2

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Betshop

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

Πρέμιερ Λιγκ Βαθμολογία και Στατιστικά

Πρέμιερ Λιγκ

Περιγραφή Πρέμιερ Λιγκ

Η Πρέμιερ Λιγκ είναι η κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Αποτελείται από 20 επαγγελματικές ομάδες και η νικήτρια στο τέλος της σεζόν θεωρείται πρωταθλήτρια Αγγλίας.

Αρχικά οι κορυφαίοι σύλλογοι της Αγγλίας μετείχαν στην πρώτη κατηγορία της Φούτμπολ Λιγκ, το παλαιότερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον κόσμο, που ιδρύθηκε από την Φούτμπολ Λιγκ το 1888 και αποτελούσε το πρώτο επίπεδο του αγγλικού ποδοσφαίρου έως και τη σεζόν 1991-92.

Ίδρυση της Πρέμιερ Λιγκ


Από τα τέλη της δεκαετίας του '80 το αγγλικό ποδόσφαιρο άρχισε να φθίνει. Ο χουλιγκανισμός ανθούσε και οι αγγλικοί σύλλογοι είχαν αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για πέντε χρόνια μετά την τραγωδία στο Σταδίο Χέιζελ το 1985. Η πρώτη κατηγορία της Αγγλίας ήταν πολύ πίσω από πρωταθλήματα όπως η ιταλική Σέριε Α και η ισπανική Λα Λίγκα στις συμμετοχές και τα έσοδα, ενώ πολλοί κορυφαίοι Άγγλοι ποδοσφαιριστές είχαν μετακομίσει στο εξωτερικό.

Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου 1990-91, υπήρξε η πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου πρωταθλήματος με την αιτιολογία ότι θα αποφέρει περισσότερα έσοδα στο παιχνίδι συνολικά. Η ιδρυτική συμφωνία των μελών, η οποία υπεγράφη στις 17 Ιουλίου του 1991 από τους κορυφαίους συλλόγους της κατηγορίας, έθεσε τις βασικές αρχές για τη σύσταση της Πρέμιερ Λιγκ.

Η νεοσυσταθείσα κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας επρόκειτο να αποκτήσει εμπορική ανεξαρτησία από την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και την Football League, αποκτώντας άδεια να διαπραγματευτεί τις δικές της συμφωνίες μετάδοσης και χορηγίας.

Οι σύλλογοι της πρώτης κατηγορίας παραιτήθηκαν μαζικά από την Football League το 1992, και στις 27 Μαΐου του ίδιου έτους η Πρέμιερ Λιγκ σχηματίστηκε ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, με γραφείο στην τότε έδρα της Ποδοσφαιρικής Ένωσης στο Lancaster Gate.

Τα 22 εναρκτήρια μέλη της Πρέμιερ Λιγκ ήταν οι: Άρσεναλ, Άστον Βίλα, Μπλάκμπερν, Τσέλσι, Κόβεντρι, Κρίσταλ Πάλας, Έβερτον, Ίπσουιτς, Λιντς, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μίντλεσμπρο, Νόριτς, Νότιγχαμ Φόρεστ, Όλνταμ, ΚΠΡ, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Σαουθάμπτον, Τότεναμ, Γουίμπλεντον.

Η πρώτη σεζόν


Το νεοσύστατο πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά την σεζόν 1992-93. Αποτελούνταν από 22 συλλόγους για εκείνη τη σεζόν αλλά από τη σεζόν 1995-96 οι ομάδες μειώθηκαν σε 20 μετά από επιμονή της FIFA.

Το νέο πρωτάθλημα υποστηρίχθηκε από μια πενταετή συμφωνία 305 εκατομμυρίων λιρών με την Sky για την τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων. Το φορμάτ ήταν πανομοιότυπο με την παλιά πρώτη κατηγορία της Φούτμπολ Λιγκ, η οποία πλέον είχε μειωθεί σε τρεις κατηγορίες.

Το πρώτο γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ σημειώθηκε από τον Μπράιαν Ντιν της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στη νίκη των «λεπίδων» με 2-1 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» κατέκτησαν το πρωτάθλημα στο φινάλε της σεζόν, επιστρέφοντας στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου μετά από 26 χρόνια. Τα κατάφεραν τερματίζοντας με +10 από την 2η Άστον Βίλα, ενώ η περσινή πρωταθλήτρια Λιντς τερμάτισε μόλις 17η, πραγματοποιώντας μια από τις χειρότερες πορείες πρωταθλήτριας στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Πρώτος σκόρερ της πρώτης σεζόν ήταν ο Τέντι Σέριγχαμ με 22 γκολ, ενώ οι ομάδες που υποβιβάστηκαν ήταν οι Κρίσταλ Πάλας, Μίντλεσμπρο και Νότιγχαμ Φόρεστ. Η τελευταία πλήρωσε την πώληση κορυφαίων παικτών όπως οι Ντες Γουόκερ και Τέντι Σέριγχαμ και στο τέλος της σεζόν ο μεγάλος Μπράιαν Κλαφ ανακοίνωσε την απόσυρση του από την προπονητική μετά από 18 χρόνια.



Το πλουσιότερο πρωτάθλημα


Η Πρέμιερ Λιγκ γιγαντώθηκε με το πέρασμα των χρόνων και σήμερα αποτελεί κατά πολλούς το κορυφαίο πρωτάθλημα παγκοσμίως, συγκεντρώνοντας την αφρόκρεμα του ποδοσφαιρικού κόσμου, τόσο σε επίπεδο παικτών όσο και σε προπονητών. Η αγγλική ποδοσφαιρική παράδοση και κουλτούρα, τα γεμάτα και ατμοσφαιρικά γήπεδα με τις εξέδρες δίπλα στον αγωνιστικό χώρο, το γρήγορο και δυνατό στυλ παιχνιδιού και η μεγάλη ανταγωνιστικότητα, όπου κάθε αγωνιστική ο τελευταίος μπορεί να κερδίσει τον πρώτο, αποτελούν μήλο της έριδος για τους ποδοσφαιρόφιλους και δεν είναι τυχαίο ότι η Πρέμιερ Λιγκ έγινε το πρωτάθλημα με τις περισσότερες προβολές παγκοσμίως στην ιστορία του αθλητισμού.

Τα ετήσια έσοδα από την τηλεόραση των αγγλικών συλλόγων της κορυφαίας κατηγορίας αυξήθηκαν από 11 εκατομμύρια λίρες, το 1991-92, σε 2,5 δισεκατομμύρια λίρες, την σεζόν 2021-22. Είναι τέτοιο το μέγεθος των εσόδων που ομάδες που δεν πρωταγωνιστούν στο πρωτάθλημα, έχουν ισχυρότερη οικονομική δύναμη από κορυφαίες ομάδες άλλων πρωταθλημάτων.

Οι πρωταθλήτριες και οι «Top Four» που έγιναν «Big 6»


Παρά το μεγάλο ανταγωνισμό στο πρωτάθλημα, μόλις επτά διαφορετικές ομάδες έχουν κατακτήσει την Πρέμιερ Λιγκ μέχρι σήμερα. Στην κορυφή είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 13 κατακτήσεις, ενώ ακολουθεί η Μάντσεστερ Σίτι με 6. Στην 3η θέση είναι η Τσέλσι με 5 κατακτήσεις, στην 4η η Άρσεναλ με 3 κατακτήσεις, ενώ ακολουθούν Λίβερπουλ, Μπλάκμπερν και Λέστερ με 1 τρόπαιο.

Η δεκαετία του 2000 στιγματίστηκε από την κυριαρχία των λεγόμενων «Top Four» (μτφ. Κορυφαίων τεσσάρων) συλλόγων. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Άρσεναλ, η Τσέλσι και η Λίβερπουλ τερμάτιζαν στις πρώτες θέσεις για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας, εξασφαλίζοντας έτσι την πρόκριση για το Τσάμπιονς Λιγκ. Μόνο τέσσερις άλλοι σύλλογοι κατάφεραν να προκριθούν στη διοργάνωση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου: η Λιντς Γιουνάιτεντ (2000-01), η Νιούκαστλ (2001–02 και 2002–03), η Έβερτον (2004–05) και η Τότεναμ (2009–10).

Η αγωνιστική άνοδος των Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ από το 2009, με τις δύο ομάδες να τερματίζουν σε τακτική βάση στην πρώτη τετράδα, μετέτρεψε τους λεγόμενους «Top Four» σε «Big 6» (μτφ. 6 Μεγάλοι).

Πρωταθλήτριες Πρέμιερ Λιγκ:


Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 13
Μάντσεστερ Σίτι 6
Τσέλσι 5
Άρσεναλ 3
Λίβερπουλ 1
Μπλάκμπερν 1
Λέστερ 1

Η κυριαρχία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Περιγραφή Πρέμιερ Λιγκ
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η πιο πετυχημένη ομάδα στην εποχή της Πρέμιερ Λιγκ με 13 κατακτήσεις. Ενδεικτικό της κυριαρχίας της στην πρώτη δεκαετία της διοργάνωσης είναι ότι κατέκτησε τα 8 από τα 11 πρώτα πρωταθλήματα. Με προπονητή τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, οι «κόκκινοι διάβολοι» ήταν η μεγάλη δύναμη του αγγλικού ποδοσφαίρου, έχοντας στα πρώτα χρόνια παίκτες όπως οι Πίτερ Σμάιχελ, Πολ Ίνς, Ρόι Κιν, Λι Σαρπ, Έρικ Καντονά και τον νεαρό τότε Ράιαν Γκιγκς. Ο τελευταίος έμεινε στην Γιουνάιτεντ σε όλη του την καριέρα και ήταν κομβικό μέλος της ομάδας και στις 13 κατακτήσεις της Πρέμιερ Λιγκ.

Μετά το χαμένο πρωτάθλημα της σεζόν 1994-95 και τις αποχωρήσεις των Χιουζ, Καντσέλσκις και Ινς, ο Φέργκιουσον βρίσκονταν υπό έντονη πίεση. Ωστόσο, ο Σκωτσέζος τεχνικός αποφάσισε να εμπιστευτεί τα τότε νεαρά μέλη της ομάδας όπως τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, τον Πολ Σκόουλς τον Νίκι Μπατ και τους Γκάρι και Φιλ Νέβιλ, οι οποίοι εξελίχθηκαν στη ραχοκοκαλιά των επιτυχιών του συλλόγου και πέρασαν στην ιστορία ως «η τάξη του 92».

Τον Γενάρη του 1995 ο σύλλογος έσπασε το ρεκόρ μεταγραφής στην Αγγλία για να φέρει από την Νιούκαστλ τον Άντι Κόουλ, ο οποίος σε έξι χρόνια παρουσίας σημείωσε 93 γκολ σε 195 παιχνίδια πρωταθλήματος. Μαζί με τον Ντουάιτ Γιορκ συνέθεσαν ένα σπουδαίο επιθετικό δίδυμο και τη σεζόν 1998-99 σημείωσαν μαζί 53 γκολ σ’ όλες τις διοργανώσεις, όντας μεγάλοι πρωταγωνιστές στο ιστορικό «τρεμπλ» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τα ρεκόρ μεταγραφών συνέχιζαν να σπάνε, με τον σύλλογο να ενισχύεται με παίκτες όπως οι Ρουντ Φαν Νίστελρόι, Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν και Ρίο Φέρντιναντ, οι οποίοι προστέθηκαν στο ήδη πλούσιο ρόστερ και έπαιξαν κομβικό ρόλο ώστε η ομάδα να διατηρήσει την κυριαρχία της. Από το 1995 έως το 2003 η Γιουνάιτεντ κατέκτησε τα 6 από τα 8 πρωταθλήματα, ενώ παρά την άνοδο της Τσέλσι του Αμπράμοβιτς και αργότερα της Μάντσεστερ Σίτι των Αράβων, παρέμεινε πρωταγωνίστρια της Πρέμιερ Λιγκ, κατακτώντας άλλα πέντε πρωταθλήματα από το 2006 έως το 2013. Κομβικό ρόλο έπαιξε το επιθετικό δίδυμο των Κριστιάνο Ρονάλντο και Γουέιν Ρούνεϊ αλλά και ο ερχομός κι άλλων σπουδαίων παικτών όπως του στόπερ Βίντιτς, του μέσου Κάρικ, των επιθετικών Μπερμπάτοφ, Τέβεζ και αργότερα του Ρόμπιν Φαν Πέρσι.

Οι «Invincibles»

Περιγραφή Πρέμιερ Λιγκ
Τη σεζόν 2003-04 η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ έγραψε ιστορία, κατακτώντας το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ δίχως ήττα. Οι «κανονιέρηδες» σημείωσαν 26 νίκες και 12 ισοπαλίες σε 38 παιχνίδια και έγιναν η πρώτη ομάδα μετά την Πρέστον το 1888-89 που κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα, αποκτώντας έτσι το προσωνύμιο The Invincibles («οι ανίκητοι»).

Πρώτο «βιολί» στην επίθεση ήταν ο μεγάλος Τιερί Ανρί, ο οποίος σκόραρε 30 γκολ σε 37 αγώνες και αναδείχθηκε σε παίκτη της σεζόν, έχοντας δίπλα του τον σπουδαίο Ντένις Μπέργκαμ. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Γερμανός Γενς Λέμαν που κλήθηκε να διαδεχτεί τον τερματοφύλακα-σύμβολο Ντέιβιντ Σίμαν, ενώ το βασικό δίδυμο των κεντρικών αμυντικών αποτελούνταν από τους Σολ Κάμπελ και Κόλο Τουρέ, με τους Άσλι Κόουλ και Λορέν στα άκρα. Ο αρχηγός Πατρίκ Βιεϊρά και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα απάρτιζαν ένα απροσπέλαστο δίδυμο στον άξονα, ενώ στα άκρα της μεσαίας γραμμής έπαιζαν κυρίως οι Πιρές και Λιούνγκμπεργκ, σημειώνοντας μαζί 18 γκολ.

Προς τιμήν του αήττητου πρωταθλήματος, η Άρσεναλ διαθέτει στην τροπαιόθηκη της μια χρυσή ρέπλικα του τροπαίου. Ήταν το 3ο πρωτάθλημα του συλλόγου στην εποχή της Πρέμιερ Λιγκ και τελευταίο μέχρι σήμερα. Στις 24 Οκτωβρίου του 2004 οι «κανονιέρηδες» ηττήθηκαν με 2-0 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και είδαν το αήττητο σερί τους να σταματά στα 49 ματς (36 νίκες, 13 ισοπαλίες).

Το μπάσιμο της Τσέλσι: Τα πέντε πρωταθλήματα επί Αμπράμοβιτς

Περιγραφή Πρέμιερ Λιγκ
Τον Ιούλιο του 2003 ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αγοράζει την Τσέλσι έναντι 140 εκατ. λίρες και μέσα σε σύντομο διάστημα εκτόξευσε τον σύλλογο, μετατρέποντας τον σ’ έναν από τους πιο ισχυρούς στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Πριν τον ερχομό του Ρώσου ολιγάρχη, η ομάδα είχε μόλις ένα πρωτάθλημα, αυτό της σεζόν 1954-55, αλλά έκτοτε κατέκτησε πέντε Πρέμιερ Λιγκ. Ξοδεύοντας πακτωλό χρημάτων, έφερε στο δυτικό Λονδίνο πολύ μεγάλα αλλά και ανερχόμενα ονόματα όπως τους Ντντιέ Ντρογκμπά, Κλοντ Μακελελέ, Τζο Κόουλ, Πετρ Τσεχ, Άριεν Ρόμπεν, Ρικάρντο Καρβάλιο, Ματέγια Κέζμαν, Ερνάν Κρέσπο, Πάουλο Φερέιρα κ.α. και μαζί με τους Τζον Τέρι και Φρανκ Λάμπαρντ που βρίσκονταν ήδη στην ομάδα, κατέκτησαν το πρωτάθλημα της σεζόν 2004-05, το πρώτο του συλλόγου μετά από 50 χρόνια.

Οι «μπλε» με προπονητή τον Ζοζέ Μουρίνιο βασίστηκαν στις εξαιρετικές αμυντικές επιδόσεις και έσπασαν ουκ ολίγα ρεκόρ της Πρέμιερ Λιγκ τη σεζόν 2004-05, σημειώνοντας τις περισσότερες νίκες (29), τις περισσότερες εκτός έδρας νίκες 15), τα περισσότερα «καθαρά» δίχτυα (25), το μικρότερο παθητικό γκολ (15) και το μικρότερο παθητικό γκολ εκτός (9). Με τον Αμπράμοβιτς να φέρνει τον επόμενο χρόνο και τον Μίκαελ Εσιέν, οι Λονδρέζοι κάνουν το back-to-back, όντας αήττητοι εντός έδρας, ενώ έγιναν η πρώτη ομάδα που κέρδισε όλες τις ομάδες στη σεζόν.

Οι λαμπερές μεταγραφές συνεχίστηκαν, με παίκτες όπως οι Μπάλακ, Σεφτσένκο, Άσλεϊ Κόουλ, Καλού, Μαλουντά, Ανελκά, Ιβάνοβιτς να ντύνονται στα μπλε, ωστόσο η επόμενη τριετία είδε την ομάδα να τερματίζει πίσω από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η Τσέλσι επέστρεψε στην κορυφή σεζόν 2009-10, κατακτώντας την 3η Πρέμιερ Λιγκ τη με προπονητή τον Κάρλο Αντσελότι. Μάλιστα οι «μπλε» τα κατάφεραν με άκρως επιθετικό ποδόσφαιρο, κάνοντας ρεκόρ (τότε) σε γκολ (103) και διαφορά τερμάτων (+71), ενώ πανηγύρισαν και την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Περιγραφή Πρέμιερ Λιγκ
Οι πολυδάπανες μεταγραφές συνεχίστηκαν, με τον σύλλογο να κάνει ρεκόρ το 2011 με την απόκτηση του Φερνάντο Τόρες από την Λίβερπουλ έναντι 50 εκατ. λίρες, ενώ ακολούθησαν και άλλες σπουδαίες προσθήκες όπως του Έντεν Αζάρ, του Σέζαρ Αθπιλικουέτα, του Γουίλιαν και του Νεμάνια Μάτιτς.

Ο σύλλογος μπορεί να κατέκτησε αρκετούς τίτλους με κορυφαίο το Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2011-2012 όμως έπρεπε να επιστρέψει ο Ζοζέ Μουρίνιο στον πάγκο για να κατακτήσει ξανά την Πρέμιερ Λιγκ, τη σεζόν 2014-15. Κομβικές οι προσθήκες των Ντιέγκο Κόστα και Σεσκ Φάμπρεγκας, με τον πρώτο να σημειώνει 20 γκολ και τον δεύτερο να μοιράζει 19 ασίστ. Ο αρχηγός και στυλοβάτης της άμυνας, Τζον Τέρι δεν έχασε ούτε λεπτό και έγινε ο πρώτος παίκτης μετά τον Γκάρι Πάλιστερ που καταφέρνει κάτι αντίστοιχο σε ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα. Η Τσέλσι εκείνης της σεζόν έγραψε ιστορία μένοντας στην κορυφή για 274 ημέρες, κάτι που παραμένει ρεκόρ, ενώ ο μεγάλος Ντιντιέ Ντρογκμπά κατέκτησε άλλο ένα πρωτάθλημα στην επιστροφή του στον σύλλογο μετά το 2012.

Η σεζόν 2015-16 ήταν καταστροφική και τον Δεκέμβριο η ομάδα βρίσκονταν στην 14η θέση με 20 βαθμούς σε 19 ματς. Ο Ζοζέ Μουρίνιο αποχωρεί κακήν κακώς, ο Γκους Χίντινγκ τον αντικαθιστά συμμαζεύοντας κάπως την κατάσταση αλλά η ομάδα τερματίζει μόλις στην 10η θέση, τη χειρότερη στην εποχή Αμπράμοβιτς! Κι όμως την επόμενη σεζόν, με προπονητή τον Αντόνιο Κόντε κάνει τη μεγάλη έκπληξη, επιστρέφοντας στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ για 5η φορά στην ιστορία της με ρεκόρ νικών (30) και τη 2η καλύτερη συγκομιδή βαθμών (93).

Η εκτόξευση της Μάντσεστερ Σίτι: Το πρωτάθλημα στο 90+4’, η ομάδα των ρεκόρ και ο Γκιντογάν που ντύθηκε... Αγκουέρο

Περιγραφή Πρέμιερ Λιγκ
Η Μάντσεστερ Σίτι βρίσκονταν στην σκιά της συμπολίτισσας Γιουνάιτεντ ωστόσο η αγορά του συλλόγου το 2008, από άραβες επενδυτές από το εμιράτο του Αμπού Ντάμπι άλλαξε το ρου της ιστορίας της. Αυτόματα έγινε μια από τις πλουσιότερες του κόσμου και εξελίχθηκε σε μια από τις μεγάλες δυνάμεις της Πρέμιερ Λιγκ. Οι πολυδάπανες μεταγραφές άρχιζαν να διαδέχονται η μία την άλλη και τη σεζόν 2011-12 με προπονητή τον Ρομπέρτο Μαντσίνι οι «πολίτες» θα κατακτήσουν το πρώτο τους πρωτάθλημα μετά από 44 χρόνια.

Το καθοριστικό καλοκαίρι που χτίστηκαν οι μεγάλες βάσεις ήταν αυτό της σεζόν 2010-11, με την ομάδα να ξοδεύει πάνω από 140 εκατ. λίρες και να φέρνει μεταξύ άλλων τους Γιάγια Τουρέ, Νταβίντ Σίλβα, Τζέιμς Μίλνερ, Έντιν Τζέκο, Αλεξάνταρ Κολάροφ και Ζερόμ Μπόατενγκ. Η Σίτι τερματίζει 3η στην Πρέμιερ Λιγκ αλλά κατακτά το Κύπελλο Αγγλίας βάζοντας τέλος σε μια ξηρασία 35 ετών χωρίς τρόπαιο. Τον επόμενο χρόνο, έρχεται στο «Ετιχαντ» ο Σέρχιο Αγκουέρο έναντι 35 εκατ. λιρών και ο Αργεντινός στην πρώτη του σεζόν σημειώνει 23 γκολ, με πιο καθοριστικό αυτό που έδωσε το πρωτάθλημα στους «πολίτες».

Στο κορυφαίο φινάλε όλων των εποχών στην Πρέμιερ Λιγκ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μάντσεστερ Σίτι ισοβαθμούσαν στην κορυφή πριν την τελευταία αγωνιστική. Η Γιουνάιτεντ κάνει το καθήκον της, παίρνοντας τη νίκη επί της Σάντερλαντ, αλλά η Σίτι έχανε στο 90+2’ με 1-2 από την ΚΠΡ και ο τίτλος όδευε στην κόκκινη πλευρά του Μάντσεστερ! Σ’ εκείνο το σημείο ο Τζέκο ισοφαρίζει σε 2-2, ενώ στο 93:20 ο Αγκουέρο διαμορφώνει το τελικό 3-2 και χαρίζει το πρωτάθλημα στην Σίτι στην ισοβαθμία. Η περιγραφή του Μάρτιν Τέιλορ στο Sky Sports με το θρυλικό «Αγκουεροοο» μένει στην ιστορία.



Ήταν η αρχή των επιτυχιών για τους «πολίτες», οι οποίοι συνέχισαν να προχωρούν σε πολυδάπανες μεταγραφές και τη σεζόν 2013-14 κατέκτησαν για 2η φορά την Πρέμιερ Λιγκ, αυτή τη φορά με προπονητή τον Μανουέλ Πελεγκρίνι. Τα κατάφεραν με άκρως επιθετικό ποδόσφαιρο, σημειώνοντας 102 γκολ, ενώ ήταν η πρώτη ομάδα που είχε τρεις παίκτες με 15+ γκολ (Τουρέ, Αγκουέρο, Τζέκο).

Το καλοκαίρι του 2016 προπονητής αναλαμβάνει ο Πεπ Γκουαρδιόλα και τη σεζόν 2017-18 οδηγεί την Σίτι στην 3η κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ με συγκομιδή 100 βαθμών, που αποτελεί ρεκόρ! Ήταν τέτοια η υπεροχή εκείνης της ομάδας, που «σφράγισε» τον τίτλο πέντε αγωνιστικές πριν το φινάλε, κάτι που αποτελεί επίσης ρεκόρ, εξασφαλίζοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη διαφορά όλων των εποχών από την 2η θέση (+19). Παράλληλα έσπασε κι άλλα ρεκόρ, σημειώνοντας τις περισσότερες νίκες (32), τα περισσότερα γκολ (106), τη μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων (+79), τις περισσότερες συνεχόμενες νίκες (18), τα περισσότερα σερί «διπλά» (11) και τους περισσότερους εκτός έδρας βαθμούς (50).
Περιγραφή Πρέμιερ Λιγκ
Τη σεζόν 2018-19 η Σίτι έκανε το back-to-back σε μια συγκλονιστική μάχη με την Λίβερπουλ, η οποία τη βρήκε νικήτρια στο… φώτο φίνις με 98 βαθμούς έναντι 97 των «κόκκινων».

Την επόμενη χρονιά οι «πολίτες» έχασαν τον τίτλο από την Λίβερπουλ αλλά επανήλθαν στην κορυφή τη σεζόν 2020-21, σημειώνοντας μάλιστα το μεγαλύτερο νικηφόρο σερί στην Αγγλία με 21 νίκες σ’ όλες τις διοργανώσεις. Ανέλπιστος πρώτος σκόρερ εκείνης της σεζόν στο πρωτάθλημα ήταν ο Γερμανός μέσος Ιλκάι Γκιντογάν με 13 γκολ, ενώ «μαέστρος» της ομάδας ήταν ο Βέλγος Κέβιν Ντε Μπρόινε με 12 ασίστ. Υπολογίζεται ότι από το 2008 έως το 2022 η Μάντσεστερ Σίτι έχει ξοδέψει 1,8 δις. ευρώ σε μεταγραφές.

Τη σεζόν 2021-22 η Σίτι έκανε το… ριπίτ σ’ ένα δραματικό φινάλε, σηκώνοντας τον τίτλο με 93 βαθμούς έναντι 92 της Λίβερπουλ. Όλα κρίθηκαν την τελευταία αγωνιστική, όπου χρειάζονταν τη νίκη κόντρα στην Άστον Βίλα του Στίβεν Τζέραρντ στην έδρα της. Τα πράγματα δεν εξελίσσονταν καθόλου καλά καθώς βρέθηκε να χάνει με 0-2 στο 69’ ενώ η Λίβερπουλ γύριζε το ματς κόντρα στην Γουλβς (3-1). Ωστόσο οι «πολίτες» έφεραν… τούμπα το ματς μέσα σε πέντε λεπτά (76’, 78’, 81’) έχοντας μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γκιντογάν. Ο Γερμανός ήρθε από τον πάγκο στο δεύτερο μέρος και ντύθηκε… Αγκουέρο, σημειώνοντας δύο γκολ και διαμορφώνοντας το τελικό 3-2. Μετά τη λήξη η Σίτι πανηγύρισε το 4ο πρωτάθλημα της την τελευταία πενταετία.



Λίβερπουλ: Ξορκίζοντας την κατάρα

Περιγραφή Πρέμιερ Λιγκ
Για έναν σύλλογο σαν την Λίβερπουλ, 30 χρόνια δίχως πρωτάθλημα είναι πάρα πολλά. Κι όμως οι «κόκκινοι» των 18 πρωταθλημάτων έπρεπε να περιμένουν ως τη σεζόν 2019-20 για να κατακτήσουν την πρώτη τους Πρέμιερ Λιγκ, έχοντας τερματίσει 4 φορές στην 2η θέση.

Οι δύο τελευταίες φορές που έφτασε στην πηγή δεν ήπιε νερό ήταν… τραυματικές για τον σύλλογο και τους φιλάθλους της. Τη σεζόν 2013-14 οι «κόκκινοι» μετρούσαν 11 σερί νίκες τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε και υποδέχονταν ως πρωτοπόροι την Τσέλσι του Ζοζέ Μουρίνιο με στόχο τη νίκη που θα τους διατηρούσε στο +6 από την Μάντσεστερ Σίτι με ματς περισσότερο. Πριν το παιχνίδι ο αρχηγός της, Στίβεν Τζέραρντ μάζεψε τους παίκτες λέγοντας τους πως «δεν πρέπει να μας γλιστρήσει» (εννοώντας το πρωτάθλημα). Η μοίρα τα έφερε έτσι που λίγο πριν το φινάλε του ημιχρόνου, ο εμβληματικός κάπτεν της Λίβερπουλ γλίστρησε με τη μπάλα λίγο έξω από την περιοχή της ομάδας του, επιτρέποντας στον Ντέμπα Μπα να ανοίξει το σκορ για την Τσέλσι. Τελικό σκορ 0-2 και η ομάδα του Μέρσεϊσάιντ χάνει το πλεονέκτημα μετά και τη νίκη της Σίτι.

Η χαριστική βολή ήρθε την επόμενη αγωνιστική στο «Σέλχαστ Παρκ», όπου αναδείχθηκε ισόπαλη 3-3 με την Κρίσταλ Πάλας παρότι προηγούνταν με 3-0. Η εικόνα με τα δάκρια του Λουίς Σουάρες στη λήξη και τον Τζέραρντ να απομακρύνει τις κάμερες έχουν μείνει χαραγμένες στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο Ουρουγουανός είχε βγει πρώτος σκόρερ εκείνης της σεζόν με 31 γκολ, ενώ ο Τζέραρντ ήταν πρώτος σε ασίστ με 13. Εκείνη η Λίβερπουλ έγινε η πρώτη ομάδα που σκόραρε 101 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα.



Ακολούθησαν δύο άσχημες χρονιές όπου δεν τερμάτισέ ούτε στην πεντάδα, ωστόσο ο ερχομός του Γιούργκεν Κλοπ στον πάγκο, οι μεταγραφές των Σαλάχ, Μανέ, Φιρμίνο και Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον και η άνοδος του Αλεξάντερ-Άρνολντ από την 2η ομάδα μετέτρεψαν την ομάδα σε μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και το φινάλε της σεζόν 2018-19 τη βρήκε να κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ. Το πρωτάθλημα όμως δεν πήγε ούτε εκείνη τη χρονιά στην ομάδα του Μέρσεϊσάιντ, παρότι συγκέντρωσε 97 βαθμούς, κάτι που αποτελούσε την 3η υψηλότερη συγκομιδή βαθμών στην ιστορία! Κι αυτό διότι η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα συγκέντρωσε 98 βαθμούς και τερμάτισε στην κορυφή, σε μια από τις πιο συγκλονιστικές μάχες τίτλου όλων των εποχών.

Η… κατάρα έσπασε τη σεζόν 2019-20, με την Λίβερπουλ να κατακτά το πρωτάθλημα και μάλιστα με άκρως εμφατικό τρόπο, αφού σ’ ένα σημείο η διαφορά από την 2η θέση είχε εκτοξευτεί στους 25 βαθμούς, κάτι που αποτελεί ρεκόρ. Σήκωσε τον τίτλο με 99 βαθμούς, ενώ ισοφάρισε τα ρεκόρ των περισσότερων νικών (32), των περισσότερων εντός έδρας νικών (18) και των περισσότερων διαδοχικών νικών (18). Ένα πρωτάθλημα λύτρωσης μετά από τις πολλές πικρές αποτυχίες των τελευταίων ετών για τον ιστορικό αυτό σύλλογο.



Ο τίτλος της Μπλάκμπερν την τελευταία αγωνιστική


Η πρώτη ομάδα που κατάφερε να σπάσει το… μονοπώλιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα 90s δεν ήταν κάποια από τις παραδοσιακές δυνάμεις του αγγλικού ποδοσφαίρου αλλά η Μπλάκμπερν Ρόβερς, κατακτώντας το πρωτάθλημα της σεζόν 1994-95.

Στο ξεκίνημα της δεκαετίας τα «ρόδα» πάλευαν για τη σωτηρία στην 2η κατηγορία όμως ο ερχομός του Τζακ Γουόκερ στον προεδρικό θώκο άλλαξε όλα το ρου της ιστορίας του συλλόγου. O αποκαλούμενος «βαρόνος του χάλυβα» ξόδεψε πολλά χρήματα σε παίκτες, προσέλαβε τον Κένι Νταγκλίς ως προπονητή και η ομάδα ανέβηκε άμεσα στην Πρέμιερ Λιγκ το καλοκαίρι του 1992. Αυτό όμως δεν αρκούσε στον Γουόκερ, ο οποίος ήθελε να οδηγήσει την ομάδα στην κορυφή της Αγγλίας. Έτσι εκείνο το καλοκαίρι αγόρασε με ποσό-ρεκόρ 3,5 εκατ. λιρών τον Άγγλο φορ Άλαν Σίρερ και η ομάδα τερμάτισε 4η στην επιστροφή της στα μεγάλα σαλόνια.

Την επόμενη χρονιά ο Γουόκερ έκανε άλλη μια υπέρβαση, φέρνοντας από την Σαουθάμπτον έναντι 2,4 εκατ. λιρών τον γκολκίπερ Τιμ Φλάουερς, ο οποίος έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή τερματοφύλακα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα «ρόδα» έφτασαν στην πηγή αλλά δεν ήπιαν νερό, τερματίζοντας στην 2η θέση, πίσω από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτό πείσμωσε ακόμα περισσότερο τον Γουόκερ, ο οποίος το καλοκαίρι του 1994 αγόρασε έναντι 5 εκατ. λιρών τον Κρις Σάτον, πλαισιώνοντας τον δίπλα στον Σίρερ.

Με τον Σίρερ να πετυχαίνει 34 γκολ και τον Σάτον άλλα 15, η Μπλάκμπερν κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 81 ολόκληρα χρόνια, τερματίζοντας στο +1 από την 2η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο τίτλος κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική, με την ομάδα του Νταλγκλίς να «αυτοκτονεί» γνωρίζοντας την ήττα με 2-1 από την Λίβερπουλ. Εάν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νικούσε τη Γουέστ Χαμ στο «Άπτον Παρκ», έπαιρνε εκείνη τον τίτλο όμως το τελικό 1-1, έδωσε τον τίτλο στα «ρόδα».



Το ποδοσφαιρικό θαύμα της Λέστερ

Περιγραφή Πρέμιερ Λιγκ
Η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ και μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του αθλήματος συνέβη τη σεζόν 2015-16, όπου η Λέστερ κατήργησε τη λογική και στέφθηκε πρωταθλήτρια Αγγλίας κόντρα σ’ όλα τα προγνωστικά.

Το καλοκαίρι του 2014 οι «αλεπούδες» πανηγύρισαν την επιστροφή τους στην πρώτη κατηγορία μετά από δέκα χρόνια αλλά κανείς δεν θα φαντάζονταν τι θα ακολουθούσε. Η αγγλική ομάδα διατηρώντας τον Νάιτζελ Πίρσον στον πάγκο, δεν προχώρησε σε ιδιαίτερες μεταγραφές και για 19 σερί αγωνιστικές βρίσκονταν στην τελευταία θέση. Με ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ από τις αρχές Απριλίου, σημειώνοντας 7 νίκες στα 9 τελευταία ματς, κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό, σκαρφαλώνοντας στην 14η θέση. Η παραμονή χαρακτηρίστηκε ως θαύμα.

Η νέα σεζόν ξεκίνησε με προπονητή τον Κλαούντιο Ρανιέρι, ο οποίος είχε μόλις αποχωρήσει ως αποτυχημένος από την Εθνική Ελλάδας. Ο Ιταλός αντικατέστησε τον πετυχημένο Πίρσον ο οποίος δεν θα έφευγε ποτέ αν δεν είχε ξεσπάσει ένα ροζ σκάνδαλο στην προετοιμασία της ομάδας με ανήλικες Ταϊλανδές.

Στόχος της ομάδας ήταν η παραμονή στην κατηγορία, ωστόσο το εντυπωσιακό ξεκίνημα με αήττητο έξι αγώνων (3-3-0) διατηρούσε την ομάδα σταθερά στην πρώτη τριάδα. Η βαριά ήττα από την Άρσεναλ με 2-5 στα τέλη Σεπτέμβρη την έριξε στην 6η θέση και όλοι φαντάζονταν ότι ήταν η αρχή της κατρακύλας. Οι «αλεπούδες» όμως δεν έπεσαν ποτέ από την εξάδα και μέχρι τις αρχές Φλεβάρη σημείωσαν μόλις μία ήττα σε 18 παιχνίδια, κάνοντας Χριστούγεννα στην κορυφή της βαθμολογίας.

Το όνειρο για την κατάκτηση του τίτλου ήταν πλέον υπαρκτό και συζητιόταν καθημερινά στην Αγγλία -και όχι μόνο- για το αν αυτή η μικρή ομάδα θα μπορούσε να αφήσει πίσω της μεγαθήρια και να στεφθεί πρωταθλήτρια του πιο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος σε μια εποχή που οι ποδοσφαιρικοί Γολιάθ τείνουν προς εξαφάνιση.

Οι «αλεπούδες» δεν έβγαζαν μάτια με το ποδόσφαιρο τους αλλά με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο κατάφερναν να παίρνουν νίκες, έχοντας και μεγάλη δόση τύχης με το μέρος τους. Αλλά η τύχη πηγαίνει με τους ικανούς. Με «φύλακα άγγελο» τον Κάσπερ Σμάιχελ, «κέρβερους» τους δύο στόπερ Μόργκαν και Χουθ και «εξολοθρευτή» στο κέντρο τον άγνωστο τότε Εγκολό Καντέ, ο Ρανιέρι έφτιαξε μια απροσπέλαστη ανασταλτική γραμμή, που δέχτηκε μόλις 36 γκολ. Μπροστά, ο Αλγερινός εξτρέμ Ριγιάντ Μαχρέζ συστήθηκε στο αγγλικό κοινό με 17 γκολ, ενώ ο Άγγλος στράικερ Τζέιμι Βάρντι απέδειξε περίτρανα πως μπορεί να ματώνει τα δίχτυα και σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ, τελειώνοντας τη σεζόν με 24 γκολ και κάνοντας ρεκόρ σκοράροντας για 11 σερί ματς.

Η μαθηματική κατάκτηση του τίτλου «σφραγίστηκε» στις 2 Μαΐου μετά την ήττα της Τότεναμ που την καταδίωκε στη βαθμολογία. Το κατόρθωμα μυθικών διαστάσεων αυτής της μικρής ομάδας του Λέστερ, που από το μηδέν έφτασε ξαφνικά στην κορυφή, κατατάσσεται δικαίως στις πρώτες θέσεις των μεγαλύτερων εκπλήξεων στην ιστορία και αποτελεί μια ιστορία ελπίδας για όλους.

Το εξαιρετικό αφιέρωμα της Cosmote TV για το θαύμα της Λέστερ:



Το τρόπαιο

Περιγραφή Πρέμιερ Λιγκ
Το τρόπαιο της Πρέμιερ Λιγκ αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ιδιαίτερα σχεδιαστικά στο χώρο του ποδοσφαίρου. Δημιουργήθηκε από την «Royal Jewelers Asprey» του Λονδίνου, ζυγίζει 10 κιλά ενώ την κορυφή κοσμεί μία χρυσή κορώνα.

Έχει ύψος 104 εκατοστά και πλάτος 61 εκατοστά, ενώ ζυγίζει 25,4 κιλά συνολικά. Στο συνολικό βάρος υπολογίζονται και τα 15,9 κιλά της βάσης στην οποία είναι χαραγμένα τα ονόματα των πρωταθλητών.

Το κύριο σώμα του είναι από συμπαγές ασήμι και ασημένιο επίχρυσο, ενώ η πλίνθος του είναι από μαλαχίτη, ημιπολύτιμη πέτρα. Η πλίνθος έχει μια ασημένια λωρίδα γύρω από την περιφέρειά της, στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των συλλόγων που κέρδισαν το πρωτάθλημα. Το πράσινο του μαλαχίτη αντιπροσωπεύει το πράσινο γήπεδο.

Ο σχεδιασμός του τροπαίου βασίζεται στην εραλδική των Τριών Λιονταριών που συνδέεται με το αγγλικό ποδόσφαιρο. Δύο από τα λιοντάρια βρίσκονται πάνω από τις λαβές και στις δύο πλευρές του τροπαίου ενώ το τρίτο λιοντάρι συμβολίζεται από τον αρχηγό της ομάδας που κέρδισε τον τίτλο καθώς σηκώνει το τρόπαιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο πανομοιότυπα τρόπαια, καθώς το ένα μένει στην πρωταθλήτρια της Πρέμιερ Λιγκ και το άλλο χρησιμοποιείται από τη Λίγκα. Η πρωταθλήτρια ομάδα πρέπει να επιστρέψει το τρόπαιο στην διοργανώτρια αρχή τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν από το τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος της σεζόν.

Στους πρωταθλητές δίνονται επίσης 40 αναμνηστικά μετάλλια από ασήμι, τα οποία έχουν διάμετρο 5,7 εκατοστών. Μπορούν να διανεμηθούν στον προπονητή, τους παίκτες και τους αξιωματούχους όπως κρίνει ο σύλλογος. Ωστόσο για να δικαιούται παίκτης μετάλλιο θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον πέντε εμφανίσεις στην Πρέμιερ Λιγκ κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Πρόσθετα μετάλλια μπορούν να μοιραστούν μόνο με τη συγκατάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πρέμιερ Λιγκ και αυτά θα χορηγηθεί μόνο εάν περισσότεροι από 39 παίκτες έχουν κάνει τουλάχιστον πέντε εμφανίσεις στο πρωτάθλημα κατά τη διάρκεια της σεζόν.


Η εορταστική περίοδος και η χειμερινή διακοπή

Περιγραφή Πρέμιερ Λιγκ
Μια από τις παραδόσεις στην Αγγλία είναι η διεξαγωγή αγώνων μέσα στις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων και αυτό δεν θα μπορούσε να αλλάξει στην Πρέμιερ Λιγκ. Παρά τα παράπονα των προπονητών για εξάντληση των ποδοσφαιριστών, οι ομάδες αγωνίζονται σχεδόν ασταμάτητα, αφού υπάρχει προγραμματισμένη αγωνιστική την Boxing Day (26 Δεκεμβρίου) και την Πρωτοχρονιά και άλλη μία ενδιάμεσα, στις 28-29 Δεκεμβρίου.

Από τη σεζόν 2019-20 η διοργανώτρια αρχή αποφάσισε να θεσπίσει «χειμερινή διακοπή» όπως συμβαίνει σε αρκετά μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, με τις ομάδες να εξασφαλίζουν μια εβδομάδα χωρίς αγώνα μέσα στον Φεβρουάριο. Ακόμα κι έτσι, το αγωνιστικό πρόγραμμα δεν σταματάει, αφού οι μισές ομάδες παίρνουν άδεια την πρώτη εβδομάδα του Φλεβάρη και οι άλλες μισές τη δεύτερη.

Περιστατικά που σημάδεψαν τη διοργάνωση


Το αήττητο πρωτάθλημα της Άρσεναλ, το γκολ του Αγκουέρο στο 90+4’ που χάρισε τον τίτλο στην Μάντσεστερ Σίτι, το περιβόητο γλίστρημα του Τζέραρντ και το παραμύθι της Λέστερ είναι μερικές από τις αλησμόνητες στιγμές στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Ας δούμε όμως και μερικά άλλα μικρά ή μεγάλα περιστατικά που σημάδεψαν την κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Η καρατιά του Καντονά

Ένα από τα περιστατικά που έμειναν στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου ήταν η περίφημη κλωτσιά του σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ερίκ Καντονά σε οπαδό της Κρίσταλ Πάλας τον Γενάρη του 1995. Λίγο μετά το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου στο «Σέλχαστ Παρκ», ο Γάλλος άσος τιμωρείται με κόκκινη κάρτα για χτύπημα στον Ρίτσαρντ Σο. Κατά την αποχώρηση του από τον αγωνιστικό χώρο ακούει «γαλλικά» από την εξέδρα, χάνει τον έλεγχο και απογειώνεται κλωτσώντας στο στήθος οπαδό της Κρίσταλ Πάλας.

Το περιστατικό γίνεται πρωτοσέλιδο και στη συνέχεια αποκτά και κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα. Ο οπαδός της Κρίσταλ Πάλας, ονόματι Μάθιου Σίμονς, παρουσιάστηκε αρχικά ως θύμα του «υπερόπτη Γάλλου» αλλά οι αποκαλύψεις που έγιναν για το παρελθόν του άλλαξαν τα δεδομένα. Ο Μάθιους είχε συμμετάσχει σε συγκεντρώσεις του ακροδεξιού-ρατσιστικού National Front, είχε επιτεθεί και τραυματίσει μετανάστη από την Σρι Λάνκα ενώ το 1992 είχε καταδικαστεί για απόπειρα ληστείας σε ένα πρατήριο βενζίνης. Όσοι τον γνώριζαν έκαναν λόγο για ένα βίαιο άτομο που ελκυόταν από τις ιδέες της ακροδεξιάς και έβγαζε την οργή του στο γήπεδο.

Ο Καντονά, που χρόνια αργότερα δηλώνει ότι το μοναδικό πράγμα που μετανιώνει είναι ότι δεν τον χτύπησε πιο δυνατά, τιμωρείται με αποκλεισμό έως το φινάλε της σεζόν και με πρόστιμο 10.800 λιρών. Η απουσία του στοιχίζει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία χάνει εν τέλει το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική από την Μπλάκμπερν.



«Θα το λατρέψω αν τους νικήσουμε»

Τη σεζόν 1995-96, ο Κέβιν Κίγκαν ήταν προπονητής της Νιούκαστλ, η οποία τον Ιανουάριο βρίσκονταν στην κορυφή με +12 από τη δεύτερη θέση και όδευε προς το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 69 χρόνια. Εν τέλει όμως οι «καρακάξες» έχασαν τον τίτλο από τη νεανική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το πρωτάθλημα είχε εξελιχθεί σε θρίλερ ανάμεσα στις δύο ομάδες τον Απρίλιο και μετά από μια δύσκολη νίκη των «κόκκινων διαβόλων» με 1-0 επί της Λιντς των δέκα παικτών, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον άφησε αιχμές ότι ομάδες όπως η Λιντς και η Νότιγχαμ Φόρεστ προσπαθούσαν πολύ σκληρά για να κόψουν βαθμούς από την Γιουνάιτεντ όχι όμως και κόντρα στην Νιούκαστλ. Ο Σκωτσέζος τεχνικός έκανε επίσης αναφορά στον Στιούαρτ Πιρς, του οποίου η Νότιγχαμ Φόρεστ επρόκειτο να παίξει με τη Νιούκαστλ στην Πρέμιερ Λιγκ, σ’ έναν αγώνα που θα τιμούνταν ο Άγγλος διεθνής για την προσφορά του στην Φόρεστ. Η αιχμή του Φέργκιουσον ήταν ότι οι καλές σχέσεις των συλλόγων θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ο Φόρεστ να παίξει χαλαρά με την Νότιγχαμ.

Στις 29 Απριλίου μετά από νίκη της Νιούκαστλ με 1-0 επί της Λιντς, δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε ο Κίγκαν κλήθηκε να σχολιάσει τα λεγόμενα του Φέργκιουσον και ο Άγγλος τεχνικός ξέσπασε στην κάμερα:

«Όχι, όχι... όταν το κάνεις αυτό με ποδοσφαιριστές, όπως είπε για τη Λιντς, και όταν κάνεις τέτοια πράγματα για έναν άνθρωπο όπως ο Στιούαρτ Πιρς, έχω μείνει πολύ ήσυχος, αλλά θα σου πω κάτι. Έπεσε στην εκτίμησή μου όταν το είπε αυτό. Δεν έχουμε καταφύγει σε αυτό, αλλά θα σας πω, μπορείτε να του το πείτε τώρα αν το παρακολουθείτε, ακόμα παλεύουμε για αυτόν τον τίτλο και πρέπει να πάει στο Μίντλεσμπρο και να πάρει κάτι και... .. και... Θα σου πω, ειλικρινά, θα το λατρέψω αν τους νικήσουμε, θα το λατρέψω!»

Δυστυχώς για τον Κίγκαν, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ήλπιζε, καθώς η ομάδα του έφερε ισοπαλία 1-1 με την Νότιγχαμ Φόρεστ, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κέρδισε εύκολα με 3-0 την Μίντλεσμπρο και εν τέλει κατέκτησε το πρωτάθλημα. Η ατάκα όμως του Κίγκαν αποτελεί μία από τα πιο αξιομνημόνευτα αποσπάσματα της εποχής της Πρέμιερ Λιγκ, σε μια περίοδο που τα mind games μεταξύ των προπονητών δεν ήταν τόσο διαδεδομένα.



Το γκολ του Μπέκαμ πίσω από το κέντρο

Στην πρεμιέρα της σεζόν 1996/97 ο 21χρονος τότε Ντέιβιντ Μπέκαμ έδειξε τα πρώτα σημάδια της εξαιρετικής τεχνικής του, πετυχαίνοντας ένα από τα κορυφαία γκολ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Ο Μπεκς βρίσκονταν λίγο πίσω από τη σέντρα όταν είδε τον τερματοφύλακα της Γουίμπλενον, Νιλ Σάλιβαν εκτός θέσης και αποφάσισε να δοκιμάσει το δεξί του πόδι. Η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του άτυχου κίπερ, με τον εκφωνητή του αγώνα να δηλώνει πως το «γκολ αυτό θα συζητιέται και θα παίζει σε ριπλέι για χρόνια». Ο χρόνος τον δικαίωσε.



Η παραδοχή του Φάουλερ

Φανταστείτε κάποιον επιθετικό να κερδίζει πέναλτι και να ζητάει από τον διαιτητή να μην το καταλογίσει. Αυτό συνέβη τον Μάρτιο του 1997 όταν ο επιθετικός της Λίβερπουλ, Ρόμπι Φάουλερ έπεσε στην περιοχή μετά από τετ-α-τετ με τον γκολκίπερ της Άρσεναλ, Ντέιβιντ Σίμαν.

Ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι αλλά ο Φάουλερ του ζήτησε να αλλάξει γνώμη. Ο διαιτητής αρνήθηκε, ο Φάουλερ δεν κατάφερε να νικήσει τον Σίμαν στην εκτέλεση, αλλά ο συμπαίκτης του στους «κόκκινους», Τζέισον ΜακΑίτερ, πήρε το ριμπάουντ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

Η Λίβερπουλ κέρδισε τον αγώνα με 2-1 και ο Φάουλερ έχει πει: «Θυμάμαι απλώς να σηκώθηκα και να είδα τον Ντέιβιντ Σίμαν. Υπήρχε όλη η συζήτηση για το «βούτηξε ή όχι», αλλά έχασα την φόρα μου όταν πήδηξα από πάνω του και έπεσα. Δεν ήταν πέναλτι και επειδή ήταν συμπαίκτης μου στην Εθνική Αγγλίας είπα απλώς ότι δεν ήταν πέναλτι».


Η ντρίπλα του Μπέργκαμπ στον Νταμπίζα

Η κατά πολλούς κορυφαία ντρίπλα στην ιστορία του ποδοσφαίρου είχε θύμα έναν Έλληνα. Ήταν στις 2 Μαρτίου του 2002, όταν ο Ντένις Μπέργκαμπ αποφάσισε να χαρίσει στο ποδοσφαιρικό κοινό μια αξέχαστη στιγμή.

Στο παιχνίδι της Άρσεναλ με την Νιούκαστλ, ο Ολλανδός αρτίστας είχε προσωπικό αντίπαλο τον Νίκο Νταμπίζα όταν σε μια σέντρα του Πιρές, κατάφερε να κοντρολάρει, να τσιμπήσει τη μπάλα περνώντας την δίπλα από τον Έλληνα στόπερ κάνοντας παράλληλα περιστροφική κίνηση για να τον αποφύγει. Η μπάλα έφτασε ξανά στα πόδια του και με κοντινό πλασέ νίκησε τον Γκίβεν, στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα. Και επειδή μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, δείτε το βίντεο:



«Είμαι ο εκλεκτός»

Στις 2 Ιουλίου του 2004 ο Ζοζέ Μουρίνιο έδωσε την πρώτη του συνέντευξη ως νέος προπονητής της Τσέλσι. Ο Πορτογάλος τεχνικός, έχοντας μόλις κερδίσει το Τσάμπιονς Λιγκ με την Πόρτο, αποδέχτηκε την πρόταση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς για να αναλάβει το τιμόνι των «μπλε» και κατά την παρουσίαση του είπε την περιβόητη ατάκα που έμεινε στην ιστορία:

«Έχουμε κορυφαίους παίκτες και συγγνώμη αν είμαι αλαζόνας, έχουμε κορυφαίο προπονητή. (…). Ξαναλέω μην με πείτε αλαζόνα γιατί ότι λέω είναι αλήθεια. Είμαι πρωταθλητής Ευρώπης, δεν είμαι προπονητής της… σειράς. Νομίζω είμαι ο εκλεκτός».



Το Pizza-gate
Περιγραφή Πρέμιερ Λιγκ
Στις 24 Οκτωβρίου του 2004 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νικάει με 2-0 την Άρσεναλ και βάζει τέλος στο αήττητο 49 αγώνων των «κανονιέρηδων». Το παιχνίδι ήταν επεισοδιακό όπως όλα τα παιχνίδια των δύο ομάδων εκείνη την περίοδο, με τα σκληρά μαρκαρίσματα να διαδέχονταν το ένα το άλλο, ενώ οι αποφάσεις των διαιτητών προκάλεσαν αντιδράσεις από την πλευρά των Λονδρέζων.

Λίγο μετά τη λήξη οι παίκτες και οι επίσημοι των δύο ομάδων διαπληκτίστηκαν έξω από τα αποδυτήρια. Το ακριβές έναυσμα για τον καβγά που ξέσπασε παραμένει άγνωστο, αλλά οι περισσότερες μαρτυρίες υποδηλώνουν ότι πυροδοτήθηκε από μια αντιπαράθεση μεταξύ του Φαν Πέρσι και του εξοργισμένου Βενγκέρ.

Όπως δήλωσε ο Φέργκιουσον: «Ο Φαν Νίστελρόι μπήκε στα αποδυτήρια και παραπονέθηκε για τη συμπεριφορά του Βενγκέρ προς το πρόσωπο του. Αμέσως έτρεξα έξω για να πω στον Αρσέν: "Άφησε τους παίκτες μου ήσυχους." Ήταν θυμωμένος που έχασε το παιχνίδι. Αυτός ήταν ο λόγος της επιθετικής του συμπεριφοράς. ‘’Πρέπει να προσέχεις τους παίκτες σου’’, του είπα. Ήταν θυμωμένος. Οι γροθιές του ήταν σφιγμένες».

Ακολούθησαν έντονοι διαπληκτισμοί ανάμεσα στους παίκτες των δύο ομάδων, με τον Άσλεϊ Κόουλ να δηλώνει ότι ο Βενγκέρ τα «έχωνε» στον Φέργκιουσον. Και μέσα στο χαμό, ξαφνικά ένα κομμάτι πίτσα προσγειώθηκε στο πρόσωπο του προπονητή της Γιουνάιτεντ. Ο ίδιος δήλωσε: «Το επόμενο πράγμα που ήξερα ήταν ότι είχα πίτσα παντού. Βάζουμε φαγητό στα εκτός έδρας αποδυτήρια μετά από κάθε παιχνίδι. Πίτσα, κοτόπουλο. Οι περισσότεροι σύλλογοι το κάνουν. Το φαγητό της Άρσεναλ ήταν το καλύτερο. Λένε ότι ήταν ο Σεσκ Φάμπρεγας που μου πέταξε την πίτσα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχω ιδέα ποιος ήταν ο ένοχος».

Ο Κόουλ αποκαλύπτει ότι: «Το κομμάτι πίτσα πέρασε πάνω από το κεφάλι μου και χτύπησε τον Φέργκι ακριβώς στο πρόσωπο. Ο ήχος από το χτύπημα ακούστηκε σε όλο το τούνελ και όλοι σταμάτησαν τη μάχη και τις φωνές. Όλα τα βλέμματα γύρισαν και όλα τα στόματα άνοιξαν βλέποντας την πίτσα να γλιστρά από το πρόσωπο του και να κατεβαίνει στο ωραίο μαύρο κοστούμι του. Νόμιζα ότι ο Φέργκιουσον θα εκραγεί, αλλά μετά μπήκε στα αποδυτήρια βρίζοντας και σκουπίζοντας τα ψίχουλα και τους λεκέδες από τον γιακά του. Όλοι επιστρέψαμε στα αποδυτήρια και ξεκαρδιστήκαμε στα γέλια. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο ένοχος δεν ήταν Άγγλος ή Γάλλος, οπότε αυτό περιορίζει τους ενόχους».

Ποιος ήταν όμως ο ένοχος; Το 2017, ο Φάμπρεγκας βρέθηκε την εκπομπή «A League of their own», και όταν του έγινε η ερώτηση για το περιστατικό εκείνου του Οκτώβρη, παραδέχτηκε την… ενοχή του, με όλους στο πάνελ να ξεσπούν στα γέλια: «Ναι, εγώ ήμουν! Άκουσα φωνές και δεν ήξερα τι συνέβαινε. Βγαίνω στον διάδρομο με ένα κομμάτι πίτσα μετά το ματς, βλέπω τον Κάμπελ, τον Φέρντιναντ, τον Κίον, όλοι συμμετείχαν σε σύρραξη. Σκεφτόμουν ότι έπρεπε να παρέμβω, αλλά δεν ήξερα πώς... Έτσι, πέταξα την πίτσα! Συγγνώμη Σερ Άλεξ, δεν το ήθελα. Δεν είχα στόχο κάποιον, δεν το ήθελα…»!



Η κόντρα Βενγκέρ-Μουρίνιο
Περιγραφή Πρέμιερ Λιγκ
Μια από τις μεγαλύτερες αντιπαλότητες της Πρέμιερ Λιγκ ήταν αυτή ανάμεσα στον Αρσέν Βενγκέρ και τον Ζοζέ Μουρίνιο, μετά τον ερχομό του τελευταίου στην Αγγλία για λογαριασμό της Τσέλσι.

Η πρώτη κορύφωση της αντιπαλότητας τους σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2005. Ενοχλημένος από τη συνεχή κριτική του Αρσέν Βενγκέρ για τις υψηλές δαπάνες της Τσέλσι στις μεταγραφές, ο Μουρίνιο απάντησε: «Νομίζω ότι είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που τους αρέσει η ηδονοβλεψία. Του αρέσει να παρακολουθεί άλλους ανθρώπους. Υπάρχουν κάποιοι τύποι που όταν είναι στο σπίτι έχουν ένα μεγάλο τηλεσκόπιο για να δουν τι συμβαίνει σε άλλες οικογένειες. Μιλάει, μιλάει, μιλάει για την Τσέλσι». Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έκαναν έξαλλο τον Αλσατό, ο οποίος απείλησε με νομικές ενέργειες ενώ σχολίασε: «Είναι εκτός λειτουργίας, ασύνδετος με την πραγματικότητα και ασεβής. Όταν δίνεις επιτυχία σε ηλίθιους ανθρώπους, τους κάνει πιο ανόητους μερικές φορές».



Οι αιχμές συνεχίζονταν από τις δύο πλευρές σε κάθε ευκαιρία, με τον Βενγκέρ να ασκούσε κριτική στον Μουρίνιο για το όχι τόσο ελκυστικό ποδόσφαιρο που έπαιζε η Τσέλσι, ενώ ο Πορτογάλος χαρακτήριζε τον Αλσατό ως «ειδικό στην αποτυχία». Η κόντρα τους συνεχίστηκε ακόμα και όταν ο Μουρίνιο έφυγε από την Τσέλσι ενώ κορυφώθηκε στη δεύτερη θητεία του Πορτογάλου στους «μπλε», με τις δύο άνδρες να έρχονται στα χέρια σε ένα ντέρμπι Άρσεναλ-Τσέλσι το 2014.



Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, ο Βενγκέρ χρειάστηκε 13 προσπάθειες (0-7-5) για να κερδίσει τον Μουρίνιο στην Πρέμιερ Λιγκ, με την Άρσεναλ να νικά με 2-0 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Πορτογάλου τον Μάιο του 2017.

Το ψαλιδάκι του Ρούνεϊ
Περιγραφή Πρέμιερ Λιγκ
Στις 12 Φεβρουαρίου του 2011 ο Γουέιν Ρούνεϊ σημειώνει ένα από τα καλύτερα γκολ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, σκοράροντας με ανεπανάληπτο ανάποδο ψαλίδι στο ντέρμπι του Μάντσεστερ.

Ήταν το γκολ που χάρισε τη νίκη με 2-1 στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέναντι στην συμπολίτισσα Σίτι, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Χαρτ.



Η δαγκωνιά του Σουάρες

Την άνοιξη του 2013, ο Ουρουγουανός επιθετικός της Λίβερπουλ, Λουίς Σουάρες τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού δέκα αγωνιστικών για τη δαγκωματιά στον αμυντικό της Τσέλσι, Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς κατά τη διάρκεια του αγώνα των δύο ομάδων στο Λονδίνο για την Πρέμιερ Λιγκ.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη αλλά ούτε η τελευταία φορά που ο Σουάρες δάγκωνε (!) αντίπαλο σε ποδοσφαιρικό αγώνα. Η πρώτη φορά που είχε καταγραφεί τέτοιο συμβάν ήταν ως παίκτης του Άγιαξ, όταν δάγκωσε τον παίκτη της Αϊντχόβεν, Οτμαν Μπακάλ με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί για επτά αγώνες και η τελευταία στο Μουντιάλ του 2014, όταν και δάγκωσε τον Τζόρτζιο Κιελίνι στον αγώνα ομίλων της Ουρουγουάης με την Ιταλία, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με 4 μήνες από την FIFA.



Γενικά Στοιχεία:

  • Ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (13).
  • Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ: Άλαν Σίρερ (260)
  • Παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές: Γκάρεθ Μπάρι (653)


Ρεκόρ Συμμετοχών στην Πρέμιερ Λιγκ


Πρώτος σε συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ είναι ο Γκάρεθ Μπέρι με 653. Ακολουθούν ο Ράιαν Γκιγκς με 652 και ο Φρανκ Λάμπαρντ με 609.

Γηραιότερος παίκτης της Πρέμιερ Λιγκ: Τζον Μπάριτζ, 43 ετών και 162 ημερών (για την Μάντσεστερ Σίτι κόντρα στην ΚΠΡ, 14 Μαΐου 1995)

Νεότερος παίκτης της Πρέμιερ Λιγκ: Χάρβι Έλιοτ, 16 ετών και 30 ημερών (για την Φούλαμ κόντρα στην Γουλβς, 4 Μαΐου 2019)

Περισσότερες διαδοχικές συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ: 310, Μπραντ Φρίντελ (14 Αυγούστου 2004 έως 7 Οκτωβρίου 2012)

Περιγραφή Πρέμιερ Λιγκ
Ο ρέκορντμαν συμμετοχών της Πρέμιερ Λιγκ, Γκάρεθ Μπάρι (δεξιά) αντιμέτωπος με τον θρύλο της Λίβερπουλ, Στίβεν Τζέραρντ

Ρεκόρ Γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ


Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ είναι ο Άλαν Σίρερ με 260 γκολ σε 441 παιχνίδια, ενώ ακολουθούν οι Γουέιν Ρούνει με 208 γκολ (σε 491 ματς), Άντι Κόουλ με 187 γκολ σε 414 παιχνίδια και Σέρχιο Αγκουέρο με 184 γκολ σε 275 παιχνίδια.

Γηραιότερος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ: Τέντι Σέριγχαμ σε ηλικία 40 ετών και 268 ημερών (για την Γουέστ Χαμ στο ματς με την Πόρτσμουθ στις 26 Δεκεμβρίου του 2006)

Νεότερος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ: Τζέιμς Βόχαν σε ηλικία 16 ετών και 271 ημερών (για την Έβερτον κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας, 10 Απριλίου 2005)

Γρηγορότερο χατ-τρικ: 2 λεπτά και 56 δεύτερα από τον Σαντιό Μανέ (για την Σαουθάμπτον κόντρα στην Άστον Βίλα, 16 Μαΐου 2015)

Περισσότερα χατ-τρικ: 12, Σέρχιο Αγκουέρο

Περισσότερα χατ-τρικ σε μία σεζόν: 5, Άλαν Σίρερ (για την Μπλάκμπερν τη σεζόν 1995-96)

Περιγραφή Πρέμιερ Λιγκ
Ο πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ, Άλαν Σίρερ με τη φανέλα της Νιούκαστλ. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Σαουθάμπτον, σημειώνοντας 24 γκολ σε 111 παιχνίδια προτού πάρει μεταγραφή για την Μπλάκμπερν, με την οποία κατέγραψε 123 γκολ σε 162 παιχνίδια. Το 1996 υπέγραψε στην Νιούκαστλ, στην οποία αγωνίστηκε για το υπόλοιπο της καριέρας του, μετρώντας 206 γκολ σε 405 παιχνίδια

Ρεκόρ Ασίστ στην Πρέμιερ Λιγκ


Πρώτος σε ασίστ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ είναι ο Ράιαν Γκιγκς με 162 ασίστ σε 652 παιχνίδια. Ακολουθεί ο Σεσκ Φάμπρεγκας με 111 ασίστ σε 350 παιχνίδια, στην 3η θέση ο Γουέιν Ρούνει με 103 ασίστ σε 491 παιχνίδια και στην 4η ο Φρανκ Λάμπαρντ με 102 ασίστ σε 609 παιχνίδια.

Περισσότερες Ασίστ σε μια σεζόν: 20 Τιερί Ανρί (Άρσεναλ, 2002-03), Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι 2019-20).

Περιγραφή Πρέμιερ Λιγκ
Ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ράιαν Γκιγκς είναι ο ρέκορντμαν σε ασίστ στην Πρέμιερ Λιγκ με 162. Ο Ουαλός χαφ αγωνίστηκε όλη του την καριέρα στους «κόκκινους διαβόλους», έχοντας και το ρεκόρ των περισσότερων κατακτήσεων Πρέμιερ Λιγκ με 13 τρόπαια

Ρεκόρ Τερματοφυλάκων στην Πρέμιερ Λιγκ


Ο τερματοφύλακας με τα περισσότερα clean sheets (καθαρά δίχτυα) είναι ο Πετρ Τσεχ με 202 σε 443 παιχνίδια. Στην 2η θέση βρίσκεται ο Ντέιβιντ Τζέιμς με 169 σε 562 παιχνίδια, στην 3η ο Μαρκ Σβάρτζερ με 151 σε 514 παιχνίδια και στην 4η ο Νταβίντ Σίμαν με 141 σε 344 παιχνίδια.

Περισσότερα clean sheet σε μία σεζόν: 24, Πετρ Τσεχ (για την Τσέλσι, 2004-05)

Μεγαλύτερο διάστημα χωρίς να δεχτεί γκολ: 14 ματς (1311 λεπτά), Έντιν Φαν Ντερ Σαρ (για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 2008-09)

Περισσότερες Αποκρούσεις πέναλτι: 13, Ντέιβιντ Τζέιμς

Περιγραφή Πρέμιερ Λιγκ
Ο Πετρ Τσεχ είναι ο γκολκίπερ με τα περισσότερα clean sheet στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, κρατώντας 202 φορές ανέπαφη την εστία του σε 443 παιχνίδια. Αγωνίστηκε σχεδόν σ' όλη την καριέρα του με τη φανέλα της Τσέλσι και θεωρείται θρύλος του συλλόγου. Αποκτήθηκε ως αναπληρωματικός τη σεζόν 2004-05 αλλά ο τραυματισμος του Κουντιτσίνι στην προετοιμασία του επέτρεψε να αγωνιστεί βασικός και να αποδείξει την αξία του, κάνοντας ρεκόρ πρωταθλήματος με 24 clean sheet στην πρώτη του χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ

Ρεκόρ Καρτών στην Πρέμιερ Λιγκ


Περισσότερες κόκκινες κάρτες: 8, Ντάνκαν Φέργκιουσον, Πατρίκ Βιεϊρά, Ρίτσαρντ Νταν

Περισσότερες κίτρινες κάρτες: 123, Γκάρεθ Μπάρι

Περισσότερες συμμετοχές χωρίς κάρτα: 201, Τζον Μπαρνς

Περιγραφή Πρέμιερ Λιγκ
Ο Πατρίκ Βιεϊρά (δεξιά) βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους παίκτες που έχουν δει τις περισσότερες κόκκινες κάρτες στην Πρέμιερ Λιγκ. Θρύλος της Άρσεναλ, στην οποία αγωνίστηκε για εννέα χρόνια ως κεντρικός μέσος και φημίζονταν για το επιθετικό και μαχητικό στυλ παιχνιδιού του. Η μεγάλη σωματοδομή του αποτελούσε φόβος και τρόμος για τους αντιπάλους του όπως και η έλλειψη διστακτικότητας να βάλει τα πόδια του στη… φωτιά, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία με αντίπαλο τον Μάικλ Όουεν

Ρεκόρ Προπονητών στην Πρέμιερ Λιγκ


Προπονητής της Πρέμιερ Λιγκ με τα περισσότερα πρωταθλήματα: Σερ Άλεξ Φέργκιουσον 13

Προπονητής της Πρέμιερ Λιγκ με τις περισσότερες συμμετοχές: Αρσέν Βενγκέρ 828

Προπονητής της Πρέμιερ Λιγκ που έχει καθίσει στις περισσότερες ομάδες: Σαμ Αλαρντάις 8 (Μπόλτον, Νιούκαστλ, Μπλάκμπερν, Γουέστ Χμ, Σάντερλαντ, Κρίσταλ Πάλας, Έβερτον, Γουέστ Μπρομ)
Περιγραφή Πρέμιερ Λιγκ
Ο Αρσέν Βενγκέρ (αριστερά) είναι ο προπονητής με τις περισσότερες συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ (828). Στα δεξιά του ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο προπονητής με τα περισσότερα πρωταθλήματα της Πρέμιερ Λιγκ (13) όλα με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και δεύτερος σε συμμετοχές με 810

Οι Έλληνες παίκτες της Πρέμιερ Λιγκ

Περιγραφή Πρέμιερ Λιγκ
29 Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν αγωνιστεί μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ. Παρακάτω η λίστα:

  1. Θεοφάνης Γκέκας (Πόρτσμουθ)
  2. Κώστας Κωνσταντινίδης (Μπόλτον)
  3. Βαγγέλης Μόρας (Σουόνσι)
  4. Κώστας Χαλκιάς (Πόρτσμουθ)
  5. Στάθης Ταυλαρίδης (Άρσεναλ)
  6. Χαράλαμπος Μαυρίας (Σάντερλαντ)
  7. Κώστας Σταφυλίδης (Στόουκ)
  8. Κώστας Μήτρογλου (Φούλαμ)
  9. Βασίλης Λάκης (Κρίσταλ Πάλας)
  10. Γιάννης Σκοπελίτης (Πόρτσμουθ)
  11. Βασίλης Μπορμπόκης (Ντέρμπι)
  12. Γιώργος Γεωργιάδης (Νιούκαστλ)
  13. Γιώργος Δώνης (Μπλάκμπερν)
  14. Ορέστης Καρνέζης (Γουότφορντ)
  15. Απόστολος Βέλλιος (Έβερτον)
  16. Κωνσταντίνος Μαυροπάνος (Άρσεναλ)
  17. Γιώργος Σαμαράς (Μάντσεστερ Σίτι)
  18. Σωτήρης Κυργιάκος (Λίβερπουλ)
  19. Άγγελος Μπασινάς (Πόρτσμουθ)
  20. Γιώργος Καραγκούνης (Φούλαμ)
  21. Θοδωρής Ζαγοράκης (Λέστερ)
  22. Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Άρσεναλ)
  23. Χοσέ Χολέμπας (Γουότφορντ)
  24. Νίκος Νταμπίζας (Νιούκαστλ)
  25. Στέλιος Γιαννακόπουλος (Μπόλτον)
  26. Κώστας Τσιμίκας (Λίβερπουλ)
  27. Δημήτρης Γιαννούλης (Νόριτς)
  28. Χρήστος Τζόλης (Νόριτς)
  29. Τζορτζ Μπάλντοκ (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ)


Πηγές: premierleague.com, Opta Sports

Επιμέλεια: Κώστας Καραγιαννόπουλος

Βαθμολογία ΑΓΓΛΙΑ: Πρέμιερ Λιγκ 2021/2022

Α/Α ΟΜΑΔΑ ΑΓ B N I H Γ
  1 Μάντσεστερ Σίτι 38 93 29 6 3 99:26
  2 Λίβερπουλ 38 92 28 8 2 94:26
  3 Τσέλσι 38 74 21 11 6 76:33
  4 Τότεναμ 38 71 22 5 11 69:40
  5 Άρσεναλ 38 69 22 3 13 61:48
  6 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 38 58 16 10 12 57:57
  7 Γουέστ Χαμ 38 56 16 8 14 60:51
  8 Λέστερ 38 52 14 10 14 62:59
  9 Μπράιτον 38 51 12 15 11 42:44
  10 Γουλβς 38 51 15 6 17 38:43
  11 Νιούκαστλ 38 49 13 10 15 44:62
  12 Κρίσταλ Πάλας 38 48 11 15 12 50:46
  13 Μπρέντφορντ 38 46 13 7 18 48:56
  14 Άστον Βίλα 38 45 13 6 19 52:54
  15 Σαουθάμπτον 38 40 9 13 16 43:67
  16 Έβερτον 38 39 11 6 21 43:66
  17 Λιντς 38 38 9 11 18 42:79
  18 Μπέρνλι 38 35 7 14 17 34:53
  19 Γουότφορντ 38 23 6 5 27 34:77
  20 Νόριτς 38 22 5 7 26 23:84

Champions League

Europa League

Europa Conference League qualification

Relegation

Ιστορικό Αγώνων

HΜ/ΝΙΑ ΟΜΑΔΕΣ ΗΜΙΧ ΣΚΟΡ
22/5/2022 2 - 1 5 - 1
22/5/2022 0 - 0 1 - 2
22/5/2022 0 - 1 3 - 1
22/5/2022 0 - 1 1 - 2
22/5/2022 1 - 0 2 - 1
22/5/2022 1 - 0 1 - 0
22/5/2022 0 - 0 4 - 1
22/5/2022 1 - 1 3 - 1
22/5/2022 0 - 1 3 - 2
22/5/2022 0 - 2 0 - 5
19/5/2022 0 - 1 1 - 1
19/5/2022 1 - 1 1 - 1
19/5/2022 0 - 2 3 - 2
17/5/2022 1 - 1 1 - 2
16/5/2022 0 - 0 2 - 0
15/5/2022 2 - 1 2 - 3
15/5/2022 0 - 1 1 - 1
15/5/2022 2 - 0 2 - 2
15/5/2022 1 - 2 1 - 5
15/5/2022 0 - 1 1 - 1
15/5/2022 0 - 0 1 - 1
15/5/2022 1 - 0 1 - 0
12/5/2022 2 - 0 3 - 0
11/5/2022 1 - 3 1 - 5
11/5/2022 0 - 0 3 - 0
11/5/2022 0 - 0 0 - 0
11/5/2022 0 - 1 0 - 3
10/5/2022 1 - 1 1 - 2
8/5/2022 2 - 0 5 - 0
8/5/2022 0 - 3 0 - 4
8/5/2022 1 - 2 1 - 2
8/5/2022 2 - 0 2 - 1
7/5/2022 0 - 0 1 - 1
7/5/2022 1 - 0 4 - 0
7/5/2022 1 - 0 1 - 0
7/5/2022 0 - 0 2 - 2
7/5/2022 0 - 2 1 - 3
7/5/2022 2 - 0 3 - 0
2/5/2022 1 - 0 3 - 0
1/5/2022 1 - 1 1 - 2

Φόρμα Ομάδων (τελευταίοι αγώνες)

Α/Α ΟΜΑΔΑ ΑΓ Β Ν Ι Η Γ
 1Μάντσεστερ Σίτι51341019:5
 2Τότεναμ51341013:2
 3Λίβερπουλ5134109:4
 4Μπράιτον51132013:4
 5Λέστερ51031114:5
 6Κρίσταλ Πάλας5103117:5
 7Άρσεναλ593029:8
 8Νιούκαστλ593027:7
 9Τσέλσι582218:5
 10Μπρέντφορντ572127:7
 11Έβερτον572128:11
 12Άστον Βίλα551228:8
 13Γουέστ Χαμ541138:8
 14Μπέρνλι541135:8
 15Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ541135:9
 16Λιντς541134:11
 17Γουλβς520235:14
 18Γουότφορντ510143:10
 19Σαουθάμπτον510145:13
 20Νόριτς510141:15

Top Scorers

ΠΑΙΚΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΕΝ.
Salah Mohamed Λίβερπουλ 23 5
Son Heung-min Τότεναμ 23 0
Ronaldo Cristiano Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 18 3
Kane Harry Τότεναμ 17 4
Mane Sadio Λίβερπουλ 16 0
De Bruyne Kevin Μάντσεστερ Σίτι 15 0
Vardy Jamie Λέστερ 15 0
Diogo Jota Λίβερπουλ 14 0
Zaha Wilfried Κρίσταλ Πάλας 14 5
Sterling Raheem Μάντσεστερ Σίτι 13 2

Κίτρινες Κάρτες

ΠΑΙΚΤΗΣ ΟΜΑΔΑ
Mings Tyrone Άστον Βίλα 11
Firpo Junior Λιντς 11
Tarkowski James Μπέρνλι 11
Bissouma Yves Μπράιτον 10
Gallagher Conor Κρίσταλ Πάλας 10
Bednarek Jan Σαουθάμπτον 10
Fernandes Bruno Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 10
Brownhill Josh Μπέρνλι 10
Xhaka Granit Άρσεναλ 10
Ruediger Antonio Τσέλσι 9

Κόκκινες Κάρτες

ΠΑΙΚΤΗΣ ΟΜΑΔΑ
Konsa Ezri Άστον Βίλα 2
Jimenez Raul Γουλβς 2
Maguire Harry Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1
Zaha Wilfried Κρίσταλ Πάλας 1
Martinelli Gabriel Άρσεναλ 1
Ayling Luke Λιντς 1
Struijk Pascal Λιντς 1
Coufal Vladimir Γουέστ Χαμ 1
Gabriel Άρσεναλ 1
Kenny Jonjoe Έβερτον 1

Over/Under

ΟΜΑΔΑ Over Under
Μάντσεστερ Σίτι61%
23/38
39%
15/38
Λίβερπουλ63%
24/38
37%
14/38
Τσέλσι53%
20/38
47%
18/38
Τότεναμ58%
22/38
42%
16/38
Άρσεναλ58%
22/38
42%
16/38
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ50%
19/38
50%
19/38
Γουέστ Χαμ58%
22/38
42%
16/38
Λέστερ63%
24/38
37%
14/38
Μπράιτον34%
13/38
66%
25/38
Γουλβς37%
14/38
63%
24/38
Νιούκαστλ47%
18/38
53%
20/38
Κρίσταλ Πάλας50%
19/38
50%
19/38
Μπρέντφορντ58%
22/38
42%
16/38
Άστον Βίλα58%
22/38
42%
16/38
Σαουθάμπτον58%
22/38
42%
16/38
Έβερτον55%
21/38
45%
17/38
Λιντς66%
25/38
34%
13/38
Μπέρνλι37%
14/38
63%
24/38
Γουότφορντ55%
21/38
45%
17/38
Νόριτς61%
23/38
39%
15/38
Συνολικά54%46%

# Goals

ΟΜΑΔΑ 0-1 2-3 4-6 7+
Μάντσεστερ Σίτι24%
9/38
29%
11/38
42%
16/38
5%
2/38
Λίβερπουλ16%
6/38
37%
14/38
47%
18/38
0%
0/38
Τσέλσι21%
8/38
47%
18/38
29%
11/38
3%
1/38
Τότεναμ26%
10/38
37%
14/38
37%
14/38
0%
0/38
Άρσεναλ21%
8/38
47%
18/38
32%
12/38
0%
0/38
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ24%
9/38
34%
13/38
42%
16/38
0%
0/38
Γουέστ Χαμ26%
10/38
34%
13/38
39%
15/38
0%
0/38
Λέστερ13%
5/38
53%
20/38
32%
12/38
3%
1/38
Μπράιτον18%
7/38
66%
25/38
16%
6/38
0%
0/38
Γουλβς45%
17/38
37%
14/38
18%
7/38
0%
0/38
Νιούκαστλ21%
8/38
50%
19/38
29%
11/38
0%
0/38
Κρίσταλ Πάλας26%
10/38
47%
18/38
26%
10/38
0%
0/38
Μπρέντφορντ18%
7/38
58%
22/38
24%
9/38
0%
0/38
Άστον Βίλα21%
8/38
50%
19/38
29%
11/38
0%
0/38
Σαουθάμπτον18%
7/38
42%
16/38
39%
15/38
0%
0/38
Έβερτον26%
10/38
39%
15/38
32%
12/38
3%
1/38
Λιντς18%
7/38
45%
17/38
34%
13/38
3%
1/38
Μπέρνλι29%
11/38
45%
17/38
26%
10/38
0%
0/38
Γουότφορντ29%
11/38
37%
14/38
32%
12/38
3%
1/38
Νόριτς16%
6/38
55%
21/38
26%
10/38
3%
1/38
Συνολικά23%44%32%1%

Goal/No Goal

ΟΜΑΔΑ Over Under
Μάντσεστερ Σίτι39%
15/38
61%
23/38
Λίβερπουλ42%
16/38
58%
22/38
Τσέλσι50%
19/38
50%
19/38
Τότεναμ37%
14/38
63%
24/38
Άρσεναλ42%
16/38
58%
22/38
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ58%
22/38
42%
16/38
Γουέστ Χαμ63%
24/38
37%
14/38
Λέστερ68%
26/38
32%
12/38
Μπράιτον47%
18/38
53%
20/38
Γουλβς37%
14/38
63%
24/38
Νιούκαστλ55%
21/38
45%
17/38
Κρίσταλ Πάλας50%
19/38
50%
19/38
Μπρέντφορντ53%
20/38
47%
18/38
Άστον Βίλα53%
20/38
47%
18/38
Σαουθάμπτον61%
23/38
39%
15/38
Έβερτον53%
20/38
47%
18/38
Λιντς58%
22/38
42%
16/38
Μπέρνλι47%
18/38
53%
20/38
Γουότφορντ50%
19/38
50%
19/38
Νόριτς37%
14/38
63%
24/38
Συνολικά50%50%

Κατανομή Χρονου Σκοραρίσματος

Χρόνοι σκοραρίσματος 0-45 λεπ. 45-90 λεπ.
Goals υπέρ 43% 57%
Goals κατά 42% 58%
Μέσος χρόνος goal υπέρ 50.48 λεπ.
Μέσος χρόνος goal κατά 50.28 λεπ.

Συνολικά Τέρματα

Τέρματα Μ.Ο. Τερμάτων
Σύνολο1071 2.82
Εντός575 1.51
Εκτός496 1.31
- Η γηπεδούχος ομάδα σκοράρει ένα γκολ κάθε 59 λεπτά
- Η φιλοξενούμενη ομάδα σκοράρει ένα γκολ κάθε 69 λεπτά

Συχνότερα Σκορ

ΣΚΟΡ %
1 - 111.1% (42/380)
1 - 09.7% (37/380)
2 - 07.4% (28/380)
0 - 17.4% (28/380)
2 - 16.6% (25/380)
1 - 26.6% (25/380)
0 - 05.8% (22/380)
2 - 25.3% (20/380)
3 - 14.7% (18/380)

Συχνότερα Γκολ

ΓΚΟΛ %
223.2% (88/380)
321.3% (81/380)
117.1% (65/380)
415.8% (60/380)
511.3% (43/380)
05.8% (22/380)
64.5% (17/380)
70.8% (3/380)
90.3% (1/380)

Αποτέλεσμα

ΑΠΟΤ. %
142.9% (163/380)
X23.2% (88/380)
233.9% (129/380)

Ημίχρονο / Τελικό

Η/Τ %
1/125.5% (97/380)
1/X6.1% (23/380)
1/22.1% (8/380)
X/114.7% (56/380)
X/X13.4% (51/380)
X/211.6% (44/380)
2/12.6% (10/380)
2/X3.7% (14/380)
2/220.3% (77/380)

Συνολικά Τέρματα

Τέρματα Μ.Ο. Τερμάτων
Σύνολο1071 2.82
Εντός575 1.51
Εκτός496 1.31
- Η γηπεδούχος ομάδα σκοράρει ένα γκολ κάθε 59 λεπτά
- Η φιλοξενούμενη ομάδα σκοράρει ένα γκολ κάθε 69 λεπτά

Όλα όσα χρειάζεστε στο... πιάτο σας. Σε αυτή τη σελίδα θα βρείτε όλες τις βαθμολογίες από όλες τις διοργανώσεις και κατηγορίες παγκοσμίως με περισσότερες από 100 χώρες και πρωταθλήματα.

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνολική βαθμολογία, τα στατιστικά εντός - εκτός έδρας της κάθε ομάδας, όχι μόνο για την αγωνιστική περίοδο που «τρέχει», αλλά και για περισσότερες σεζόν που επιθυμείτε.

Επίσης, υπάρχουν στατιστικά με το ιστορικό αγώνων, φόρμα ομάδων (τελευταίοι αγώνες), στατιστικά Goal (Over - Under, G/G, N/G, 0-1, 2-3, 4-6, 7+), κατανομή χρόνου σκοραρίσματος (0-45', 45-90', Goals εντός, Goals εκτός, Μέσος χρόνος goal εντός, Μέσος χρόνος goal εκτός), Top Scorers, κίτρινες - κόκκινες Κάρτες, συχνότερα σκορ (ημίχρονο - τελικό), αποτέλεσμα (ημίχρονο - τελικό), Ημίχρονο / Τελικό και συνολικά τέρματα (εντός - εκτός).

Στοιχηματικές πλατφόρμες