Μουντιάλ 2022-Γαλλία: Με την αύρα της πρωταθλήτριας και ένα τρομερό ρόστερ
Η κάτοχος του τίτλου Γαλλία, έρχεται σε ακόμη ένα Μουντιάλ έχοντας και αυτή μία από τις «ετικέτες» του φαβορί της διοργάνωσης. Πώς να μην είναι άλλωστε όταν έχει ένα από τα πιο πλήρες ρόστερ παρά τις όποιες ελλείψεις προέκυψαν στην πορεία.Θέλει να γίνει η τρίτη χώρα στην ιστορία μετά τις Βραζιλία και Ιταλία που θα φτάσει σε back to back κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου αν και μετά τον τίτλο στη Ρωσία δεν είχε την ίδια καλή συνέχεια.
Απογοήτευσε με την εικόνα της κυρίως στο Euro όπου αποκλείστηκε από την Ελβετία ενώ δεν ήταν καθόλου καλή η παρουσία της στο τελευταίο Nations League. Γλίτωσε στο τέλος τον υποβιβασμό της σε έναν όμιλο με Κροατία, Δανία και Αυστρία όπου πέτυχε μόλις μία νίκη, το Nations League βέβαια δεν μπορεί να αποτελέσει ένα σαφές δείγμα.
Προηγούμενες διοργανώσεις
Είναι η 16η φορά που θα βρεθεί σε Μουντιάλ και η έβδομη συνεχόμενη. Έχει φτάσει στην κορυφή δύο φορές, αρχικά το 1998 όταν και ήταν η οικοδέσποινα και τελευταία φορά στην προηγούμενη διοργάνωση όπου ήταν η καλύτερη ομάδα και δίκαια κέρδισε στα γήπεδα της Ρωσίας.
Είδε μία φορά μόνο την αντίπαλο της να της στερεί τον τίτλο στον τελικό, το 2006 στη Γερμανία όταν ηττήθηκε στα πέναλτι από την Ιταλία στο παιχνίδι που όλοι θυμούνται για την κουτουλιά του Ζιντάν στον Ματεράτσι, ενώ δύο φορές (1958, 1986) έχει τερματίσει στην τρίτη θέση.
Την πρώτη φορά βέβαια που μπήκε σαν πρωταθλήτρια στο τουρνουά αποκλείστηκε από τους ομίλους, ευελπιστεί σε καλύτερη εξέλιξη αυτή τη φορά.
Πώς προκρίθηκε
Έκανε το καθήκον της στα προκριματικά καθώς σε έναν όμιλο με Ουκρανία, Φινλανδία, Βοσνία και Καζακστάν ήταν σαφώς το μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση την οποία και κατέκτησε.
Ξεκίνησε βέβαια με μία εντός έδρας ισοπαλία απέναντι στην Ουκρανία, την οποία δεν κέρδισε ούτε εκτός έδρας (1-1). Μέτρησε όμως συνολικά πέντε νίκες και τρεις ισοπαλίες και με 18 βαθμούς και τέρματα 18-3 κατέκτησε δίκαια την πρώτη θέση.
Η Ουκρανία έμεινε έξι βαθμούς πίσω της, η ίδια ήταν επίσης αήττητη στον όμιλο αλλά είχε συνολικά έξι ισοπαλίες και δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την παγκόσμια πρωταθλήτρια.
Ο προπονητής: Ντιντιέ Ντεσάν
Έφτασε μάλιστα και στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2016 που έλαβε μέρος στη χώρα της αλλά εκεί ηττήθηκε με 1-0 στην παράταση από την Πορτογαλία. Παρά την αποτυχία στο προηγούμενο Euro ωστόσο, ο ίδιος παρέμεινε στη θέση του αλλά το συμβόλαιο του τελειώνει το Δεκέμβριο και όλα δείχνουν πως μετά από 10 χρόνια θα αποτελέσει παρελθόν.
Ο Ζινεντίν Ζιντάν είναι προ των πυλών αλλά ό,τι και να γίνει ο Ντεσάν θέλει να αποχωρήσει με ψηλά το κεφάλι.
Το ρόστερ
Στο κέντρο βέβαια οι απουσίες των Πογκμπά και Καντέ είναι σημαντικές αλλά το νέο «αίμα» όπως είναι οι Τσουαμενί και Καμαμβινγκά μπορούν να καλύψουν τα κενά.
Στην άμυνα τελευταία στιγμή προέκυψε πρόβλημα με τον Κιμπεπέ και έτσι κλήθηκε στη θέση του ο Ντισασί της Μονακό. Οι Βαράν, Ουπαμεκανό αποτελούν αξίες, τα αδέρφια Ερναντέζ είναι σε καλή φόρμα ενώ υπάρχει και ο Κονατέ της Λίβερπουλ. Ο τραυματισμός του βασικού τερματοφύλακα της Μίλαν Μενιάν, δεν την επηρεάζει και τόσο καθώς ο Γιορίς αποτελεί εγγύηση κάτω από τα δοκάρια.
Στόχος
Δεν γίνεται να ξεκινήσει μία τέτοια διοργάνωση μία ομάδα με τέτοιο ρόστερ και να μην έχει ως στόχο την κορυφή. Η πρώτη θέση στον όμιλο με Δανία, Τυνησία και Αυστραλία είναι το πρώτο «κουτάκι» που πρέπει να κυκλώσει ενώ έπειτα λογικά θα πέσει πάνω σε Πολωνία ή Μεξικό.
Ό,τι άλλο πάντως πέρα από μία πορεία έως το ημιτελικά μπορεί και να θεωρηθεί αποτυχία για μία ομάδα που διαθέτει ταλέντο εμπειρία και έχει πολλές ποιοτικές επιλογές σε κάθε θέση. Το βάρος της πρωταθλήτριας δεν πρέπει να την ανησυχεί ακόμα και στα προημιτελικά αν πούμε πως θα φτάσουν όλα τα φαβορί, θα αντιμετωπίσει την Ολλανδία που σίγουρα δεν την τρομάζει.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Ούγκο Γιορίς (Τότεναμ), Αλφόνς Αρεολά (Γουέστ Χαμ), Στιβ Μανταντά (Ρεν)
Αμυντικοί: Μπέντζαμιν Παβάρ (Μπάγερν), Ζουλς Κουντέ (Μπαρτσελόνα), Ράφαελ Βαράν (Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ), Άξελ Ντισασί (Μονακό) Γουίλιαμ Σαλιμπά (Άρσεναλ), Λούκας Ερναντέζ (Μπάγερν), Τεό Ερναντέζ (Μίλαν), Ιμπραΐμα Κονατέ (Λίβερπουλ), Νταγιότ Ουπαμεκανό (Μπάγερν)
Μέσοι: Αντριέν Ραμπιό (Γιουβέντους), Ορελιέν Τσουαμενί (Ρεάλ), Γιουσούφ Φοφανά (Μονακό), Ματέο Γκεντουζί (Μαρσέιγ), Τζόρτναν Βερετούτ (Μαρσέιγ), Εντουάρντο Καμαβινγκά (Ρεάλ)
Επιθετικοί: Ουσμάν Ντεμπελέ (Μπαρτσελόνα), Κίλιαν Εμπαπέ (Παρί Σεν Ζερμέν), Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ), Ολιβιέ Ζιρού (Μίλαν), Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο), Ραντάλ Κολό Μουανί (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Μαρκους Τουράμ (Γκλάντμπαχ)