Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

«Έφυγε» ο θρυλικός Λουίς Σουάρεθ

«Έφυγε» ο θρυλικός Λουίς Σουάρεθ

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
9/7/2023 18:24
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο θρυλικός Λουίς Σουάρεθ, ένας από τους κορυφαίους παίκτες του ισπανικού ποδοσφαίρου και μοναδικός γεννημένος Ισπανός ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει την Χρυσή Μπάλα.

Σε πένθος βυθίστηκε το ισπανικό ποδόσφαιρο καθώς ο Λουίς Σουάρεθ απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών. Ο «Λουισίτο» θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Ισπανούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών γράφοντας ιστορία με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και της Ίντερ.

Έχοντας το παρατσούκλι «Ελ Αρκιτέκτο (μτφ. Αρχιτέκτονας) ο Σουάρεθ διακρίθηκε για τις οξυδερκείς πάσες και το εκρηκτικό του σουτ. Ξεκίνησε αρχικά ως επιθετικός μέσος στην Μπαρτσελόνα και εξελίχθηκε σε κεντρικός χαφ για την θρυλική Ίντερ της δεκαετίας του 60.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια το 1953 και μετά από ένα μικρό πέρασμα στην Ντεπορτίβο Κοντάλ, υπέγραψε στην Μπαρτσελόνα το 1955 μαζί με τους σπουδαίους Ούγγρους, Κουμπάλα, Τσιμπόρ και Κόστιτς. Με προπονητή τον Χελένιο Ερέρα, ο Σουάρεθ κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα και δύο Κύπελλα Εκθέσεων ενώ το 1960 κέρδισε την Χρυσή Μπάλα αφήνοντας δεύτερο τον μεγάλο Φέρεντς Πούσκας. Μάλιστα παραμένει ως σήμερα ο μοναδικός γεννημένος Ισπανός που έχει κατακτήσει το κορυφαίο ατομικό βραβείο.

Το 1961 ακολούθησε τον προπονητή του Χελένιο Ερέρα στην Ίντερ και έγινε η ακριβότερη τότε μεταγραφή στο ποδόσφαιρο με 250 εκατομμύρια ιταλικές λίρες. Ήταν βασικό μέλος της «Μεγάλης Ίντερ» η οποία κατέκτησε τρία ιταλικά πρωταθλήματα, δύο διαδοχικά Κύπελλα Πρωταθλητριών και δύο διηπειρωτικά. Μεταξύ 1961 και 1970 κατέγραψε 328 εμφανίσεις με τους «νερατζούρι» και σημείωσε 55 γκολ. Έκλεισε την καριέρα του στην Σαμπντόρια την τριετία 1970-73.

Παράλληλα έπαιξε 32 φορές με την Εθνική Ισπανίας και ήταν βασικό μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό του 1964.

Μετά την απόσυρση του από την ενεργό δράση ασχολήθηκε με την προπονητική, κατακτώντας το Ευρωπαϊκό U21 με την Εθνική Ελπίδων το 1986 ενώ διατέλεσε ομοσπονδιακός τεχνικός της Ισπανίας την τριετία 1988-91. Παράλληλα βρέθηκε στον πάγκο των Ίντερ, Σαμπντόρια, Κάλιαρι, ΣΠΑΛ, Κόμο Λα Κορούνια και Αλμπαθέτε. Το 2008 τιμήθηκε με το βραβείο «Χρυσό Πόδι» ως ποδοσφαιρικός θρύλος.

* Η φωτογραφία είναι από το 2015 όταν παρέδωσε τη Χρυσή Μπάλα του 1960 στο μουσείο της Μπαρτσελόνα






Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.