Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Ελλάδα - Φινλανδία 92-89: Η «γαλανόλευκη» στο βάθρο 16 χρόνια μετά! (video)

Ελλάδα - Φινλανδία 92-89: Η «γαλανόλευκη» στο βάθρο 16 χρόνια μετά! (video)

Συντάκτης: Βασίλης Γούσιος
Βασίλης Γούσιος
14/9/2025 19:14
Στην κατάκτηση ενός μεταλλίου μετά από 16 χρόνια κατάφερε να φτάσει η Εθνική Ελλάδας στο Eurobasket, λυγίζοντας την αξιόμαχη Φινλανδία στον μικρό τελικό της «Xiaomi Arena» της Ρίγας με 92-89, κάνοντας δικό της το χάλκινο, όπως είχε κάνει το 2009 στην Πολωνία, υποτάσσοντας τη Σλοβενία σε αναμέτρηση για την 3η θέση.

Αυτό ήταν μάλιστα το τρίτο χάλκινο της «γαλανόλευκης» στην ιστορία της διοργάνωσης, με την «επίσημη αγαπημένη» να φτάνει συνολικά τα έξι μετάλλια, αφού στο παρελθόν είχε κατακτήσει δύο χρυσά και ένα ασημένιο.

Κορυφαίος για την ελληνική ομάδα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που πέτυχε 30 πόντους και μάζεψε 17 ριμπάουντ, με τους Ντόρσεϊ (20π. 5/9 τριπ.) και Τολιόπουλο (15π.) να έχουν πολύ σημαντική συνεισφορά εξίσου.

Είχε τον απόλυτο έλεγχο αλλά το έκανε... θρίλερ στο τέλος

Όσον αφορά την εξέλιξη της αναμέτρησης, η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη ξεκίνησε πολύ δυναμικά και «πυροβολούσε» κατά ριπάς από τα 6,75, με τον Ντόρσεϊ ειδικά να είναι… on fire, ενώ η ελληνική πλευρά στεκόταν και πολύ ικανοποιητικά στον ανασταλτικό τομέα, κλείνοντας αισίως την πρώτη περίοδο στο 24-15.

Με την έναρξη του δευτέρου δεκαλέπτου ωστόσο, οι Φινλανδοί ξεκίνησαν την αντεπίθεσή τους, ύστερα κι από την είσοδο του Μούρινεν στο ματς, καταφέρνοντας να ρίξουν τη διαφορά στον πόντο, παρ’ όλα αυτά, με τον Γιάννη να φορτσάρει και τον Τολιόπουλο να μπαίνει στην εξίσωση, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατόρθωσε να πάρει και πάλι απόσταση από το σύνολο του Τουόβι, εκτοξεύοντας τη διαφορά στη λήξη του ημιχρόνου στο +14 (48-34).

Πάντως, η Φινλανδία δεν το παρατούσε το παιχνίδι, και μπαίνοντας αποφασιστικά στο τρίτο δεκάλεπτο, κατάφερε μέχρι τα μισά της περιόδου να μειώσει την απόσταση στους 7 πόντους (53-46), ωστόσο με απανωτά τρίποντα από Ντόρσεϊ και Τολιόπουλο αλλά και δύο καρφώματα του Γιάννη, η ελληνική ομάδα κατάφερε να διατηρήσει τα ηνία του αγώνα, με την έναρξη της τελευταίας περιόδου να τη βρίσκει προηγούμενη με +13 (69-56).

Εκεί, η Ελλάδα συνέχισε στο ίδιο μοτίβο και με «βροχή» τριπόντων έφτασε να προηγείται και με +17 (84-67), 3:38 πριν το φινάλε του μικρού τελικού, όμως οι αξιόμαχοι Φινλανδοί δεν παραδίνονταν με τίποτα, ρίχνοντας τη διαφορά ακόμη και στον πόντο στα τελευταία δευτερόλεπτα, παρ' όλα αυτά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα άντεξε στην πίεση και με δύο εύστοχες βολές του Γιάννη στο τέλος, ανέβηκε στο βάθρο παίρνοντας τη νίκη με 92-89.

Τα δεκάλεπτα: 24-15, 48-34, 69-56, 92-89

Ελλάδα (Σπανούλης): Ντόρσεϊ 20 (2/3 δίποντα, 5/9 τρίποντα, 1/2 βολές), Τολιόπουλος 15 (4/10 τρίποντα), Σλούκας 7 (1), Καλαϊτζάκης 5 (1), Παπανικολάου 4 (1), Κατσίβελης, Σαμοντούροβ, Γ. Αντετοκούνμπο 30 (9/11 δίποντα, 12/16 βολές, 17 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 μπλοκ), Κ. Αντετοκούνμπο 3, Θ. Αντετοκούνμπο, Μήτογλου 8 (2)

Φινλανδία (Τουόβι): Λιτλ 6 (6 ασίστ), Σάλιν 5 (1), Ενκαμουά 15 (2), Γιάντουνεν 13 (3), Βάλτονεν 18 (2 τρίποντα, 8/11 βολές), Μαξούνι (0/6 σουτ), Μάρκανεν 19 (3/8 δίποντα, 3/8 τρίποντα, 4/4 βολές, 10 ριμπάουντ), Μούρινεν 5, Γκούσταβσον, Γκράντισον 8 (2)




Σχόλιο:

Olympos 14/9/2025 20:38

Ένα παιχνίδι ήταν να παίξουν και παίζανε λες και ήταν φιλικό.

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Τελευταίες ειδήσεις