Μουντιάλ 2022 - Νότια Κορέα: Είκοσι χρόνια μετά ονειρεύεται ξανά
Η Νότια Κορέα πάει στο Κατάρ με σκοπό να κυνηγήσει την έκπληξη, είκοσι χρόνια μετά την πιο επιτυχημένη παρουσία της σε τελική φάση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.Οι «τίγρεις της Ασίας» βρίσκονται στην 28η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA και δεν χωράει αμφιβολία ότι αποτελούν μία σταθερή ποδοσφαιρική δύναμη της μεγαλύτερης ηπείρου του πλανήτη. Αποτελούν μία από τις εθνικές ομάδες που έχουν δώσει τα περισσότερα ματς μέσα στο 2022.
Αγωνίστηκαν σε 16 αναμετρήσεις φιλικές κι επίσημες με τον απολογισμό να είναι θετικός. Νίκησαν σε έντεκα περιπτώσεις, έχασαν σε τρεις κι αναδείχθηκαν ισόπαλοι δύο φορές. Στις 11/11 είχαν την πρόβα τζενεράλε εντός έδρας με την Ισλανδία. Κέρδισαν 1-0, παρά τις πολλές απουσίες, όμως δεν θα δώσουν άλλο φιλικό προετοιμασίας πριν μπουν στη... μάχη.
Προηγούμενες διοργανώσεις
Θα λάβει μέρος για ενδέκατη φορά σε Μουντιάλ κι έχει κατορθώσει εδώ και χρόνια να θεωρείται ένα σύνολο που βρίσκει πάντοτε τον τρόπο για να ταξιδέψει στην τελική φάση. Η παρθενική της παρουσία ήταν το πολύ μακρινό 1954 στην Ελβετία, όταν έχασε και τα δύο παιχνίδια που έδωσε. Χρειάστηκε να περάσουν 32 ολόκληρα χρόνια για να προκριθεί ξανά.
Από το 1986 κι έπειτα, δεν έχει χάσει ούτε μία διοργάνωση, καταγράφοντας εννιά σερί συμμετοχές σε Μουντιάλ κι αυτή θα είναι η δέκατη. Στις επτά περιπτώσεις αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων. Το 2010 στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής έφτασε μέχρι τους «16» -περνώντας από έναν όμιλο όπου συμμετείχε και η Ελλάδα-, εκεί όπου αποκλείστηκε με ήττα 2-1 από την Ουρουγουάη, ομάδα που θα βρει ξανά μπροστά της.
Φυσικά η κορυφαία στιγμή στην ιστορία της δεν είναι άλλη από την πορεία μέχρι τα ημιτελικά, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 που συνδιοργάνωσε παρέα με την Ιαπωνία. Ακόμα βέβαια δεν έχουν ξεχαστεί οι διαιτητικές εύνοιες που την ώθησαν να τερματίσει στην ιστορική τέταρτη θέση, χάνοντας στα ημιτελικά από τη Γερμανία και στο μικρό τελικό από την Τουρκία.
Το 2018 στη Ρωσία αποκλείστηκε στον όμιλο, αν και νίκησε την τότε παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία! Το πιο περίεργο της υπόθεσης ήταν ότι στην υποδοχή της αποστολής μετά την επιστροφή στην πατρίδα, εξαγριωμένοι οπαδοί δεν δίστασαν να εκτοξεύσουν αυγά προς τους ποδοσφαιριστές.
Πώς προκρίθηκε
Ξεκίνησε την προσπάθειά της στην προκριματική φάση της ασιατικής ζώνης από το δεύτερο γύρο. Εκεί συμμετείχε σ’ έναν όμιλο στον οποίο ήταν το ακλόνητο φαβορί, μια και κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Λίβανο, το Τουρκμενιστάν και τη Σρι Λάνκα, με τη Βόρεια Κορέα να αποσύρει τη συμμετοχή της. Με πέντε νίκες και μία ισοπαλία -εκτός έδρας με το Λίβανο-, η Νότια Κορέα τερμάτισε στην κορυφή με 16 βαθμούς και πήρε το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο.
Εκεί τοποθετήθηκε σε νέο όμιλο με έξι ομάδες. Τέθηκε αντιμέτωπη με το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, τη Συρία και ξανά το Λίβανο. Πραγματοποίησε μία πολύ καλή πορεία και μάζεψε 23 βαθμούς, επίδοση που την έφερε με άνεση στη δεύτερη θέση πίσω από το Ιράν και της χάρισε απευθείας εισιτήριο για το Κατάρ, δίχως να πρέπει να περάσει την... ταλαιπωρία των πλέι οφ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έχασε μόνο ένα παιχνίδι, εκτός έδρας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και κοίταξε στα μάτια το Ιράν που την προσπέρασε για δύο πόντους. Προφανώς η παρουσία της κρίθηκε άκρως επιτυχημένη.
Ο προπονητής: Πάουλο Μπέντο
Στα 53 του χρόνια ο Πάουλο Μπέντο φαίνεται ότι έχει βρει την «Ιθάκη» του στη χώρια της ανατολικής Ασίας. Και όχι άδικα. Εργάζεται στις «τίγρεις» από το 2018 και θεωρείται επιτυχημένος, από τη στιγμή που συνέχισε την παράδοση που θέλει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Νότιας Κορέας να προκρίνεται στην τελική φάση του Μουντιάλ.
Είναι γνωστός στους Έλληνες φίλους του ποδοσφαίρου από το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό την αγωνιστική περίοδο 2016/17, όταν προσλήφθηκε τον Αύγουστο κι απολύθηκε πριν το φινάλε της σεζόν, καθώς «χρεώθηκε» τις άσχημες εμφανίσεις της ομάδας, η οποία όμως ήταν πρώτη στη βαθμολογία.
Διαθέτει σημαντική εμπειρία από Εθνικές, καθώς από το 2010 έως το 2014 καθοδήγησε την Πορτογαλία. Βέβαια τώρα θα κληθεί να τεθεί αντιμέτωπος με την εθνική ομάδα της χώρας του και με τον διάδοχό του Φερνάντο Σάντος.
Μέχρι στιγμής έχει καθίσει στην άκρη του πάγκου της Νότιας Κορέας σε 53 παιχνίδια κι έχει πανηγυρίσει 34 νίκες. Σε 12 αναμετρήσεις αναδείχθηκε ισόπαλη και υπέστη μόλις επτά ήττες, με το ρεκόρ του να κρίνεται θετικότατο.
Το ρόστερ
Δεν αποτελεί μυστικό ότι τα πάντα στη Νότια Κορέα περιστρέφονται γύρω από τον αδιαμφισβήτητο σούπερ σταρ της ομάδας. Δεν είναι άλλος από τον Σον ο οποίος εδώ και χρόνια διαπρέπει στην Πρέμιερ Λιγκ και στις διεθνείς διασυλλογικές διοργανώσεις με τη φανέλα της Τότεναμ, έχοντας προσεγγίσει το ενδιαφέρον ακόμα σπουδαιότερων ομάδων.
Ωστόσο ο 30χρονος επιθετικός δεν είναι ο μοναδικός σημαντικός παίκτης που υπάρχει στο έμψυχο δυναμικό. Αν εξαιρεθεί η θέση του τερματοφύλακα όπου οι γκολκίπερ δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί στο ευρύ κοινό, υπάρχουν κομβικοί ποδοσφαιριστές και στις υπόλοιπες γραμμές
Ο αμυντικός Κιμ Μιν-Γιε ανήκει στην πρωτοπόρο του ιταλικού πρωταθλήματος Νάπολι και θεωρείται αρκετά έμπειρος και ικανός, ούτως ώστε να ηγηθεί στα μετόπισθεν. Η μεσαία γραμμή είναι θεωρητικά και η πιο δυνατή, με τον Χουάνγκ Ιν-Μπέομ του Ολυμπιακού να ερίζει για θέση βασικού. Όσο για την επίθεση, έστω κι αν στην ελληνική ομάδα δεν υπολογίζεται, ο Χουάνγκ Ουί-Τζο αποτελεί μία σημαντική λύση.
Στόχος
Η κληρωτίδα δεν ευνόησε τη Νότια Κορέα και δεν την τοποθέτησε σ’ έναν όμιλο στον οποίο θα μπορούσε να ελπίζει βάσιμα σε πρόκριση. Διότι η αλήθεια είναι ότι ξεκάθαρα ο πρώτος λόγος στο γκρουπ ανήκει στην Πορτογαλία και στην Ουρουγουάη.
Είναι όμως κομμάτι της κουλτούρας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας να παλεύει και να προσπαθεί μέχρι τέλους για να ανατρέψει τα προγνωστικά. Προφανώς ο ρεαλιστικός στόχος είναι να ψάξει τη νίκη απέναντι στην Γκάνα και να κυνηγήσει την έκπληξη κόντρα στα δύο φαβορί.
Κατά την άποψή μας πάντως θα πρόκειται για τεράστια έκπληξη αν οι «τίγρεις» δεν αποκλειστούν στην πρώτη φάση.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Κιμ Σεούνγκ-Γκιου (Αλ Σαμπάμπ), Γιο Χιον-Γου (Ουλσάν), Σονγκ Μπουμ-Κεούν (Γιεονμπούκ)
Αμυντικοί: Κιμ Γιουνγκ-Γκουον (Ουλσάν), Κιμ Γιν-Σου (Γιεονμπούκ), Χονγκ Τσουλ (Νταεγκού), Κιμ Μιν-Γιε (Νάπολι), Κουόν Κιουνγκ-Γουόν (Γκάμπα Οζάκα), Κιμ Μουν-Χουάν (Γιεονμπούκ), Κιμ Ταέ-Χουάν (Ουλσάν), Τσο Γιου-Μιν (Νταζεόν Χάνα), Γιουν Γιονγκ-Γκιού (Σεούλ)
Μέσοι: Γιουνγκ Γου-Γιοούνγκ (Αλ Σαντ), Λι Γιαέ-Σουνγκ (Μάιντς), Χουάνγκ Χι-Τσαν (Γουλβς), Κουόν Τσανγκ-Χουν (Γκιμτσεόν Σανγκμού), Χουάνγκ Ιν-Μπεόμ (Ολυμπιακός), Να Σανγκ-Χο (Σεούλ), Σον Γιου-Χο (Σαντόνγκ Ταϊσάν), Πάικ Σεούνγκ-Χο (Γιεονμπούκ), Σονγκ Μιν-Κιού (Γιεονμπούκ), Γεόνγκ Γου-Γεόνγκ (Φράιμπουργκ), Λι Κανγκ-Ιν (Μαγιόρκα)
Επιθετικοί: Σον Χεούνγκ-Μιν (Τότεναμ), Χουάνγκ Ουί-Τζο (Ολυμπιακός), Τσο Γκουέ-Σουνγκ (Γιεονμπούκ)