Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Πέθανε ο θρύλος της Φούλαμ και υπαρχηγός της Αγγλίας του 66', Τζορτζ Κόεν

Πέθανε ο θρύλος της Φούλαμ και υπαρχηγός της Αγγλίας του 66', Τζορτζ Κόεν

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
24/12/2022 00:26
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο Τζορτζ Κόεν, θρύλος της Φούλαμ και υπαρχηγός της Εθνικής Αγγλίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966.

Η Αγγλία έχασε ακόμα ένα μέλος της «χρυσής» ομάδας που κατέκτησε το Μουντιάλ του 1966, καθώς ο Τζορτζ Κόεν πέθανε την Παρασκευή (23/12) σε ηλικία 83 ετών.

Ο Κόεν αγωνίζονταν ως δεξιός μπακ και ήταν υπαρχηγός της Εθνικής Αγγλίας που στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια πριν 56 χρόνια στο παλιό «Γουέμπλεϊ».

Μετά τον θάνατο του Κόεν, μόνο ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον και ο Σερ Τζεφ Χερστ παραμένουν ως επιζώντα μέλη της βασικής ενδεκάδας που θριάμβευσε το 1966. Συνολικά, μόλις πέντε μέλη της ομάδας του Ράμσεϊ είναι ακόμα ζωντανοί: οι Μπόμπι Τσάρλτον, Τζεφ Χερστ, Τζορτζ Ίστχαμ, Τέρι Πέιν και Ίαν Κάλαχαν.

Ο Κόεν δεν κατέκτησε κάποιον άλλο ποδοσφαιρικό τίτλο πέρα του Μουντιάλ. Αγωνίστηκε όλη την καριέρα στην αγαπημένη του Φούλαμ, από το 1956 έως το 1969, σημειώνοντας 459 συμμετοχές. Κατέγραψε επίσης 37 συμμετοχές με την Εθνική Αγγλίας.

Γεννήθηκε στο Φούλαμ του Λονδίνου, λίγο μετά το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και παρότι η γειτονιά που έμενε ήταν πιο κοντά στο γήπεδο της Τσέλσι, «Στάμφορντ Μπριτζ», εν τέλει επέλεξε να αγωνιστεί στους «κότατζερς».

«Ήταν πιο εύκολο να πάω στη Φούλαμ παρά στην Τσέλσι», είπε αστειευόμενος σε συνέντευξή του το 2016 και πρόσθεσε: «Υπήρχε αυτό το μεγάλο δέντρο στο Κρέιβεν Κότατζ, και οι φίλοι μου και εγώ το σκαρφαλώναμε και πηδούσαμε πάνω από τον τοίχο στο έδαφος. Ο σύλλογος ήξερε ότι κάναμε κρυφά με αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν τους πείραζε. Υποθέτω ότι ήταν ένας τρόπος στρατολόγησης νεαρών υποστηρικτών!».

Ο Κόεν εντάχθηκε στην Φούλαμ το 1956 και αρχικά εργαζόταν ως μέλος του προσωπικού του γηπέδου, σκουπίζοντας τις βεράντες και καθαρίζοντας τα παπούτσια των παικτών. Έκανε ντεμπούτο στους «κότατζερς» τον Μάρτιο του 1957 σε ηλικία 17 ετών κόντρα στην Λίβερπουλ. Την επόμενη σεζόν καθιερώθηκε ως πρώτη επιλογή δεξιού μπακ του συλλόγου, φέρνοντας επανάσταση στον ρόλο, καθώς έγινε ένας από τους πρώτους επιθετικούς μπακ στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Τη σεζόν 1958-59 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άνοδο της ομάδας στα μεγάλα σαλόνια και τη βοήθησε να διατηρηθεί εκεί για εννέα χρόνια.

Οι εμφανίσεις του οδήγησαν τον Αλφ Ράμσεϊ να τον καλέσει στην Εθνική Αγγλίας, όπου καθιερώθηκε σε ρόλο φουλ-μπακ καθώς ο Άγγλος τεχνικός δεν έπαιζε με εξτρέμ. Ήταν βασικό στέλεχος στην πορεία των «τριών λιονταριών» ως την κατάκτηση του Μουντιάλ το 66 ενώ πρωταγωνιστεί στην ιστορική φωτογραφία όπου ο Ράμσεϊ τον τραβάει για να μην αλλάξει φανέλα με παίκτη της Αργεντινής έπειτα από τον προημιτελικό των δύο ομάδων. Ήταν η ημέρα που ο Ράμσεϊ αποκάλεσε «ζώα» τους Αργεντινούς παίκτες για το σκληρό τρόπο παιχνιδιού τους.
Πέθανε ο θρύλος της Φούλαμ και υπαρχηγός της Αγγλίας του 66', Τζορτζ Κόεν
Ο Κόεν ξεκίνησε την επίθεση που οδήγησε στο νικητήριο γκολ στη νίκη με 2-1 στον ημιτελικό επί της Πορτογαλίας του Εουσέμπιο, πριν παίξει και στα 120 λεπτά του σπουδαιότερου αγώνα της Αγγλίας, απέναντι στην Δυτική Γερμανίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου (4-2).

Οι αγωνιστικές ημέρες του Τζορτζ μειώθηκαν σημαντικά σε ηλικία μόλις 29 ετών, μετά από έναν άσχημο τραυματισμό στο γόνατο που δεν του επέτρεψε ποτέ να ανακάμψει πλήρως.
Είναι αξιοσημείωτο πως ο θρυλικός εξτρέμ Τζορτζ Μπεστ τον περιέγραψε ως «τον καλύτερο μπακ που έπαιξα ποτέ εναντίον του».

Αφού πέρασε λίγο χρόνο προπονώντας την ομάδα νέων της Φούλαμ, καθώς και την ομάδα κάτω των 23 ετών της Αγγλίας, ο Τζορτζ επέλεξε μια αλλαγή καριέρας, κάνοντας επιτυχία στις αγορές ακινήτων και κτιρίων.

Ήταν συχνός καλεσμένος σε εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα καθώς και στο «Κρέιβεν Κότατζ» συγκεντρώνοντας χρήματα για φιλανθρωπικές οργανώσεις για τον καρκίνο. Οργάνωσε γεύμα πριν από κάθε εντός έδρας αγώνα στο «Κρέιβεν Κότατζ» στο εστιατόριο Τζορτζ Κόεν. Ο ίδιος είχε ιστορικό διάγνωσης με καρκίνο του εντέρου, ενώ διαγνώστηκε για πρώτη φορά με την πάθηση το 1976. Τελικά κηρύχθηκε απαλλαγμένος από καρκίνο το 1990. Ο ανιψιός του Μπεν Κόεν είναι νικητής του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ράγκμπι με την Αγγλία το 2003.

Άγαλμα του Κόεν παρουσιάστηκε στο κοινό τον Οκτώβριο του 2016 έξω από το «Κρέιβεν Κότατζ», με τον ίδιο να δηλώνει: «Το βρίσκω απολύτως υπέροχο που θεώρησαν ότι άξιζα άγαλμα. Ειδικά καθώς είναι δίπλα στον Τζόνι Χέινς, το μεγαλύτερο όνομα στην ιστορία της Φούλαμ. Το να είμαι δίπλα του, είναι μάλλον απίστευτο. Είναι υπέροχο να σκεφτόμαστε ότι όχι μόνο ο σύλλογος, αλλά και οι οπαδοί ήθελαν να βάλουν ένα άγαλμά μου εκεί».

Αυτή δεν ήταν η μόνη τιμή που απονεμήθηκε στον Κόεν το 2016, καθώς του δόθηκε επίσης η ελευθερία των Hammersmith & Fulham, η υψηλότερη διάκριση πολιτών που μπορεί να δώσει ένας δήμος. «Αυτό δεν ήταν απλώς μια αναγνώριση των ποδοσφαιρικών του επιτευγμάτων, αλλά και της ακούραστης εκστρατείας του για έρευνα για τον καρκίνο και την άνοια», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Φούλαμ.

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.