Μουντιάλ 2022-Εκουαδόρ: Νεανικοί και απρόβλεπτοι οι «τρικολόρ»
Για άλλη μία φορά το Εκουαδόρ δίνει το «παρών» στο μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού του Μουντιάλ.Η ομάδα της Λατινικής Αμερικής, που τον 21ο αιώνα έχει εξελιχθεί σε σχεδόν μόνιμο εκπρόσωπο της ηπείρου σε Μουντιάλ, είναι στην 44η θέση στην κατάταξη της FIFA και αποτελεί παραδοσιακά μία ομάδα που προκαλεί «ζημιές» στην διοργάνωση, ανεξάρτητα από αν η ίδια καρπώνεται κάτι από αυτό.
Το τελευταίο επίσημο παιχνίδι της ήταν για τα προκριματικά του Μουντιάλ στις 29 Μαρτίου με την Αργεντινή, ενώ η προετοιμασία για την τελική φάση διεξήχθη σε δύο δόσεις, με τρία φιλικά τον Ιούνιο κόντρα σε Νιγηρία, Μεξικό και Πράσινο Ακρωτήρι και άλλα τρία τον Σεπτέμβριο κόντρα σε Σαουδική Αραβία, Ιαπωνία και εσχάτως Ιράκ. Δεν δέχτηκε κανένα γκολ σε αυτές τις αναμετρήσεις, αλλά έδειξε να έχει ακι δημιουργικές δυσκολίες αφού πέτυχε μόλις δύο με συνολικό απολογισμό 2-4-0.
Προηγούμενες διοργανώσεις
Το Εκουαδόρ επιστρέφει μετά το 2014 και θα συμμετάσχει για τέταρτη φορά στην ιστορία του σε Μουντιάλ, αφού έχει μία σχετικά σταθερή παρουσία από το 2002 όταν και προκρίθηκε για πρώτη φορά σε τελική φάση. Καλύτερη πορεία του μέχρι τώρα ήταν αυτή του 2006 όταν έφτασε μέχρι τους «16» παίρνοντας την πρόκριση από όμιλο όπου βρίσκονταν οι οικοδεσποτες τότε Γερμανοί, η Κόστα Ρίκα και η Πολωνία αλλά το εμπόδιο της Αγγλίας αποδείχθηκε πολύ υψηλό στη συνέχεια και «λύγισε» με 1-0.
Πως προκρίθηκε
Τερμάτισε στην 4η θέση της βαθμολογίας της προκριματικής ζώνης στην Λατινική Αμερική και πήρε το τελευταίο απευθείας εισιτήριο για την τελική φάση. Το φινάλε πάντως ήταν δραματικό αφού μέχρι και μία αγωνιστική πριν το φινάλε κινδύνεψε να μείνει εκτός Μουντιάλ.
Η νίκη της Ουρουγουάης επί του Περού «σφράγισε» την πρόκριση τους Εκουαδόρ που δεν πήρε τη νίκη σε κανένα από τα τελευταία τέσσερα παιχνίδια που έδωσε (ρεκόρ 0-3-1) ολοκληρώνοντας πάντως με 26 βαθμούς τα προκριματικά.
Ακόμα πιο δραματική ήταν η συνέχεια πάντως με την επικύρωση της πρόκρισης να έρχεται δικαστικά και μέσω του CAS, αφού η Χιλή άσκησε έφεση για την συμμετοχή του Μπάιρον Καστίγιο, ο οποίος ελέγχθηκε για την υπηκοότητά του μιας και οι Χιλιανοί κατήγγειλαν πως έχει γεννηθεί στην Κολομβία.
Αποέλεσμα ήταν το CAS να αποφανθεί πως ο Καστίγιο είναι μεν υπήκοος του Εκουαδόρ, αλλά είχε πλαστογραφηθεί το πιστοποιητικό του, οπότε τιμώρησε με αφαίρεσε τριών βαθμών την ομάδα από την επόμενη προκριματική φάση, αλλά δεν την απέκλεισε από το Μουντιάλ. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε πάντως πως η απόφαση είνα άδικη και ακατανόητη, αλλά υπό τον φόβο κυρώσεων ο Καστίγιο έμεινε εκτός αποστολής.
Ο προπονητής: Γκουστάβο Αλφάρο
Ο 60χρονος Αργεντινός τεχνικός ανέλαβε ομοσπονδιακός τεχνικός τον Αύγουστο του 2020. Η πορεία του στους πάγκους περιλάμβανε μόνο συλλόγους της πατρίδας του μέχρι τότε με σημαντικότερες στιγμές τις κατακτήσεις ενός Κόπα Σουνταμερικάνα (2007), ενώ πρωταθλήματος Κλαουσούρα (2012) και ενός Κυπέλλου (2013) με την Άρσεναλ Σαραντί, ενώ έχει εργαστεί και στην Μπόκα Τζούνιορς την διετία 2018-2020 κατακτώντας ένα Σούπερ Καπ (2018) κι ένα πρωτάθλημα (2020). Παράλληλα έχει πανηγυρίσει δύο ανόδους στην κορυφαία κατηγορια το 2001 με την Ολίμπο και το 2003 με την Κίλμες.
Απόλυτα επιτυχημένος ο πρωτάρης σε εθνικές ομάδες Αλφάρο που τα πηγαίνει περίφημα μέχρι τώρα έχοντας απολογισμό 11 νίκες, 13 ισοπαλίες και 8 ήττες σε φιλικές κι επέισημες αναμετρήσεις.
Το ρόστερ
Σημείο αναφοράς αποτελεί ο 33χρονος Ένερ Βαλέντσια που με 35 γκολ αποτελεί τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών για το Εκουαδόρ. Ο εξτρέμ της Φενέρμπαχτσε, με θητεία και στην Πρέμιερ Λιγκ παλαιότερα, μαζί με τον μέσο Άνχελ Μένα θα δώσουν εμπειρία σε μία ιδιαίτερα νεανική ομάδα που περιμένει πράγματα από τους ιδιαίτερα ταλαντούχου εξτρέμ Γκονζάλο Πλάτα της Βαγιαδολίδ και τον αριστερό μπακ Εστουπινιάν της Μπράιτον.
Στόχος
Η διεκδίκηση της δεύτερης θέσης και της πρόκρισης στους «16» για δεύτερη φορά στην ιστορία τους είναι εκεί που στοχεύουν στο Εκουαδόρ, με αυτό να δείχνει πως είναι και το ταβάνι της ομάδας. Η κλήρωση αφήνει περιθώρια αφού πλην της Ολλανδίας ούτε η Σενεγάλη ούτε το Κατάρ ειναι φοβίζουν, παρ' όλα αυτά το πρώτο ματς με τους διοργανωτές έχει ιδιαίτερη σημασία για την συνέχεια. Αναμένεται πάντως πολύ οριακή η «μάχη» με την Σενεγάλη και η ομάδα της Λατινικής Αμερικής πάσχει στο κομμάτι της εμπειρίας που έχουν οι Αφρικανοί.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Μοϊσές Ράμιρες (Ιντεπεντιέντε Ντελ Βάλε), Αλεξάντερ Ντομίνγκες (Λίγκα ντε Κίτο), Ερνάν Γκαλίντες (Αούκας)
Αμυντικοί: Πιέρο Ιντσαπιέ (Λεβερκούζεν), Ρόμπερτ Αρμπολέδα (Σάο Πάουλο), Φέλιξ Τόρες (Σάντος Λαγκούνα), Χαβιέρ Αρεάγκα (Σιάτλ Σάουντερς), Τζάκσον Πορόσο (Τρουά), Άντζελο Πρεσιάδο (Γκενκ), Περβίς Εστουπινιάν (Μπράιτον), Γουίλιαμ Πάτσο (Αντβέρπ), Ντιέγκο Παλάσιος (Λος Άντζελες)
Μέσοι: Μοϊσές Καϊσέδο (Μπράιτον), Κάρλος Γκρουέσο (Άουγκσμπουργκ), Τζέγκσον Μέντες (Λος Άντζελες), Άλαν Φράνκο (Ταγέρες), Χοσέ Σιφουέντες (Λος Άντζελες), Άνχελ Μένα (Λεόν), Γκονσάλο Πλάτα (Βαγιαδολίδ), Τζέρεμι Σαρμιέντο (Μπράιτον), Ρομάριο Ιμπάρα (Πατσούκα), Αΐρτον Πρεσιάδο (Σάντος)
Επιθετικοί: Ένερ Βαλένσια (Φενέρμπαχτσε), Μίκαελ Εστράδα (Κρους Ασούλ), Τζορκαέφ Ρεάσκο (Νιούελς Ολντ Μπόις), Κέβιν Ροντρίγκες (Ιμπαμπούρα)