευθείας στην τελική φάση, ούσα δεύτερη στον όμιλο των προκριματικών του Euro.
Έτσι στα πλέι οφ, έθεσε αρχικά εκτός τη Βοσνία μέσα στη Ζένιτσα με επική ανατροπή στα τελευταία λεπτά και σκορ 1-2, ενώ στον τελικό με την Ισλανδία πραγματοποιώντας νέα ανατροπή, επικράτησε της αξιόμαχης ομάδας του Χαρέιντε με 2-1 «σφραγίζοντας» το «εισιτήριο» για την τελική φάση της διοργάνωσης.
Ο προπονητής: Σεργκέι Ρεμπρόφ
Προς το παρόν, η πορεία του 49χρονου τεχνικού, ο οποίος ανέλαβε την Εθνική Ουκρανίας από το καλοκαίρι του 2023, κρίνεται επιτυχημένη από τη στιγμή που το σύνολό του θα βρεθεί στα γήπεδα της Γερμανίας, ωστόσο, σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει αξιοπρεπές αποτέλεσμα στη διοργάνωση προκειμένου να μην αμφισβητηθεί η θέση του.
Σημειώνεται, ότι ο Ρεμπρόφ έχει συμβόλαιο με την Εθνική Ουκρανίας έως το καλοκαίρι του 2026.
Το ρόστερ
Κάτω από τα γκολπόστ, υπάρχουν οι Λούνιν και Τρουμπίν της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπενφίκα αντίστοιχα, αλλά και ο πιο έμπειρος Μπούστσαν της Ντιναμό Κιέβου, ενώ στην αμυντική γραμμή, ξεχωρίζουν οι Ματβιένκο και Ζάμπαρνι των Σαχτάρ και Μπόρνμουθ όσον αφορά τα στόπερ, ενώ στα μπακ ο Ζιντσένκο της Άρσεναλ, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους στη θέση του.
Στα χαφ, ο έμπειρος Στεπανένκο και ο ανερχόμενος Σουντάκοφ της Σαχτάρ όπως επίσης και ο Μαλινόφσκι της Τζένοα «τραβούν» τα βλέμματα και φτάνοντας στην επίθεση τα πράγματα… σοβαρεύουν, αφού εκεί βρίσκονται οι σταρ της ομάδας που σόκαρε την Ευρώπη φέτος. Ο λόγος για τη Χιρόνα φυσικά, η οποία εκπροσωπείται από τον Τσιγκάνκοφ και το «θωρηκτό» Ντόβμπικ, ενώ αξιοσημείωτη είναι οπωσδήποτε και η παρουσία του Μούντρικ της Τσέλσι και φυσικά του δεύτερου σκόρερ στην ιστορία της Ουκρανίας, του Αντρέι Γιαρμολένκο.
Στόχος
Τα προγνωστικά δεν τη θέλουν να φτάνει και πολύ μακριά μιας και εφόσον περάσει από τον όμιλο ως 2η ή 3η, είναι πολύ πιθανό να «πέσει» στη φάση των «16» πάνω στην Ολλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία ή την Αγγλία και τότε, μάλλον θα χρειαστεί κάτι σαν… θαύμα για να πάει παρακάτω.
Παρ’ όλα αυτά, το σκηνικό μπορεί να αλλάξει, εάν καταφέρει στον όμιλο με Βέλγιο, Ρουμανία και Σλοβακία να τερματίσει πρώτη, κάτι που δε μοιάζει ανέφικτο, ωστόσο σίγουρα μια υπέρβαση κρίνεται απαραίτητη.
Οπωσδήποτε πάντως, είναι μία από τις Εθνικές που λόγω ρόστερ συγκεντρώνει ενδιαφέρον και πιθανότατα ο «οργανισμός» να πιστεύει ότι μια επανάληψη της διάκρισης του Euro 2020, δεν είναι σε καμία περίπτωση ουτοπική.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Αντρέι Λούνιν (Ρεάλ Μαδρίτης), Γεόργι Μπούστσαν (Ντιναμό Κιέβου), Ανατόλι Τρούμπιν (Μπενφίκα)
Αμυντικοί: Γιουχίμ Κονόπλια (Σαχτάρ), Βαλέρι Μποντάρ (Σαχτάρ), Ολεκσάντρ Τίμτσουκ (Ντιναμό Κιέβου), Βιτάλι Μικολένκο (Έβερτον), Ιλία Ζάμπαρνι (Μπόρνμουθ), Ολεκσάντρ Σβατόκ (Ντνίπρο-1), Μαξίμ Ταλοβέροβ (Λασκ Λίντσερ), Μπογκντάν Μικχαϊλιτσένκο (Πολίσια Ζχίτομιρ), Μίκολα Ματβιένκο (Σαχτάρ)
Μέσοι: Αντρέι Γιαρμολένκο (Ντιναμό Κιέβου), Μίκολα Σαπαρένκο (Ντιναμό Κιέβου), Βολοντίμιρ Μπράζκο (Ντιναμό Κιέβου), Τάρας Στεπανένκο (Σαχτάρ), Ολεκσάντρ Ζουμπκόφ (Σαχτάρ), Χεόρχι Σουντάκοφ (Σαχτάρ), Ολεκσάντρ Ζιντσένκο (Άρσεναλ), Βίκτορ Τσιγκάνκοφ (Χιρόνα), Μιχαΐλο Μούντρικ (Τσέλσι), Σεργκέι Σίντορτσουκ (Βέστερλο), Ρουσλάν Μαλινόφσκι (Τζένοα)
Επιθετικοί: Αρτέμ Ντόβμπικ (Χιρόνα), Ρομάν Γιάρεμτσουκ (Βαλένθια), Βλάντισλαβ Βανάτ (Ντιναμό Κιέβου)
Πείτε τη γνώμη σας: