Μουντιάλ 2022 - ΗΠΑ: Λείπει η εμπειρία όχι όμως η ποιότητα
Η μόνιμος εκπρόσωπος της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής επιστρέφει σε Μουντιάλ μετά από την απουσία στην διοργάνωση της Ρωσίας.Η Team USA, που βρίσκεται στην 16η θέση της κατάταξης της FIFA, αποτελεί πλέον μία από τις παραδοσιακές παρουσίες -και δυνάμεις θα μπορούσαμε να πούμε- κάθε Μουντιάλ, αφού με εξαίρεση το 2018 συμμετέχει ανελλιπώς από το 1990 και εντεύθεν σε όλες τις διοργανώσεις.
Αφού εξασφάλισε την πρόκρισή της τον Μάρτιο, έδωσε δύο δυνατά φιλικά παιχνίδια εντός έδρας με Μαρόκο (3-0) και Ουρουγουάη (0-0), ενώ ακολούθησαν δύο επίσημα για το Nations League της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής κόντρα σε Γρανάδα (5-0) και Ελ Σαλβαδόρ εκτός έδρας (1-1). Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Μουντιάλ αντιμετώπισε την Σαουδική Αραβία και την Ιαπωνία τον Σεπτέμβριο επί ευρωπαϊκού εδάφους, γνωρίζοντας την ήττα με 2-0 από τους Ιάπωνες, ενώ με τους Σαουδάραβες αναδείχθηκε ισόπαλοι χωρίς τέρματα.
Προηγούμενες διοργανώσεις
Αυτή είναι η δέκατη συμμετοχή των ΗΠΑ σε τελική φάση Μουντιάλ, όπου επιστρέφουν μετά την απουσία του 2018 στην Ρωσία. Μέχρι τότε η «αστερόεσσα» συμμετείχε ανελλιπώς από το 1990 σε τελικές φάσεις Μουντιάλ.
Αν και σίγουρα δεν πρόκειται για το εθνικό σπορ της χώρας, η ποδοσφαιρική της ιστορία είναι πλούσια σε εθνικό επίπεδο, αφού ήταν μία από τις ομάδες που συμμετείχαν στο πρώτο Μουντιάλ το 1930 κατακτώντας μάλιστα την 3η θέση, η οποία είναι μέχρι σήμερα και η καλύτερη στην ιστορία τους.
Έδωσαν μάλιστα το «παρών» και στο δεύτερο (1934 Ιταλία), επιστρέφοντας στη συνέχεια το 1950 όταν και δεν πήγαν πέρα από την φάση των ομίλων αλλά πραγματοποίησαν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία της διοργάνωσης επικρατώντας με 1-0 της Αγγλίας.
Οι Αμερικανοί έχουν πάντως έχουν φτάσει ακόμα τρεις φορές σην φάση των «16» (1994, 2010, 2014), ενώ το 2002 έφτασαν ως τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκαν μετέπειτα από την φιναλίστ Γερμανία. Πρόκειται γενικά για υπολογίσιμη δύναμη καθώς κόμα και το 2006 που αποκλείστηκε από τους ομίλους απέσπασε βαθμό από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Κόσμου, Ιταλία.
Πως προκρίθηκε
Τερμάτισε στην 3η θέση της βαθμολογίας της προκριματικής φάσης με ρεκόρ 7-4-3 και ισοβαθμώντας με την Κόστα Ρίκα στους 25 πόντους, αλλά η καλύτερη διαφορά τερμάτων (+11 έναντι +5 των Κοσταρικανών) έδωσε στις ΗΠΑ το τελευταίο απευθείας εισιτήριο για την τελική φάση στο Κατάρ.
Ο προπονητής: Γκρεγκ Μπερχάλτερ
Ο 49χρονος Αμερικανός τεχνικός, που αποτέλεσε διεθνή παίκτη με συμμετοχή μάλιστα στα Μουντιάλ του 2002 και του 2006 ανέλαβε την εθνική ομάδα το 2018, έχοντας αρκετά νωρίτερα πάρει και «γεύση» από Ευρώπη ως προπονητής της Χάμαρμπι για ενάμιση χρόνο, από τον Δεκέμβριο του 2012 έως και τον Ιούλιο του 2013.
Υπό τον Μπερχάλτερ, που ανέλαβε να επαναφέρει σε επιτυχίες την ομαδα, οι ΗΠΑ όχι μόνο επέστρεψαν σε Μουντιάλ αλλά κατέκτησαν και δύο τίτλου. Αρχικά το πρώτο Nations League της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής το 2019, όσο και τον ηπειρωτικό τίτλο του Gold Cup το 2021, που ως διοργανωτές νίκησαν στον τελικό το Μεξικό με 1-0.
Το ρόστερ
Δεν λείπει η ποιότητα, κυρίως μεσοεπιθεικά από την ομάδα των ΗΠΑ. Ο Κρίστιαν Πούλισικ με σπουδαία καριέρα ήδη στα 24 του χρόνια, σε Ντόρτμουντ και Τσέλσι αναμφίβολα είναι αυτός που ξεχωρίζει, ενώ οι Άαρονσον, ΜακΚένι και Ντεστ που αποτελούν στελέχη των Λιντς, Γιουβέντους και Μίλαν αντίστοιχα, ενισχύουν ακόμα περισσότερο την μεσαία γραμμή, με τον Ρέινα να αποτελεί σημείο αναφοράς στην επίθεση.
Συνολικά 12 από τους 26 παίκτες της αποστολής αγωνίζονται στα πέντε κορυφαία πρωτθλήματα της Ευρώπης (Πρέμιερ Λιγκ, Λα Λίγκα, Σέρια Α, Μπουντεσλίγκα, Λιγκ 1) και αυτό από μόνο του αποτελεί δείγμα της ισχύος και της εμπειρίας που έχουν οι Αμερικανοί.
Στόχος
Η κληρωτίδα έφερε σε... περίεργο όμιλο τις ΗΠΑ, που επιθυμούν να συνδυάσουν με μία πρόκριση στους «16» την επιστροφή τους. Ο όμιλος αν εξαιρεθούν οι Άγγλοι που είναι το απόλυτο φαβορί -αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν ηττηθεί από τα «Τρία Λιοντάρια» στις προηγούμενες δύο συναντήσεις τους στην διοργάνωση (1950, 2010)- είναι ανοιχτός, αφού και το Ιράν μπορεί να κάνει «ζημιές», αλλά και με την Ουαλία οι διαφορές είναι μικρές. Θεωρητικά πάντως οι Μερικανοί έχουν ένα μικρό προβάδισμα για να είναι μαζί με τους Άγγλους η ομάδα που θα προκριθεί, ενώ αν όλα πάνε βάσει... λογικής, η διασταύρωση μετά τους φέρνει κόντρα στους Γάλλους οπότε εκεί τοποθετείται και το ταβάνι τους.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Ματ Τέρνερ (Άρσεναλ), Σον Τζόνσον (Νιου Γιορκ Σίτι), Ίθαν Χόρβατ (Λούτον)
Αμυντικοί: ΝτεΑντρέ Γιεντλίν (Ίντερ Μαϊάμι), Τιμ Ριμ (Φούλαμ), Γουόκερ Ζίμερμαν (Νάσβιλ), Άαρον Λονγκ (Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς), Αντονί Ρόμπινσον (Φούλαμ) Σερτζίνιο Ντεστ (Μίλαν), Σακ Μουρ (Νάσβιλ), Κάμερον Κάρτερ – Βίκερς (Σέλτικ), Τζο Σκάλι (Γκλάντμπαχ).
Μέσοι: Κέλιν Κόστα (Λος Άντζελες), Γουέστον ΜακΚένι (Γιουβέντους), Τάιλερ Άνταμς (Λιντς), Κριστιάν Ρολντάν (Σιάτλ), Μπρεντέν Άαρονσον (Λιντς), Γιουνούς Μούσα (Βαλένθια), Λούκα Ντε Λα Τόρε (Θέλτα Βίγκο)
Επιθετικοί: Κριστιάν Πούλισικ (Τσέλσι), Τζόρνταν Μόρις (Σιάτλ), Τίμοθι Γουεά (Λιλ), Τζος Σάργκεντ (Νόριτς), Χεσούς Φερέιρα (Ντάλας), Τζιοβάνι Ρέινα (Ντόρτμουντ), Χάτζι Ράιτ (Αντάλιασπορ)