Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Πέθανε ο θρυλικός Άρτουρ Ζορζ

Πέθανε ο θρυλικός Άρτουρ Ζορζ

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
22/2/2024 16:30
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο θρυλικός Πορτογάλος παίκτης και προπονητής Άρτουρ Ζορζ μετά από μάχη με παρατεταμένη ασθένεια.

Σε πένθος βυθίστηκε το πορτογαλικό ποδόσφαιρο καθώς ο Άρτουρ Ζορζ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών όπως αποκάλυψε την Πέμπτη (22/2) η οικογένεια του. Ο Πορτογάλος θρύλος έδινε μάχη με παρατεταμένη ασθένεια και «πέθανε ειρηνικά περιτριγυρισμένος από την πιο στενή του οικογένεια».

Γεννημένος στο Πόρτο, ο Ζορζ ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα ως επιθετικός στην ομώνυμη ομάδα αλλά τις μεγάλες του επιτυχίες τις γνώρισε ως ποδοσφαιριστής του αντίπαλου δέους των «δράκων», την Μπενφίκα, τη φανέλα της οποίας φόρεσε για έξι χρόνια, από το 1969 έως το 1975. Το ξεπέταγμα του το έκανε στην Ακαδέμικα, όπου σημείωσε 94 γκολ σε 112 παιχνίδια και οι εμφανίσεις του αποτέλεσαν διαβατήριο για να υπογράψει στους «αετούς». Μαζί τους κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα, μεταξύ αυτών το αήττητο της σεζόν 1972-73, δύο Κύπελλα και δύο «ασημένια παπούτσια» σημειώνοντας συνολικά 152 γκολ σε 184 συμμετοχές.

Η ποδοσφαιρική του καριέρα στιγματίστηκε από τραυματισμούς, αφού χρειάστηκε να υποβληθεί συνολικά σε πέντε επεμβάσεις στο γόνατο. Κατέγραψε 16 συμμετοχές στην Εθνική Πορτογαλίας το διάστημα 1967-77 σημειώνοντας ένα γκολ απέναντι στην Κύπρο.

Ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες κατέγραψε ως προπονητής. Αποτελώντας χαρακτηριστική φιγούρα λόγω του παχουλού μουστακιού που τον χαρακτήριζε, έγραψε ιστορία στον πάγκο της Πόρτο, την οποία οδήγησε σε τρία πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και τρία Σούπερ Καπ, καθώς και στο Κύπελλο Πρωταθλητριών της σεζόν 1986-87 κόντρα σ’ όλα τα προγνωστικά.

Συνέχισε στην Γαλλία, κατακτώντας ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο με την Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ επιτυχίες γνώρισε με την Αλ Χιλάλ πανηγυρίζοντας ένα πρωτάθλημα Σαουδικής Αραβίας και ένα Ασιατικό Κύπελλο Κυπελλούχων το 2002. Ο τελευταίος του τίτλος ήταν το ρωσικό Σούπερ Καπ με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.


Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.