Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Τούντορ για… όλα!

Τούντορ για… όλα!

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
9/7/2015 17:37
Απόλυτα ικανοποιημένος από την προετοιμασία του ΠΑΟΚ δήλωσε ο Ιγκόρ Τούντορ. Ο Κροάτης τεχνικός ανέλυσε τη φιλοσοφία του, αναφέρθηκε στις μεταγραφές και ξεκαθάρισε πως η πειθαρχία είναι ένα βασικό κομμάτι της δουλειάς του

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Ιγκόρ Τούντορ σε μια άτυπη παρουσίασή του απ' την ομάδα επί ολλανδικού εδάφους.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ ανέλυσε τη φιλοσοφία του και αναφέρθηκε στο σύστημα 3-5-2 που θέλει να εφαρμόσει στον «δικέφαλο του Βορρά». Ο Κροάτης τεχνικός στάθηκε αρκετά στο θέμα της πειθαρχίας, μίλησε για τις μεταγραφές, ενώ δεν θέλησε να κάνει σχόλιο για την περασμένη σεζόν της ομάδας.

Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία των παικτών στην προετοιμασία, αναφέρθηκε στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ και στο βαθμό ετοιμότητας που θα βρίσκεται η ομάδα στα πρώτα επίσημα παιχνίδια, ενώ κλήθηκε να σχολιάσει τις συνεχείς αλλαγές προπονητών στον σύλλογο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:


Τούντορ για… όλα!
Για την αλλαγή συστήματος (σ.σ. 3-5-2) παρότι η ομάδα δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά της: «Δεν θέλω να μιλήσω πολύ για την προηγούμενη σεζόν. Τότε υπήρχε άλλος προπονητής, τώρα είμαι εγώ εδώ και έχουμε μία νέα χρονιά. Πάντα όταν έρχεται ένας νέος προπονητής φέρνει νέα στοιχεία. Οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται. Είναι κάτι δύσκολο αλλά μπορεί να γίνει.

Δεν με ενδιαφέρει να μιλώ πολύ για συστήματα, είναι μόνο οι θέσεις που παίρνουν οι παίκτες στην αρχή του αγώνα. Σημασία έχει η φιλοσοφία, η ποιότητα των τρεξιμάτων, το πόσο τρέχουμε. Η νοοτροπία, το στυλ παιχνιδιού και η επιθετικότητα. Καταλαβαίνω ότι για σας είναι πιο ενδιαφέρον να μιλάμε για 4-3-3, 3-5-2, αλλά για μένα είναι αυτά μόνο αριθμοί
».

Για την εικόνα που έχει σχηματίσει για τους παίκτες και τους χαρακτήρες τους: «Μιλάω συνεχώς με τους παίκτες, όλες τις μέρες. Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί δουλεύουν πολύ καλά. Όταν ήρθα στη Θεσσαλονίκη, άκουσα διάφορα πράγματα για τη νοοτροπία τους, αλλά είμαι ικανοποιημένος από τη δουλειά τους».

Για τις μεταγραφές: «Δεν υπάρχει προπονητής που να μη θέλει μεταγραφές. Ακόμη και αν είσαι προπονητής της Ρεάλ ή της Μπαρτσελόνα που πήρε Τσάμπιονς Λιγκ. Εγώ είμαι ικανοποιημένος από τη δουλειά που γίνεται. Το τι θα γίνει στο μέλλον θα δούμε. Μιλάω με τον αθλητικό διευθυντή, του έχω εμπιστοσύνη στο τι θα γίνει στην αγορά, στις μεταγραφές. Εμένα δουλειά μου είναι η ομάδα μου».

Για τα χαρακτηριστικά που ψάχνει απ’ τους παίκτες: «Δεν θέλω να μιλάω εδώ γι’ αυτά, γιατί είναι θέματα εσωτερικά. Δεν θέλω να συζητώ μαζί σας για τις θέσεις των παικτών. Ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε και θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες τι θα γίνει. Θέλω παίκτες που να ξέρουν ποδόσφαιρο, γρήγορους, έξυπνους και να είναι καλοί τακτικά».

Για το γεγονός ότι δέχεται κριτική επειδή είναι πολύ νεαρός για προπονητής του ΠΑΟΚ: «Ο λόγος για τον οποίο ήρθα είναι ότι ο ΠΑΟΚ είναι πολύ μεγάλο κλαμπ και είναι πολύ μεγάλη πρόκληση και τιμή να δουλέψω εδώ. Όσο για την κριτική, κάθε προπονητής είναι πάντα σε θέση να κρίνεται. Στην αρχή του λένε ότι είναι πολύ νέος, μετά μεγαλώνει, του λένε ότι γέρασε. Μπορείς να παίζεις καλό ποδόσφαιρο και να μην παίρνεις τίτλους ή το αντίθετο. Για μένα η ηλικία είναι μία μόνο παράμετρος. Η εμπειρία είναι μία λεπτομέρεια. Υπάρχουν πολλές. Το πιο σημαντικό είναι η γνώση του αντικειμένου και να έχεις την ικανότητα να την περνάς μέσα στο γήπεδο. Η εμπειρία δεν αρκεί μόνο. Είναι ένα μόνο κομμάτι του πακέτου».

Για την δήλωση του Στέφανου Αθανασιάδη στο τέλος της περσινής σεζόν, πως αν ήταν πρόεδρος θα έδιωχνε όλους τους παίκτες: «Το γνωρίζω αυτό, έγινε σε μία κακή στιγμή. Όταν χάνεις κάποια παιχνίδια δεν φταίνε μόνο οι ποδοσφαιριστές. Δεν υπάρχουν όμως μόνο άσχημα πράγματα από την περσινή σεζόν. Το φινάλε ήταν κακό και ο κόσμος αυτό θυμάται. Πρέπει να αλλάξουμε αυτήν την νοοτροπία. Κανείς δε ζει στο παρελθόν. Σημασία έχει η νέα μέρα, οι νέες νίκες και κάθε Κυριακή είναι μία νέα πρόκληση. Εμείς κοιτάμε το μέλλον».

Για τα στοιχεία που έχει κρατήσει και ως προπονητής από την καριέρα του ως παίκτης: «Είναι διαφορετική δουλειά του προπονητή με τον ποδοσφαιριστή. Ως παίκτης κοιτάς μόνο τον εαυτό σου, ως προπονητής έχεις να κάνει με τριάντα διαφορετικές προσωπικότητες. Αυτό που έμαθα κυρίως από την παρουσία μου στην Γιουβέντους είναι η νοοτροπία του νικητή. Να θες να κερδίζεις σε κάθε προπόνηση. Δεν είναι εύκολο αυτό, εξαρτάται από τη νοοτροπία του συλλόγου και των παικτών».

Για το ότι ο Μαρσέλο Λίπι είχε πει πως ο Τούντορ είναι καλός μαθητής στην τακτική: «Το μυαλό μου εμένα είναι στον ΠΑΟΚ. Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Λίπι γι' αυτά τα καλά λόγια. 'Ήταν ένας μεγάλος κόουτς, από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών. Δούλεψα με τον Λίπι, τον Αντσελότι, τον Καπέλο... Για μένα οι Ιταλοί είναι οι καλύτεροι στον κόσμο. Σε εννιά χρόνια που έζησα στην Ιταλία βελτιώθηκα σε πολλά πράγματα. Καλό είναι να παίρνεις πράγματα από τους άλλους, αλλά πρέπει να έχεις και τις δικές σου ιδέες. Και όταν έχει τη μπάλα η ομάδα σου και όταν δεν την έχει. Πρέπει να φτιάξεις την ψυχολογία, να είσαι ο εαυτός σου. Θα κλέψεις στοιχεία από άλλους, αλλά θα έχεις και τα δικά σου».

Για την πειθαρχία και το πώς αντιμετώπισε θέματα όπως του Περέιρα και του Λούκας: «Για όσα έγιναν με Περέιρα και Λούκας: «Είναι φυσιολογικά αυτά τα πράγματα, δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο η πειθαρχία. Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τους παίκτες, πάνω από όλους είναι η ομάδα. Από εκεί και πέρα είναι θέμα σεβασμού, αν για παράδειγμα το πρωινό είναι στις 8 και έρχεται ο ένας τρέχοντας για να προλάβει και ο άλλος αργεί, είναι θέμα σεβασμού. Όταν κάποιος δεν σέβεται, θα πρέπει να πληρώσει. Οι πληρωμές γίνονται κανονικά στην ώρα τους και είναι όλοι χαρούμενοι γι’ αυτό.

Πρέπει όλοι να κάνουν σωστά την δουλειά τους. Αν κάποιος θεωρεί ότι είναι πάνω από την ομάδα, θα πρέπει να του εξηγήσω τα πράγματα. Το κομμάτι της πειθαρχίας είναι πολύ σημαντικό και για όσο θα είμαι εγώ εδώ οι κανόνες θα είναι ξεκάθαροι. Ο Λούκας ήρθε με άλλη νοοτροπία εδώ πέρα και μετά από δύο μέρες, όταν μιλήσαμε μαζί άλλαξε η νοοτροπία του. Είμαι χαρούμενος για αυτό, δουλεύει καλά και είναι από τους πιο σημαντικούς παίκτες που έχουμε. Είναι εδώ, δουλεύει σκληρά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα
»

Για το πως σχολιάζει τις συνεχείς αλλαγές προπονητών τα προηγούμενα χρόνια: «Δεν σχολιάζω τη πολιτική του συλλόγου, εγώ κάνω τη δουλειά μου. Σε κάθε σύλλογο υπάρχουν προβλήματα, εγώ δουλεύω, προσπαθώ να κάνω μία καλή ομάδα. Αυτή είναι η δουλειά μου. Επικεντρώνομαι στην καθημερινή δουλειά να φτιάξω μία καλή ομάδα. Το να φεύγουν παίκτες ή πρόσωπα, δεν είναι δική μου δουλειά. Θέλω να έρχεται ο κόσμος στην Τούμπα ή αλλού και να αναγνωρίζει τη δουλειά που γίνεται.

Να βλέπει παίκτες να παλεύουν. Θέλω να έχουμε καθαρή σκέψη με τη μπάλα στα πόδια, χωρίς αυτή, να παίζουμε με κοντινές πάσες και στον κενό χώρο. Να έχουμε κοντά γραμμές, να παίζουμε ζώνη όταν πρέπει. Αυτό θέλω. Δεν σκέφτομαι αν μείνω πέντε, δέκα χρόνια. Θέλω να κάνω τη δουλειά μου. Και δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα, δεν μπορώ να υποσχεθώ αποτελέσματα ότι θα τερματίσουμε πρώτοι, δεύτεροι, πέμπτοι. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αυτό. Ο προπονητής είναι αυτός που μπαίνει μπροστά, αλλά σε αυτό το κομμάτι είμαστε όλοι μαζί
».

Για το αν πιστεύει ότι μπορεί να βγάλει όλη τη σεζόν, με δεδομένο ότι κανείς δεν μπόρεσε να το κάνει στην εποχή Σαββίδη: «Θα είναι επανάσταση (σ.σ. γέλια). Πρέπει να είμαστε θετικοί και να μην σκεφτόμαστε τέτοια πράγματα, απλά να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας».

Για το αν η προετοιμασία επηρεάζεται από τα παιχνίδια στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ: «Είναι καλή ερώτηση και η απάντηση είναι ότι πρέπει να τα κάνουμε και τα δύο. Και να χτίσουμε ομάδα και να προετοιμαστούμε για τα ευρωπαϊκά ματς. Έχουμε τρεις μόνο εβδομάδες προετοιμασίας. Έχουμε διεθνείς που ήρθαν μόνο λίγες μέρες πριν. Είναι σύνθετη κατάσταση, αλλά δεν μπορούμε να την αλλάξουμε, πρέπει να προσαρμοστούμε. Κάνουμε το πρόγραμμά μας με τέτοιο τρόπο για να δουλέψουμε καλά και για τα δύο μέρη. Παράλληλα πρέπει να δουλέψουμε και το ατομικό κομμάτι, για παράδειγμα, ο Νομπόα που ήρθε χθες και πρέπει να δουλέψουμε μαζί του σε ατομικό επίπεδο».

Για τα ποσοστά ετοιμότητας που θα έχει ο ΠΑΟΚ απέναντι στην Λοκομοτίβα: «Δεν μου αρέσει να μιλώ με ποσοστά. Ξέρω ότι η Λοκομοτίβα είναι σοβαρή ομάδα. Δεν είναι ερασιτεχνική ομάδα, έχει καλούς παίκτες. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά πρέπει να περάσουμε. Έχω στο μυαλό μου τα πρόσωπα που μπορούν να παίξουν».

Για το πότε θα δούμε την ομάδα όπως αυτός την θέλει: «Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, πότε θα είσαι έτοιμος από πλευράς φυσικής κατάστασης και πότε θα είσαι έτοιμος να δείξεις αυτό που θέλεις. Σε έξι εβδομάδες νομίζω ότι η ομάδα θα είναι έτοιμη από πλευράς φυσικής κατάστασης. Το πότε θα δείξει νέα στοιχεία και την προσωπικότητά της μία ομάδα είναι δύσκολο να πεις. Ο Νομπόα για παράδειγμα που είναι σημαντικός παίκτης αρχίζει σήμερα. Δεν είμαι προπονητής που θα πει λόγια. Ότι θα είμαστε σε έξι μήνες πανέτοιμοι ή διάφορα τέτοια».

Για το τι ήξερε για τον ΠΑΟΚ πριν ακόμη έρθει: «Μόνο καλά πράγματα. Όλοι στον κόσμο ξέρουν τον ΠΑΟΚ και τους οπαδούς του. Την ατμόσφαιρα που δημιουργούν».

Για την πίεση που υπάρχει: «Υπάρχει πίεση, αλλά έχω μάθει σ' αυτή και προσπαθώ να τη βάζω και στις προπονήσεις. Προέρχομαι από παρόμοια κατάσταση στην Κροατία. Είναι πρόκληση, μ' αρέσει η πίεση».

Για τις πολλές κάρτες που δέχονταν πέρυσι οι παίκτες του ΠΑΟΚ και αν έχει άποψη για την ελληνική διαιτησία: «Προέρχομαι από την Κροατία, έχουμε κάποια παρόμοια πράγματα. Γνωρίζω πολύ καλά τι γίνεται. Οι παίκτες είναι επαγγελματίες, υπάρχουν κανόνες. Δεν είναι το βασικό μας πρόβλημα».

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.