Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Euro 1980: Πρώτο ελληνικό «παρών», δεύτερος γερμανικός θρίαμβος

Euro 1980: Πρώτο ελληνικό «παρών», δεύτερος γερμανικός θρίαμβος

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
27/5/2024 14:50
Το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά την ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Βρισκόμαστε στο 1980 και η UEFA προχωρά στην πρώτη αναβάθμιση του Euro, αυξάνοντας τις ομάδες της τελικής φάσης από τέσσερις σε οχτώ. Η Ελλάδα δίνει για πρώτη φορά το «παρών» στο θεσμό και κρατάει στο 0-0 την μετέπειτα πρωταθλήτρια Δ. Γερμανία.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος


Νέο σύστημα με 8 ομάδες και χωρίς ημιτελικούς

Euro 1980: Πρώτο ελληνικό «παρών», δεύτερος γερμανικός θρίαμβος
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα φτάνει αισίως στην 6η έκδοσή του και η UEFA βάζει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το σύστημα Final-Four, υιοθετώντας ένα… περίεργο σύστημα χωρίς νοκ-άουτ παιχνίδια. Οι ομάδες της τελικής φάσης γίνονται οχτώ και χωρίζονται σε δύο ομίλους των τεσσάρων. Οι πρώτοι των ομίλων διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον τελικό, δίχως ημιτελικούς, ενώ οι δεύτεροι παίζουν για την 3η θέση.

Παράλληλα, για πρώτη φορά ο οικοδεσπότης δεν χρειάζεται να δώσει προκριματικά. Έξι ομοσπονδίες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, δήλωσαν υποψηφιότητα για τη φιλοξενία της διοργάνωσης και αυτή που πήρε το… χρίσμα ήταν η Ιταλία, αναλαμβάνοντας για δεύτερη φορά τη διοργάνωση, μετά το τουρνουά του 1968.

Η κλήρωση των προκριματικών έγινε τον Νοέμβριο του 1977 στη Ρώμη και οι 31 ομάδες χωρίστηκαν σε εφτά γκρουπ, τρία με πέντε ομάδες και τέσσερα με τέσσερις. Οι πρωτοπόροι των ομίλων προκρίνονταν απευθείας στην τελική φάση και δεν έδιναν αγώνες μπαράζ, όπως στις προηγούμενες διοργανώσεις.

Προκριματικά


Η πρώτη «γαλανόλευκη» πρόκριση

Euro 1980: Πρώτο ελληνικό «παρών», δεύτερος γερμανικός θρίαμβος
Η Εθνική Ελλάδας τοποθετήθηκε στον 6ο όμιλο, μαζί με Σοβιετική Ένωση, Ουγγαρία και Φινλανδία. Το αποτέλεσμα της κλήρωσης είχε αρκετό ενδιαφέρον, αφού οι Σοβιετικοί και οι Ούγγροι ήταν οι αντίπαλοι της «γαλανόλευκης» και στα προκριματικά για το Μουντιάλ του 1978. Η Εθνική δεν είχε πάρει την πρόκριση, αλλά με την ιστορική νίκη της απέναντι στους Σοβιετικούς (1-0), επέτρεψε στην Ουγγαρία να πάρει αυτή το εισιτήριο για τα τελικά της Αργεντινής.

Το ξεκίνημα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στα προκριματικά του Euro ήταν άκρως απογοητευτικό, αφού μετά από δύο αγωνιστικές, η ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια μετρούσε ισάριθμες εκτός έδρας ήττες από Φινλανδία (3-0) και Σοβιετική Ένωση (2-0). Ωστόσο, η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή, με την Εθνική να διαλύει με 8-1 τους Φινλανδούς στο γήπεδο της Λεωφόρου, πετυχαίνοντας μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση νίκες της ιστορίας της. Ο Θωμάς Μαύρος πέτυχε χατ-τρικ, οι Νικολούδης, Δεληκάρης από δύο γκολ, ενώ στον πίνακα των σκόρερ μπήκε και ο Γαλάκος. Η «γαλανόλευκη» συνέχισε με… σπασμένα φρένα παρασύροντας και την Ουγγαρία, την οποία κέρδισε με 4-1 στο «Καυτανζόγλειο», έχοντας σκόρερ τους Γαλάκο (δύο γκολ), Αρντίζογλου και Μαύρο.
Euro 1980: Πρώτο ελληνικό «παρών», δεύτερος γερμανικός θρίαμβος
Ο όμιλος αποδείχθηκε από τους πιο αμφίρροπους των προκριματικών, αφού η Φινλανδία παρουσιάστηκε αρκετά ανταγωνιστική και κατάφερε να κόψει βαθμούς απ’ όλους. Χάρη στις επεμβάσεις του Κελεσίδη, η Εθνική κράτησε στο 0-0 τους Ούγγρους στη Βουδαπέστη και με νίκη κόντρα στην Σοβιετική Ένωση την τελευταία αγωνιστική στη Λεωφόρο, θα έπαιρνε την πρόκριση για τα τελικά της Ιταλίας.

Η ομάδα του Παναγούλια τα κατάφερε, παίρνοντας τη νίκη με 1-0 χάρη σε γκολ του Νικολούδη στο 9ο λεπτό. Με το σφύριγμα της λήξης, ο κόσμος μπήκε στο γήπεδο με ελληνικές σημαίες και όλοι πανηγύρισαν την ιστορική πρόκριση της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική στα 6 ματς των προκριματικών είχε 5 διαφορετικούς αρχηγούς (Χρηστίδης, Παπαϊωάννου, Δεληκάρης, Νικολούδης, Κούδας) οι οποίοι είχαν συνολική συνεισφορά στην τελική φάση... ένα 90λεπτο. Οι Παπαϊωάννου, Χρηστίδης αποσύρθηκαν από την Εθνική, ενώ ο Νικολούδης ξεκίνησε μόνο στο παιχνίδι με τη Γερμανία, όπου και αντικαταστάθηκε στο 65' από τον Κούδα. Όσον αφορά τον Δεληκάρη, ο Έλληνας άσος ήταν εκτός προεπιλογής επειδή ήταν υπό τιμωρία στον Παναθηναϊκό. Η ποινή του έληξε πριν αρχίσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά πλέον ήταν αργά…

Στιγμιότυπα από τη νίκη-πρόκριση της Εθνική με τους Σοβιετικούς



Άλλοι εύκολα, άλλοι δύσκολα


Η Εθνική Ελλάδας ήταν η μοναδική ομάδα στους επτά προκριματικούς ομίλους που προκρίθηκε στα τελικά της Ιταλίας έχοντας γνωρίσει περισσότερες από μια ήττα. Στο πρώτο γκρουπ, η Αγγλία έκανε περίπατο, τερματίζοντας αήττητη και με +6 από την 2η Β. Ιρλανδία.

Πιο δύσκολη ήταν η πρόκριση για το Βέλγιο, το οποίο τερμάτισε πρώτο σε γκρουπ με Αυστρία, Πορτογαλία, Νορβηγία και την Σκωτία του Κένι Νταγκλίς.

Στον 3ο όμιλο, η Ισπανία απέκλεισε την Γιουγκοσλαβία, παίρνοντας εκδίκηση για τον αποκλεισμό από τους Γιουγκοσλάβους στα μπαράζ για το Μουντιάλ του 1974. Στον 4ο όμιλο, Ολλανδία και Πολωνία διασταύρωσαν ξανά τα ξίφη τους μετά τις μάχες τους στα προκριματικά του Euro 1976. Όπως και τότε, η πρόκριση κρίθηκε μέχρι το τέλος και οι «οράνιε» «σφράγισαν» το εισιτήριο, τερματίζοντας πρώτοι με +1 από την 2η Πολωνία και +2 από την 3η Ανατολική Γερμανία.

Αρκετά πιο εύκολο ήταν το έργο της Δυτικής Γερμανίας, η οποία τερμάτισε πρώτη και αήττητη σε όμιλο με Τουρκία, Ουαλία και Μάλτα. Τέλος, η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Τσεχοσλοβακία «σφράγισε» το εισιτήριο, αφήνοντας εκτός την Γαλλία του Πλατινί. Οι «τρικολόρ» πλήρωσαν την ισοπαλία με την Σουηδία την πρώτη αγωνιστική και συμπλήρωσαν 20 χρόνια χωρίς παρουσία σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Φάση ομίλων


1ος όμιλος


Η Ολλανδία τη νίκη, η Ελλάδα τις εντυπώσεις

Euro 1980: Πρώτο ελληνικό «παρών», δεύτερος γερμανικός θρίαμβος
Αγγλία, Βέλγιο, Τσεχοσλοβακία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Δυτική Γερμανία ήταν οι οχτώ φιναλίστ, με την ελληνική ομάδα να ήταν η μοναδική πρωτάρα σε τελική φάση. Το τουρνουά διεξήχθη το διάστημα 11-22 Ιουνίου σε τέσσερις ιταλικές πόλεις (Ρώμη, Μιλάνο, Νάπολι, Τορίνο) και οι οχτώ ομάδες μοιράστηκαν σε δύο ομίλους των τεσσάρων.

Η Ελλάδα είχε αρκετά δύσκολο έργο, αφού τοποθετήθηκε στον πρώτο όμιλο με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσεχοσλοβακία, τη δευτεραθλήτρια Ευρώπης Δ. Γερμανία και την δευτεραθλήτρια κόσμου Ολλανδία. Στον δεύτερο όμιλο, η διοργανώτρια Ιταλία τέθηκε αντιμέτωπη με το Βέλγιο, την Αγγλία και την Ισπανία.

Το πρώτο παιχνίδι του τουρνουά ήταν η επανάληψη του τελικού της προηγούμενης διοργάνωσης. Τσεχοσλοβακία και Δ. Γερμανία διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την 1η αγωνιστική, με τα «πάντσερ» να παίρνουν εκδίκηση, νικώντας με 1-0 τους Τσεχοσλοβάκους χάρη σε γκολ του Ρουμενίγκε.

Ακολούθησε η μάχη της Εθνικής μας ομάδας απέναντι στην Ολλανδία, σε παιχνίδι που διεξήχθη στο «Σαν Πάολο» της Νάπολι. Οι «οράνιε» πίστευαν ότι θα είχαν εύκολο έργο, ωστόσο η ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση, κοιτάζοντας στα… μάτια την ολλανδική ομάδα. Τελικώς, οι Ολλανδοί κέρδισαν με 1-0, ωστόσο το γκολ προήλθε από ένα ανύπαρκτο πέναλτι που καταλόγισε ο Ανατολικογερμανός διαιτητής Πρόκοπ (και εκτέλεσε εύστοχα ο Κιστ) στο 64’, όταν ο Κωνσταντίνου βγήκε πολύ πλάγια για να αποσοβήσει ένα κόρνερ και συγκρούστηκε με τον Νανίγκα. Στο 87’ ο Καψής σημάδεψε το δοκάρι και το 1-0 έμεινε μέχρι το φινάλε. «Όλη η Ευρώπη είδε το φοβερό έγκλημα» έγραφαν στα πρωτοσέλιδα τους οι εφημερίδες.

Αποχαιρέτησε με ψηλά το κεφάλι

Euro 1980: Πρώτο ελληνικό «παρών», δεύτερος γερμανικός θρίαμβος
Τρεις ημέρες μετά, η Εθνική αντιμετώπιζε τους Τσεχοσλοβάκους στο «Ολίμπικο» της Ρώμης. Η κούραση των διεθνών από την υπερπροσπάθεια στο παιχνίδι με τους Ολλανδούς έκανε την εμφάνιση της και η ομάδα του Παναγούλια έχασε εύκολα με 3-1. Οι πρωταθλητές Ευρώπης προηγήθηκαν στο 5’ με τον Πανένκα, όμως η Ελλάδα απάντησε στο 13’ με γκολ του Αναστόπουλου, το πρώτο της Εθνικής ομάδας σε τελική φάση διεθνούς διοργάνωσης. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και οι ανώτεροι Τσεχοσλοβάκοι πήραν καθαρή νίκη χάρη στα γκολ των Βίτσεκ (26’) και Νέχοντα (62’).

Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου, η Δυτική Γερμανία κέρδισε με 3-2 την Ολλανδία χάρη σε χατ-τρικ του Κλάους Άλοφς, εξασφαλίζοντας από την 2η αγωνιστική την πρόκριση για τον τελικό. Έτσι, το παιχνίδι της Εθνικής με τους Δ. Γερμανούς στο Τορίνο για την τελευταία αγωνιστική είχε καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό, ο Αλκέτας Παναγούλιας προχώρησε σε αρκετές αλλαγές, δίνοντας και σε άλλους παίκτες την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρίες υψηλού επιπέδου.

Χωρίς άγχος, η Ελλάδα πραγματοποίησε την καλύτερη της εμφάνιση και κατάφερε να αποσπάσει ισοπαλία 0-0, φεύγοντας με το κεφάλι ψηλά. Ενδεικτικό ότι μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γερμανίας, Γιόζεφ Ντέρβαλ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την ελληνική ομάδα. Η «γαλανόλευκη» τερμάτισε στην 4η θέση με ένα βαθμό, ενώ το εισιτήριο για το μικρό τελικό πήρε η Τσεχοσλοβακία, τερματίζοντας δεύτερη σε ισοβαθμία με την Ολλανδία, μετά το μεταξύ τους 1-1 την τελευταία αγωνιστική.

Στιγμιότυπα από το παιχνίδι της Ελλάδας με τους Δ. Γερμανούς:



2ος όμιλος


Το Βέλγιο σόκαρε τους διοργανωτές


Στον 2ο όμιλο, η Ιταλία θεωρούνταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση της 1ης θέσης που θα οδηγούσε στον τελικό. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, το έργο των διοργανωτών μόνο εύκολο δεν ήταν…

Το παιχνίδι της Αγγλίας με το Βέλγιο άνοιξε την αυλαία του 2ου ομίλου. Όλοι οι προβολείς στρέφονταν στον Κέβιν Κίγκαν, τον κορυφαίο Ευρωπαίο παίκτη το 1978 και 1979. Ωστόσο, αυτός που έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν ο Ρέι Γουίλκινς με ένα γκολ υψηλής τεχνικής. Τρία λεπτά μετά, ο Κέλεμανς διαμόρφωσε το τελικό 1-1, σ’ ένα παιχνίδι που επισκιάστηκε από επεισόδια που προκάλεσε η αγγλική εξέδρα, αναγκάζοντας την ιταλική αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Το 0-0 της Ιταλίας με την Ισπανία άφησε όλες τις ομάδες μ' ένα βαθμό έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης αγωνιστικής. Ωστόσο τα πράγματα ξεκαθαρίστηκαν μετά το φινάλε της δεύτερης στροφής. Με γκολ του Ταρντέλι, η Ιταλία κέρδισε με 1-0 τους Άγγλους, ενώ το Βέλγιο έκανε την έκπληξη, νικώντας με 2-1 την Ισπανία.

Ιταλία και Βέλγιο διασταύρωναν τα ξίφη τους την τελευταία αγωνιστική, σ’ ένα παιχνίδι με χαρακτήρα… ημιτελικού, αφού ο νικητής θα έπαιρνε την πρόκριση για τον τελικό. Μάλιστα, οι Βέλγοι βολεύονταν και με την ισοπαλία, αφού στην ισοβαθμία υπερτερούσαν των Ιταλών, έχοντας σκοράρει περισσότερα τέρματα. Η πρόκριση κρίθηκε στο «Ολίμπικο» της Ρώμης στις 18 Ιουνίου. Ο τεχνικός των Βέλγων, Γκι Τάις ενίσχυσε τη μεσαία γραμμή και το Βέλγιο κατάφερε να περιορίσει τις επιθέσεις της ιταλικής ομάδας. Όποτε χρειάστηκε ο γκολκίπερ Πφαφ κράτησε το μηδέν και το τελικό 0-0 έδωσε το εισιτήριο του τελικού στους Βέλγους.

Μία ημέρα μετά, η Ιταλία έδωσε αγώνα για την 3η θέση με αντίπαλο την Τσεχοσλοβακία. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1 και χρειάστηκαν 18 πέναλτι προκειμένου να αναδειχθεί νικητής. Οι Τσεχοσλοβάκοι ευστόχησαν και στα εννέα πέναλτι που χτύπησαν και πήραν την τιμητική τρίτη θέση με συνολικό σκορ 9-8, αφού ο Κολοβάτι δεν κατάφερε να ευστοχήσει από την άσπρη βούλα. Η αποτυχία ήταν μεγάλη για την Ιταλία, όμως η «σκουάντρα ατζούρα» αντέδρασε με τον καλύτερο τρόπο, αφού δύο χρόνια μετά στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Μουντιάλ της Ισπανίας.

Τελικός


Ο τελικός του Χρούμπες

Euro 1980: Πρώτο ελληνικό «παρών», δεύτερος γερμανικός θρίαμβος
Δυτική Γερμανία και Βέλγιο ήταν οι δύο φιναλίστ του τελικού, ο οποίος διεξήχθη στις 22 Ιουνίου στο Στάδιο «Ολίμπικο» της Ρώμης. Οι Δ. Γερμανοί είχαν μπει σε νέα εποχή μετά την αποχώρηση του Χέλμουντ Σεν και ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός, Γιουπ Ντέρβαλ κατάφερε να οδηγήσει τα «πάντσερ» σε 3ο σερί τελικό.

Η ανανεωμένη «νάσιοναλμανσαφτ» μπορεί να μην είχε πλέον στη σύνθεση της τους περισσότερους αστέρες από τη «χρυσή» δεκαετία του 70, ωστόσο ξεχείλιζε από ταλέντο, διαθέτοντας στο ρόστερ της παίκτες όπως οι Ρουμενίγκε, Χρούμπες, Στίλικε, Άλοφς, Μάγκαθ, Σούστερ και τον 19χρονο Ματέους.

Στην αντίπερα όχθη, το Βέλγιο έδινε το «παρών» σε τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία του. Αυτή θα ήταν μόνο η αρχή για την καταπληκτική ομάδα του Γκι Τάις, που έξι χρόνια μετά θα έφτανε μέχρι τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού. Ο Βέλγος τεχνικός είχε στο ρόστερ του τον μεγάλο τερματοφύλακα Ζαν Μαρί Πφαφ, τον εξαιρετικό επιτελικό μέσο Γιαν Κέλεμανς, τον ογκόλιθο Ερικ Γκέρετς, τον μέσο Ρενέ Βάντερεϊκεν, όχι όμως και τον Εντσο Σίφο, ο οποίος τότε ήταν μόλις 14 ετών.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με ιδανικό τρόπο για την Δ. Γερμανία, η οποία πήρε το προβάδισμα από το 10ο λεπτό του παιχνιδιού με ωραίο σουτ του Χρούμπες. Ο σέντερ-φορ θωρηκτό του Αμβούργου με ύψος 1.90 είχε μείνει «άσφαιρος» στα προηγούμενα παιχνίδια της διοργάνωσης, ωστόσο ο Ντέρβαλ τον εμπιστεύτηκε και δικαιώθηκε πανηγυρικά.
Euro 1980: Πρώτο ελληνικό «παρών», δεύτερος γερμανικός θρίαμβος


Το Βέλγιο κατάφερε να ισοφαρίσει στο 75’ με εύστοχο πέναλτι του Βάντερεϊκεν και όλα έδειχναν ότι ο τελικός θα οδηγούνταν σε παράταση. Ωστόσο στο 88’ ο Ρουμενίγκε εκτέλεσε κόρνερ και ο Χρούμπες πηδώντας ψηλότερα απ’ όλους, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1. Η Δ. Γερμανία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της και αυτόματα έγινε η πολυνίκης του θεσμού.

Ο Χρούμπες δικαίωσε το ψευδώνυμο του ως «το Κτήνος της Κεφαλιάς» και ο ίδιος μιλώντας χρόνια αργότερα στην ιστοσελίδα της UEFA, υποστήριξε πως η Δ. Γερμανία δεν θα κέρδισε το τρόπαιο αν ο τελικός οδηγούνταν στην παράταση:

«Στο δεύτερο μέρος είδαμε την ποιότητα των Βέλγων και άξιζαν την ισοφάριση. Δεν θα τα είχαμε καταφέρει στην παράταση. Ήταν μια πολύ ζεστή ημέρα στη Ρώμη και θυμάμαι ότι ήμουν τόσο κουρασμένος μετά το παιχνίδι, που μου ήταν δύσκολο να σηκώσω το τρόπαιο» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο πολυτιμότερος του τελικού βρέθηκε στο τουρνουά από… σπόντα, αφού ο υψηλόσωμος φορ κλήθηκε να αντικαταστήσει τον μεγάλο σκόρερ της Σάλκε, Κλάους Φίσερ, ο οποίος έσπασε το πόδι του λίγο πριν την έναρξη της διοργάνωσης.

Στιγμιότυπα από τον τελικό:



Η κορυφαία ενδεκάδα:

Euro 1980: Πρώτο ελληνικό «παρών», δεύτερος γερμανικός θρίαμβος
Η Ιταλία δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό της διοργάνωσης που φιλοξένησε η ίδια, ωστόσο ο Ντίνο Τζοφ αναδείχθηκε κορυφαίος τερματοφύλακας της διοργάνωσης, επαναλαμβάνοντας το επίτευγμα του 1968. Ο θρυλικός Ιταλός γκολκίπερ δέχτηκε μόνο ένα γκολ καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά, ωστόσο τα σπουδαιότερα θα έρχονταν δύο χρόνια μετά με την κατάκτηση του Μουντιάλ.

Η ιταλική άμυνα ήταν απροσπέλαστη στη διοργάνωση και γι’ αυτό δύο Ιταλοί αμυντικοί βρίσκονται στην κορυφαία ενδεκάδα του τουρνουά. Ο Κλαούντιο Τζεντίλε δεν θα μπορούσε να μην είχε θέση, αποτελώντας τον αμυντικό που… μισούσαν όλοι οι αντίπαλοι επιθετικοί. Ο Μάριο Κέμπες είχε πει χαρακτηριστικά: «Αν πας στην τουαλέτα, θα σε ακολουθήσει και εκεί». Πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του στην Γιουβέντους και αποτελεί ένα από τα πιο σκληρά μπακ όλων των εποχών.

Συμπαίκτης του στην «Γηραιά Κυρία», στην Εθνική και στην… κορυφαία ενδεκάδα του τουρνουά, ο Γκαετάνο Σιρέα, ακόμα ένας μύθος του ιταλικού ποδοσφαίρου και της Γιουβέντους. Κατέκτησε ότι τίτλο υπήρχε, αλλά η μοίρα του επιφύλασσε μοιραίο τέλος, καθώς έφυγε από τη ζωή το 1989, μόλις 36 ετών, σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Την τετράδα της άμυνας συμπληρώνουν δύο Γερμανοί. Ο λόγος για τον Καρλ Χάιντς Φέρστερ, βασικό στέλεχος της Δ. Γερμανίας τη δεκαετία του 80, και τον Χανς-Πέτερ Μπρίγκελ, παίκτη-«κλειδί» της Βερόνα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1985.
Euro 1980: Πρώτο ελληνικό «παρών», δεύτερος γερμανικός θρίαμβος
Στο χώρο της μεσαίας γραμμής, ο Μπέρντ Σούστερ, αν και μόλις 20 ετών τότε, συμπεριλήφθηκε στους κορυφαίους του τουρνουά. Ο «ξανθός άγγελος», που πρόσφατα βρέθηκε πολύ κοντά στο να αναλάβει τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας, ξεχώριζε για την αντίληψη του παιχνιδιού, τις μακρινές του πάσες και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην κατάκτηση του τροπαίου. Εκείνη τη χρονιά βγήκε δεύτερος στη ψηφοφορία για τη «Χρυσή Μπάλα» ενώ κέρδισε μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα. Δίπλα του, βρίσκονταν ο Χάνσι Μίλερ, μεσοεπιθετικός με εξαιρετική τεχνική.

Ο Γιανς Κέλεμανς είναι ο μοναδικός Βέλγος στην καλύτερη ενδεκάδα του τουρνουά. Ηγετική μορφή του Βελγίου, αποτέλεσε τον αρχηγό της Εθνικής και της Μπριζ τη δεκαετία του ΄80. Παραμένει μέχρι σήμερα ο ρέκορντμαν συμμετοχών του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της πατρίδας του. Την τετράδα του κέντρου συμπληρώνει ο Ιταλός Μάρκο Ταρντέλι, ακόμα ένας παίκτης της Γιουβέντους εκείνο το διάστημα. Από τους κορυφαίους αμυντικούς μέσους, ο πανηγυρισμός στο γκολ του στον τελικό του Μουντιάλ δύο χρόνια μετά, είναι από τους πλέον διάσημους όλων των εποχών.

Η δυάδα της επίθεσης συγκροτείται από δύο Γερμανούς. Το 1980 ήταν χρονιά σταθμός για τον Καρλ-Χάινς Ρουμενίγκε, τον παίκτη θρύλο της Μπάγερν, που εκείνη τη χρονιά (αλλά και την επόμενη) κατέκτησε τη «Χρυσή Μπάλα». Ο «Βασιλιάς Κάλε» πέτυχε 45 γκολ σε 96 παιχνίδια με τα «πάντσερ» και έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πλέον προικισμένους στράικερ. Δίπλα του ο Χορστ Χρούμπες, ο άνθρωπος του τελικού. Ο γιγαντόσωμος φορ πήρε τη θέση του τραυματία Φίσερ και με δύο δικά του τέρματα στον τελικό, χάρισε το τρόπαιο στην Δ. Γερμανία. Τρία χρόνια μετά θα σήκωνε ως αρχηγός του Αμβούργου το Κύπελλο Πρωταθλητριών στον τελικό της Αθήνας.

Διαβάστε ΕΔΩ τα αφιερώματα για τις προηγούμενες διοργανώσεις

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Τελευταίες ειδήσεις

Μάντζιος: «Ήταν ένα κάκιστο βράδυ - Αναλαμβάνω την ευθύνη»
Μάντζιος: «Ήταν ένα κάκιστο βράδυ - Αναλαμβάνω την ευθύνη»
4 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
Αλμέιδα: «Ευχαριστώ τους παίκτες μου - ΑΕΚ σημαίνει Ένωση» (video)
Αλμέιδα: «Ευχαριστώ τους παίκτες μου - ΑΕΚ σημαίνει Ένωση» (video)
4 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
Ελ Κααμπί: «Όλοι οι Έλληνες είναι περήφανοι για τον Ολυμπιακό, ο Μεντιλίμπαρ μού έδωσε αυτοπεποίθηση»
Ελ Κααμπί: «Όλοι οι Έλληνες είναι περήφανοι για τον Ολυμπιακό, ο Μεντιλίμπαρ μού έδωσε αυτοπεποίθηση»
27/05/2024 14:02
Ιταλιάνο: «Επιπλέον πρόκληση για εμάς ο τελικός στην Αθήνα, όταν κερδίζεις την Άστον Βίλα είσαι καλή ομάδα»
Ιταλιάνο: «Επιπλέον πρόκληση για εμάς ο τελικός στην Αθήνα, όταν κερδίζεις την Άστον Βίλα είσαι καλή ομάδα»
27/05/2024 13:48
Ισπανία: Με Φερμίν Λόπεθ η προεπιλογή των «Φούριας Ρόχας» για το Euro 2024!
Ισπανία: Με Φερμίν Λόπεθ η προεπιλογή των «Φούριας Ρόχας» για το Euro 2024!
27/05/2024 13:34
Μεντιλίμπαρ: «Θα μπούμε στην ιστορία του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου αν κερδίσουμε»
Μεντιλίμπαρ: «Θα μπούμε στην ιστορία του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου αν κερδίσουμε»
27/05/2024 13:01
Σλούκας: «Δείξαμε πως είμαστε η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη»
Σλούκας: «Δείξαμε πως είμαστε η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη»
27/05/2024 00:38
Γιαννακόπουλος: «Άλλοι μετράνε σερί νίκες, άλλοι μετράνε βολές, άλλοι μετράνε συμμετοχές, εμείς είμαστε ο Παναθηναϊκός»
Γιαννακόπουλος: «Άλλοι μετράνε σερί νίκες, άλλοι μετράνε βολές, άλλοι μετράνε συμμετοχές, εμείς είμαστε ο Παναθηναϊκός»
27/05/2024 00:25
Παναθηναϊκός: Σλούκας και Αταμάν σήκωσαν το έβδομο και σείστηκε η «Uber Arena»! (video)
Παναθηναϊκός: Σλούκας και Αταμάν σήκωσαν το έβδομο και σείστηκε η «Uber Arena»! (video)
27/05/2024 00:14
Παναθηναϊκός: «Πράσινο» πάρτι στην Ομόνοια για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας!
Παναθηναϊκός: «Πράσινο» πάρτι στην Ομόνοια για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας!
26/05/2024 23:58
Αταμάν: «Είμαι σίγουρος ότι το είδε ο πατέρας μου, νιώθω περήφανος για τους παίκτες μου»
Αταμάν: «Είμαι σίγουρος ότι το είδε ο πατέρας μου, νιώθω περήφανος για τους παίκτες μου»
26/05/2024 23:44
Ευρωλίγκα: MVP του Final 4 ο Σλούκας!
Ευρωλίγκα: MVP του Final 4 ο Σλούκας!
26/05/2024 23:36
Περισσότερες ειδήσεις