Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Η Ριέκα και το «θαύμα του Μπερναμπέου»

Η Ριέκα και το «θαύμα του Μπερναμπέου»

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
16/8/2017 15:09
Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει σήμερα (16/8) την Ριέκα στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων για τα πλει-οφ Τσάμπιονς Λιγκ και με αυτή την αφορμή, το Agones.gr παρουσιάζει μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία με πρωταγωνίστρια την κροατική ομάδα, η οποία είδε τον διαιτητή να της αποβάλει κωφάλαλο παίκτη για εξύβριση (!) μέσα στο Μπερναμπέου.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Ήταν 7 Νοεμβρίου του 1984 όταν η Ριέκα αντιμετώπιζε την Ρεάλ Μαδρίτης στον 2ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η κροατική ομάδα, που τότε εκπροσωπούσε την Γιουγκοσλαβία, είχε αποκλείσει στον πρώτο γύρο την Ρεάλ Βαγιαδολίδ με ένα εντυπωσιακό 4-1 στην έδρα της και πλέον απειλούσε να ρίξει στο καναβάτσο και την «βασίλισσα», έχοντας αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα μετά το 3-1 του πρώτου αγώνα στο γήπεδο της.

Η Ρεάλ, που στη σύνθεση της είχε παίκτες όπως ο Εμίλιο Μπουτραγένιο, ο Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο, ο Μίτσελ, ο Ρικάρντο Γκαγιέγκο, ο Χόρχε Βαλντάνο και ο Ούλι Στίλικε, βρίσκονταν με την πλάτη στον τοίχο και δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να βιώσει δεύτερο σερί πρόωρο αποκλεισμό στο θεσμό, μετά από αυτόν απέναντι στην Σπάρτα Πράγας την προηγούμενη χρονιά.

Η ρεβάνς διεξάγονταν στο «Μπερναμπέου» και στο 36΄ η Ριέκα μένει με δέκα χάρη σε τραβηγμένη δεύτερη κίτρινη στον Γιούριτσιτς. Παρόλα αυτά οι Γιουγκοσλάβοι κρατούν το 0-0 μέχρι το 67΄, όταν ο Χουανίτο μετουσιώνει σε γκολ ένα μάλλον αυστηρό πέναλτι το οποίο καταλόγισε ο διαιτητής Ροζέ Σχούτερς.

Στο 75’ η Ριέκα χάνει ακόμα έναν παίκτη με αποβολή, πάλι με δυο κίτρινες: Η πρώτη γιατί ο Νταμίρ Ντέσνιτσα συνέχισε να παίζει παρόλο που ο διαιτητής είχε σφυρίξει, η δεύτερη αμέσως μετά διότι έβρισε τον διαιτητή. Η απόφαση του Βέλγου ρέφερι δεν φαίνεται παράλογη αν βέβαια παραληφθεί το γεγονός ότι ο Ντέσνιτσα γεννήθηκε κωφάλαλος και φυσικά αδυνατούσε να απευθυνθεί στον διαιτητή. Άδικα οι συμπαίκτες του προσπαθούν να εξηγήσουν στον διαιτητή τι συμβαίνει.

Το συγκεκριμένο συμβάν ονομάστηκε ως «το Θαύμα του Μπερναμπέου», αφού ο κωφάλαλος αριστερός χαφ της Ριέκα κατάφερε να ακούσει και να μιλήσει, σύμφωνα πάντα με τον Βέλγο διαιτητή! Η Ρεάλ, παίζοντας με δύο παίκτες παραπάνω, δεν δυσκολεύτηκε να πετύχει δύο γκολ με τους Σαντιλιάνα (79’)-Βαλντάνο (82’), και να «σφραγίσει» την πρόκριση. Μάλιστα, η Ριέκα ολοκλήρωσε το ματς με οχτώ παίκτες χάρη στην αποβολή του Τίσιτς στο 89’.

Η Ρεάλ γλίτωσε μ’ αυτόν τον τρόπο τον αποκλεισμό και έφτασε ως το τέλος της διαδρομής, κατακτώντας το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ απέναντι στην ουγγρική Βιντεότον. Όσον αφορά τον Ροζέ Σχούτερς, ο Βέλγος διαιτητής τιμωρήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και λίγα χρόνια μετά αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Ντέσνιτσα: «Ήταν κλοπή»


Η Ριέκα και το «θαύμα του Μπερναμπέου»
«Ήταν κλοπή! Αποβλήθηκα για εξύβριση στον διαιτητή, κάτι που ήταν αδύνατον επειδή δεν μπορούσα να μιλήσω» δήλωσε ο Ντέσνιτσα σε μια ιδιαίτερη συνέντευξη στην μαδριλένικη «AS» το 2011.

Το ποδόσφαιρο ήταν ένας τρόπος διαφυγής για τον ίδιο, αφού στα παιδικά του χρόνια είχε πέσει αρκετές φορές θύμα bullying από τους συμμαθητές του λόγω της ιδιαιτερότητας του. Μπορεί να μην άκουγε αυτούς που ήταν γύρω του στο χορτάρι, ωστόσο μπορούσε να τους αισθανθεί, χωρίς να χρειάζονταν να τους δει.

«Δεν είχα ποτέ πρόβλημα επικοινωνίας με τους συμπαίκτες μου επειδή μπορούσα να διαβάσω τα χέλια τους», πρόσθεσε ο Ντέσνιτσα, ένας από τους λίγους κωφάλαλους ποδοσφαιριστές που κατάφεραν να πρωταγωνιστήσουν σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ο Κροάτης έπαιξε έντεκα σεζόν στη Ριέκα, που δεν πλασαρίστηκε ποτέ στην πρώτη τριάδα σε ιδιαίτερα απαιτητικό πρωτάθλημα με Ερυθρό Αστέρα, Παρτίζαν, Χάιντουκ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Πέτυχε 54 γκολ σε 254 ματς πρωταθλήματος και κατέκτησε μαζί της 2 Κύπελλα Γιουγκοσλαβίας και το Βαλκανικό Κύπελλο του 1978, στο οποίο συμμετείχε και ο Άρης. Στα αξιοσημείωτα και η μια συμμετοχή του στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας, όπου μάλιστα κατάφερε να πετύχει γκολ.

Σε ηλικία 29 ετών έφυγε ως θρύλος της Ριέκα και δοκίμασε την τύχη του στη βελγική Κορτράικ. Οι τραυματισμοί που αντιμετώπισε αποτέλεσαν ακόμα ένα εμπόδιο στην καριέρα του και μετά από πέντε χρόνια στο Βέλγιο, επέστρεψε στην πατρίδα του, κλείνοντας την καριέρα του σε μικρές ομάδες της χώρας.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, πριν κάποια χρόνια απολύθηκε από το πόστο του προπονητή στις ακαδημίες της Ριέκα εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του και μάλιστα αναγκάστηκε να δουλέψει ως επιστάτης σε γήπεδο της κροατικής πόλης. «Με τα λεφτά που έβγαλα από το ποδόσφαιρο αγόρασα ένα σπίτι κοντά στο Ομπρόβακ, το οποίο όμως καταστράφηκε στο πόλεμο. Δεν βγάζαμε τότε τα χρήματα που παίρνουν οι παίκτες σήμερα. Αναγκάστηκα να ξαναχτίσω μόνος μου το σπίτι»...

Παρά τις δυσκολίες της ζωής, ο Ντέσνιτσα δεν το έβαλε ποτέ κάτω: «Ο Θεός μου πήρε την ακοή, όμως με προίκισε με ταλέντο και αγάπη για ποδόσφαιρο. Ακολουθήστε τα όνειρα σας».


Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Τελευταίες ειδήσεις