Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Euro 2020-Βέλγιο: Το ταλέντο υπάρχει, ώρα για διάκριση

Euro 2020-Βέλγιο: Το ταλέντο υπάρχει, ώρα για διάκριση

Συντάκτης: Θάνος Τσαλουχίδης
Θάνος Τσαλουχίδης
2/6/2021 18:40
Το Βέλγιο ξεκινάει άλλη μία μεγάλη διοργάνωση με φιλοδοξίες, βλέποντας τα μεγάλα του αστέρια να είναι στην πιο ώριμη τους ηλικία. Το ντεφορμάρισμα του Εντέν Αζάρ ίσως παίξει ρόλο αν και ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης με την εθνική του μπορεί να παρουσιάσει διαφορετικό πρόσωπο.

Του Θάνου Τσαλουχίδη

Η ομάδα έχει ξεκινήσει ήδη τον δρόμο της και για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ εκεί όπου στις 3 πρώτες αγωνιστικές σε όμιλο με Τσεχία, Ουαλία, Λευκορωσία και Εσθονία βρίσκεται στην 1η θέση και είναι έτοιμο να φτάσει σε ακόμη ένα Μουντιάλ. Εντυπωσίασε και στο προηγούμενο Nations League όπου πήρε την πρωτιά, γενικά δείχνει σε καλή κατάσταση και έτοιμο για διάκριση.

Προηγούμενες διοργανώσεις:

Η δυναμική του έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της εξαιρετικής φουρνιάς ποδοσφαιριστών που έχει και έτσι συγκαταλέγεται και πάλι στις υπολογίσιμες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου. Αυτό όμως δεν συνέβαινε τα προηγούμενα έτη και είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1988 ως και έχει δώσει το παρών σε μόλις δύο EURO (2000,2016) και μάλιστα στο πρώτο ήταν και η συνδιοργανώτρια με την Ολλανδία. Το 2016 ωστόσο έπεσε θύμα έκπληξης στους «16» καθώς ήταν το φαβορί απέναντι στην Ουαλία αλλά γνώρισε την ήττα με 3-1 και αποκλείστηκε.

Την καλύτερη του θέση την πήρε το 1980 στην διοργάνωση της Ιταλίας εκεί όπου έφτασε ως τον τελικό αλλά έπεσε πάνω στην Δυτική Γερμανία και ηττήθηκε με 3-1. Οκτώ χρόνια νωρίτερα στην παρθενική του συμμετοχή στον θεσμό, βρήκε και πάλι μπροστά του την Δυτική Γερμανία αλλά αυτήν την φορά στα ημιτελικά όπου ηττήθηκε με 2-1. Στον μικρό τελικό ωστόσο που διεξαγόταν εκείνη την εποχή επικράτησε της Ουγγαρίας με 2-1 και τερμάτισε 3η.

Πώς προκρίθηκε

Στα προκριματικά έκανε επίδειξη δύναμης στον όμιλο του, κέρδισε και τα 6 παιχνίδια που έδωσε και πήρε πανηγυρικά την πρόκριση για τα τελικά της διοργάνωσης. Δεν συνάντησε καμία δυσκολία σε κανέναν παιχνίδι απέναντι σε Ρωσία, Κύπρο, Σκωτία, Σαν Μαρίνο και Καζακστάν, και είχε την καλύτερη επίθεση με 40 γκολ αλλά και την καλύτερη άμυνα με 3 γκολ παθητικό των προκριματικών.
Euro 2020-Βέλγιο: Το ταλέντο υπάρχει, ώρα για διάκριση
Ο προπονητής: Ρομπέρτο Μαρτίνεζ

Ανέλαβε το Βέλγιο στις 3 Αυγούστου του 2016 μετά από εννιά συναπτά έτη παρουσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με τις Σουόνσι, Γουίγκαν και Έβερτον. Είχε να διαχειριστεί ένα από τα ποιοτικότερα ρόστερ στην ιστορία του Βελγίου και πρωταρχικός στόχος ήταν η διάκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Αφού άφησε εκτός στα προημιτελικά ένα από τα φαβορί Βραζιλία, ηττήθηκε στους «4» από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Γαλλία και τελικά πήρε την 3η θέση νικώντας την Αγλλία.

Ο Μαρτίνεζ έχει δώσει στον Βέλγιο τον χαρακτήρα του νικητή, σε 54 παιχνίδια μετράει μόλις 4 ήττες και η μία σε φιλικό, έχοντας 42 νίκες και 8 ισοπαλίες. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 μάλιστα έχει πάρει την θέση και του τεχνικού διευθυντή της ομάδας.
Euro 2020-Βέλγιο: Το ταλέντο υπάρχει, ώρα για διάκριση
Το ρόστερ

Ο Εντέν Αζάρ θα μπορούσε να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ομάδας αλλά τα πολλά προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίζει τα τελευταία 2 χρόνια δεν του έχουν επιτρέψει να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο στην Ρεάλ. Την «μπαγκέτα» της ομάδας λογικά θα αναλάβει ο Κέβιν Ντε Μπρόινε ο οποίος μπορεί φέτος να μην ήταν το ίδιο επιδραστικός στη Μάντσεστερ Σίτι αλλά παραμένει ένας εκ των κορυφαίων στην θέση του.

Αυτός όμως που με βάση την φετινή του χρονιά μπορεί να χαρακτηριστεί το βαρύ πυροβολικό της ομάδας είναι ο Ρομέλου Λουκάκου. Ο Βέλγος φορ αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της Ίντερ στην επιστροφή της στην κορυφή της Σέριε Α΄, πέτυχε 24 γκολ στο πρωτάθλημα μοιράζοντας μάλιστα και 10 ασίστ και βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Στο Τσάμπιονς Λιγκ μάλιστα η ομάδα του αποκλείστηκε στους ομίλους αλλά ο ίδιος σε 5 παιχνίδια πρόλαβε να σκοράρει 4 φορές.

Στο τέρμα τα πράγματα φαίνονται να είναι καλά με τον Κουρτουά να έχει καπαρωμένη την θέση του βασικού. Αν κάπου μπορούμε να πούμε πως υστερεί το Βέλγιο είναι στην αμυντική του γραμμή. Οι Άλντερβαιλντ και Ντεναγιέρ δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη στα στόπερ, ο Βερτόνγκεν έχει μεγαλώσει αλλά δεν ήταν και ποτέ top class ποδοσφαιριστής. Βερμάελεν και Μπογιατά έχουν συμφιλιωθεί με το λάθος και ο Κορτουά φαίνεται πως θα έχει δουλειά.

Ο Μαρτίνεζ επέλεξε τους καλύτερους παίκτες που θα μπορούσε. Ο Σάλαμακερς της Μίλαν ίσως θα μπορούσε να κληθεί ως εναλλακτική στον χώρο του κέντρου, έδειξε καλά στοιχεία όσο έπαιξε αλλά προτιμήθηκαν σαφώς πιο έμπειροι παίκτες και με περισσότερα παιχνίδια στα πόδια τους.

Στόχος

Τρομερό ταλέντο από την μέση και μπροστά. Ο Λουκάκου βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της καριέρας του, ο Ντε Μπρόινε μπορεί να τον βρει με κλειστά μάτια και ο Αζάρ με την εθνική ίσως αναγεννηθεί. Αν καταφέρει και παρουσιαστεί σοβαρή αμυντικά είναι από τα φαβορί της διοργάνωσης. Η πρώτη θέση στον όμιλο αρχικά είναι ο πρώτος και πιο προσιτός στόχος. Μπορεί ακόμα και το απόλυτο καθώς καμία εκ των Ρωσία, Φινλανδία και Δανία δεν την τρομάζει. Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δεν θα βρει εύκολες διασταυρώσεις από τους «8» και μετά αλλά είπαμε, είναι από τα φαβορί.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Τιμπό Κουρτουά (Ρεάλ Μαδρίτης), Σιμόν Μινιολέ (Μπριζ), Ματς Σελς (Στρασμπούρ)

Αμυντικοί: Τόνι Αλντερβάιρελντ (Τότεναμ), Ντέντρικ Μπογιάτα (Χέρτα), Τζέισον Ντεναγιέρ (Λιόν), Τόμας Βερμάελεν (Βίσελ Κόμπε), Γιαν Βερτόνγκεν (Μπενφίκα), Τομάς Μενιέ (Ντόρτμουντ)

Μέσοι: Γιανίκ Καράσκο (Ατλέτικο Μαδρίτης), Τίμοθι Καστάνιε (Λέστερ), Νασέρ Τσαντλί (Μπασακσεχίρ), Τοργκάν Αζάρ (Ντόρτμουντ), , Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι), Λεάντερ Ντεντόνκερ (Γουλβς), Ντένις Πράετ (Λέστερ), Γιούρι Τίλεμανς (Λέστερ), Χανς Βανάκεν (Μπριζ), Άξελ Βίτσελ (Ντόρτμουντ)

Επιθετικοί: Τζέρεμι Ντοκού (Ρεν), Εντέν Αζάρ (Ρεάλ Μαδρίτης), Ντρις Μέρτενς (Νάπολι), Λεάντρο Τροσάρντ (Μπράιτον), Μίτσι Μπατσουαγί (Κρίσταλ Πάλας), Κριστιάν Μπεντέκε (Κρίσταλ Πάλας), Ρομέλου Λουκάκου (Ίντερ)

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.