Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Euro 2008: Η αρχή της ισπανικής αυτοκρατορίας

Euro 2008: Η αρχή της ισπανικής αυτοκρατορίας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
20/5/2021 14:50
Το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά την ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Βρισκόμαστε στο 2008 και η Αυστρία με την Ελβετία αναλαμβάνουν από κοινού τη φιλοξενία της διοργάνωσης. Η Ισπανία νικάει την Γερμανία στον τελικό και κατακτά αήττητη το 2ο ευρωπαϊκό της ιστορίας της στο εφαλτήριο των μεγάλων επιτυχιών της, ενώ η Ελλάδα γίνεται η πρώτη κάτοχος του τίτλου που γνωρίζει τρεις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια στη φάση των ομίλων.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος

Δεύτερη συνδιοργάνωση και νέο τρόπαιο

Euro 2008: Η αρχή της ισπανικής αυτοκρατορίας
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα φτάνει στην 13η έκδοση του και για δεύτερη φορά στα χρονικά του θεσμού δύο χώρες αναλαμβάνουν από κοινού τη συνδιοργάνωση. Ο λόγος για τις Αυστρία και Ελβετία, που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στη ψηφοφορία της UEFA νικώντας μεταξύ άλλων την Ουγγαρία αλλά και την κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας και Τουρκίας.

Η διοργάνωση διεξήχθη το διάστημα 7-29 Ιουνίου σε 8 πόλεις, 4 αυστριακές και 4 ελβετικές. 16 ομάδες έδωσαν το «παρών» στην τελική φάση και χωρίστηκαν σε τέσσερις τετραμελείς ομίλους, με τους δύο πρώτους κάθε γκρουπ να εξασφαλίζουν πρόκριση στα νοκ-άουτ.

Από το τουρνουά του 2008 ένα νέο τρόπαιο απονέμονταν στους νικητές. Η νέα έκδοση του τροπαίου Ανρί Ντελονέ, που δημιουργήθηκε από τον Άσπρι Λόντον, είναι σχεδόν ένα ακριβές αντίγραφο του πρωτότυπου που σχεδιάστηκε από τον Άρτθους-Μπέρτραντ. Οι διαφορές είχαν να κάνουν ότι αφαιρέθηκε μια μικρή φιγούρα που μοιάζει με μπάλα στο πίσω μέρος του πρωτοτύπου, όπως και η μαρμάρινη πλίνθος. Η ασημένια βάση του τροπαίου έπρεπε επίσης να διευρυνθεί για να γίνει σταθερή. Τα ονόματα των κερδισμένων χωρών που χαράζονταν στην πλίνθο χαράζονταν πλέον στο πίσω μέρος του ασημένιου τροπαίου.

Σε συνολικά 31 αγώνες, σημειώθηκαν 77 γκολ, ακριβώς όσα επιτεύχθηκαν και στην προηγούμενη διοργάνωση, το 2004.

Προκριματικά:


Το βαρύ και ασήκωτο 1-4 και η «άλωση» της Πόλης


Euro 2008: Η αρχή της ισπανικής αυτοκρατορίας
Η Ελλάδα ως κάτοχος του τίτλου τοποθετήθηκε αυτόματα στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας και η κληρωτίδα την έφερε σε όμιλο με Τουρκία, Νορβηγία, Βοσνία, Ουγγαρία και Μάλτα. Η Εθνική μας ομάδα συνέχιζε με τον Ότο Ρεχάγκελ στο τιμόνι και δεν ήθελε με τίποτα να αποκλειστεί δεύτερη σερί φορά από τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, αφού δεν είχε καταφέρει να δώσει το «παρών» στο Μουντιάλ του 2006.

Το ξεκίνημα ήταν αρκετά ελπιδοφόρο, αφού η «γαλανόλευκη» έκανε το 3x3 με Μολδαβία, Νορβηγία και Βοσνία, συντρίβοντας μάλιστα την τελευταία με 4-0 στη Ζένιτσα. Ωστόσο την 24η Μαρτίου του 2007 γνώρισε εντός έδρας συντριβή με 4-1 από την Τουρκία, παρότι είχε προηγηθεί στο 6ο λεπτό με τον Κυργιάκο. Η ήττα είχε επηρεάσει τους Έλληνες παίκτες, που χρειάστηκαν ένα πέναλτι του Μπασινά πέντε μέρες μετά κόντρα στην Μάλτα για να φύγουν με το «διπλό» (1-0) από το Τα' Κάλι.

Η ελληνική ομάδα μάζεψε τα κομμάτια της και παράλληλα έβλεπε τους Τούρκους να χάνουν ανέλπιστα βαθμούς από Βοσνία, Μάλτα και Μολδαβία. Η πρόκριση του ομίλου κρίθηκε ουσιαστικά στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Ελλάδα με όμορφο γκολ του Αμανατίδη στο 79’ κέρδισε με 1-0 τους Τούρκους και εξασφάλισε την κορυφή του ομίλου. Από την άλλη, η Τουρκία χρειάστηκε τη νίκη επί της Βοσνίας την τελευταία αγωνιστική για να πάρει την 2η θέση από τους Νορβηγούς, που παρά τα 7 γκολ του Ίβερσεν στα προκριματικά, αρκέστηκε στην 3η θέση.

Ο δρόμος της Ελλάδας προς το Euro:



Εκτός Euro η Αγγλία

Euro 2008: Η αρχή της ισπανικής αυτοκρατορίας
Η μεγάλη έκπληξη των προκριματικών σημειώθηκε στον 5ο όμιλο. όπου η Αγγλία τερμάτισε στην 3η θέση, πίσω από Κροάτες και Ρώσους και αποκλείστηκε από την τελική φάση για πρώτη φορά μετά το 1984. Οι δύο ήττες από Ρωσία (2-1 εκτός) και Κροατία (3-2 εντός) τις δύο τελευταίες αγωνιστικές αποδείχθηκαν καθοριστικές και ο ομοσπονδιακός τεχνικός ΜακΚλάρεν έφυγε κακήν κακώς από τα «τρία λιοντάρια».

Στον 1ο προκριματικό όμιλο έγινε μεγάλη μάχη ανάμεσα σε τέσσερις ομάδες, με τις Πολωνία και Πορτογαλία να εξασφαλίζουν τα δύο εισιτήρια αντί των Σερβία και Φινλανδία, ενώ το Βέλγιο είχε απλώς ρόλο ρυθμιστή και τερμάτισε στην 5η θέση.

Στον 2ο όμιλο Ιταλία και Γαλλία επιβεβαίωσαν τον τίτλο του φαβορί, όπως και η Τσεχία με την Γερμανία στο 4ο γκρουπ. Καμία έκπληξη και στον 6ο όμιλο, όπου Ισπανία και Σουηδία πήραν τα δύο εισιτήρια, αφήνοντας στην 3η θέση την Βόρεια Ιρλανδία, παρά τα 13 γκολ του Ντέιβιντ Χίλι, πρώτου σκόρερ των προκριματικών.

Στον 7ο όμιλο η Ρουμανία έκανε την έκπληξη και τερμάτισε στην 1η θέση, αφήνοντας δεύτερη την Ολλανδία, η οποία τερμάτισε μόλις στο +1 από την 3η Βουλγαρία του Μπερμπάτοφ.

Στιγμιότυπα από το Αγγλία-Κροατία:



Φάση Ομίλων


1ος Όμιλος: Με άνεση η Πορτογαλία, επική πρόκριση για Τουρκία

Euro 2008: Η αρχή της ισπανικής αυτοκρατορίας
Πορτογαλία, Τουρκία, Τσεχία και Ελβετία αναμετρήθηκαν στον 1ο όμιλο, με τις δύο πρώτες να εξασφαλίζουν τα δύο εισιτήρια για τα προημιτελικά. Η Πορτογαλία που συνέχιζε με τον Φελίπε Σκολάρι στον πάγκο έκανε το 2x2 απέναντι σε Τουρκία (2-0) και Τσεχία (3-1) και «σφράγισε» την πρόκριση. Έτσι την τελευταία αγωνιστική παρατάχθηκε με αναπληρωματικούς και έδωσε την ευκαιρία στην οικοδέσποινα Ελβετία να πάρει τους πρώτους της βαθμούς με δύο γκολ του Γιακίν.

Το δεύτερο εισιτήριο του ομίλου κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική ανάμεσα σε Τουρκία και Τσεχία. Οι Τσέχοι προηγήθηκαν με 2-0 χάρη στους Κόλερ (34’) και Πλασίλ (62’) και βρέθηκαν «αγκαλιά» με την πρόκριση, όμως οι Τούρκοι έκαναν επική ανατροπή (3-2) με τρία γκολ στο τελευταίο τέταρτο και τους άρπαξαν την 2η θέση. Αρχικά ο Τουράν μείωσε σε 2-1 στο 75’ και ο Νιχάτ με δύο τέρματα στο 87’ και το 89’ έφερε… τούμπα το ματς, ρίχνοντας τους Τσέχους στο καναβάτσο. Στα αξιοσημείωτα πως ο μεσοεπιθετικός Τουντσάι φόρεσε γάντια τερματοφύλακα στα τελευταία λεπτά λόγω αποβολής του γκολκίπερ Βολκάν για κλωτσιά στον Κόλερ!

Η επική πρόκριση της Τουρκίας:



2ος Όμιλος: Επίδειξη δύναμης η Κροατία

Euro 2008: Η αρχή της ισπανικής αυτοκρατορίας
Στον 2ο όμιλο Κροατία και Γερμανία ήταν τα ακλόνητα φαβορί απέναντι σε Αυστρία και Πολωνία. Η Κροατία του Σλάβεν Μπίλιτς έδειξε τα… δόντια της και έκανε το 3x3 στον όμιλο νικώντας αρχικά τους διοργανωτές Αυστριακούς (1-0), εν συνεχεία το φαβορί του ομίλου Γερμανία (2-1) και τέλος την Πολωνία (1-0).

Η Γερμανία, δύο χρόνια μετά την αποτυχία της να κατακτήσει το Μουντιάλ στο «σπίτι» της, μπορεί να έχασε την πρωτιά αλλά εξασφάλισε την πρόκριση με τις δύο νίκες επί των Πολωνία (2-0) και Αυστρία (1-0). Πρωταγωνιστής ο Ποντόλσκι που πέτυχε 3 γκολ σε ισάριθμα ματς στον όμιλο.

3ος Όμιλος: Ολλανδία κούκλα, Γαλλία πανούκλα

Euro 2008: Η αρχή της ισπανικής αυτοκρατορίας
Στον 3ο όμιλο ξεχώρισαν οι εντυπωσιακές εμφανίσεις της Ολλανδίας που έκανε το 3x3 αλλά και η απογοητευτική εικόνα της φιναλίστ του Μουντιάλ 2006, Γαλλίας που τερμάτισε τελευταία. Οι «μπλε» στην μετά-Ζιντάν εποχή, πραγματοποίησαν αποκαρδιωτικές εμφανίσεις και τερμάτισαν στην τελευταία θέση του ομίλου της με μόλις 1 βαθμό! Αυτός ήρθε στην πρεμιέρα με την Ρουμανία (0-0) σε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια του τουρνουά. Ακολούθησε η συντριβή με 4-1 από την Ολλανδία, ενώ την τελευταία αγωνιστική ηττήθηκαν με 2-0 από τους Ιταλούς, που «σφράγισαν» την 2η θέση.

Όσον αφορά τους «οράνιε», με παίκτες όπως Φαν Νίστελρόι, Ρόμπεν, Σνάιντερ, Φαν Πέρσι μεταξύ άλλων, τερμάτισαν πρώτοι με 3x3 και συνολικά τέρματα 9-1, αφού εκτός από την τεσσάρα στους Γάλλους, έριξαν τριάρα και στους Ιταλούς (3-0).

4ος Όμιλος: Έγραψε αρνητική ιστορία η Ελλάδα

Euro 2008: Η αρχή της ισπανικής αυτοκρατορίας
Η Ελλάδα έδωσε για δεύτερη φορά το «παρών» σε τελική φάση Euro και είχε στόχο μια αξιοπρεπής παρουσία. Οι εμφανίσεις της όμως δεν ήταν αντάξιες μιας πρωταθλήτριας Ευρώπης, γνωρίζοντας τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς, κάτι που αποτελεί και αρνητικό ρεκόρ για ομάδα-κάτοχο της προηγούμενης διοργάνωσης.

Η «γαλανόλευκη» παρατάχθηκε με άκρως αμυντικούς προσανατολισμούς στην πρεμιέρα με την Σουηδία, έχοντας στόχο να κρατήσει το μηδέν, με αποτέλεσμα να δέχονταν αποδοκιμασίες στις εξέδρες. Μια φορά έμεινε αμαρκάριστος ο Ιμπραΐμοβιτς και ήταν αρκετό για να ανοίξει το σκορ στο 67’, ενώ το τελικό 2-0 διαμόρφωσε πέντε λεπτά μετά ο Χάνσον.

Η ομάδα του Ρεχάγκελ εμφάνισε βελτιωμένη πρόσωπο απέναντι στην Ρωσία, αλλά γνώρισε δεύτερη ήττα, αυτή τη φορά με 1-0 χάρη σε τέρμα του Ζιριανόφ- μετά από λάθος του Νικοπολίδη- στο 33’, και έτσι μπήκε άδοξο τέλος στην προσπάθεια της να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Την τελευταία αγωνιστική, η Ελλάδα αντιμετώπισε την Ισπανία που είχε ήδη προκριθεί και μάλιστα προηγήθηκε στο 33’ με τον Χαριστέα (42’), όμως στην επανάληψη οι «ρεζέρβες» των «φούριας ρόχας» γύρισαν το ματς (2-1) με τους Ντε Λα Ρεντ (61’) και Γουίθα (88’) και άφησαν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δίχως βαθμό. Τη δεύτερη θέση εξασφάλισε η Ρωσία μετά τη νίκη της επί της Σουηδίας (2-0) την τελευταία αγωνιστική.

Στιγμιότυπα από το Ελλάδα - Σουηδία:



Προημιτελικά


Έκαναν την έκπληξη Ρωσία και Τουρκία

Euro 2008: Η αρχή της ισπανικής αυτοκρατορίας
Ηχηρές εκπλήξεις σημειώθηκαν στα νοκ-άουτ, αφού η Ολλανδία, παρά το εντυπωσιακό 3x3 στη φάση των ομίλων, ηττήθηκε στην παράταση από την Ρωσία (3-1), ενώ η Κροατία, που επίσης είχε κάνει το 3x3 στον όμιλο της, αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Τουρκία (3-1, 0-0 κ.δ., 1-1 παρ.).

Οι «οράνιε» με προπονητή τον «χρυσό» σκόρερ στο τελικό του Euro 1988 κόντρα στην Σοβιετική Ένωση, Μάρκο Φαν Μπάστεν, αντιμετώπισαν στην Βασιλεία την Ρωσία, που είχε στον πάγκο τον Ολλανδό Γκους Χίντινγκ. Οι Ρώσοι προηγήθηκαν στο 56’ με τον Παβλιτσένκο, αλλά ο Φαν Νίστελρόι ισοφάρισε σε 1-1 τέσσερα λεπτά πριν τα 90’ και έστειλε το ματς στην παράταση. Εκεί οι Ρώσοι πέτυχαν δύο γκολ στο τετράλεπτο 112’-116’ με τους Τορμπίνσκι και Αρσάβιν και «σφράγισαν» το εισιτήριο για τα ημιτελικά σε ένα από τα μεγάλα «μπαμ» του τουρνουά.

Αντίστοιχη «βόμβα» έσκασε και στο ματς της Κροατίας με την Τουρκία, σ΄ ένα παιχνίδι για γερά νεύρα που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον για περίπου 3 ώρες. Σκορ δεν υπήρξε στην κανονική διάρκεια αλλά η παράταση αποζημίωσε τους πάντες, προσφέροντας αγωνία και σασπένς. Στο 119΄ ο Κλάσνιτς άνοιξε το σκορ με κεφαλιά εκμεταλλευόμενος τραγικό λάθος του Ρουστού, αλλά στο 120+1’ ο Σεμίχ ισοφάρισε σε 1-1 και έστειλε το ματς στα πέναλτι. Στα πέναλτι, η «Χρβάτσκα» είχε χαμένες εκτελέσεις με Μόντριτς και Πέτριτς κι έτσι η Τουρκία με σκορ 3-1 προκρίθηκε στα ημιτελικά.

Η πρόκριση της Ρωσίας επί της Ολλανδίας:



«Λύγισε» τους Πορτογάλους η Γερμανία, από τη… βούλα η Ισπανία

Euro 2008: Η αρχή της ισπανικής αυτοκρατορίας
Στους άλλους δύο προημιτελικούς συμμετείχαν οι ομάδες του τελικού, η Γερμανία και η Ισπανία. Η πρώτη κέρδισε με 3-2 την Πορτογαλία, ενώ η δεύτερη επικράτησε των Ιταλών στα πέναλτι (4-2, 0-0 κ.δ.).

Τα «πάντσερ» αντιμετώπισαν την Πορτογαλία, δύο χρόνια μετά τη μονομαχία τους στον μικρό τελικό του Μουντιάλ. Τότε πρωταγωνιστής ήταν ο Σβαινστάιγκερ, ο οποίος συνέχισε από εκεί που σταμάτησε στην Στουτγκάρδη, ανοίγοντας το σκορ στο 22’. Τέσσερα λεπτά μετά ο Κλόζε διπλασίασε το προβάδισμα της ομάδας του,η Πορτογαλία μείωσε στο 40’ με τον Νούνο Γκόμες, αλλά στο 61’ ο Μπάλακ έδωσε εκ νέου προβάδισμα δύο τερμάτων στους Γερμανούς. Το μόνο που κατάφεραν οι Ίβηρες ήταν να μειώσουν σε 3-2 στο 87’ με γκολ του Πόστιγκα, μετέπειτα παίκτη του Παναθηναϊκού. Η «νασιοναλμανσάφτ» προκρίθηκε έτσι στα ημιτελικά μετά το 1996.

Από την άλλη, ο προημιτελικός της Ισπανίας με την Ιταλία υπόσχονταν πλούσιο θέαμα. Φευ! Οι δύο ομάδες «κόλλησαν» στο 0-0 μετά από 120 λεπτά και όλα κρίθηκαν στα πέναλτι, όπου τα φώτα έπεσαν στους δύο μεγάλους γκολκίπερ, Ίκερ Κασίγιας και Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Ο πρώτος απέκρουσε τα δύο από τα τέσσερα πέναλτι των Ιταλών και η επέμβαση του Μποφόν στην εκτέλεση του Γουίθα δεν ήταν αρκετή, με τους «φούριας ρόχας» να προκρίνονται στα ημιτελικά μετά το 1984. Αυτή ήταν και η πρώτη τους νίκη επί των Ιταλών σε επίσημο ματς μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920!

Η πρόκριση της Ισπανίας επί της Ιταλίας:



Ημιτελικοί


«Καθάρισαν» τα φαβορί

Euro 2008: Η αρχή της ισπανικής αυτοκρατορίας
Στον πρώτο χρονικά ημιτελικό, η Γερμανία αντιμετώπισε την Τουρκία που ζούσε στιγμές…2002, όταν και έφτασε στα ημιτελικά του Μουντιάλ, αλλά όπως και στα γήπεδα της Ν. Κορέας-Ιαπωνίας, δεν μπόρεσε να κάνει ακόμα μια υπέρβαση, γνωρίζοντας την ήττα με 3-2.

Η ομάδα του Φατίχ Τερίμ προηγήθηκε στο σκορ στο 22’ με τον Μποράλ, αλλά η Γερμανία το έφερε… τούμπα με τους Σβαινστάιγκερ (26’) και Κλόζε (79’). Οι Τούρκοι δεν τα παράτησαν, ισοφάρισαν σε 2-2 στο 86’ με τον Σεμίχ και όλα έδειχναν ότι θα στείλουν το ματς στην παράταση, αλλά ο Λαμ είχε άλλη άποψη, διαμορφώνοντας το τελικό 3-2 στο 90ο λεπτό.

Στο δεύτερο ημιτελικό, Ισπανία και Ρωσία διασταύρωσαν τα ξίφη τους για δεύτερη φορά στο τουρνουά, αφού είχαν αναμετρηθεί και στη φάση των ομίλων. Η Ρωσία με μαέστρο τον πολύπειρο Χίντινγκ στον πάγκο και τον Αρσάβιν να ξεχωρίζει με τις εμφανίσεις του στο τουρνουά και να τις εξαργυρώνει με μεταγραφή στην Άρσεναλ, είχε κάνει τη μεγάλη έκπληξη φτάνοντας ως τις 4 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Ωστόσο το όνειρο επιστροφής σε τελικό μετά το 1988 ως Σοβιετική Ένωση, «σβήστηκε» από τους Ισπανούς.

Η «αρκούδα» άντεξε μόνο στο πρώτο μέρος κρατώντας το 0-0, αλλά στην επανάληψη «λύγισε» από την ποιότητα της ισπανικής ομάδας, που πέτυχε τρία γκολ με τους Τσάβι (50’), Γουίθα (73’) και Σίλβα (82’).

Τελικός

Euro 2008: Η αρχή της ισπανικής αυτοκρατορίας
Γερμανία και Ισπανία διασταύρωσαν τα ξίφη τους στις 29 Ιουνίου του 2008 στο «Έρνστ Χάπελ» της Βιέννης μπροστά σε 51.428 θεατές. Η Ισπανία έδινε το «παρών σε τελικό για 2η φορά μετά το 1984 όταν και ηττήθηκε από την Γαλλία, ενώ η Γερμανία επέστρεφε σε τελικό μετά το «χρυσό» 1996.

Η ομάδα του Λουίς Αραγιονές με γκολκίπερ τον Ικέρ Κασίγιας, ηγέτη της άμυνα τον Κάρλες Πουγιόλ, χαφ παίκτες με την ποιότητα των Τσάβι, Ινιέστα και Φάμπρεγκας, τον φορ τον Φερνάντο Τόρες στα καλύτερα του και τον πρώτο σκόρερ του τουρνουά, Βίγια, ήταν πολύ δύσκολο να χάσει τον τίτλο. Παίκτης-«κλειδί» στην πορεία της στο τουρνουά αποδείχθηκε και ο… Βραζιλιάνος αμυντικός χαφ Σένα, ο οποίος σύνδεε άμυνα με μεσαία γραμμή και αναδείχθηκε ένας από τους κορυφαίους παίκτες της διοργάνωσης. Από την άλλη, η Γερμανία διέθετε και αυτή παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως ο μπακ Λαμ, ο μέσος Μπάλακ και ο φορ Κλόζε, αλλά δεν μπόρεσε να τα βάλει με την ισπανική μηχανή.

Κάθε ομάδα προσπάθησε να στηριχθεί στα δυνατά μέσα της για να δημιουργήσει ευκαιρίες, τα «πάντσερ» με ψηλές μπαλιές στα στημένα και η «Ρόχα» με συνεχή κυκλοφορία της μπάλας και αρκετές κινήσεις από τα πλάγια. Το σκορ του τελικού άνοιξε στο 33’ ο Τόρες και η Γερμανία δεν μπόρεσε ποτέ να βρει απάντηση. Μάλιστα οι Ισπανοί είχαν ευκαιρίες για ένα δεύτερο τέρμα, με το 1-0 όμως να μένει ως το τελικό σφύριγμα.

«Οι Ισπανοί άξιζαν να κερδίσουν, σαν να ζωγράφιζαν ένα πίνακα στο στιλ του Πικάσο», έγραψε την επόμενη μέρα σε στήλη του ο Γερμανός θρύλος, Φραντς Μπεκενμπάουερ. Η Ισπανία ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης μετά το μακρινό 1964 και άνοιξε έναν κύκλο «χρυσών» επιτυχιών που θα διαρκούσε έως το 2014.

Τα στιγμιότυπα του τελικού:



Καλύτερη ενδεκάδα

Euro 2008: Η αρχή της ισπανικής αυτοκρατορίας
Η Ισπανία κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης και κορυφαίος τερματοφύλακας αναδείχθηκε ο αρχηγός της, Ίκερ Κασίγιας. Ο Ισπανός πορτιέρο κράτησε ανέπαφη την εστία του σε όλα τα νοκ-άουτ, ενώ απέκρουσε δύο πέναλτι στα προημιτελικά με την Ιταλία. Θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία υπηρέτησε για 16 χρόνια, κατακτώντας μεταξύ άλλων 5 πρωταθλήματα και 3 Τσάμπιονς Λιγκ.

Ισπανικό… χρώμα είχε και το κέντρο της άμυνας, με τον ηγετικό στόπερ της Μπαρτσελόνα, Κάρλες Πουγιόλ και τον θρύλο της Βαλένθια, Κάρλος Μαρτσένα να καλύπτουν τις δύο θέσεις των στόπερ. Μοναδικός εκπρόσωπος της Γερμανίας στην κορυφαία ενδεκάδα ήταν ο μπακ της Μπάγερν, Φίλιπ Λαμ, ένας από τους καλύτερους επιθετικούς ακραίους αμυντικούς της γενιάς του και μετέπειτα αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας προς την κατάκτηση του Μουντιάλ το 2014. Την τετράδα της άμυνας συμπληρώνει ο Ρώσος, Γιούρι Ζιρκόβ, ο οποίος ένα χρόνο μετά έγινε η ακριβότερη μεταγραφή Ρώσου παίκτη, όταν και αποκτήθηκε από την Τσέλσι έναντι 18 εκατ. ευρώ.

Τέσσερις μέσους συμπεριλαμβάνει η UEFA στην κορυφαία ενδεκάδα του τουρνουά και η πρώτη εξ αυτών πηγαίνει στον πολιτογραφημένο Ισπανό μέσο, Μάρκος Σένα, ο οποίος ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην άμυνα και τη μεσαία γραμμή της Ισπανίας. Από τους παίκτες-κλειδιά στην πορεία της Βιγιαρεάλ ως τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 2006, υπηρέτησε το «κίτρινο υποβρύχιο» για 11 χρόνια, αλλά ο μοναδικός τίτλος που κατέκτησε ήταν το Euro 2008 με την «Ρόχα». Δίπλα του ο Κροάτης Λούκα Μόντριτς, ο οποίος είχε μόλις υπογράψει συμβόλαιο στην Τότεναμ και θα εξελίσσονταν σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες του κροατικού ποδοσφαίρου, κατακτώντας και το βραβείο της «Χρυσής Μπάλας» το 2018.
Euro 2008: Η αρχή της ισπανικής αυτοκρατορίας
Στους κορυφαίους μέσους του τουρνουά βρίσκεται φυσικά και ο Τσάβι. Ο θρύλος της Μπαρτσελόνα αποτέλεσε τον πυρήνα γύρω από τον οποίο κινούνταν όλη η ομάδα, τόσο στους «μπλαουγκράνα» όσο και στους «φούριας ρόχας». Το χαμηλό κέντρο βάρος του, η εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση, η περίφημη περιστροφική αλλαγή κατεύθυνσης, γνωστή ως «media vuelta», και οι πάσες διαβήτη, τον έκαναν παίκτη-κλειδί στις επιτυχίες της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Ισπανίας και αναμφίβολα αποτέλεσε τον σημαντικότερο παίκτη των τελευταίων ετών στο ισπανικό ποδόσφαιρο.

Την τετράδα του άξονα συμπληρώνει ο Τούρκος, Χάμιτ Άλντιντοπ, ο οποίος έφτιαξε και τα τρία γκολ στην μεγάλη ανατροπή και πρόκριση της Τουρκίας απέναντι στην Τσεχία στη φάση των ομίλων. Ο Φατίχ Τερίμ τον χρησιμοποίησε ανεπιτυχώς ως δεξιό μπακ στα δύο πρώτα παιχνίδια του τουρνουά αλλά όταν αποφάσισε να τον βάλει στον άξονα, άλλαξε όλη η εικόνα της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να φτάσει ως τα ημιτελικά του τουρνουά.

Δυο επιθετικούς διάλεξε η UEFA για την κορυφαία ενδεκάδα του τουρνουά και η πρώτη θέση πήγε στον Ρώσο, Αντρί Αρσάβιν, ο οποίος παρότι ήταν τιμωρημένος στα δύο πρώτα παιχνίδια της διοργάνωσης, ξεχώρισε με τις εμφανίσεις του και ήταν πρωταγωνιστής στην πορεία της Ρωσίας ως τα ημιτελικά. Από αυτό το τουρνουά ανέβασε τις ποδοσφαιρικές μετοχές του και κέρδισε μεταγραφή στην Άρσεναλ. Την ενδεκάδα συμπληρώνει ο Ισπανός, Νταβίντ Βίγια, πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 4 γκολ αλλά και άτυχος καθώς έχασε τον τελικό λόγω τραυματισμού. Κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας τόσο με την Μπαρτσελόνα όσο και με την Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ κατέγραψε 59 γκολ σε 98 συμμετοχές με το εθνόσημο.

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Τελευταίες ειδήσεις

ΜακΓκιν: «Πολύ καλός τακτικά ο Ολυμπιακός, έχουμε ν’ ανέβουμε ένα βουνό αλλά ξέρουμε ότι είμαστε ικανοί»
ΜακΓκιν: «Πολύ καλός τακτικά ο Ολυμπιακός, έχουμε ν’ ανέβουμε ένα βουνό αλλά ξέρουμε ότι είμαστε ικανοί»
18 ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ
Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»
Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»
18 ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ
Κύπελλο Ελλάδας: Ο Ολλανδός Μάκελι «σφυρίζει» στον τελικό
Κύπελλο Ελλάδας: Ο Ολλανδός Μάκελι «σφυρίζει» στον τελικό
20/05/2021 14:29
Premier League: Παίκτης της χρονιάς ο Ρούμπεν Ντίας
Premier League: Παίκτης της χρονιάς ο Ρούμπεν Ντίας
20/05/2021 13:15
Μονακό - Παρί Σεν Ζερμέν 0-2: Ο Εμπαπέ χάρισε το τρόπαιο στην Παρί (video)
Μονακό - Παρί Σεν Ζερμέν 0-2: Ο Εμπαπέ χάρισε το τρόπαιο στην Παρί (video)
20/05/2021 00:36
Αταλάντα-Γιουβέντους 1-2: To Κύπελλο ανήκει στην «Γηραιά Κυρία» (video)
Αταλάντα-Γιουβέντους 1-2: To Κύπελλο ανήκει στην «Γηραιά Κυρία» (video)
20/05/2021 00:20
ΠΑΟΚ: Κρούσμα κορωνοϊού πριν τον τελικό!
ΠΑΟΚ: Κρούσμα κορωνοϊού πριν τον τελικό!
19/05/2021 22:24
ΠΑΣ Γιάννινα: Τέλος ο Γιαννίκης
ΠΑΣ Γιάννινα: Τέλος ο Γιαννίκης
19/05/2021 20:09
Τέλος εποχής για Σάμι Κεντίρα
Τέλος εποχής για Σάμι Κεντίρα
19/05/2021 20:00
ΠΑΣ Γιάννινα-Απόλλων Σμύρνης 0-2: Φινάλε με νίκη για την «Ελαφρά Ταξιαρχία» (video)
ΠΑΣ Γιάννινα-Απόλλων Σμύρνης 0-2: Φινάλε με νίκη για την «Ελαφρά Ταξιαρχία» (video)
19/05/2021 19:45
Super League 2: Στην Super League Interwetten ο Ιωνικός, στα μπαράζ η Ξάνθη (video)
Super League 2: Στην Super League Interwetten ο Ιωνικός, στα μπαράζ η Ξάνθη (video)
19/05/2021 17:39
Παναθηναϊκός: Φήμες για Γιοβάνοβιτς και... ξεσκαρτάρισμα
Παναθηναϊκός: Φήμες για Γιοβάνοβιτς και... ξεσκαρτάρισμα
19/05/2021 16:30
Περισσότερες ειδήσεις