Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Τουρκία – Γεωργία 3-1: Πήραν τη ματσάρα οι Τούρκοι κι «έσπασαν» την αρνητική παράδοση σε πρεμιέρες (video)

Τουρκία – Γεωργία 3-1: Πήραν τη ματσάρα οι Τούρκοι κι «έσπασαν» την αρνητική παράδοση σε πρεμιέρες (video)

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
18/6/2024 20:56
Στο πιο θεαματικό ματς έως τώρα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η Τουρκία έβαλε τέλος στην αρνητική παράδοση που την ήθελε να μην νικάει ποτέ σε πρεμιέρα μεγάλης διοργάνωσης, επικρατώντας με 3-1 της πρωτάρας Γεωργίας στο «Βεστφάλεν» για τον 6ο όμιλο.

Μετά από επτά ήττες σε ισάριθμες πρεμιέρες, η Τουρκία κατάφερε να μπει με το δεξί σε μεγάλο τουρνουά. Η ομάδα του Βιντσέντσο Μοντέλα τα βρήκε σκούρα απέναντι στην μαχητική Γεωργία, αλλά πήρε τη νίκη με 3-1 στο «Βεστφάλεν» κι έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για την πρόκριση από τον 6ο όμιλο.

Οι δύο ομάδες πρόσφεραν ένα εξαιρετικό παιχνίδι το οποίο έκοβε την ανάσα ως το τελευταίο δευτερόλεπτο με τέσσερα γκολ και τρία δοκάρια. Ανώτερη η Τουρκία, η οποία είχε την υπεροχή και προηγήθηκε στο 25’ με βολίδα του Μιλντίρ, όμως αμυντικά δεν ήταν σταθερή και η Γεωργία κατάφερε να ισοφαρίσει στο 32’ με τον Μικαουτάτζε ύστερα από κακή αντίδραση της τουρκικής άμυνας αλλά και του γκολκίπερ Γκουνόκ. Ο φορ της Μετς έγινε ο πρώτος σκόρερ της Γεωργίας σε μεγάλη διοργάνωση και ο ίδιος σπατάλησε μεγάλη στιγμή για ένα δεύτερο γκολ πριν το ημίχρονο.

Στην επανάληψη η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε με την Τουρκία να είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και να ανακτά το προβάδισμα στο 65’ με απίθανο «κεραυνό» του 19χρονου Γκιουλέρ από τα 26 μέτρα. Ένα γκολ που βάζει υποψηφιότητα για το γκολ της διοργάνωσης.

Η Γεωργία δεν τα παράτησε, είχε δοκάρι στο 70’ με τον Κοτσορασβίλι για να κάνει το 2-2 και στο φινάλε τα έπαιξε όλα για όλα, με τον γκολκίπερ Μαμαρντασβίλι να ανεβαίνει για τις στατικές φάσεις. Στο 90+6’ μάλιστα οι Γεωργιανοί είχαν νέο δοκάρι για να ισοφαρίσουν ενώ ακολούθησε σωτήρια επέμβαση του Ακαϊντίν. Στο 90+8' μετά από νέο κόρνερ της Γεωργίας, οι Τούρκοι έφυγαν στην αντεπίθεση σκόραραν σε κενή εστία με τον Ακτούρκογλου «κλειδώνοντας» το μεγάλο τρίποντο.Πολύ δυναμικά η Τουρκία, προηγήθηκε με βολίδα του Μιλντίρ

Η Τουρκία μπήκε πολύ δυναμικά στο παιχνίδι έχοντας και την ώθηση των χιλιάδων φιλάθλων της στις εξέδρες, πιέζοντας με ένταση για να δημιουργήσουν ρήγματα στην άμυνα της Γεωργίας. Οι Τούρκοι απείλησαν για πρώτη φορά στο 9’ με κεφαλιά του Μπαρντακτσί που πέρασε ελάχιστα άουτ κι ένα λεπτό μετά είχαν δοκάρι με συρτό σουτ του Αϊχάν λίγο έξω από το ημικύκλιο.



Η απάντηση της Γεωργίας ήρθε στο 11’ με σουτ του Μεκβαμπισβίλι το οποίο βρήκε σε σώματα και λίγο έλειψε να αιφνιδιάσει τον Τούρκο γκολκίπερ ο οποίος όμως κατάφερε να αποκρούσει σε κόρνερ.

Με εξαίρεση αυτή τη φάση, η Τουρκία είχε τον απόλυτο έλεγχο και η υπεροχή της μετουσιώθηκε σε γκολ στο 25ο λεπτό. Ο Καντιόγλου έκανε τη σέντρα από τα αριστερά, η άμυνα της Γεωργίας απομάκρυνε αλλά η μπάλα στρώθηκε στον Μιλντίρ ο οποίος με βολέ στην κίνηση έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. Ο Τούρκος άσος ήταν μάλιστα ο 500ος διαφορετικός σκόρερ στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.



Γλίτωσε το 2-0 μέσω VAR η Γεωργία και ισοφάρισε με Μικαουτάτζε

Το γκολ τόνωσε ψυχολογία τους Τούρκους που στο 27’ βρήκαν και δεύτερο γκολ με τον Γιλντίζ στο τρανζίσιον, αλλά το τέρμα ακυρώθηκε ως οφσάιντ με το… μισό παπούτσι του άσου της Γιουβέντους να ήταν πιο μπροστά.



Η Γεωργία στάθηκε τυχερή και κατάφερε να αντιδράσει. Στο 30’ το σουτ του Τσιταϊσβίλι αποκρούστηκε σε κόρνερ από τον Γκουνόκ και η φάση αυτή αποδείχθηκε προειδοποιητική βολή. Στο 32’ ο Κοτσορασβίλι έκανε το γύρισμα από τα δεξιά και ο αμαρκάριστος Μικαουτάτζε σκόραρε ανενόχλητος με πλασέ για το 1-1. Ήταν το πρώτο γκολ της Γεωργίας σε τελική φάση Euro, με τον γκολκίπερ των Τούρκων να είχε μεγάλη ευθύνη.



Οι Γεωργιανοί λίγο έλειψε να ολοκληρώσουν την ανατροπή στο 35ο λεπτό, όταν μετά από αντεπίθεση ο Τσακβετάτζε «σέρβιρε» με το κεφάλι στον Μικαουτάτζε αλλά το σουτ του τελευταίου στην κίνηση στην «καρδιά» της τουρκικής άμυνας πέρασε δίπλα από το δοκάρι.



Η γκολάρα του Γκιουλέρ έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στην Τουρκία

Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε στο δεύτερο ημίχρονο. Η Τουρκία είχε την κατοχή και έψαχνε τρόπους να φανεί απειλητική αλλά ανασταλτικά δεν πατούσε σταθερά και η Γεωργία έδειχνε επικίνδυνη σε κάθε αντεπίθεση.

Η πρώτη φάση άνηκε στους Τούρκους όταν μόλις στο 46’ ο Μιλντίρ έπιασε την κοντινή προβολή αλλά δεν έβαλε δύναμη στην μπάλα και ο Μαμαρντασβίλι μπλόκαρε. Έξι λεπτά μετά ήρθε η απάντηση της Γεωργίας όταν μετά από αντεπίθεση, ο Κβαρατσχέλια τροφοδότησε τον Μικαουτάτζε έξω από τη μικρή περιοχή αλλά ο Μπατακσί έβαλε σωτήρια το πόδι του.

Η Τουρκία είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, απείλησε ξανά στο 57’ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Τσαλχάνογλου, υποχρεώνοντας τον Μαμαρντασβίλι σε απόκρουση, και στο 65’ ανέκτησε το προβάδισμα με ένα απίθανο γκολ του νεαρού Γκιουλέρ. Μετά από λάθος του Κιταϊσβίλι, ο 19χρονος μεσοεπιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης βρήκε χώρο έξω από την περιοχή, δεν το σκέφτηκε και με υπέροχο δυνατό τελείωμα από τα 26 μέτρα, έστειλε τη μπάλα στα γεωργιανά δίχτυα για το 2-1.

Δοκάρι για την ισοφάριση η Γεωργία

Η Γεωργία ήταν αναγκασμένη πλέον να βγει από το καβούκι της, αυτό όμως άφηνε περισσότερους χώρους στην Τουρκία, η οποία «άγγιξε» δεύτερο γκολ στο 69’, αλλά ο Κοκτσού δεν έπιασε καλά τη μπάλα από θέση βολής μετά από γύρισμα του Καντιόγλου.

Η Γεωργία θα μπορούσε να ισοφαρίσει εκ νέου στο 70’ με απίθανη ενέργεια του Κοτσορασβίλι ο οποίος «άδειασε» με τρομερή ντρίπλα τον Ακαϊντίν αλλά το τελείωμα του βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι.



Όλες οι αλλαγές μετά το 70', έλεγχε το ματς η Τουρκία

Οι πρώτες κινήσεις από τον πάγκο για την Γεωργία ήρθαν στο 73’ με τον Σανιόλ να περνάει στον ματς τον Λοτσοσβίλι αντί του Τσιταϊσβίλι καθώς και τον Νταβιταϊσβίλι στη θέση του Τσακβετάτζε. Ο Μοντέλα απάντησε στο 79’ βγάζοντας τον σκόρερ Γκιουλέρ για να περάσει τον ομοθεσίτη Γιαζιτσί ενώ «φρέσκαρε» και την άμυνα με την είσοδο του Ντεμιράλ αντί του Αϊχάν. Λίγο αργότερα αποχώρησε και ο σκόρερ του πρώτου γκολ Μιλντίρ για να περάσει ο Τσελίκ, ενώ ο Ακτούρκογλου έδωσε τη θέση του στον Γιλντίζ.

Η Γεωργία από την πλευρά της ολοκλήρωσε τις αλλαγές με την είσοδο του Ζιβζιβάτζε αντί του Κβερκβέλιγια, ενώ ο Σανιόλ φρέσκαρε και τα χαφ με τον Αλτουνασβίλι αντί του Μεκβαμπισβίλι.

Οι Γεωργιανοί είχαν περισσότερη ώρα τη μπάλα στα πόδια τους αλλά δυσκολευόντουσαν χαρακτηριστικά στην πίεση ψηλά που τους ασκούσαν οι Τούρκοι. Μάλιστα στο 87’ η Τουρκία είχε μεγάλη ευκαιρία με κεφαλιά του Γιαζιτσί για το 3-1 αλλά ο Μαμαρντασβίλι απέκρουσε σωτήρια.

Απίθανες φάσεις της Γεωργίας για το 2-2 στο φινάλε

Η Γεωργία τα έπαιξε όλα για όλα στα τελευταία λεπτά «αγγίζοντας» σε τρεις περιπτώσεις την ισοφάριση. Στο 90+3’ ο Κβαρατσχέλια σέντραρε από τα αριστερά αλλά Μικαουτάτζε και Κοτσορασβίλι δεν μπόρεσαν από θέση βολής να στείλουν τη μπάλα στα δίχτυα. Τρία λεπτά αργότερα, οι Γεωργιανοί «άγγιξαν» ξανά το 2-2 όταν μετά από εκτέλεση φάουλ του Κβαρατσχέλια η μπάλα βρήκε στο δοκάρι και στην επαναφορά ο Ακαϊντίν απέκρουσε σωτήρια με το κεφάλι το σουτ του Ζιβζιβάτζε.



«Κλείδωσε» τη νίκη σε κενό τέρμα η Τουρκία

Η Τουρκία άντεξε την πίεση ΄και όχι μόνο απέφυγε το 2-2 αλλά πέτυχε και τρίτο τέρμα. Ο γκολκίπερ της Γεωργίας είχε προωθηθεί στις τελευταίες φάσεις αλλά στο 90+8’ οι Τούρκοι έφυγαν στην κόντρα επίθεση και ο Αρκούτογλου με σουτ στην κενή εστία διαμόρφωσε το τελικό 3-1 «σφραγίζοντας» τη νίκη της ομάδας του.



Οι Τούρκοι νίκησαν σε πρεμιέρα μεγάλου τουρνουά για πρώτη φορά μετά από 7/7 ήττες και έκαναν το πρώτο σημαντικό βήμα για την πρόκριση στα νοκ-άουτ, κάτι που έχουν καταφέρει μόνο το 2008. Την επόμενη αγωνιστική θα αντιμετωπίσουν την Πορτογαλία, ενώ η πρωτάρα Γεωργία που το πάλεψε και μάλλον αδικείται από το τελικό σκορ, θα δώσει «τελικό» κόντρα στην Τσεχία.

Τουρκία (Βιντσέντσο Μοντέλα): Γκιουνόκ – Μιλντίρ (85’ Τσελίκ), Ακαϊντίν, Μπαρντακσί, Καντιόγλου – Αϊχάν (79’ Ντεμιράλ), Τσαλχάνογλου (90’ Οζτσάν) – Γκιουλέρ (79’ Γιατζιτζί), Κοκτσιού, Γιλντίζ (85’ Ακτούρκογλου) – Γιλμάζ.

Γεωργία (Βίλι Σανιόλ): Μαμαρντασβίλι – Κβερκβρέλια (85’ Ζιβζιβάτζε), Κάσια, Ντβάλι – Κακαμπάτζε, Κοτσορασβίλι, Μεκβιασμπίλι (89’ Αλτουνασβίλι), Χακβετάτζε (74’ Νταβιτασβίλι), Κιτεϊσβίλι (74’ Λοτσοσβίλι) – Μικαουτάτζε, Κβαρατσχέλια.


Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Τελευταίες ειδήσεις

Αλμέιδα: «Είμαι χαρούμενος για τη νίκη διότι ήταν ένα δύσκολο ματς» (video)
Αλμέιδα: «Είμαι χαρούμενος για τη νίκη διότι ήταν ένα δύσκολο ματς» (video)
39 ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ
Πανσερραϊκός: Ο Φεράντο θα είναι ο αντικαταστάτης του Γρηγορίου
Πανσερραϊκός: Ο Φεράντο θα είναι ο αντικαταστάτης του Γρηγορίου
39 ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ
Άγριο ξύλο Τούρκων-Γεωργιανών οπαδών στις εξέδρες! (video)
Άγριο ξύλο Τούρκων-Γεωργιανών οπαδών στις εξέδρες! (video)
18/06/2024 18:35
Euro: Σοκ με Κόστιτς στην Σερβία
Euro: Σοκ με Κόστιτς στην Σερβία
18/06/2024 17:56
Οι υποψήφιοι αντίπαλοι της ΑΕΚ στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ
Οι υποψήφιοι αντίπαλοι της ΑΕΚ στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ
18/06/2024 17:46
Παναθηναϊκός: Οι πιθανοί αντίπαλοι στον δεύτερο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ
Παναθηναϊκός: Οι πιθανοί αντίπαλοι στον δεύτερο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ
18/06/2024 16:38
ΠΑΟΚ: Οι πιθανοί αντίπαλοι των «ασπρόμαυρων» στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ
ΠΑΟΚ: Οι πιθανοί αντίπαλοι των «ασπρόμαυρων» στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ
18/06/2024 15:48
Ανακοίνωσε την απόκτηση του Χαντάκια ο Πανσερραϊκός
Ανακοίνωσε την απόκτηση του Χαντάκια ο Πανσερραϊκός
18/06/2024 15:26
Γιαννακόπουλος σε Καρυπίδη: «Το πρώτο πράγμα που ήθελες από μένα όταν γνωριστήκαμε, ήταν να στήσουμε αγώνα»
Γιαννακόπουλος σε Καρυπίδη: «Το πρώτο πράγμα που ήθελες από μένα όταν γνωριστήκαμε, ήταν να στήσουμε αγώνα»
18/06/2024 14:58
Ο Βόλος ανακοίνωσε τον Σμέουλερς
Ο Βόλος ανακοίνωσε τον Σμέουλερς
18/06/2024 14:23
Euro: Σχεδόν απίθανη η συμμετοχή του Εμπαπέ κόντρα στην Ολλανδία
Euro: Σχεδόν απίθανη η συμμετοχή του Εμπαπέ κόντρα στην Ολλανδία
18/06/2024 14:21
ΠΑΟΚ: Ανανέωσε ως το 2027 ο Μιχαηλίδης
ΠΑΟΚ: Ανανέωσε ως το 2027 ο Μιχαηλίδης
18/06/2024 14:02
Περισσότερες ειδήσεις