Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ της Γκάνας

Το προφίλ της Γκάνας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
11/6/2014 20:05
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της «χώρας του καφέ». Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Έχοντας κλέψει τις εντυπώσεις στα προηγούμενα δύο Μουντιάλ χάνοντας στα πέναλτι την πρόκριση για τα ημιτελικά πριν από τέσσερα χρόνια, η Γκάνα δεν θα μπορούσε να μην στοχεύει ψηλά στη διοργάνωση της Βραζιλίας, ωστόσο η τύχη της γύρισε την πλάτη...

Και αυτό διότι η αφρικανική ομάδα βρίσκεται σε όμιλο με Γερμανία, Πορτογαλία και ΗΠΑ και όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, το έργο για την πρόκριση της στην επόμενη φάση είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ της Γκάνας
Μετράει μόλις δύο συμμετοχές σε προηγούμενες διοργανώσεις (2006, 2010), κλέβοντας όμως τις εντυπώσεις, καθώς μετράει μια συμμετοχή στους «16» και μια στα προημιτελικά, χάνοντας στις λεπτομέρειες μια ιστορική πρόκριση για τα ημιτελικά.

Στην παρθενική της συμμετοχή το 2006, κατάφερε να τερματίσει δεύτερη σε όμιλο με Ιταλία , Τσεχία και ΗΠΑ, χάνοντας με 2-0 από τους μετέπειτα πρωταθλητές Ιταλούς, όμως κέρδισε τα άλλα δύο παιχνίδια (2-0 τη Τσεχία, 2-1 τις ΗΠΑ) και προκρίθηκε στους «16». Ωστόσο εκεί συνάντησε το ανυπέρβλητο εμπόδιο των Βραζιλιάνων χάνοντας με 3-0.

Τέσσερα χρόνια μετά η Γκάνα έδωσε το παρών στα γήπεδα της Ν. Αφρικής και έχασε στις λεπτομέρειες την πρόκριση για τα ημιτελικά.

Όπως και το 2006, τερμάτισε δεύτερη σε όμιλο με Γερμανία, Αυστραλία και Σερβία, με μία νίκη (επί της Σερβίας, 1-0), μια ισοπαλία (με Αυστραλία 1-1) και μία ήττα (από Γερμανία, 1-0) με αποτέλεσμα να προκριθεί ξανά στους «16».

Εκεί, ξεπέρασε στην παράταση το εμπόδιο των ΗΠΑ με 2-1 και στα προημιτελικά αντιμετώπισε την Ουρουγουάη σε ένα από τα πιο δραματικά παιχνίδια του θεσμού. Το παιχνίδι ήταν 1-1 στην παράταση και στο τελευταίο λεπτό ο Ασαμόα έχασε πέναλτι, με αποτέλεσμα ο αγώνας να οδηγηθεί στα… πέναλτι, εκεί όπου η «σελέστε» πήρε την πρόκριση με 4-2.

Πως βρέθηκε στη Βραζιλία:


Το προφίλ της Γκάνας
Διέλυσε με συνολικό σκορ 7-3 την Αίγυπτο στα μπαράζ και πήρε με άνεση το εισιτήριο στα τελικά της Βραζιλίας.

Με πέντε νίκες και μία ήττα, τερμάτισε πρώτη σε όμιλο με Ζάμπια, Λεσόθο και Σουδάν έχοντας 18 γκολ ενεργητικό και μόλις τρία παθητικό, με αποτέλεσμα να πάρει το εισιτήριο για τα μπαράζ.

Εκεί αντιμετώπισε την Αίγυπτο, παίρνοντας εμφατική νίκη με 6-1 στην έδρα της, με αποτέλεσμα η ήττα της με 2-1 στο Κάιρο να μην την εμποδίζει να «σφραγίσει» την πρόκριση για τα τελικά του Μουντιάλ, παίρνοντας παράλληλα εκδίκηση από τους Αιγύπτιους για τον χαμένο τελικό του Κόπα Άφρικα το 2010.

Προπονητής:


Τζέιμς Άπια (53 ετών)

Το προφίλ της Γκάνας
Ο 53χρονος τεχνικός ανέλαβε το «τιμόνι» της Εθνικής Γκάνας το 2012 αντικαθιστώντας τον πρώην τεχνικό της Βέροιας Γκόραν Στεβάνοβιτς και μπορεί να μην κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στον τελικό του Κόπα Άφρικα χάνοντας την πρόκριση στα πέναλτι από τη Μπουρκίνα Φάσο την περασμένη σεζόν, ωστόσο κέρδισε το εισιτήριο για τα τελικά του Μουντιάλ.

Εκεί θα βρεθεί για πρώτη φορά ως πρώτος τεχνικός, καθώς ήταν βοηθός προπονητή της Γκάνας από το 2007 μέχρι το 11’ δίνοντας το «παρών» στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής, ενώ οδήγησε την Κ-23 της χώρας στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στους Παναφρικανικούς Αγώνες το 2011.

Ο ίδιος δεν έχει να επιδείξει κάτι άλλο στην προπονητική του καριέρα ωστόσο έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη της ομοσπονδίας η οποία του ανανέωσε πρόσφατα το συμβόλαιο μέχρι το 2016.

Παίκτες-κλειδιά:


Το προφίλ της Γκάνας
Ο Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ της Σάλκε αποτελεί έναν από τους ηγέτες της Γκάνας και η απόδοση του στα γήπεδα της Βραζιλίας θα επηρεάσει σημαντικά την πορεία της ομάδας.

Στον άξονα ξεχωρίζει η παρουσία του έμπειρου Μίκαελ Εσιέν ο οποίος μαζί με τον συμπαίκτη του στη Μίλαν, Μουντάρι καλύπτουν τις δύο θέσεις στον άξονα, ενώ στα πλάγια, ο Α. Αγιού της Μαρσέιγ και ο Ασαμόα της Γιουβέντους μπορούν να δημιουργήσουν αρκετούς κινδύνους.

Στην επίθεση, ο πρώτος σκόρερ στα προκριματικά με 6 γκολ, Ασαμόα Γκιάν που πλέον αγωνίζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναμένεται να πάρει φανέλα βασικού.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Το προφίλ της Γκάνας
Να πραγματοποιήσει ακόμα μια καλή πορεία σε Μουντιάλ με πρώτο στόχο να περάσει τη φάση των ομίλων.

Βέβαια το έργο της δεν θα είναι εύκολο, καθώς σε όμιλο με Γερμανία, Πορτογαλία και ΗΠΑ μια ενδεχόμενο πρόκριση της στους «16» θα θεωρηθεί ηχηρή έκπληξη μιας και θα αφήσει εκτός μία από τις δύο Ευρωπαίες οι οποίες έχουν στόχο να φτάσουν πολύ ψηλά στο θεσμό.

Γνωρίζοντας ότι ο δρόμος προς την επόμενη φάση δεν είναι το ίδιο βατός σε σύγκριση με το 2006 και το 2010, η ομάδα του Άπια πηγαίνει χωρίς μεγάλο άγχος στη Βραζιλία όπου θα απολαύσει τα παιχνίδια και θα προσπαθήσει εξαντλήσει τις πιθανότητες της για πρόκριση.

Το ρόστερ:


Tερματοφύλακες: Άνταμ Κουαράσεϊ (Στρέμσγκοντσετ), Φατάου Νταούντα (Ορλάντο Πάιρετς), Στίβεν Άνταμς (Αντουάνα Σταρς)

Αμυντικοί: Σάμουελ Ινκούμ (Πλατανιάς), Ντάνιελ Οπάρε (Σταντάρ Λιέγης), Χάρισον Άφουλ (Εσπεράνς), Τζον Μπόι (Ρεν), Τζόναθαν Μενσά (Εβιάν), Ράσιντ Σουμάιλα (Μαμελόντι Σάνταουνς)

Μέσοι: Μίκαελ Εσιέν, Σάλεϊ Μουντάρι (Μίλαν), Κουάντουο Ασαμόα (Γιουβέντους), Μοχάμεντ Ράμπιου (Κουμπάν), Εμάνουελ Αγκιεμάνγκ-Μπάντου (Ουντινέζε), Αλφρίγε Ακουά (Πάρμα), Κρίστιαν Ατσού (Φιτέσε), Άλμπερτ Αντόμα (Μίντλεσμπρο), Αντρέ Αγιού (Μαρσέιγ), Ουακάσο Μουμπάρακ (Ρουμπίν), Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ (Σάλκε)

Επιθετικοί: Ασαμόα Γκιάν (Αλ-Αΐν), Μάτζιντ Ουάρις (Βαλανσιέν), Τζόρνταν Αγιού (Σοσό)

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.