Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Θρήνος στην Πόρτο: Απεβίωσε ο θρύλος και πρώτος σκόρερ της ιστορίας της, Φερνάντο Γκόμες

Θρήνος στην Πόρτο: Απεβίωσε ο θρύλος και πρώτος σκόρερ της ιστορίας της, Φερνάντο Γκόμες

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
27/11/2022 03:11
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών ο θρυλικός επιθετικός της Πόρτο, Φερνάντο Γκόμες, βυθίζοντας σε πένθος το πορτογαλικό ποδόσφαιρο.

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 66 ετών άφησε ο Φερνάντο Γκόμες έπειτα από την άνιση μάχη με καρκίνο του παγκρέατος. Ο παλαίμαχος θρύλος του πορτογαλικού ποδοσφαίρου είχε υποστεί εγκεφαλικό τον Οκτώβριο και είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο στο Πόρτο.

Ο Γκόμες έπαιζε ως σέντερ φορ και αγωνίστηκε σχεδόν όλη του την καριέρα στην Πόρτο, στα τέλη της δεκαετίας του 70’ και τη δεκαετία του 80’, σημειώνοντας 318 γκολ σε 404 παιχνίδια με τη φανέλα της. Δεινός σκόρερ, όχι μόνο λόγω του ταλέντου του αλλά και της εξαιρετικής ικανότητας του στις τοποθετήσεις εντός περιοχής, παραμένει μέχρι σήμερα ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της πορτογαλικής ομάδας.

Έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα της Πόρτο σε ηλικία 17 ετών και μόλις στα 20, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πορτογαλικού πρωταθλήματος (θα το επαναλάμβανε άλλες πέντε φορές) όντας καθοριστικός στην πορεία των «δράκων» προς τον τίτλο, τον πρώτο μετά από μια ξηρασία που κράτησε σχεδόν δύο δεκαετίες. Αυτή θα ήταν μόνο η αρχή των μεγάλων επιτυχιών, αφού κατέκτησε με την Πόρτο πέντε πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα και τρία Σούπερ Καπ Πορτογαλίας καθώς επίσης ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών, ένα Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και ένα Διηπειρωτικό.

Ήταν ο μεγάλος άτυχος της Πόρτο τη σεζόν 1986-87 καθώς είχε χάσει τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με την Μπάγερν μετά από κάταγμα στην προπόνηση λίγες μέρες πριν το ματς. Ωστόσο είχε συμβάλει σημαντικά στην πορεία της ομάδας προς τον τελικό, σκοράροντας πέντε γκολ, συμπεριλαμβανομένου του νικητήριου τέρματος στον ημιτελικό με την Ντιναμό Κιέβου στην Ουκρανία.

Είχε το παρατσούκλι «Μπιμπότα» μετά τις δύο κατακτήσεις του «Χρυσού Παπουτσιού» (1983, 1985). Εκτός από την Πόρτο, βρέθηκε για δύο χρόνια στην Ισπανία με την Σπόρτινγκ Χιχόν (1980-82) και παρότι έχασε ένα χρόνο λόγω τενοντίτιδάς, πρόλαβε να σημειώσει 12 γκολ σε 27 ματς πρωταθλήματος. Επέστρεψε το 1982 στην Πόρτο αλλά δεν έκλεισε εκεί την καριέρα του καθώς διαφωνίες με τη διοίκηση τον οδήγησαν στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας τη διετία 1989-91. Με τα «λιοντάρια» σημείωσε 31 γκολ σε 63 συμμετοχές βοηθώντας τα να φτάσουν στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 1990-91, την τελευταία που έπαιξε ποδόσφαιρο.

Σε Εθνικό επίπεδο, αγωνίστηκε 47 φορές με την Εθνική Πορτογαλίας (1975-1988) σημειώνοντας 13 γκολ. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως το να σκοράρεις γκολ είναι σαν να έρχεσαι σε οργασμό. Αξιοσημείωτο ότι ο παλαίμαχος φορ της Μπενφίκα, Νούνο Γκόμες επέλεξε το ψευδώνυμο προς τιμήν του (σ.σ. το πραγματικό του όνομα είναι Νούνο Μιγκέλ Σοάρες Περέιρα Ριμπέιρο).

Αφότου «κρέμασε» τα παπούτσια του, επέστρεψε στην Πόρτο αναλαμβάνοντας ρόλο πρέσβη αλλά και άλλα πόστα. Τα τελευταία χρόνια είχε τη θέση του Διευθυντή στις Ακαδημίες της Πόρτο, θέση που κράτησε μέχρι την τελευταία μέρα παρά τα προβλήματα υγείας του.


Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.