Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Euro – Ισπανία: Πλούσια σε ταλέντο αλλά δε φοβίζει όπως παλιά

Euro – Ισπανία: Πλούσια σε ταλέντο αλλά δε φοβίζει όπως παλιά

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
6/6/2024 18:22
Παρότι δεν έχει συμπληρωθεί ούτε χρόνο από την κατάκτηση του Nations League, η Ισπανία πηγαίνει στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος όχι όπως συνηθίζονταν στις τελευταίες διοργανώσεις, ήτοι ως ακλόνητο φαβορί για το τρόπαιο.

Οι «φούριας ρόχας» προέρχονται από μια αποτυχημένη πορεία στα τελικά του Μουντιάλ του Κατάρ, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό στη φάση των «16» από το Μαρόκο, και πορεύονται έκτοτε με τον Λουίς Ντε Λα Φουέντε στον πάγκο τους. Ο 62χρονος, έχοντας στο βιογραφικό του αρκετές επιτυχίες ως προπονητής των μικρών Εθνικών ομάδων της χώρας, ανέλαβε τον έργο της ανανέωσης της ομάδας, ανοίγοντας τις πόρτες σε αρκετούς πιτσιρικάδες με πλούσιο ταλέντο, όπως ο 16χρονος Λαμίν Γιαμάλ.

Η «Ρόχα» πηγαίνει στα γήπεδα της Γερμανίας ως δυνατό αουτσάιντερ αλλά ο μεγάλος στόχος δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του 4ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ρίχνεται από νωρίς στα βαθιά ούσα σε όμιλο με Ιταλία, Κροατία και Αλβανία, έχοντας αντιμετωπίσει τις δύο πρώτες στα νοκ-άουτ του προηγούμενου Euro.

Μία ακόμα παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το γεγονός πως το ισπανικό ποδόσφαιρο έχει κλονιστεί από τις υποθέσεις διαφθοράς που έχουν εκθέσει την Ισπανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η οποία βρίσκεται πλέον υπό κυβερνητική επιτήρηση μετά την έφοδο και τις συλλήψεις που έγιναν στα γραφεία της. Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων συμβόλαια που υπέγραψε ο τέως πρόεδρος Ρουμπιάλες για να πάει το Ισπανικό Σούπερ Καπ στη Σαουδική Αραβία. «Η ευθύνη μας είναι να επικεντρωθούμε στη δουλειά που κάνουμε, γιατί έχουμε μεγάλη δέσμευση, μεγάλη ευθύνη, απέναντι στην κοινωνία, σε μια ολόκληρη χώρα, στο ισπανικό ποδόσφαιρο, να αποκαταστήσουμε το κύρος της ισπανικής ομοσπονδίας», δήλωσε ο Ντε Λα Φουέντε.

Προηγούμενες διοργανώσεις


Μαζί με την Γερμανία είναι οι δύο πολυνίκεις του Euro και η μοναδική ομάδα που έχει κάνει το back-to-back κατακτώντας τον τίτλο τόσο το 2008 όσο και το 2012. Μετράει επίσης ένα χαμένο τελικό και μια παρουσία στα ημιτελικά, στην πιο πρόσφατη συμμετοχή της.

Έχει απουσιάσει μόλις σε 5 από τις 16 φορές που διεξήχθη Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο παρελθόν. Στην πρώτη της συμμετοχή σε τελική φάση το 1964 κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο παίζοντας εντός έδρας. Στον τελικό νίκησε με 2-1 την Σοβιετική Ένωση προς τέρψιν του διδάκτορα Φράνκο, ο οποίος τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε αρνηθεί τη συμμετοχή της ομάδας στους αγώνες της προημιτελικής φάση κόντρα στους Σοβιετικούς στερώντας της τη δυνατότητα πρόκρισης στα τελικά του θεσμού (τότε η τελική φάση του Euro ήταν Final-Four).

Ακολούθησαν τρεις αποτυχημένες προσπάθειες πρόκρισης, το 1980 αποκλείστηκε στον όμιλο από την οικοδέσποινα Ιταλία, ενώ το 1984 έκανε την υπέρβαση φτάνοντας στον τελικό όπου ηττήθηκε με 2-0 από την οικοδέσποινα Γαλλία του Πλατινί.

Το 1988 αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, ενώ το 1992 καταγράφηκε η τελευταία της απουσία από τελική φάση. Έκτοτε σταμάτησε δύο φορές στους «8» (1996, 2000), το 2004 έμεινε εκτός νοκ-άουτ τερματίζοντας πίσω από τις δύο φιναλίστ του τουρνουά, Ελλάδα και Πορτογαλία αλλά η συνέχεια ήταν λαμπρή.

Το 2008 στην Αυστρία και την Ελβετία έπαιξε ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο (έμεινε στην ιστορία ως τίκι-τάκα) και κατέκτησε το τρόπαιο, επίτευγμα που επανέλαβε τέσσερα χρόνια μετά διαλύοντας με 4-0 την Ιταλία στον τελικό. Ωστόσο οι «ατζούρι» πήραν ρεβάνς στα επόμενα δύο τουρνουά αφήνοντας την εκτός στη φάση των «16» το 2016 και στα ημιτελικά το 2020 όπου έχασε την πρόκριση στον τελικό μέσω των πέναλτι.

Πώς προκρίθηκε


Τερμάτισε πρώτη στον πρώτο όμιλο με επτά νίκες και μία ήττα σε οχτώ ματς απέναντι σε Σκωτία, Νορβηγία, Γεωργία και Κύπρο. Μοναδική της απώλεια η ήττα με 2-0 στην Σκωτία την 2η αγωνιστική που είχε φέρει και αρκετή αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Ντε Λα Φουέντε.

Ωστόσο η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή διαλύοντας με 7-1 την Γεωργία στην Τιφλίδα, με 6-0 την Κύπρο στην Γρανάδα, ενώ «κλείδωσε» την πρόκριση με τις δύο νίκες επί Σκωτίας (2-0) και Νορβηγίας (1-0 εκτός). Την τελευταία την είχε κερδίσει και στην πρεμιέρα με 3-0, ενώ έκλεισε τις υποχρεώσεις της με δύο νίκες με 3-1 απέναντι σε Κύπρο (εκτός) και Γεωργία (εντός). Σημείωσε συνολικά 25 γκολ και δέχτηκε μόλις πέντε.

Ο προπονητής: Λουίς Ντε Λα Φουέντε

Euro – Ισπανία: Πλούσια σε ταλέντο αλλά δε φοβίζει όπως παλιά
Διαδέχτηκε τον Λουίς Ενρίκε μετά την αποτυχία στο Μουντιάλ του Κατάρ και ανέλαβε το έργο να ηγηθεί της προσπάθειας των «φούριας ρόχας» στη νέα τους εποχή.

Η αρχή δεν ήταν εύκολη, πριν καν κάνει ντεμπούτο δέχτηκε κριτική για το γεγονός ότι δεν είχε μεγάλη εμπειρία σε επίπεδο Ανδρών, όντας από το 2013 προπονητής των μικρών Εθνικών ομάδων της χώρας. Μάλιστα μετά την ήττα από την Σκωτία την 2η αγωνιστική των προκριματικών υπήρχαν σενάρια περί απομάκρυνσης του. Ωστόσο εν τέλει έμεινε και όχι μόνο οδήγησε την ομάδα με άνεση στα τελικά του Euro αλλά κατέκτησε και το Nations League νικώντας στον τελικό την Κροατία.

Παλαίμαχος παίκτης της Μπιλμπάο, οι μεγαλύτερες επιτυχίες του ως προπονητής είναι τα ευρωπαϊκά τρόπαια σε επίπεδο Νέων (2015) και Ελπίδων (2019) με την Ισπανία αλλά και το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Αν και 62 ετών, αυτό είναι το πρώτο Euro της καριέρας του.

Η περίπτωση του αρκετά αυτή του Ινιάκι Σάεθ, επίσης παλαίμαχου παίκτη της Μπιλμπάο, ο οποίος ήταν άνθρωπος της Ομοσπονδίας και είχε επιτυχίες με τις μικρές Εθνικές ομάδες οι οποίες του άνοιξαν το δρόμο για την Εθνική Ανδρών το 2002. Ωστόσο η αποτυχία στο Euro 2004 όπου έμεινε εκτός από την Ελλάδα τον έφεραν στην έξοδο.

Ο Ντε Λα Φουέντε είχε δεχθεί πυρά από τα ισπανικά Μέσα για τα έντονα χειροκροτήματα του σε ομιλία του τέως προέδρου της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Λουίς Ρουμπιάλες όταν αυτός δήλωνε με παρρησία ότι δεν θα παραιτηθεί ύστερα από το σκάνδαλο με το φιλί στην Ερμόσο. «Μου έχουν ασκήσει σκληρή κριτική για αυτό. Πιστεύω ότι άξιζε η κριτική, το καταλαβαίνω και ζητώ συγγνώμη. Είμαι με την πλευρά της ισότητας και του σεβασμού. Ήταν ανθρώπινο λάθος, ήμουν υπό μεγάλη ψυχολογική πίεση και λυπάμαι. Η συγγνώμη μου είναι ειλικρινής και θα ήθελα να το πιστέψετε», δήλωσε μεταξύ άλλων τον Σεπτέμβριο για το περιστατικό.

Το ρόστερ

Euro – Ισπανία: Πλούσια σε ταλέντο αλλά δε φοβίζει όπως παλιά
Αναμφίβολα η «χρυσή» εποχή της Εθνικής Ισπανίας έχει παρέλθει αλλά είναι τέτοια η δεξαμενή παικτών του ισπανικού ποδοσφαίρου που ποτέ δε στερεύει από ποιότητα και ταλέντο.

Τα φώτα πέφτουν πάνω στον Ρόδρι, ίσως τον κορυφαίο αμυντικό μέσο αυτή τη στιγμή στον κόσμο, με τον 27χρονο να αποτέλεσε παίκτη-κλειδί στην πορεία της Μάντσεστερ Σίτι προς το 4ο διαδοχικό πρωτάθλημα. Θέση βασικού στα χαφ ενδέχεται να έχει και ο Φάμπιαν Ρουίζ της Παρί Σεν Ζερμέν, παίκτης της διοργάνωσης στο Ευρωπαϊκό Ελπίδων το 2019 υπό τις οδηγίες του Ντε Λα Φουέντε.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην απουσία ενός γκολτζή σέντερ φορ και ο 31χρονος πλέον Άλβαρο Μοράτα θα κληθεί να βγάλει ξανά τα κάστανα από τη φωτιά, έχοντας στο πλευρό του το μεγάλο ταλέντο του ισπανικού ποδοσφαίρου, Λαμίν Γιαμάλ ο οποίος σε ηλικία 16 ετών μετράει ήδη 2 γκολ σε 6 συμμετοχής με την Εθνική Ανδρών και αναμένεται να πάρει φανέλα βασικού στο δεξί άκρο της επίθεσης. Στο άλλο φτερό αναμένεται να είναι ο 21χρονος Νίκο Γουίλιαμς, ο οποίος προέρχεται από τρομερή χρονιά με την Μπιλμπάο και ήδη το όνομα του παίζει για ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Φερνάν Τόρες, Ογιαρθάμπαλ και Ντάνι Όλμο αποτελούν αξιόπιστες λύσεις.

Στην άμυνα δεσπόζει η παρουσία του Καρβαχάλ στο δεξί άκρο της άμυνας ενώ στο αριστερό αναμένεται να παίξει ο Γκριμάλδο που προέρχεται από ιστορική σεζόν με τη φανέλα της αήττητης νταμπλούχου Γερμανίας Λεβερκούζεν. Στα στόπερ Λε Νορμάντ και Λαπόρτ μοιάζουν οι δύο επικρατέστεροι.

Για τη θέση του γκολκίπερ ο Ντε Λα Φουέντε φαίνεται ότι προτιμάει τον Σιμόν της Μπιλμπάο αν και ο Ραγιά της Άρσεναλ πήρε το «χρυσό» γάντι της Πρέμιερ Λιγκ.

Αποτελεί ερωτηματικό η κατάσταση του σημαντικού χαφ Ζουμπιμέντι ο οποίος προέρχεται από τραυματισμό, ενώ σημαντικοί απόντες είναι οι Γκάβι και Μπαλντέ λόγω τραυματισμών.

Στόχος


Μπορεί να μην αποτελεί την ομάδα-φόβητρο όπως προ 15ετίας αλλά όπως σε κάθε διοργάνωση κατεβαίνει με στόχο να πρωταγωνιστήσει.

Ξεκάθαρος ο Ντε Λα Φουέντε θέτοντας ως στόχο την κατάκτηση του τίτλου, με τους Ίβηρες πάντως να μην θεωρούνται μέσα στα πρώτα φαβορί από τους μπουκ. Πρόκειται πάντως για ένα ενδιαφέρον μείγμα εμπειρίας και ταλέντου και οτιδήποτε λιγότερο από παρουσία στα προημιτελικά θα αποτελέσει μεγάλη αποτυχία.

Θα δοκιμαστεί από νωρίς σε όμιλο με Ιταλία, Κροατία (ομάδες που έπαιξε στο Final-Four του Nations League) και Αλβανία, ξέροντας πως αν δεν μπει δυνατά με το καλημέρα στη διοργάνωση θα μπλέξει σε περιπέτειες.

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Ράγια (Άρσεναλ), Ρεμίρο (Σοσιεδάδ), Σιμόν (Αθλέτικ Μπιλμπάο)

Αμυντικοί: Χεσούς Νάβας (Σεβίλλη), Ντάνι Καρβαχάλ (Ρεάλ), Λαπόρτ (Αλ Νασαρ), Ρόμπιν λε Νορμαντ (Σοσιεδάδ), Ντάνι Βινιάν (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Νάτσο (Ρεάλ),Γκριμάλντο (Λεβερκούζεν), Κουκουρέγια (Τσέλσι)

Μέσοι: Ροντρίγκο Ερνάντες (Μάντσεστερ Σίτι), Μαρτίν Ζουμπιμέντι (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Μίκελ Μερίνο (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Φαμπιάν Ρουίζ (Παρί), Πέντρι Γκονζάλες (Μπαρτσελόνα), Φερμίν Λόπεζ (Μπαρτσελόνα), Άλεξ Μπαένα (Βιγιαρεάλ)

Επιθετικοί: Χοσέλου (Ρεάλ Μαδρίτης), Μοράτα (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ογιαρθάμπαλ (Ρεάλ Σοσιεδάδ),Ντάνι Όλμο (Λειψία), Φεράν Τόρες (Μπαρτσελόνα), Πέρες (Ρεάλ Μπέτις), Νίκο Γουίλιαμς (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Γιαμάλ (Μπαρτσελόνα)

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.