4

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Betshop

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

NetBet

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

Euro - Βέλγιο: Ακλόνητο φαβορί για την πρωτιά του ομίλου και ονειρεύεται να πάει μακριά στην έναρξη της νέας εποχής

Euro - Βέλγιο: Ακλόνητο φαβορί για την πρωτιά του ομίλου και ονειρεύεται να πάει μακριά στην έναρξη της νέας εποχής

Συντάκτης: Δημήτρης Ρήγας
Δημήτρης Ρήγας
5/6/2024 15:59
Το Βέλγιο πάει στη γειτονική του Γερμανία για να λάβει μέρος στο Euro 2024, ευελπιστώντας ότι η παλιά «φουρνιά» θα είναι διψασμένη για έναν τελευταίο «χορό» και οι νέοι θα τη βοηθήσουν όσο πρέπει για να έρθει η διάκριση.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» παρά την πλήρως αποτυχημένη παρουσία τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ στα τέλη του 2022, παραμένουν στα υψηλά «πατώματα» της κατάταξης της FIFA και πιο συγκεκριμένα φιγουράρουν στην 3η θέση, πίσω μόνο από την πρωταθλήτρια κόσμου Αργεντινή και την πανίσχυρη Γαλλία. Έχουν σχεδόν ξεχάσει πότε ηττήθηκαν για τελευταία φορά, καθώς αυτό συνέβη στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ, όταν το Μαρόκο τους σόκαρε επικρατώντας 2-0. Έκτοτε παραμένουν αήττητοι για 13 σερί ματς. Στα δύο φιλικά που έδωσαν τον περασμένο Μάρτιο έμειναν στο 0-0 εκτός έδρας με την Ιρλανδία και «φλέρταραν» με τη νίκη αλλά παραχώρησαν ισοπαλία 2-2 στην Αγγλία μέσα στο «Γουέμπλεϊ».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα δώσουν δύο σχετικά εύκολα φιλικά μπροστά στο κοινό τους. Πρώτα με το Μαυροβούνιο στις Βρυξέλλες στις 5/6 και τρεις μέρες αργότερα ξανά στην πρωτεύουσα με το αδύναμο Λουξεμβούργο.

Προηγούμενες διοργανώσεις


Η αλήθεια είναι ότι το Βέλγιο έχει σαφώς μεγαλύτερη παράδοση σε Μουντιάλ, παρά σε Euro. Δεν είναι υπερβολή, αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι έχει λάβει μέρος σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου 14 φορές και την ίδια στιγμή αυτή θα είναι μόλις η έβδομη παρουσία του σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Πάντως σε Μουντιάλ έχει μετρήσει μία 4η και μία 3η θέση, ενώ σε Euro κατόρθωσε να φτάσει μέχρι τον τελικό το πολύ μακρινό 1980 στα γήπεδα της Ιταλίας, εκεί όμως του στέρησε το όνειρο η Δυτική Γερμανία. Το 1972 εντός έδρας είχε τερματίσει στην 3η θέση.

Απέτυχε παταγωδώς το 2000 όταν διοργάνωσε το τουρνουά μαζί με την Ολλανδία κι αποκλείστηκε στους ομίλους. Στη συνέχεια έκανε... διάλειμμα απουσιάζοντας το 2004, το 2008 και το 2012, όμως επέστρεψε ανανεωμένο και δυνατό το 2016. Την... πάτησε όμως μένοντας εκτός συνέχειας στα προημιτελικά από την Ουαλία. Τέσσερα χρόνια μετά έφτασε ξανά με προσδοκίες έως τους «8» όμως έμεινε εκτός συνέχειας από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία.

Πώς προκρίθηκε


Η κλήρωση έφερε τους «κόκκινους διάβολους» στο έκτο γκρουπ και ήταν το πρώτο και μεγαλύτερο φαβορί για την κατάληψη της πρωτιάς, καθώς έπρεπε να μετρήσουν τις δυνάμεις τους με την Αυστρία, τη Σουηδία, το Αζερμπαϊτζάν και την Εσθονία.

Τερμάτισαν στην κορυφή και μάλιστα αήττητοι με απολογισμό έξι «τρίποντα» και δύο ισοπαλίες. Οι 20 βαθμοί τους έφεραν απόλυτα δίκαια στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και δεν χρειάστηκε να αναζητήσουν δεύτερη ευκαιρία μέσω της πορείας τους στο Nations League που είχε προηγηθεί.

Βέβαια τον γύρο του κόσμου έκανε το προτελευταίο παιχνίδι τους με τη Σουηδία στις Βρυξέλλες, καθώς στο ημίχρονο υπήρξε τρομοκρατικό χτύπημα και το ματς διεκόπη. Από τη στιγμή που δεν υπήρχε βαθμολογικό ενδιαφέρον αποφασίστηκε να μην συνεχιστεί ποτέ και το 1-1 έμελλε να καταγραφεί ως τελικό αποτέλεσμα.

Ο προπονητής: Ντομένικο Τεντέσκο

Euro - Βέλγιο: Ακλόνητο φαβορί για την πρωτιά του ομίλου και ονειρεύεται να πάει μακριά στην έναρξη της νέας εποχής


Ο 38χρονος τεχνικός δεν θεωρείται κάποιο σπουδαίο όνομα όμως έχει κατορθώσει να ανατρέψει τα αρχικά προγνωστικά που τον ήθελαν να μην αντέχει για καιρό στο «τιμόνι» του Βελγίου και στην πρώτη ντουζίνα παιχνιδιών που το έχει καθοδηγήσει, έχει κατορθώσει να πανηγυρίσει οκτώ νίκες και να μετρήσει και τέσσερις ισοπαλίες παραμένοντας αήττητος.

Φυσικά ουδείς πίστεψε ότι θα είχε άμεσο αντίκτυπο η παρουσία του Ιταλού στην άκρη του πάγκου αλλά κάτι τέτοιο έχει συμβεί και προς το παρόν μοιάζει να τα πηγαίνει σαφώς καλύτερα από τον προκάτοχό του, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ ο οποίος πλέον εργάζεται στην Εθνική Πορτογαλίας.

Πριν από τους «κόκκινους διάβολους» ο Τεντέσκο είχε δουλέψει για μια διετία στη Λειψία και πιο πριν στη Σπαρτάκ Μόσχας, τη Σάλκε και είχε ξεκινήσει την καριέρα του από την άσημη Άουε. Ο μοναδικός του τίτλος είναι το Κύπελλο Γερμανίας του 2022 με τη Λειψία και είναι φανερό ότι μέσα από τα αποτελέσματα προσπαθεί να φτιάξει και ο ίδιος το μέλλον της καριέρας του.

Το ρόστερ

Euro - Βέλγιο: Ακλόνητο φαβορί για την πρωτιά του ομίλου και ονειρεύεται να πάει μακριά στην έναρξη της νέας εποχής


Οι Βέλγοι μετά το φιάσκο και την αποτυχία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ έχουν μπει ξεκάθαρα σε μία νέα εποχή. Κι αυτό συμβαίνει διότι ο Εντέν Αζάρ σταμάτησε το ποδόσφαιρο, ο Τιμπό Κουρτουά ξεπέρασε τον τραυματισμό του αλλά δεν ακολούθησε την αποστολή και πλέον η παλιά «φρουρά» σιγά-σιγά αποσύρεται, καθώς λείπουν κι άλλοι παίκτες όπως για παράδειγμα ο στόπερ Αλντερβάιρελντ.

Στην άμυνα δεν υπάρχει κάποιος «ογκόλιθος» στα στόπερ αν και ο βετεράνος Βερτόνγκεν δήλωσε «παρών» και προσφέρει εμπειρία. Φυσικά ο σούπερ σταρ δεν είναι άλλος από τον Κέβιν Ντε Μπρόινε της Μάντσεστερ Σίτι ο οποίος θέλει να ηγηθεί έχοντας στο πλευρό του άλλη μία «παλιοσειρά», τον Βίτσελ της Ατλέτικο Μαδρίτης.

Από τη μέση και μπροστά οι λύσεις είναι πάρα πολλές κι αξιοζήλευτες. Στα άκρα μπορούν να αγωνιστούν έμπειροι παίκτες όπως ο Γιανίκ Καράσκο, ο σπουδαίος Ζερεμί Ντοκού της Μάντσεστερ Σίτι και ο αποτελεσματικός Τροσάρ της Άρσεναλ. Όσο για την κορυφή, ο Λουκάκου αποτελεί ακόμα το «βαρύ χαρτί» και θέλει πολύ και μία προσωπική ρεβάνς για τις χαμένες ευκαιρίες που κόστισαν στο παρελθόν.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι πάει με 25 παίκτες στη Γερμανία, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρχε λόγος να υπάρξει και 26ος.

Στόχος


Εδώ και περίπου μία δεκαετία το Βέλγιο πήγαινε σ’ όλες τις μεγάλες διοργανώσεις «κουβαλώντας» την... ταμπέλα του φαβορί, λόγω κυρίως του φοβερού και τρομερού ρόστερ που διέθετε και που δημιουργούσε μεγάλες προσδοκίες.

Κάπως έτσι ενώ έφτασε μέχρι τα προημιτελικά σε δύο Euro και μέχρι τα ημιτελικά στο Μουντιάλ του 2018, σε όλες τις περιπτώσεις θεωρήθηκε αποτυχημένο. Πράγματι απέτυχε στο πιο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο και υπήρξαν εντάσεις και καυγάδες στο εσωτερικό του.

Πλέον δεν έχει τόσο άγχος αλλά ενδεχομένως ως αουτσάιντερ να τα πάει καλύτερα. Στον όμιλο θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τις Σλοβακία, Ρουμανία και Ουκρανία και είναι το ακλόνητο φαβορί για την πρωτιά.

Εμείς περιμένουμε από τους «κόκκινους διάβολους» να φτάσουν τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά και δεν αποκλείουμε κι ακόμα πιο μακριά αν τους ευνοήσουν οι διασταυρώσεις.

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Κοέν Καστέλς (Βόλφσμπουργκ), Τόμας Καμίνσκι (Λούτον), Ματς Σελς (Νότιγχαμ Φόρεστ)

Αμυντικοί: Τιμοτί Καστάν (Φούλαμ), Μαξίμ Ντε Κάιπερ (Κλαμπ Μπριζ), Ζενό Ντεμπάστ (Άντερλεχτ), Βουτ Φαέ (Λέστερ), Τομά Μενιέ (Τραμπζονσπόρ), Αρτούρ Τεάτ (Ρεν), Γιάν Βερτόνγκεν (Άντερλεχτ)

Μέσοι: Γιανίκ Καράσκο (Αλ-Σαμπάμπ), Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι), Ορέλ Μανγκάλα (Λιόν), Αμαντού Ονανά (Εβερτον), Γιούρι Τίλεμανς (Αστον Βίλα), Άστερ Βράνκξ (Βόλφσμπουργκ), Αρτούρ Φερμέερεν, Άξελ Βίτσελ (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Επιθετικοί: Ζοάν Μπακαγιόκο (Αϊντχόφεν), Σαρλ Ντε Κετελάρε (Αταλάντα), Ζερεμί Ντοκού (Μάντσεστερ Σίτι), Ρομέλου Λουκάκου (Ρόμα), Ντόμπι Λουκεμπάκιο (Σεβίλλη), Λοΐς Οπεντά (Λειψία), Λεάντρο Τροσάρ (Αρσεναλ)

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες