Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Έφυγε ο θρύλος του ολλανδικού ποδοσφαίρου Γιόχαν Νέεσκενς

Έφυγε ο θρύλος του ολλανδικού ποδοσφαίρου Γιόχαν Νέεσκενς

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
7/10/2024 17:49
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο θρύλος του ολλανδικού ποδοσφαίρου Γιόχαν Νέεσκενς όπως ανακοίνωσε η ολλανδική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Σε πένθος βυθίστηκε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο καθώς πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο Γιόχαν Νέεσκενς, βασικό μέλος του Άγιαξ και της Εθνικής Ολλανδίας που πέρασαν στην ιστορία για το «Total Football» τη δεκαετία του 70.

Όπως ανακοίνωσε η Ολλανδική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ο Νέεσκενς βρισκόταν στην Αλγερία τις τελευταίες ημέρες, ως μέρος του προγράμματος «KNVB WorldCoaches» για προπόνηση προπονητών, και αισθάνθηκε αδιαθεσία. Παρά την ιατρική βοήθεια, άφησε την τελευταία του πνοή την Δευτέρα (7/10) και έως τώρα δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για το τι προκάλεσε την επιβάρυνση της υγείας του.

Ο Νέεσκενς θεωρείται ένας από τους καλύτερους Ολλανδούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Ξεκίνησε ως δεξιός μπακ, παίζοντας σ' αυτή τη θέση στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 απέναντι στον Παναθηναϊκό, αλλά έκτοτε μετατοπίστηκε στη μεσαία γραμμή παρέχοντας υποστήριξη στον Γιόχαν Κρόιφ και άλλαξε το ρόλο του εξαριού στο ποδόσφαιρο. Φημίζονταν για την τρομερή αντοχή του και την εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση. Διέπρεπε στο να πιέζει τους αντιπάλους και να ανακτά κατοχές της μπάλας. «Άξιζε δύο άνδρες στη μεσαία γραμμή», είχε πει γι’ αυτόν ο συμπαίκτης του Σιάακ Σβαρτ,

Με τον Άγιαξ κέρδισε μεταξύ άλλων δύο φορές το πρωτάθλημα Ολλανδίας και τρεις συνεχόμενες φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών καθώς και το Διηπειρωτικό. Το 1974 υπέγραψε στην Μπαρτσελόνα ακολουθώντας τον Κρόιφ και τον Μίχελς, και εκεί του «κόλλησε» το προσωνύμιο «Γιόχαν ο Δεύτερος».Παρότι στους Καταλανούς δεν πέρασε τις σπουδαιότερες μέρες της καριέρας του, κατακτώντας ένα Κύπελλο Ισπανίας και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, ήταν εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των φιλάθλων. Το 1979 δέχτηκε μια πρόταση από τους Νιού Γιορκ Κόσμος, περνώντας πέντε χρόνια στον σύλλογο και κατακτώντας δύο πρωταθλήματα NASL έχοντας συμπαίκτες τους Φραντς Μπεκενμπάουερ και Κάρλος Αλμπέρτο Τόρες.

Το 1984 επέστρεψε στην Ολλανδία για λογαριασμό της Χρόνινγκεν αλλά ένα χρόνο μετά διέσχισε ξανά την άλλη άκρη του Ατλαντικού αγωνιζόμενος για μικρό διάστημα στην Σάουθ Φλόριντα Σαν μιας και το πρωτάθλημα USL διαλύθηκε μετά από έξι αγωνιστικές. Πέρασε τη χρονιά στην Κάνσας Σίτι Κόμετς για το κλειστό πρωτάθλημα MLS και από το 1986 έως το 1991 αγωνίστηκε σε μικρούς συλλόγους της Ελβετίας, όπου και «κρέμασε» τα παπούτσια του. Στην Ελβετία μάλιστα ζούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Με την Εθνική Ολλανδίας έφτασε σε δύο διαδοχικούς τελικούς Μουντιάλ (1974, 1978) καθώς και στα ημιτελικά του Euro 1976. Μάλιστα στον τελικό του 1974 είχε ανοίξει το σκορ με πέναλτι μετά από μόλις δύο λεπτά παιχνιδιού αλλά οι «οράνιε» γνώρισαν την ήττα από την οικοδέσποινα Δυτική Γερμανία.

Νωρίτερα φέτος είχε δηλώσει εντυπωσιασμένος από τα σχόλια του ομοσπονδιακού τεχνικού της Ολλανδίας, Ρόναλντ Κούμαν πως ήταν ο αγαπημένος του παίκτης από την ομάδα του 1974. «Είναι απίστευτο που ανέφερε το όνομα μου επειδή υπήρχαν αρκετοί καλοί παίκτες από την ομάδα μας», είχε πει.

Μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση το 1991, ο Νέσκενς ανέλαβε βοηθός προπονητή στην Εθνική Ολλανδίας υπό τις οδηγίες αρχικά του Γκους Χίντιγκ και έπειτα του Φρανκ Ράικαρτ. Το 2000 ανέλαβε την πρώτη του δουλειά ως πρώτος προπονητής, οδηγώντας την Ναϊμέγκεν στην πρώτη της ευρωπαϊκό έξοδο μετά από 20 χρόνια.

Το 2005 διατέλεσε βοηθός προπονητή του Γκους Χίντινγκ στην Εθνική Αυστραλίας έως το Μουντιάλ του 2006. Έκτοτε αντικατέστησε τον Χενκ Τεν Κάτε στο ρόλο του τεχνικού διευθυντή στην Μπαρτσελόνα, συνεργαζόμενος ξανά με τον Φρανκ Ράικαρντ που ήταν προπονητής στους Καταλανούς. Το 2009 ήταν βοηθός προπονητή του Ράικαρντ στην Γαλατασαράι ενώ το 2011 ανέλαβε πρώτος προπονητής στην Μαμελόντι Σαντάουνς στην Νότια Αφρική. Το διάστημα αυτό δεν ήταν επιτυχημένο και μάλιστα δέχτηκε επίθεση από οπαδούς της ομάδας για να αποχωρήσει τελικά το 2012.




Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.