Μουντιάλ 2022-Ολλανδία: Επιστροφή με όνειρα για τους «οράνιε»
Η Ολλανδία επιστρέφει σε τελική φάση Μουντιάλ μετά την απουσία στην Ρωσία το 2018 και έχει ένα πολλά υποσχόμενο ρόστερ που μπορεί να την οδηγήσει ψηλά, αλλά και τον πολύπειρο Λουίς Φαν Χάαλ στον π΄γκο που θέλει να κλείσει την καριέρα του με μία ακόμα επιτυχία.Οι «οράνιε», που βρίσκονται στην 8η θέση της κατάταξης της FIFA, μετά το «σοκ» στο Euro του 2021, όπου ξεκίνησαν «φορτσάτοι» αλλά την... πάτησαν από τους Τσέχους στα νοκ άουτ, έκαναν «πάρτι» στο Nations League, όπου με 16 βαθμούς τερμάτισαν πρώτοι στον 4ο όμιλο της League A, μπροστά από Βέλγιο, Πολωνία και Ουαλία και θα διεκδικήσουν έτσι τον τίτλο στο Final-4.
Προηγούμενες διοργανώσεις
Αυτή είναι η ενδέκατη συμμετοχή της Ολλανδίας σε Μουντιάλ, μιας και πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη ομάδα που ανήκει μεν στην ελίτ, αλλά χωρίς να έχει κατακτήσει ποτέ το τρόπαιο και χωρίς να έχει αδιάκοπη παρουσία στις τελικές φάσεις. Επιστρέφει πάντως σε τελική φάση μετά το 2014.
Οι Ολλανδοί ήταν φιναλίστ το 2010 για τρίτη φορά στην ιστορία τους λυγίζοντας στην παράταση με 1-0 από την Ισπανία, μετά το 1974 και το 1978, όταν ουσιαστικά παρουσίασαν την καλύτερη ομάδα που δεν στέφθηκε πρωταθλήτρια Κόσμου αφού ηττήθηκαν διαδοχικά από τις διοργανώτριες Δυτική Γερμανία και Αργεντινή αντίστοιχα.
Οι «οράνιε» ήταν στην 3η θέση το 2014 στην Βραζιλία, αλλά παραδόξως δεν πρόκρίθηκαν στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018, όπως τους είχε συμβεί ξανά και το 2002 στην Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, ακριβώς μετά την κατάκτηση της 3ης θέσης το 1998 στην Γαλλία.
Πως προκρίθηκε
Τερμάτισε πρώτη στον 7ο προκριματικό όμιλο μπροστά από Τουρκία και Νορβηγία. Η πορεία της συνολικά ήταν αυτή που αναμενόταν, μετά το κακό ξεκίνημα και την ήττα από την Τουρκία, η οποία αποτελεί και την τελευταία της από τις 24 Μαρτίου 2021. Παραλίγο να «μπλέξει» λόγω της εκτός έδρας ισοπαλίας με το Μαυροβούνιο την προτελυταία αγωνιστική, αλλά η εντός έδρας νίκη επί των Νορβηγών στο φινάλε της χάρισε την απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ.
Ο προπονητής: Λουίς Φαν Χάαλ
Ο έμπειρος και πετυχημένος 71χρονος Ολλανδός τεχνικός κλείνει, όπως όλα δείχνουν την προπονητική του καριέρα σε ένα Μουντιάλ, στην τρίτη θητεία του στον πάγκο των «οράνιε» μετά από εκείνες τις διετίες 2000-2002 και 2012-2014.
Ο Φαν Χάαλ, που ανακοίνωσε τον Απρίλιο πως πάσχει από καρκίνο του προστάτη, έχει συνδέσει το όνομά του τόσο με την κατάκτηση της 3ης θέση στην δοργάνωση του 2014, όσο όμως και με την «μαύρη σελίδα» του αποκλεισμού από την τελική φάση το 2002 που σηματοδότησε την πρώτη απουσία των Ολλανδών από Μουντιάλ μετά από 16 χρόνια.
Θιασώτης του επιθετικού ποδοσφαίρου παρουσιάζει ανάλογο έργο ρίχνοντας το βάρος στην γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και τις εναλλαγές θέσεων, όπως επιτάσσει εδώ και 50 χρόνια το ολλανδικό μοντέλο. Είναι γνωστό από τώρα πως αντιαταστάτης του Φαν Χάαλ στην τεχνική ηγεσία μετά το Μουντιάλ θα είναι ο Ρόναλντ Κούμαν.
Το ρόστερ
Ξεχειλίζει από ποιότητα και ταλέντο η Ολλανδία, ιδιαίτερα σε επίθεση και μεσαία γραμμή, όπου Χάκπο, Μπέρχβαϊν, Λουκ Ντε Γιονγκ, Γρένκι Ντε Γιονγκ, Κουπμάινερς Μπεργκχάους, Κλάασεν, Σίμονς και φυσικά ο Μέμφις Ντεπάι, που η κατάστασή του είναι ερωτηματικό -αφού έχει από τον Σεπτέμβριο να αγωνιστεί όταν και τραυματίστηκε- δημιουργούν ένα τρομερό κράμα έμπειρων και νέων που μπορεί να «ξεκλειδώσει» κάθε άμυνα.
Στυλοβάτης της άμυνας φυσικά θα είναι ο Φαν Ντάικ, ενώ Μαλάσια, Ντούμφρις, Ντε Φράι, Ντε Λιχτ και Μπλιντ θα τον πλαισιώσουν. Μοναδική θέση που φαίνεται πως έχει πρόβλημα είναι αυτή του γκολκίπερ αφού ο ταλαντούχος Μπέιλοβ, που έχει το προβάδισμα για βασικός, δεν είναι ακόμα «ψημένος» στις μεγάλες διοργανώσεις.
Στόχος
Η πρόκριση στους «16» θεωρείται δεδομένη και στόχος είναι να έρθει με την πρωτιά κόντρα σε Κατάρ, Σενεγάλη και Εκουαδόρ. «Κρυφός» πόθος είναι ο τίτλος κι ας φαντάζει αυτό δύσκολο, αλλά μία πορεία μέχρι τα προημιτελικά είναι σίγουρα μέσα στις δυνατότητές της, ενώ απόλυτα επιτυχημένη θα θεωρηθεί αν μπει στην τετράδα.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακας: Τζάστιν Μπίλοου (Φέγενορντ), Άντριες Νόπερτ (Χέρενφεν), Ρέμκο Πάσβεερ (Άγιαξ)
Αμυντικοί: Βίρτζιλ Φαν Ντάικ (Λίβερπουλ), Νέιθαν Άκε (Μάντσεστερ Σίτι), Ντάλεϊ Μπλιντ (Άγιαξ), Ζούλιεν Τίμπερ (Άγιαξ), Ντένζελ Ντάμφρις (Ίντερ), Ματάις Ντε Λιχτ (Μπάγερν Μονάχου), Τάιρελ Μαλάσια (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Τζέρεμι Φρίμπονγκ (Μπάγερ Λεβερκούζεν)
Μέσοι: Φρένκι Ντε Γιονγκ (Μπαρτσελόνα), Στίβεν Μπέρχαους (Άγιαξ), Τεν Κόπμαϊνερς (Αταλάντα), Κόντι Γκάκμπο (Αϊντχόφεν), Μάρτεν Ντε Ρον (Αταλάντα), Κένεθ Τέιλορ (Άγιαξ), Τσάβι Σίμονς (Αϊντχόφεν)
Επιθετικοί: Μέμφις Ντεπάι (Μπαρτσελόνα), Στίβεν Μπέρχβαϊν (Άγιαξ), Βίνσεντ Γιάνσεν (Αντβέρπ), Νόα Λανγκ (Μπριζ), Βουτ Βέγκχορστ (Μπεσίκτας)