Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Πέθανε ο πρώην προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, Μπίλι Μπίνγκαμ

Πέθανε ο πρώην προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, Μπίλι Μπίνγκαμ

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
10/6/2022 18:05
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο Μπίλι Μπίνγκαμ, ο πιο επιτυχημένος προπονητής της Β. Ιρλανδίας, ο οποίος διατέλεσε προπονητής της Εθνικής Ελλάδας αλλά και στους δύο «Δικεφάλους», ΠΑΟΚ, ΑΕΚ τη δεκαετία του 70.

Σε πένθος βυθίστηκε το ποδόσφαιρο της Β. Ιρλανδίας, καθώς ο Μπίλι Μπίνγκαμ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 ετών. Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του, ο Μπίνγκαμ έφυγε ήρεμα από τη ζωή στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων όπου διέμενε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Έπασχε από άνοια εδώ και μια 15ετία.

Ο Μπίνγκαμ πραγματοποίησε αξιοσημείωτη καριέρα τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Ήταν ποδοσφαιριστής της Εθνικής Β. Ιρλανδίας που συμμετείχε στο Μουντιάλ του 1958 και έφτασε έως τα προημιτελικά, ενώ τη σεζόν 1962-63 κατέκτησε το πρωτάθλημα Αγγλίας με τη φανέλα της Έβερτον. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Γκλεντοράν, έχοντας μισθό 6 λίρες την εβδομάδα και η ομάδα του έχασε στην ισοβαθμία με την Λίνφιλντ το πρωτάθλημα της σεζόν 1949-50. Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής το πέρασε στην Σάντερλαντ, στην οποία αγωνίστηκε για μια οκταετία.

Ως προπονητής, διατέλεσε ομοσπονδιακός τεχνικός της Β. Ιρλανδίας για 13 χρόνια (1980-1993), οδηγώντας τους Βρετανούς των Πατ Τζένινγκς, Σάμ ΜακΙλρόι, Νόρμαν Γουάιτσαϊντ, Τζέρι Άρμστρονγκ, Μπίλι Χάμιλτον και Μάρτιν Ο'Νιλ σε δύο διαδοχικές τελικές φάσεις Μουντιάλ (1982, 1986). Μάλιστα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 καθοδήγησε την Β. Ιρλανδία στην πρώτη θέση του ομίλου, μπροστά από την οικοδέσποινα Ισπανία και την Γιουσκολαβία, αλλά στη δεύτερη φάση τερμάτισε τελευταία σε όμιλο με Γαλλία και Αυστρία και έμεινε εκτός ημιτελικών. Ήταν η χρυσή εποχή της Β. Ιρλανδίας, η οποία κατέκτησε και δύο Βρετανικά Πρωταθλήματα (1980, 1984).Σε μια εποχή όπου το αγγλικό ποδόσφαιρο είχε κουλτούρα κατανάλωσης αλκοόλ, ο Μπίνγκαμ εισήγαγε απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες στους διεθνείς της Β. Ιρλανδίας, γάλα και χυμό πορτοκαλιού στη διατροφή και έβαλε έναν διεθνή μαραθωνοδρόμο να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση της ομάδας του.

Νωρίτερα, είχε διατελέσει προπονητής της Εθνικής Ελλάδας αντικαθιστώντας τον Λάκη Πετρόπουλο το 1971. Αποχώρησε τον Φεβρουάριο του 1973, αδυνατώντας να οδηγήσει την Ελλάδα στα τελικά του Μουντιάλ του 1974 σε πολύ δύσκολο όμιλο με Ισπανία και Γιουγκοσλαβία.

Σε συνέντευξη του στον Μανώλη Μαυρομμάτη μετά την αποχώρηση του από τον πάγκο της Εθνικής, ο Μπίνγκαμ είχε μιλήσει για το πλάνο του να αναδιοργανώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο από τη βάση: «Όταν ήρθα στην Ελλάδα είχα διετές συμβόλαιο και κατάλαβα ότι το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα χρειάζονταν αναδιοργάνωση από τη βάση. Αυτό είπα πολλές φορές στον τότε πρόεδρο κύριο Δέδε. Ότι έπρεπε να διοργανώσουμε τον σχολικό αθλητισμό, τον νεανικό αθλητισμό και να υπήρχε μια συνοχή έως το επίπεδο Ανδρών. Αυτό το πλάνο για να γίνονταν θα χρειάζονταν τουλάχιστον πέντε χρόνια και ότι ο κόσμος χρειάζεται υπομονή όλο αυτό το διάστημα. Έφυγα από την Ελλάδα γιατί τελείωσε το συμβόλαιο μου και διότι έγιναν πολλές αλλαγές όλο αυτό το διάστημα. Ο κύριος Δέδες ήθελε να παραμείνω αλλά είχα μια πολύ καλή πρόταση από την Έβερτον».

Σε επίπεδο συλλόγων, οδήγησε την Σάουθπορτ στην άνοδο το 1967 στην πρώτη του προπονητική απόπειρα, ενώ στη συνέχεια κατέκτησε τέσσερις τίτλους σε μια σεζόν (1970-71) με την Λίνφιλντ. Πέρασε επίσης από τον πάγκο της Έβερτον, ενώ είχε και ένα μικρό πέρασμα από την ΑΕΚ για 15 αγώνες στο δεύτερο γύρο της σεζόν 1972-73 και τον ΠΑΟΚ τον Απρίλιο του 1977. Και στις δύο περιπτώσεις αντικατέστησε τον Μπράνκο Στάνκοβιτς. Ολοκλήρωσε την προπονητική του καριέρα στην Σαουδική Αραβία κατακτώντας το Κύπελλο με την Αλ-Νασρ το 1987.

Μετά την αποχώρησή του από την προπονητή, ο Μπίνγκαμ ενήργησε ως διευθυντής ποδοσφαίρου της Μπλακπουλ τη δεκαετία του 1990 και στη συνέχεια, στα 76 του, ανέλαβε ρόλο σκάουτινγκ στην Μπέρνλι το 2008.

Μεταξύ των πολυάριθμων βραβείων και διακρίσεων που του απονεμήθηκαν, τιμήθηκε με το αστέρι του Τάγματος τη Βρετανικής Αυτοκρατορίας (MBE) το 1981, ενώ το 1994 η Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών του έδωσε το Βραβείο Αξίας την «εξαιρετική συνεισφορά» στο παιχνίδι.

Photo Credit: evertonfc.com




Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.