Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Euro 1992: Το έπος της Δανίας

Euro 1992: Το έπος της Δανίας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
23/5/2021 14:50
Το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά την ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Βρισκόμαστε στο 1992 και τη διοργάνωση της Σουηδίας, όπου πραγματοποιείται μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Έντεκα μέρες πριν την έναρξη του τουρνουά, η Δανία παίρνει τη θέση της Γιουγκοσλαβίας και φτάνει μέχρι την κορυφή της Ευρώπης, αποκλείοντας το ένα φαβορί μετά το άλλο!

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Τελευταία φορά με οχτώ ομάδες

Euro 1992: Το έπος της Δανίας
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα φτάνει αισίως στην 9η έκδοσή του και για τελευταία φορά η τελική φάση διεξάγεται με μόλις οχτώ ομάδες. Παράλληλα, είναι η τελευταία διοργάνωση που η νίκη έδινε δύο και όχι τρεις βαθμούς, ενώ για πρώτη φορά τα ονόματα των παικτών αναγράφονται στο πίσω μέρος της φανέλας.

Τη διεξαγωγή του τουρνουά ανέλαβε η Σουηδία και όχι η Ισπανία, που είχε δηλώσει επίσης υποψηφιότητα. Το γεγονός ότι στην Ισπανία θα διεξάγονταν η διεθνής έκθεση EXPO αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Βαρκελώνης, αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα και η UEFA ανέθεσε τη διοργάνωση στους Σκανδιναβούς. Έτσι, οι Σουηδοί προκρίθηκαν αυτόματα για πρώτη φορά σε τελική φάση, ενώ αντίθετα οι «φούριας ρόχας» έμειναν εκτός, αφού αποκλείστηκαν στα προκριματικά.

Η διοργάνωση διεξήχθη το διάστημα 10-26 Ιουνίου σε τέσσερις σουηδικές πόλεις. 34 ομάδες έδωσαν το «παρών» στα προκριματικά, ωστόσο στη συνέχεια μειώθηκαν σε 33 μετά την επανένωση της Γερμανίας. Το γεγονός ότι Δυτική και Ανατολική Γερμανία βρίσκονταν στον ίδιο όμιλο για τα προκριματικά, γλίτωσε από μεγάλο κόπο την UEFA, η οποία δεν χρειάστηκε να προχωρήσει σε ιδιαίτερες αλλαγές. Όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, μόνο οι πρώτοι των ομίλων εξασφάλιζαν εισιτήριο για την τελική φάση.

Προκριματικά


Σε... ρηχά νερά

Euro 1992: Το έπος της Δανίας
Η Ελλάδα δεν ήταν τυχερή στην κλήρωση των ομίλων, αφού τοποθετήθηκε στον 6ο όμιλο μαζί με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ολλανδία, την Πορτογαλία των Άγκουας-Φούτρε, την Φινλανδία του Λιτμάνεν και τη Μάλτα. Η «γαλανόλευκη» προέρχονταν από ακόμα μια αποτυχία σε προκριματική φάση Μουντιάλ, γνωρίζοντας μάλιστα διασυρμό με 7-1 από την Δανία. Ο Αντώνης Γεωργιάδης παρέμεινε στον πάγκο της Εθνικής και καλούνταν να οδηγήσει την ομάδα σε μια αξιόλογη πορεία, αφού οι πιθανότητες για πρόκριση εκμηδενίστηκαν από την ημέρα της κλήρωσης.

Η αρχή ήταν εντυπωσιακή, αφού το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ισοπέδωσε με 4-0 την Μάλτα στο ΟΑΚΑ χάρη σε γκολ των Τσιαντάκη, Καραπιάλη, Σαραβάκου και Μπορμπόκη. Τη δεύτερη αγωνιστική η «γαλανόλευκη» ταξίδεψε στο Ρότερνταμ, γνωρίζοντας ήττα με 2-0 από την Ολλανδία, με το σκορ να διαμορφώνεται από το πρώτο 20λεπτο (7’ Μπέργκαμ, 18’ Φαν Μπάστεν).

Η μεγάλη νίκη της Εθνικής ήρθε την 3η αγωνιστική κόντρα στην Πορτογαλία. Σ’ ένα θεαματικό παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, η «γαλανόλευκη» κέρδισε με 3-2 τους Ίβηρες, έχοντας σκόρερ τους Μπορμπόκη, Μανωλά και Τσαλουχίδη. Οι Πορτογάλοι είχαν γυρίσει προσωρινά το σκορ με Άγκουας και Φούτρε, ωστόσο στη συνέχεια έπεσαν πάνω στον Σαργκάνη, ο οποίος πραγματοποίησε εξαιρετικές αποκρούσεις, στερώντας τους ένα τρίτο γκολ.

Ακολούθησαν δύο «κολλητά» παιχνίδια με τη Φινλανδία. Με γκολ του Τσαλουχίδη, η Εθνική αποσπά ισοπαλία 1-1 στο Ελσίνκι και την επόμενη αγωνιστική παίρνει τη νίκη με 2-0 στο ΟΑΚΑ χάρη σε τέρματα των Σαραβάκου και Μπορμπόκη. Παρά τους 4 βαθμούς, η «γαλανόλευκη» δεν είχε ρεαλιστικές ελπίδες για πρόκριση και τα πάντα τελείωσαν στην Πορτογαλία, με τους Ίβηρες να παίρνουν τη νίκη με 1-0 χάρη σε κεφαλιά του Πίντο.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκλεισε τις υποχρεώσεις του με εντός έδρας ήττα (0-2) από την πρωτοπόρο Ολλανδία και εκτός έδρας ισοπαλία (1-1) στη Μάλτα. Στη συνέχεια ο Γεωργιάδης έδωσε τη σκυτάλη στον Αλκέτα Παναγούλια και ο Έλληνας τεχνικός οδήγησε την Ελλάδα στα τελικά του Μουντιάλ του 1994. Η συνέχεια, γνωστή…

Η νίκη απέναντι στην Πορτογαλία:



Ριζικές αλλαγές στο χάρτη

Euro 1992: Το έπος της Δανίας
Ο 1ος όμιλος των προκριματικών θεωρούταν στα χαρτιά από τους πιο αμφίρροπους, ωστόσο στην πράξη αποδείχθηκε το άκρως αντίθετο. Η Γαλλία των Παπέν και Καντονά έκανε το «8 στα 8» και τερμάτισε πρώτη με +6 από την 2η Τσεχοσλοβακία και +10 από την 3η Ισπανία.

Αντίθετα, «σφαγή» έγινε στο 2ο γκρουπ, όπου Σκωτία, Ελβετία, Ρουμανία και Βουλγαρία πάλεψαν μέχρι το τέλος για την πρόκριση. Οι μάχες ήταν συγκλονιστικές και τελικά η Σκωτία προκρίθηκε για πρώτη φορά σε τελική φάση Euro, έχοντας διαφορά μόλις δύο βαθμών από την τέταρτη Βουλγαρία.

Στον 3ο όμιλο, η Σοβιετική Ένωση τερμάτισε πρώτη και αήττητη, αφήνοντας στην 2η θέση την Ιταλία. Ωστόσο, στις 25 Δεκεμβρίου 1991, ένα μήνα μετά την εξασφάλιση της πρόκρισης, ο Γκορμπατσώφ αναγνώρισε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τη θέση της στα τελικά του Euro πήρε η Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ). Η ομάδα είχε ως ύμνο την 9η συμφωνία του Μπετόβεν και την απάρτιζαν παίκτες κυρίως από Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία και Λευκορωσία.

Ο κόσμος άλλαζε ριζικά, καθώς ένα χρόνο νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η επανένωση της Γερμανίας μετά από 41 χρόνια. Ανατολική και Δυτική Γερμανία είχαν τοποθετηθεί στον 5ο όμιλο, όμως μετά την επανένωση, η ομάδα της Δυτικής Γερμανίας απορρόφησε την Ανατολική και ο όμιλος συνέχισε με τέσσερις ομάδες. Η νίκη της Ανατολικής Γερμανίας με 2-0 κόντρα στο Βέλγιο, για την πρώτη αγωνιστική του ομίλου, θεωρήθηκε φιλικό παιχνίδι και αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της στις διεθνείς διοργανώσεις. Ο αρχηγός των Ανατολικών, Ματίας Ζάμερ ήταν από τους πρώτους παίκτες που ενίσχυσαν την ενωμένη Γερμανία και τα «πάντσερ» τερμάτισαν στην πρώτη θέση του ομίλου, ένα βαθμό πάνω από την Ουαλία του Ίαν Ρας.

Στο 7ο γκρουπ, Αγγλία και Ιρλανδία τερμάτισαν αήττητες, όμως τα «τρία λιοντάρια» πήραν το εισιτήριο έχοντας ένα βαθμό περισσότερο από τους γείτονες. Τέλος, στον 4ο όμιλο, Γιουγκοσλαβία και Δανία πάλεψαν μέχρι το τέλος για την πρόκριση. Τελικώς, οι Γιουγκοσλάβοι τερμάτισαν ένα βαθμό πάνω από τους Δανούς, όμως τα δέκα γκολ του Πάντσεφ στην προκριματική φάση θα κατέληγαν στο καλάθι των αχρήστων… Ο λόγος παρακάτω…

Φάση ομίλων


1ος όμιλος: Σκανδιναβική υπόθεση

Euro 1992: Το έπος της Δανίας
Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σκωτία, Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία και η διοργανώτρια Σουηδία ήταν οι οχτώ ομάδες που εξασφάλισαν εισιτήριο για την τελική φάση.

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, η Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) πήρε τη θέση της διαλυθείσας Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η Δανία, ως δεύτερη στον όμιλο με την Γιουγκοσλαβία, αντικατέστησε τους «πλάβι», που αποβλήθηκαν από τον θεσμό μετά τον εμφύλιο πόλεμο που μαινόταν στα εδάφη τους.

Οι Δανοί ενημερώθηκαν ότι θα έπαιρναν τη θέση της Γιουγκοσλαβίας έντεκα ημέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης και ο μύθος θέλει τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Ρίχαρντ Μέλερ-Νίλσεν να μαζεύει άρον-άρον τους παίκτες από τις παραλίες. Η αλήθεια όμως δεν είναι ακριβώς έτσι… Οι φήμες ότι η UEFA σκέφτονταν να αποκλείσει τη Γιουγκοσλαβία είχαν έρθει στο προσκήνιο αρκετές μέρες πριν και γι’ αυτό οι Δανοί είχαν αρχίσει μίνι προετοιμασία για να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Μάλιστα, είχαν δώσει φιλικό παιχνίδι με την ΚΑΚ στο Μπρόντμπυ, παρατάσσοντας βασική ομάδα.

Η Δανία τοποθετήθηκε στον πρώτο όμιλο μαζί με τη διοργανώτρια Σουηδία και τα δύο φαβορί του ομίλου, Αγγλία και Γαλλία. Όλοι περίμεναν ότι οι δύο τελευταίες θα έπαιρναν την πρόκριση για τα ημιτελικά, ωστόσο δεν κατάφεραν να σταυρώσουν ούτε νίκη. Στο παιχνίδι της πρεμιέρας, η Σουηδία απέσπασε ισοπαλία (1-1) από τους Γάλλους, που αποτελούσαν ένα από τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης. Μάλιστα, οι «τρικολόρ», που είχαν προπονητή τον Μισέλ Πλατινί, ήταν ευχαριστημένοι με το βαθμό, αφού οι διοργανωτές είχαν δοκάρι για να πάρουν τη νίκη.

Ισόπαλο χωρίς σκορ έληξε το παιχνίδι της Δανίας με την Αγγλία και όλες οι ομάδες είχαν από έναν βαθμό μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αγωνιστικής. Τα πράγματα έγιναν πιο ξεκάθαρα τη δεύτερη αγωνιστική, με την Σουηδία να νικά με 1-0 την Δανία χάρη σε γκολ του Μπρόλιν και τους Άγγλους να μένουν στο 0-0 με την Γαλλία. Μετά απ’ αυτά τα αποτελέσματα, οι διοργανωτές Σουηδοί χρειάζονταν μόνο ένα βαθμό κόντρα στους Άγγλους για να «σφραγίσουν» την πρόκριση. Από την άλλη, οι Δανοί ήθελαν νίκη απέναντι στην Γαλλία.

Τελικά τα δύο εισιτήρια για τα ημιτελικά πήγαν στους Σκανδιναβούς. Η Σουηδία κέρδισε με ανατροπή (2-1) την Αγγλία, στο τελευταίο παιχνίδι του Γκάρι Λίνεκερ με το εθνόσημο, τερματίζοντας στην 1η θέση του ομίλου. Από την άλλη, η Δανία έκανε την πρώτη μεγάλη έκπληξη, αφήνοντας εκτός το φαβορί –μόνο στα χαρτιά όπως αποδείχθηκε- Γαλλία. Το γκολ του Παπέν (60’) ισοφάρισε αυτό του Λάρσεν (8’) και τα πάντα κρέμονταν από μια κλωστή. Οι «τρικολόρ» πίεζαν για δεύτερο τέρμα, όμως στο 78’ η «χρυσή» αλλαγή του Νίλσεν, Έλστρουπ, διαμόρφωσε το τελικό 2-1 υπέρ της Δανίας, στέλνοντας τους Σκανδιναβούς στα ημιτελικά.

Η νίκη-πρόκριση των Δανών κόντρα στη Γαλλία:



2ος όμιλος: Επικράτηση των φαβορί

Euro 1992: Το έπος της Δανίας
Στο 2ο γκρουπ η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ολλανδία τοποθετήθηκε σε όμιλο με Γερμανία, Σκωτία και την ΚΑΚ. Οι «οράνιε» ξεκίνησαν την προσπάθεια υπεράσπισης του τίτλου τους απέναντι στην πρωτάρα Σκωτία και πήραν δύσκολη νίκη με 1-0 χάρη σε προβολή του Mπέργκαμπ στο 77ο λεπτό.

Στο άλλο παιχνίδι, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία τα βρήκε σκούρα απέναντι στο αμυντικό πλάνο της ΚΑΚ και τελικά γλίτωσε το βαθμό στο 90’, ισοφαρίζοντας σε 1-1 με γκολ του Χέσλερ. Βέβαια, η ομάδα του Μπέρτι Φογκς έπαιζε χωρίς τον τραυματία Ματέους, ενώ ο έμπειρος Ρούντι Φέλερ έσπασε το χέρι του στο φινάλε του πρώτου μέρους και έχασε το υπόλοιπο του τουρνουά.

Η αμυντική τακτική της ΚΑΚ δημιούργησε προβλήματα και στην Ολλανδία, η οποία δεν κατάφερε να παραβιάσει την εστία του εξαιρετικού Ντμίτρι Χάριν. Το τελικό 0-0 κράτησε ζωντανές τις πιθανότητες πρόκρισης για την ΚΑΚ, η οποία χρειάζονταν τουλάχιστον τη νίκη την τελευταία αγωνιστική απέναντι στην αδιάφορη Σκωτία. Οι Σκωτσέζοι ηττήθηκαν με 2-0 από την Γερμανία και είχαν αποκλειστεί από την 2η αγωνιστική.

Στην τελευταία στροφή, Ολλανδία και Γερμανία διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη μάχη για την κορυφή του ομίλου. Η «νασιοναλμανσαφτ» πλήρωσε τα προβλήματα τραυματισμού στην άμυνα και ηττήθηκε με 3-1, σ’ ένα παιχνίδι που όλοι περίμεναν να δουν ξανά στον τελικό της διοργάνωσης μετά και την εξέλιξη του πρώτου ομίλου. Βέβαια, τα «πάντσερ» θα μπορούσαν να είχαν αποκλειστεί από τον όμιλο εάν στο άλλο παιχνίδι, η ΚΑΚ δεν γνώριζε ήττα-σοκ με 3-0 από την Σκωτία.

Ημιτελικοί


«Καθάρισε» η Γερμανία


Η Γερμανία τερμάτισε στην 2η θέση του ομίλου και στα ημιτελικά τέθηκε αντιμέτωπη με την διοργανώτρια Σουηδία. Το απευθείας φάουλ του Χέσλερ στο 11’ έδωσε το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους, ενώ στο 59’ ο Ρίντλε «έγραψε» το 2-0, σκορ κολακευτικό για την Σουηδία, που δεν μπορούσε να ακολουθήσει το ρυθμό των Γερμανών. Ωστόσο, πέντε λεπτά μετά, ο Μπρόλιν μείωσε σε 2-1 με εύστοχο χτύπημα πέναλτι, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο ματς.

Η Σουηδία επιχείρησε να πάει το παιχνίδι σε αργό τέμπο, ωστόσο η Γερμανία κατάφερε να βρει τη λύση, χάρη στο δεύτερο προσωπικό τέρμα του Ρίντλε στο 88’. Ένα λεπτό μετά, ο Άντερσον μείωσε απλώς για το τελικό 3-2, σκορ που επέτρεψε στην Γερμανία να προκριθεί σε ευρωπαϊκό τελικό για 4η φορά στις τελευταίες έξι διοργανώσεις. Από την άλλη, η πορεία της Σουηδίας μέχρι τα ημιτελικά μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού δύο χρόνια μετά οι Σκανδιναβοί κατέλαβαν την 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ, χάνοντας στον ημιτελικό από την Βραζιλία.

Στιγμιότυπα από τον ημιτελικό:



Ολλανδία, το νέο... θύμα των Δανών

Euro 1992: Το έπος της Δανίας
Στο δεύτερο ημιτελικό, η Ολλανδία διασταύρωνε τα ξίφη της με την Δανία και οτιδήποτε άλλο πέρα από την πρόκριση θα θεωρούνταν παταγώδης αποτυχία για τους «οράνιε». Ωστόσο, όλες οι προβλέψεις για άνετη πρόκριση των Ολλανδών έπεσαν στο κενό από το ξεκίνημα του ματς, αφού στο 5’ ο Λάρσεν έβαλε μπροστά στο σκορ την Δανία.

Η απάντηση των «οράνιε» ήρθε στο 23’ με γκολ του Μπέργκαμπ, όμως δέκα λεπτά μετά, ο Λάρσεν έστειλε για δεύτερη φορά τη μπάλα στα δίχτυα, «γράφοντας» το 2-1 για τους Δανούς.

Η Ολλανδία βρίσκονταν για δεύτερη φορά με την πλάτη στον τοίχο και καλούνταν να αντιδράσει. Η Δανία διαχειρίζονταν άψογα το υπέρ της προβάδισμα, όμως, ο σοβαρός τραυματισμός του Άντερσεν στο 70’ (έμεινε εκτός δράσης για σχεδόν ένα χρόνο) επηρέασε τους Σκανδιναβούς και τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε ο Ράικαρντ έδωσε το… φιλί της ζωής στην Ολλανδία, ισοφαρίζοντας σε 2-2.

Η παράταση που ακολούθησε ήταν άκαρπη και η πρόκριση για τον τελικό κρίθηκε στα πέναλτι. Εκεί δημιουργήθηκε μικροεπεισόδιο ανάμεσα στον Δανό Πούλσεν και τον Ολλανδό γκολκίπερ Φαν Μπρόκελεν, ο οποίος πλησίαζε τους αντίπαλους παίκτες, την ώρα που έστηναν τη μπάλα στην άσπρη βούλα, προκειμένου να τους αποσυντονίσει.

Τελικά η τακτική του δεν απέδωσε καρπούς, αφού οι Δανοί ευστόχησαν και στα πέντε πέναλτι, εν αντιθέσει με τον αστέρα των Ολλανδών, Μάρκο Φαν Μπάστεν, ο οποίος δεν κατάφερε να νικήσει τον Σμάιχελ από τα έντεκα βήματα. Το τελικό 5-4 έστειλε τη Δανία στον μεγάλο τελικό και «αποκαθήλωσε» τους πρωταθλητές Ευρώπης, Ολλανδούς που έχασαν την ευκαιρία να κάνουν το «ριπίτ» απέναντι στην Γερμανία.

Η διαδικασία των πέναλτι:



Τελικός:


Το παραμύθι είχε happy end

Euro 1992: Το έπος της Δανίας
Μετά τις Αγγλία-Γαλλία, η Ολλανδία αποτέλεσε το νέο «θύμα» της Δανίας, που είχε τρελάνει την ποδοσφαιρική Ευρώπη. Μια ομάδα που λίγες ημέρες πριν την έναρξη του τουρνουά δεν γνώριζε αν θα έδινε το «παρών» στα γήπεδα της Σουηδίας, έφτανε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης! Και δεν είναι μόνο αυτό…

Η αρμάδα του Ρίχαρντ Μέλερ-Νίλσεν ελάχιστη σχέση είχε με την ομάδα του Πιόντεκ που είχε κλέψει τις εντυπώσεις τη δεκαετία του 80. Τα μεγάλα «αστέρια» όπως οι Έλκιερ, Σίμονσεν, Λέρμπι και Μόρτεν είχαν εγκαταλείψει την ενεργό δράση ή την Εθνική, ενώ ο Μίκαελ Λάουντρουπ αρνήθηκε την πρόσκληση του ομοσπονδιακού προπονητή, ο οποίος δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με όλους τους παίκτες. Μάλιστα, μερίδα του Τύπου στη Δανία είχε ζητήσει την απόλυση του κατά τη διάρκεια των προκριματικών, υποστηρίζοντας ότι είχε χάσει τον έλεγχο στα αποδυτήρια.

Ωστόσο, οι Σκανδιναβοί, βασιζόμενοι στον απροσπέλαστο Πίτερ Σμάιχελ, στην εξαιρετική ανασταλτική τους λειτουργία και στις δημιουργικές ικανότητες του Μπρίαν Λάουντρουπ, κατάφεραν να διαψεύσουν όλα τα προγνωστικά, φτάνοντας μέχρι τον τελικό. Όπως έχουν τονίσει οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές εκείνης της ομάδας, αυτό που αποδείχθηκε καθοριστικό στην πορεία τους ήταν η έλλειψη άγχους και πίεσης για επιτυχία, κάτι που ελάφρυνε τα πόδια των παικτών.

Απέναντι τους βρίσκονταν η πρωταθλήτρια κόσμου, Γερμανία, η οποία είχε στο δυναμικό της παίκτες όπως οι Μπρέμε, Ζάμερ, Έφενμπεργκ, Χέσλερ, Ρίντλε και Κλίνσμαν. Ο τελικός έγινε στις 26 Ιουνίου στο Γκέτεμποργκ και το πρώτο δεκαπεντάλεπτο είχε μεγάλη πρωταγωνίστρια την «νασιονάλμανσαφτ». Ο Σμάιχελ με εντυπωσιακές επεμβάσεις, κράτησε το 0-0 και στο 18’ η Δανία κατάφερε να πάρει το προβάδισμα κόντρα στη ροή με σουτ-βολίδα του Γιένσεν.

Euro 1992: Το έπος της Δανίας
Όλοι περίμεναν την απάντηση της Γερμανίας, όμως ο Σμάιχελ ύψωσε… τείχος, διώχνοντας τις προσπάθειες των Κλίνσμαν και Έφενμπεργκ. Στην επανάληψη, ο Νίλσεν απομάκρυνε σχεδόν στη γραμμή τη μπάλα μετά από σέντρα του Κλίνσμαν και λίγο αργότερα ο Σμάιχελ πραγματοποίησε νέα μεγάλη επέμβαση σε κεφαλιά του Γερμανού επιθετικού.

Τα «πάντσερ» δεν κατάφεραν να βρουν δίχτυα και στο 78’ ήρθε η χαριστική βολή. Ο Βίλφορτ με εντυπωσιακή ενέργεια που θα ζήλευε σέντερ φορ, πέρασε δύο αμυντικούς και με ξαφνικό σουτ, έστειλε τη μπάλα να αναπαυτεί στα δίχτυα της γερμανικής εστίας, διαμορφώνοντας το τελικό 2-0. Το παραμύθι είχε χαρούμενο τέλος και η Δανία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη έκπληξη του τουρνουά, μέχρι το 2004 και τη δική μας Εθνική ομάδα.

Ο Βίλφορτ που «σφράγισε» τη νίκη, ήταν από τους πρωταγωνιστές της Δανίας στη διοργάνωση, παρότι πηγαινοέρχονταν στην Κοπεγχάγη για να βλέπει την κορούλα του που έπασχε από λευχαιμία (δυστυχώς έφυγε από τη ζωή λίγο μετά το τουρνουά). Ο ίδιος βρίσκονταν στο νοσοκομείο όταν η Δανία αντιμετώπιζε την Γαλλία στη φάση των ομίλων και η οικογένεια του τον έπεισε να επιστρέψει στην Σουηδία για να ενισχύσει την ομάδα του στα νοκ-άουτ.

«Δεν είχαμε τους καλύτερους παίκτες, αλλά σίγουρα είχαμε την καλύτερη ομάδα», έχει δηλώσει στο «BBC» ο Βίλφορτ για το επίτευγμα της Δανίας. «Παίζαμε χωρίς άγχος γιατί θεωρούσαμε ότι θα γυρνούσαμε νωρίς στα σπίτια μας. Δεν μπορούσαμε να αποτύχουμε γιατί ακόμα και εάν γνωρίζαμε τρεις ήττες με 5-0, δεν θα πείραζε κανέναν. Δέκα παίκτες της ομάδας είτε έπαιζαν στην Μπρόντμπι, είτε είχαν περάσει από την ομάδα. Ένα χρόνο πριν, η Μπρόντμπι είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΈΦΑ. Επίσης, αρκετοί παίκτες έπαιζαν μαζί στην Εθνική Ελπίδων και στην Ολυμπιακή ομάδα», ανέφερε ο Βίλφορτ, που παρά το προσωπικό του δράμα, ενίσχυσε την Δανία μέχρι το τέλος του τουρνουά.

Στιγμιότυπα του τελικού:



Η κορυφαία ενδεκάδα

Euro 1992: Το έπος της Δανίας
Κορυφαίος τερματοφύλακας του τουρνουά αναδείχθηκε ο Πίτερ Σμάιχελ, ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Δανίας καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά. Η απόκρουση του στο πέναλτι του Φαν Μπάστεν στον ημιτελικό και οι επεμβάσεις του στον τελικό ήταν καθοριστικές προκειμένου η Δανία να κατακτήσει το τρόπαιο.

Η Δανία βασίστηκε στην αμυντική της λειτουργία για να φτάσει μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου, όμως κανένας Δανός δεν συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία αμυντική τετράδα του τουρνουά, η οποία απαρτίζεται από δύο Γερμανούς και δύο Γάλλους. Ο Αντρέας Μπρέμε, «χρυσός» σκόρερ στον τελικό του Μουντιάλ το 1990, συμπεριλήφθηκε για δεύτερη φορά στην κορυφαία ενδεκάδα του Euro. Δίπλα του ο Γίργκεν Κόλερ, ο ορισμός του στόπερ, όντας εξαιρετικός στα τάκλιν και στο μαρκάρισμα των αντιπάλων.

Στους κορυφαίους συμπεριλήφθηκε και ο Ζοσλέν Ανγκλομά, Γάλλος μπακ με εξαιρετική φυσική κατάσταση που του επέτρεψε να παίζει σε υψηλό επίπεδο μέχρι τα… βαθιά γεράματα. Υπήρξε πρωταθλητής Ευρώπης με την Μαρσέιγ, επίτευγμα που λίγο έλλειψε να επαναλάβει με τη Βαλένθια, φτάνοντας σε δύο τελικούς το 2000 και 2001. Την τετράδα της άμυνας συμπληρώνει ο Λοράν Μπλαν, ο «κύριος πρόεδρος» όπως τον αποκαλούσαν για το αρχοντικό του στιλ μέσα στο γήπεδο. Αγωνίζονταν αρχικά ως επιτελικός χαφ, αλλά μετά την παρέμβαση του Μισέλ Μεζί (προπονητή του στη Νιμ), εξελίχθηκε σε έναν εξαιρετικό στόπερ, «σαρώνοντας» τους τίτλους…

Σε αντίθεση με τον αδερφό του Μίκαελ, ο Μπρίαν Λάουντρουπ ενίσχυσε την Εθνική Δανίας στο Euro και συμπεριλήφθηκε στους κορυφαίους της διοργάνωσης. Ταχύτατος και εξαιρετικός στον έλεγχο της μπάλας, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ξένους που πέρασαν από το σκωτσέζικο πρωτάθλημα, μεγαλουργώντας με τη φανέλα της Ρέιντζερς. Εξαιρετικός στον χειρισμό της μπάλας ήταν και ο Τομας Χέσλερ, ο οποίος συμπεριλήφθηκε επίσης στους κορυφαίους του τουρνουά.

Ο Στέφαν Έφενμπεργκ βρίσκεται και αυτός στους καλύτερους του τουρνουά. Υπήρξε ηγετική μορφή της Μπάγερν αλλά και μία από τις πιο αμφιλεγόμενες ποδοσφαιρικές φυσιογνωμίες. Η πορεία του στην Εθνική Γερμανίας δεν ήταν μεγάλη, αφού στο Μουντιάλ του 1994 τιμωρήθηκε για την ενέργεια του να υψώσει το μεσαίο του δάχτυλο σε Γερμανούς οπαδούς που τον αποδοκίμασαν. Την τετράδα του κέντρου συμπληρώνει ο Ρουντ Γκούλιτ, αρχηγός της Ολλανδίας στο «χρυσό» Euro 1988.

Αν και μοιραίος στον ημιτελικό με την Δανία, ο Μάρκο Φαν Μπάστεν συμπεριλήφθηκε για δεύτερη σερί φορά στους κορυφαίους της διοργάνωσης. Τρίτος Ολλανδός της ενδεκάδας, ο σπουδαίος Ντένις Μπέργκαμπ. Αποτελούσε παίκτη που απολάμβανες να τον βλέπεις στο γήπεδο, όντας πραγματικός αρτίστας. Η απίστευτη ντρίμπλα-έργο τέχνης στον Νταμπίζα σε παιχνίδι της Άρσεναλ με τη Νιούκαστλ έχει μείνει στην ιστορία.

Στιγμιότυπα του Πίτερ Σμάιχελ:



Διαβάστε ΕΔΩ τα αφιερώματα για τις προηγούμενες διοργανώσεις

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Τελευταίες ειδήσεις

Ρεάλ Μαδρίτης: «Άκυρο» σε πρόταση της Λίβερπουλ για τον Ροντρίγκο
Ρεάλ Μαδρίτης: «Άκυρο» σε πρόταση της Λίβερπουλ για τον Ροντρίγκο
2 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
Μπαλτάκος: «Ρωτήστε τον κ. Μπέο για το Πανθεσσαλικό - Την άλλη εβδομάδα η απόφαση για Πογιέτ»
Μπαλτάκος: «Ρωτήστε τον κ. Μπέο για το Πανθεσσαλικό - Την άλλη εβδομάδα η απόφαση για Πογιέτ»
4 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ 2 ΣΧΟΛΙΑ
Euro 1996: Το «χρυσό γκολ» του Μπίρχοφ
Euro 1996: Το «χρυσό γκολ» του Μπίρχοφ
23/05/2021 13:50
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-2: Ο Κρμέντσικ τον έστειλε στα ουράνια (video)
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-2: Ο Κρμέντσικ τον έστειλε στα ουράνια (video)
22/05/2021 23:14
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Ισοφάριση για τους ερυθρόλευκους με τον Εμβιλά (video)
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Ισοφάριση για τους ερυθρόλευκους με τον Εμβιλά (video)
22/05/2021 22:25
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Άνοιξε το σκορ με πέναλτι του Βιεΐρίνια ο Δικέφαλος (video)
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Άνοιξε το σκορ με πέναλτι του Βιεΐρίνια ο Δικέφαλος (video)
22/05/2021 21:49
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Το δοκάρι του ΠΑΟΚ με τον Σβιντέρσκι (video)
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Το δοκάρι του ΠΑΟΚ με τον Σβιντέρσκι (video)
22/05/2021 21:44
Λα Λίγκα: Πρωταθλήτρια Ισπανίας η Ατλέτικο Μαδρίτης! (video)
Λα Λίγκα: Πρωταθλήτρια Ισπανίας η Ατλέτικο Μαδρίτης! (video)
22/05/2021 21:16
Μπουντεσλίγκα: Ιστορικός Λεβαντόφσκι, Ευρώπη η Ουνιόν, έπεσε η Βέρντερ (video)
Μπουντεσλίγκα: Ιστορικός Λεβαντόφσκι, Ευρώπη η Ουνιόν, έπεσε η Βέρντερ (video)
22/05/2021 18:52
Super League Interwetten: Επικυρώθηκε η βαθμολογία
Super League Interwetten: Επικυρώθηκε η βαθμολογία
22/05/2021 13:57
Euro 2000: «Vive La France»
Euro 2000: «Vive La France»
22/05/2021 12:50
Τελικός Eurovision με Fantasy, σούπερ προσφορα* & αμέτρητα ειδικά στοιχήματα στη Stoiximan! (*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)
Τελικός Eurovision με Fantasy, σούπερ προσφορα* & αμέτρητα ειδικά στοιχήματα στη Stoiximan! (*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)
22/05/2021 04:58
Περισσότερες ειδήσεις