Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Euro 2016: Η παρουσίαση του 1ου ομίλου

Euro 2016: Η παρουσίαση του 1ου ομίλου

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
10/6/2016 16:57
Η πρεμιέρα του Euro 2016 έφτασε και για τον επόμενο μήνα η καρδιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα χτυπάει στα γήπεδα της Γαλλίας. Τo agones.gr αναλύει τους 24 μονομάχους που δίνουν το «παρών» στο ευρωπαϊκό ραντεβού, παρουσιάζοντας όλα τα στοιχειά που χρειάζεστε.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος

Η οικοδέσποινα Γαλλία, οι φιλόδοξες Ελβετία, Ρουμανία και η πρωτάρα Αλβανία συγκροτούν τον 1ο όμιλο, με τους «τρικολόρ» να είναι το μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση του γκρουπ.

Ελβετία και Ρουμανία αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για την 2η θέση του ομίλου, ενώ η Αλβανία θα επιχειρήσει να ανατρέψει για άλλη μια φορά τα προγνωστικά.

Να σημειωθεί πως ο πρώτος του ομίλου θα αντιμετωπίσει στους «16» τον 3ο από 3ο/4ο ή 5ο όμιλο, ενώ ο δεύτερος θα τεθεί αντιμέτωπος με τον δεύτερο του 3ου γκρουπ (Γερμανία, Πολωνία, Ουκρανία, Β. Ιρλανδία).

ΓΑΛΛΙΑ (17η στην κατάταξη της FIFA)


Euro 2016: Η παρουσίαση του 1ου ομίλου
Δεκαέξι χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που η Γαλλία ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης. Οι «τρικολόρ» αποτελούν ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου και θα επιδιώξουν να βάλουν ένα τέλος στις μέτριες πορείες των τελευταίων μεγάλων διοργανώσεων.

Έχοντας κατακτήσει στο «σπίτι» τους το Ευρωπαϊκό του 84’ και το Μουντιάλ του 98’, οι Γάλλοι έχουν αποδείξει πως μπορούν να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα έδρας που έχουν ως διοργανωτές του τουρνουά. Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ είναι σχεδόν πλήρης από τη μέση και μπροστά, όμως στην άμυνα έχει «χτυπηθεί» από τραυματισμούς.

Πώς προκρίθηκε:


Ως οικοδέσποινα, πήρε αυτόματα το εισιτήριο για τα τελικά της διοργάνωσης. Παρόλα αυτά, μετά από καινοτομία της UEFA και του πρώην προέδρου της, Μισέλ Πλατινί, οι «τρικολόρ» τοποθετήθηκαν ως ομάδα-«φάντασμα» στον 9ο όμιλο, ο οποίος είχε μόνο πέντε ομάδες. Φυσικά, οι Γάλλοι δεν διεκδικούσαν την πρόκριση, ωστόσο κάθε αγωνιστική έδιναν φιλικό παιχνίδι με την ομάδα του ομίλου που είχε ρεπό.

Από τα φιλικά με τις ομάδες του 9ου γκρουπ ξεχωρίζουν οι δύο νίκες απέναντι στην Πορτογαλία αλλά και το γεγονός πως η ομάδα του Ντεσάμπ δεν κατάφερε να κερδίσει την Αλβανία (1-1 εντός, 0-1 εκτός).

Προπονητής: Ντιντιέ Ντεσάμπ (47 χρ.)


Euro 2016: Η παρουσίαση του 1ου ομίλου
Ήταν αρχηγός της Γαλλίας στις τελευταίες επιτυχίες των «τρικολόρ» (Μουντιάλ 1998, Euro 2000). Διαδέχτηκε τον Λοράν Μπλάν μετά το Euro 2012 και έφερε κλίμα ηρεμίας στα αποδυτήρια, τα οποία θύμιζαν… εμπόλεμη ζώνη.

Στην πρώτη του διοργάνωση ως ομοσπονδιακός τεχνικός, οδήγησε την Γαλλία μέχρι τα προημιτελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια, Γερμανία.

Ο 47χρονος ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στην Μονακό, με την οποία έφτασε ως τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2004. Αποχώρησε το 2006 και συνέχισε στην Γιουβέντους, την οποία οδήγησε πίσω στην Σέριε Α μετά το σκάνδαλο Calciopoli. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Γαλλία, οδηγώντας την Μαρσέιγ στο «νταμπλ» του 2010 και σε άλλα δύο Κύπελλα Γαλλίας (2011, 2012), προτού αποχωρήσει τον Ιούλιο του 2012 για να αναλάβει την Εθνική.

Το δυναμικό:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 1ου ομίλου
Το ρόστερ της Γαλλίας αποτελεί ένα από τα πλούσια στη διοργάνωση, αν και στο απουσιολόγιο του Ντεσάμπ υπάρχουν μερικά μεγάλα ονόματα, όπως αυτό του Καρίμ Μπενζεμά. Ο βασικός στράικερ της ομάδας δεν θα αγωνιστεί στο Euro, λόγω του γνωστού σκανδάλου με το sextape του Βαλμπουενά, με αποτέλεσμα ο επιθετικός της Ρεάλ να μείνει εκτός αποστολής.

Στους απόντες βρίσκεται ακόμα ένας παίκτης που προορίζονταν για βασικός, αφού ο Ραφαέλ Βαράν τραυματίστηκε λίγο πριν ενταχθεί στην προετοιμασία και «κόπηκε» από την αποστολή. Πρόκειται για τον 4ο κεντρικό αμυντικό που χάνει η Γαλλία, μετά τους τραυματισμούς των Ζουμά, Ματιέ και την απουσία του Σακό. Έτσι δίπλα στον Κοσιενλί αναμένεται να βρεθεί ο Μανγκαλά, ενώ στα άκρα θα δούμε τους έμπειρους Εβρά και Σανιά.

Στο χώρο του κέντρου ξεχωρίζει φυσικά η παρουσία του Πολ Πογκμπά, ο οποίος αποτελεί τον παίκτη-«κλειδί» των «τρικολόρ» για ένα επιτυχημένο τουρνουά. Μπλεζ Ματουιντί και Ενκολό Καντέ (βασικό «κλειδί» στη Λέστερ) συνθέτουν ένα απροσπέλαστο δίδυμο στη μεσαία γραμμή, ενώ ο Ντεσάμπ τρίβει τα χέρια του για τις εμφανίσεις του Ντμιτρι Παγιέτ στην Πρέμιερ Λιγκ και ενδέχεται να του δώσει φανέλα βασικού στα αριστερά της επίθεσης.

Αντουάν Γκριεζμάν και Αντονί Μαρσιάλ μπορούν να προκαλέσουν εφιάλτες σε κάθε αντίπαλη άμυνα, ενώ μένει να φανεί αν ο Ολιβιέ Ζιρού (16 τέρματα στην Πρέμιερ αλλά με μεγάλες διακυμάνσεις στην απόδοση του) μπορεί να καλύψει το κενό του Μπενζεμά.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 1ου ομίλου
Μοναδική σκέψη στο μυαλό των Γάλλων είναι η κατάκτηση του τροπαίου. Οτιδήποτε άλλο θα χρεωθεί ως αποτυχία για την ταλαντούχα ομάδα του Ντεσάμπ, που καλείται να πρωταγωνιστήσει ξανά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης μετά το Μουντιάλ του 2006.

Οι «τρικολόρ» έχουν αποδείξει στο παρελθόν πως μπορούν να εκμεταλλευτούν τη βοήθεια του… 12ου παίκτη και μια πορεία μέχρι τα ημιτελικά φαντάζει ρεαλιστικό σενάριο. Το αν θα μπορέσουν να κάνουν το βήμα παραπάνω θα φανεί στο χορτάρι, αφού τις τελευταίες δύο φορές που κλήθηκαν να δώσουν δυνατό νοκ-άουτ ματς (2012 Ισπανία, 2014 Γερμανία) βρέθηκαν στο καναβάτσο.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Ούγκο Γιορίς (Τότεναμ), Μπενουά Κοστίλ (Ρεν), Στιβ Μανταντά (Μαρσέιγ)

Αμυντικοί: Λούκας Ντιν (Ρόμα), Πατρίς Εβρά (Γιουβέντους), Κριστόφ Ζαλέ (Λιόν), Λοράν Κοσιελνί (Άρσεναλ), Ελιακίμ Μανγκαλά (Μάντσεστερ Σίτι), Μπακαρί Σανιά (Μάντσεστερ Σίτι), Αντίλ Ραμί (Σεβίλλη), Σαμουέλ Ουμτιτί (Λιόν)

Μέσοι: Γιοάν Καμπάιγ (Κρίσταλ Πάλας), Μοργκάν Σναϊντερλέν (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ενγκολό Καντέ (Λέστερ), Μπλες Ματουιντί (Παρί Σεν Ζερμέν), Πολ Πογκμπά (Γιουβέντους), Μούσα Σισοκό (Νιούκαστλ)

Επιθετικοί: Κίνγκσλεϊ Κομάν (Μπάγερν Μονάχου), Αντρέ-Πιερ Ζινιάκ (Τίγκρες), Ολιβιέ Ζιρού (Άρσεναλ), Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο Μαδρίτης), Αντονί Μαρσιάλ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ντμίτρι Παγιέ (Γουέστ Χαμ)

ΡΟΥΜΑΝΙΑ (22η στην κατάταξη της FIFA)


Euro 2016: Η παρουσίαση του 1ου ομίλου
Μετά την αποτυχία της να προκριθεί στα τελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας, η Ρουμανία επιστρέφει στις μεγάλες διοργανώσεις, εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκό εισιτήριο για πρώτη φορά μετά το 2008.

Με «όπλο» την άμυνα της, η ομάδα του Άνχελ Ιορντανέσκου μπορεί να ονειρεύεται την πρόκριση στη φάση των «16», ωστόσο οτιδήποτε περισσότερο φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο για τους Βαλκάνιους.

Πως προκρίθηκε:


Η Ρουμανία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είχε την καλύτερη άμυνα στα προκριματικά (δέχτηκε μόλις δύο τέρματα), αν και βρίσκονταν σε εύκολο όμιλο με Β. Ιρλανδία, Ουγγαρία, Φινλανδία, Ν. Φερόε και το… φάντασμα της Ελλάδας.

Κάνοντας τα απολύτως απαραίτητα, τερμάτισε δεύτερη και αήττητη, ένα βαθμό πίσω από την πρωτοπόρο Β. Ιρλανδία και τέσσερις μπροστά από την τρίτη Ουγγαρία. Κράτησε το μηδέν σ’ όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια, ενώ το «διπλό» (1-0) στο «Γ. Καραϊσκάκης» στην πρεμιέρα των προκριματικών και η εντός έδρας νίκη της με 2-0 κόντρα στη Β. Ιρλανδία αποτελούν τα δύο σημαντικότερα αποτελέσματα της.

Προπονητής: Άνχελ Ιορντανέσκου (66 ετών)


Euro 2016: Η παρουσίαση του 1ου ομίλου
Αντικατέστησε τον Βίκτορ Πιτούρκα μετά το τέλος της 3ης αγωνιστικής των προκριματικών και έκανε το… αυτονόητο, οδηγώντας την Ρουμανία στα τελικά της Γαλλίας. Έχει βρεθεί άλλες δύο φορές στον πάγκο της Εθνικής Ρουμανίας (1993-98, 2002-04) και την πρώτη κατάφερε να οδηγήσει τους Βαλκάνιους μέχρι τα προημιτελικά του Μουντιάλ των ΗΠΑ.

Μετά το μικρό και αποτυχημένο πέρασμα του από την Εθνική Ελλάδας, επέστρεψε στον πάγκο της Εθνικής Ρουμανίας, όμως απομακρύνθηκε μετά την αποτυχία του να οδηγήσει την ομάδα στο Euro 2004. Κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα με τη «χρυσή» Στεάουα της δεκαετίας του 80, φτάνοντας μέχρι και τον τελικό του Πρωταθλητριών του 1989. Άλλες διακρίσεις του, τα δύο Ασιατικά Τσάμπιονς Λιγκ που έχει κερδίσει με Αλ-Χιλάλ (2000) και Αλ-Ιτιχάντ (2005).

Το δυναμικό:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 1ου ομίλου
Αν η Ρουμανία καταφέρει να φτάσει μακριά στη διοργάνωση, θα το οφείλει κατά πολύ στην άμυνα της. Γι’ αυτό, ο Βλαντ Κίρικες αποτελεί παίκτη ζωτικής σημασίας για την ομάδα του Ιορντανέσκου. Μπορεί να μην βρίσκεται στα βασικά πλάνα του Μαουρίτσιο Σάρι στην Νάπολι, ωστόσο αποτελεί τον αρχηγό και στυλοβάτη της ρουμανικής άμυνας.

Κάτω από τα γκολπόστ Ταταρουσάνου και Παντιλίμον συγκροτούν μια αξιόλογη δυάδα τερματοφυλάκων, ενώ στα άκρα δεσπόζει η παρουσία του έμπειρου Ρασβάν Ρατς, ο οποίος μετράει περισσότερες από 100 συμμετοχές με το εθνόσημο.

Στη μεσαία γραμμή οι Πιντίλι και Χόμπαν αποτελούν συνήθως τα δύο κεντρικά χαφ, ενώ τα άκρα καλύπτουν οι Τόρζε και Πόπα. Ο 36χρονος Σανμαρτεάν περνάει δεύτερη νιότη, ενώ μοναδικός προωθημένος θα είναι ο Στάνκου ή ο Αντόνε, πρώτος σκόρερ της Κόρδοβα.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 1ου ομίλου
Η κληρωτίδα της έκλεισε το μάτι, αφού σε όμιλο με Γαλλία, Ελβετία και Αλβανία μπορεί να ελπίζει σε πρόκριση στους «16», που είναι και ο μεγάλος της στόχος.. Το παιχνίδι της πρεμιέρας απέναντι στους διοργανωτές, θα αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως τεστ δυνάμεων για την ομάδα του Ιορντανέσκου, που δεν είχε τεθεί αντιμέτωπη με ομάδες ανάλογου μεγέθους στην προκριματική φάση.

Το νέο σύστημα της UEFA που δίνει εισιτήρια και στους καλύτερους τρίτους, ανοίγει το δρόμο της πρόκρισης για τους Βαλκάνιους, που θα κυνηγήσουν για αρχή να πάρουν βαθμό ή βαθμούς από την Ελβετία. Ότι και αν γίνει, παιχνίδι-«κλειδί» αποτελεί αυτό της τελευταίας αγωνιστικής κόντρα στην Αλβανία, αφού ενδεχόμενη νίκη αναμένεται να της δώσει τουλάχιστον την 3η θέση.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Τσίπριν Ταταρουσάνου (Φιορεντίνα), Κόσελ Παντιλίμον (Γουότφορντ), Σίλβιου Λουνγκ (Άστρα Τζιούρτζιου)

Αμυντικοί: Αλέξάντρου Μάτσελ (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Κρίστιαν Σαπουνάρου (Παντούρι), Βλαντ Κίρικες (Νάπολι), Ντράγκος Γκριγκόρε (Αλ-Σαλίγια), Βαλέρικα Γκάμαν (Άστρα Τζιούρτζιου), Κόσμιν Μότσι (Λουντογκόρετς), Ραζβάν Ρατς (Ράγιο Βαγεκάνο)

Μέσοι: Στελιάνο Φίλιπ, Μιχάι Πίντιλι (Στεάουα Β.), Οβίδιου Χόμπαν (Χάποελ Μπερ Σεβά), Αντρέι Πρεπέλιτσα (Λουντογκόρετς), Λουτσιάν Σανμαρτεάν (Αλ-Ιτιχάντ), Άντριαν Πόπα (Στεάουα Β.), Γκάμπριελ Τόρζε (Οσμάνλισπορ), Νικολάει Στάνκιου (Στεάουα Β.), Αλεξάντριου Κίπτσιου (Στεάουα Β.)

Επιθετικοί: Κλαούντιου Κεσέρου (Λουντογκόρετς), Μπόγκνταν Στάνκου (Γκεντσλέρμπιρλιγκί), Φλόριν Αντόνε (Κόρδοβα), Ντένις Άλιμπεκ (Άστρα Τζιούρτζιου)

ΕΛΒΕΤΙΑ (15η στην κατάταξη της FIFA)


Euro 2016: Η παρουσίαση του 1ου ομίλου
Δύο χρόνια μετά την επιτυχημένη πορεία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, η Ελβετία επιδιώκει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου δεν έχει καταφέρει ποτέ να περάσει τη φάση των ομίλων.

Οι Ελβετοί διαθέτουν ομάδα με αρκετό ταλέντο και το σίγουρο είναι πως μπορούν να κοιτάζουν μακρύτερα από κάθε άλλη φορά στη διοργάνωση.

Πως προκρίθηκε:


Παρότι ξεκίνησε με δύο σερί ήττες, εξασφάλισε εύκολα το εισιτήριο για τα τελικά της Γαλλίας, βρισκόμενη σε όμιλο με Αγγλία, Σλοβενία, Εσθονία, Λιθουανία και Σαν Μαρίνο. Η ομάδα του Πέτκοβιτς τερμάτισε στην 2η θέση με -9 από την πρωτοπόρο Αγγλία (έκανε το 10x10) αλλά με +5 από την 3η Σλοβενία.

Δεν έφερε καμία ισοπαλία, σημειώνοντας εφτά νίκες και τρεις ήττες, τις δύο από τους Άγγλους (με 2-0). «Καθάρισε» εύκολα τα παιχνίδια με τις αδύναμες ομάδες του ομίλου και έδωσε δύο μεγάλες μάχες με τη Σλοβενία. Στο εκτός έδρας ματς ηττήθηκε με 1-0, ωστόσο στη Βασιλεία πήρε επική νίκη με 3-2, παρότι έχανε με 2-0 μέχρι το 80’.

Προπονητής: Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς (52 ετών)


Euro 2016: Η παρουσίαση του 1ου ομίλου
Αντικατέστησε τον Ότμαρ Χίτσφελντ μετά το Μουντιάλ και το Euro της Γαλλίας θα αποτελέσει την πρώτη του διοργάνωση ως ομοσπονδιακός προπονητής. Παρότι γεννημένος στο Σαράγιεβο, γνωρίζει αρκετά καλά το ελβετικό ποδόσφαιρο, έχοντας αναλάβει έξι διαφορετικές ομάδες της χώρας.

Ξεκίνησε από τα πολύ χαμηλά, καθώς το 2003 οδήγησε την Μαλκαντόνε στην 3η κατηγορία. Μετά από ένα μικρό πέρασμα στη Λουγκάνο, ανέλαβε την Μπελινζόνα, την οποία οδήγησε το 2008 στην πρώτη κατηγορία, καθώς και στον τελικό του Κυπέλλου Ελβετίας, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει και ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Το καλοκαίρι του 2012 ανέλαβε την Λάτσιο και τον επόμενο χρόνο πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Ιταλίας. Οι συζητήσεις που είχε όμως με την ελβετική ομοσπονδία το διάστημα που διατελούσε προπονητής των «λατσιάλι», προκάλεσαν το «διαζύγιο» με την ιταλική ομάδα.

Το δυναμικό:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 1ου ομίλου
Το πρώτο «βιολί» των Ελβετίας στην επίθεση είναι ο Χερντάν Σακιρί. Ο 24χρονος εξτρέμ της Στόουκ ήταν ο πρώτος σκόρερ των Ελβετών στα προκριματικά και αποτελεί έναν από τους παίκτες-κλειδιά» της ομάδας, αφού όλες οι επιθέσεις περνάνε από τα πόδια του.

Η επιλογή του Πέτκοβιτς να αφήσει εκτός τον αρχηγό της ομάδας Γκοκάν Ινλέρ, μετά την εφιαλτική –γι’ αυτόν- χρονιά στη Λέστερ, προκάλεσε αρκετές συζητήσεις, αφού ο 31χρονος αμυντικός χαφ ήταν βασικό μέλος της ομάδας στην προκριματική φάση. Εκτός έμεινε και ο Στόκερ της Χέρτα και στο χώρο του κέντρου αναμένεται να αγωνιστούν οι Μπεχράμι, Τζεμαιλί και το νέο μεταγραφικό απόκτηση της Άρσεναλ, Γκρανίτ Τσάκα, για τον οποίο ο Αρσέν Βενγκέρ έδωσε 45 εκατ. ευρώ στην Γκλάντμπαχ.

Με Σόμερ και Μπούργκι, ο Πέτκοβιτς δεν έχει να ανησυχεί για τη θέση του γκολκίπερ, ενώ στην άμυνα ξεχωρίζουν οι ακραίοι Λιχστάινερ και Ροντρίγκες. Στο κέντρο της άμυνας βρίσκονται οι Σαρ και Τζουρού.

Στην επίθεση, αιχμή του δόρατος αναμένεται να είναι ο Χάρις Σεφέροβιτς μετά την απουσία του Ντρμιτς. Διαφορετικά θα παίξει ο Ντερτντιγιόκ της Κασίμπασα. Στην αποστολή βρίσκεται και ο 19χρονος επιθετικός Μπριλ Εμπολό, που δύσκολα θα μείνει για πολύ καιρό στη Βασιλεία.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 1ου ομίλου
Η Ελβετία επιθυμεί την πρώτη της πρόκριση σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ωστόσο, ο μεγάλος της στόχος δεν είναι άλλος από μια πορεία μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Οτιδήποτε άλλο πέρα από πρόκριση σε όμιλο με Γαλλία, Ρουμανία και Αλβανία θα θεωρηθεί παταγώδης αποτυχία για την ομάδα του Πέτκοβιτς, που αποτελεί το φαβορί για την κατάληψη της 2ης θέσης του γκρουπ.

Πρόκειται μια ισορροπημένη ομάδα, που δεν θα κλέψει τις εντυπώσεις με το παιχνίδι της και το πιθανότερο είναι ότι θα πάει τα παιχνίδια της σε χαμηλό τέμπο. Ο δρόμος για τους «16» φαντάζει ανοιχτός, με τη δεύτερη θέση του γκρουπ να τη ρίχνει σε νοκ-άουτ με Πολωνία ή Ουκρανία.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Γιαν Ζόμερ (Γκλάντμπαχ), Μάρβιν Χιτς (Άουγκσμπουργκ), Ρόμαν Μπούρκι (Ντόρτμουντ)

Αμυντικοί: Στέφαν Λίχτσταϊνερ (Γιουβέντους), Φρανσουά Μουμπάντζ (Τουλούζ), Νίκο Ελβέντι (Γκλάντμπαχ), Στιβ φον Μπέργκεν (Γιουνγκ Μπόις), Μίκαελ Λανγκ (Βασιλεία), Ρικάρντο Ροντρίγκεθ (Βόλφσμπουργκ), Ζοάν Τζουρού (Αμβούργο), Φάμπιαν Σερ (Χόφενχαϊμ)

Μέσοι: Φάμπιαν Φράι (Μάιντς), Γκράνιτ Τζάκα (Άρσεναλ), Βαλόν Μπεχράμι (Γουότφορντ), Ντένις Ζακαρία (Γιουνγκ Μπόις), Μπλέριμ Τζεμαϊλί (Τζένοα), Ζέλσον Φερνάντες (Ρεν), Σάνι Ταρασάι (Γκρασχόπερς), Τζερντάν Σατσίρι (Στόουκ)

Επιθετικοί: Μπριλ Εμπολό (Βασιλεία), Χάρις Σεφέροβιτς (Φρανκφούρτη), Αντμίρ Μεχμέντι (Λεβερκούζεν), Ερέν Ντερντιγιόκ (Κασίμπασα)

ΑΛΒΑΝΙΑ (42η στην κατάταξη της FIFA)


Euro 2016: Η παρουσίαση του 1ου ομίλου
Η Αλβανία έκανε την μεγάλη έκπληξη στον 9ο όμιλο και για πρώτη φορά στην ιστορία της κατάφερε να προκριθεί σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Η ομάδα του Τζιάνι Ντε Μπιάσι θεωρείται ήδη πετυχημένη με τη συμμετοχή της στους ομίλους και θα επιχειρήσει να συλλέξει εμπειρίες αλλά και να απολαύσει τα παιχνίδια στα γήπεδα της Γαλλίας.

Πως προκρίθηκε:


Σε όμιλο με Πορτογαλία, Δανία, Σερβία και Αρμενία, θεωρούνταν το μεγάλο αουτσάιντερ, ωστόσο διέψευσε όλα τα προγνωστικά τερματίζοντας στην 2η θέση με +2 από την 3η Δανία.

Φυσικά, το μεγαλύτερο επίτευγμα της στον όμιλο ήταν το «διπλό» (1-0) στην Πορτογαλία στην πρεμιέρα των προκριματικών. Οι γείτονες αποδείχθηκαν αρκετά σκληροτράχηλη ομάδα, γνωρίζοντας μόλις δύο ήττες (από Πορτογαλία και Σερβία εντός) και αυτές δεχόμενη γκολ στις καθυστερήσεις.

Οι δύο ισοπαλίες με τη Δανία (1-1 εντός, 0-0 εκτός) αποδείχθηκαν «κλειδί» για την πρόκριση, όπως και το επεισοδιακό παιχνίδι με την Σερβία στο Βελιγράδι, όπου οι Αλβανοί πήραν τη νίκη στα χαρτιά. Στα highlight η φιλική εντός έδρας νίκη της με 1-0 κόντρα στους Γάλλους καθώς και η εκτός έδρας ισοπαλία (1-1) στη Ρεν.

Προπονητής: Τζιάνι Ντε Μπιάζι (59 χρ.)


Euro 2016: Η παρουσίαση του 1ου ομίλου
Κατάφερε να οδηγήσει την Αλβανία στα τελικά μεγάλης διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία της, βγάζοντας όλο τον κόσμο στους δρόμους.

Ο 59χρονος ανέλαβε τον πάγκο της Εθνικής Αλβανίας τον Δεκέμβριο του 2011 και του πιστώνεται το επίτευγμα ότι κατάφερε να πείσει αρκετούς νέους ποδοσφαιριστές να αγωνιστούν στην αλβανική ομάδα και να μην επιλέξουν κάποια άλλη Εθνική όπως η π.χ Ελβετία.

Τα πρώτα δείγματα της δουλειάς του φάνηκαν στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2014, όπου η Αλβανία πήρε κάποια σημαντικά αποτελέσματα, που όμως δεν ήταν αρκετά για να της δώσουν τη 2η θέση του γκρουπ. Σε συλλογικό επίπεδο, γνώρισε τις πρώτες του επιτυχίες ως προπονητής της Μοντένα (την ανέβασε δύο κατηγορίες) και το 2006 οδήγησε την Τορίνο στη Σέριε Α, αναλαμβάνοντας αργότερα το έργο να την διατηρήσει στα «σαλόνια», κάτι που κατάφερε δύο φορές.

Το δυναμικό:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 1ου ομίλου
Ο παίκτης που ξεχωρίζει στο ρόστερ της Αλβανίας είναι ο Λορίκ Τσάνα, αρχηγός και ρέκορντμαν συμμετοχών στην εθνική του ομάδα. Ο αμυντικός της Ναντ αποτελεί τον ηγέτη της Αλβανίας και η επίδοση του στα γήπεδα της Γαλλίας θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία της ομάδας.

Κάτω από τα γκολπόστ αναμένεται να βρεθεί ο Ετρίτ Μπερίσα, ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια αγωνίζεται στη Σέριε Α με τη φανέλα της Λάτσιο. Στην άμυνα ξεχωρίζουν επίσης οι Αγκόλι (Καραμπάγκ), Μαβράι (Κολωνία) και ο Χισάι της Νάπολι που αποτελεί το μεγαλύτερο ταλέντο της Εθνικής.

Στο κέντρο ο Ντε Μπιάζι αφήνει στον πάγκο τον Έργκις Κάτσε του ΠΑΟΚ και επιλέγει ένα πιο αμυντικό σχήμα με Κουκέλι (Ζυρίχη), Τσάκα (Βασιλεία) και Αμπράσι (Φράιμπουργκ), αφήνοντας εκτός λίστας του Αλμπάν Μέχα. Στην επίθεση, έκπληξη αποτέλεσε ο αποκλεισμός του πρώτου εν ενεργεία σκόρερ της ομάδας, Χαμντί Σαλίχι, ενώ εκτός έμεινε επίσης ο 19χρονος επιθετικός της Ίντερ, Ρέι Μανάι. Αιχμή του δόρατος θα αποτελέσει ο Τσικαλέσι.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 1ου ομίλου
Ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά στα προκριματικά και θα δώσει το «παρών» στα γήπεδα της Γαλλίας. Φυσικά η επιτυχία είναι τεράστια και η Αλβανία θα επιχειρήσει να απολαύσει τα παιχνίδια και να αποκομίσει πλούσιες εμπειρίες.

Αποτελεί το μεγάλο αουτσάιντερ του ομίλου, όμως ο Ντε Μπιάζι ξεκαθάρισε πως η ομάδα ετοιμάζεται για… πόλεμο και θα παλέψει όλα τα παιχνίδια για την 3η θέση, που πιθανώς δώσει εισιτήριο για τα νοκ-άουτ. Το αν θα καταφέρει να ανατρέψει ξανά τα προγνωστικά θα φανεί στην πράξη.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Ετρίτ Μπερίσα (Λάτσιο), Άλμπαν Χότζα (Παρτίζαν), Όργκες Σέλι (Σκεντερμπέου)

Αμυντικοί: Ελσέιντ Χισάι (Νάπολι), Λορίκ Τσάνα (Ναντ), Αρλίντ Αζέτι (Φροζινόνε), Μεργκίμ Μαβράι (Κολωνία), Νασέρ Αλίγι (Βασιλεία), Ανσί Αγκόλι (Καραμπάγκ), Φρεντερίκ Βέσελι (Λουγκάνο)

Μέσοι: Ερμίρ Λενιάνι (Ναντ), Έργκις Κάτσε (ΠΑΟΚ), Άντι Λίλα (ΠΑΣ Γιάννινα), Μίγκιεν Μπάσα (Κόμο), Λέντιαν Μεμουσάι (Πεσκάρα), Μπουρίμ Κουκέλι (Ζυρίχη), Τόλαντ Τζάκα (Βασιλεία), Αμίρ Αμπράσι (Φράιμπουργκ), Οντίσε Ρόσι (Ριέκα)

Επιθετικοί: Μπεκίμ Μπαλάι (Ριέκα), Σκελζέν Γκάσι (Κολοράνο Ράπιντς), Σοκόλ Τσικαλέσι (Ιστανμπούλσπορ), Αρμάντο Σαντίκου (Φαντούτς)

Το πρόγραμμα


Πρώτη αγωνιστική:

Γαλλία – Ρουμανία (10/6, 22:00)
Αλβανία – Ελβετία (11/6, 16:00)

Δεύτερη αγωνιστική:

Ρουμανία – Ελβετία (15/6, 19:00)
Γαλλία – Αλβανία (15/6, 22:00)

Τρίτη αγωνιστική:

Ελβετία – Γαλλία (19/6, 22:00)
Ρουμανία – Αλβανία (19/6, 22:00)

Διαβάστε την παρουσίαση των άλλων ομίλων (2ος όμιλος, 3ος όμιλος, 4ος όμιλος, 5ος όμιλος, 6ος όμιλος)

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.