Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Μουντιάλ 2022 - Μεξικό: Να σπάσει την κατάρα του 5ου αγώνα

Μουντιάλ 2022 - Μεξικό: Να σπάσει την κατάρα του 5ου αγώνα

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
17/11/2022 05:16
Πιστό στο ραντεβού του στα μεγάλα ραντεβού, το Μεξικό δίνει για 8η σερί φορά το «παρών» σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο μεγάλος του στόχος είναι να σπάσει την κατάρα που το θέλει να αποκλείεται σταθερά στη φάση των «16» της διοργάνωσης από το 1994 και μετά.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, το κλίμα είναι αρκετά απαισιόδοξο στις τάξεις των οπαδών του. Οι μετριότατες εμφανίσεις της «Ελ Τρι» στα προκριματικά του Μουντιάλ, η κακή κατάσταση που βρίσκονται σημαντικοί παίκτες, η μεγάλη αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Τάτα Μαρτίνο και η έλλειψη νέων ταλέντων, έχουν εμφανίσει αρκετά σύννεφα αβεβαιότητας πάνω από την μεξικανική αποστολή και δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι ο ρεαλιστικός στόχος δεν πρέπει να είναι το 5ο παιχνίδι που είναι το μεγάλο απωθημένο όλων στη χώρα, αλλά η πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης. Σε όμιλο με Αργεντινή, Πολωνία και Σαουδική Αραβία, πολλά ενδέχεται να κριθούν στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στους Πολωνούς.

Είναι ενδεικτικό ότι δεν κατάφερε να κερδίσει κανένα παιχνίδι με ΗΠΑ και Καναδά, τις δύο βασικές αντιπάλους του στην προκριματική φάση, ενώ οι τρεις διαδοχικές ήττες επί των Αμερικάνων μέσα στο 2021, με κυριότερες αυτές στους τελικούς των Nations League και Γκολντ Καπ, πλήγωσαν αρκετά το γόητρο της ομάδας.

Ιστορία στο θεσμό:


Έχει δώσει το «παρών» στα 16 από τα 21 Παγκόσμια Κύπελλα που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν, ωστόσο οι διακρίσεις του δεν είναι πολλές, αφού μόλις δύο φορές έχει φθάσει στους «8» και αυτές ως οικοδεσπότες το 1970 και το 1986. Από το 1994 μετράει επτά διαδοχικές παρουσίες –και ισάριθμους αποκλεισμούς- στη φάση των «16».

Συμμετείχε στην πρώτη διοργάνωση το 1930 όπου γνώρισε τρεις βαριές ήττες δεχόμενη 13 τέρματα. Στις επόμενες πέντε διοργανώσεις που συμμετείχε δεν κατάφερε να περάσει τη φάση των ομίλων, ωστόσο το 1970 φιλοξένησε τη διοργάνωση και έφτασε ως τα προημιτελικά γνωρίζοντας βαριά ήττα με 4-1 από την Ιταλία.

Το 1986 φιλοξένησε εκ νέου το θεσμό και έφτασε ξανά ως τα προημιτελικά. Στους «16» νίκησε με 2-0 την Βουλγαρία (μοναδικό νοκ-άουτ που έχει κερδίσει στη διοργάνωση), ωστόσο στους «8» «λύγισε» στα πέναλτι από την Δ. Γερμανία (0-0 κ.δ).

Από το 1994 μέχρι σήμερα η πορεία του σταματάει πάντα στη φάση των «16», έχοντας αποκλειστεί από Βουλγαρία (1-3 στα πεν. το 1994), Γερμανία (1-2 το 1998), ΗΠΑ (0-2 το 2002), Αργεντινή (1-2 παρ. το 2006, 1-3 το 2010), Ολλανδία (1-2 το 2014) και Βραζιλία (2-0 το 2018). Στις μνήμες όλων είναι ο αποκλεισμός του 2014 κόντρα στην Ολλανδία, καθώς κρατούσε τη νίκη-πρόκριση στα χέρια της έως το 87’, ωστόσο οι «οράνιε» έκαναν την ανατροπή με γκολ στο 88’ και πέναλτι-φάντασμα (το αποκαλούμενο No Era Penal) στο 90+4’.

Πως προκρίθηκε:


Τερμάτισε δεύτερο στον όμιλο του CONCACAF υστερώντας στην ισοβαθμία με τον Καναδά και πήρε ένα από τα τρία απευθείας εισιτήρια που δίνει η Ομοσπονδία της Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής & Καραϊβικής.

Σε 14 παιχνίδια είχε 8 νίκες, 4 ισοπαλίες και 2 ήττες με 17-8 τέρματα. Γενικότερα δεν έκανε καλές εμφανίσεις αλλά η ποιότητα του ήταν αρκετή για να πάρει τις απαραίτητες νίκες που χρειάζονταν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν κατάφερε να κερδίσει κανένα από τα ντέρμπι με ΗΠΑ (0-0 εντός, 0-2 εκτός) και Καναδά (1-1 εντός, 1-2 εκτός), παρουσιάζοντας αρκετά μπλαζέ εικόνα σ’ όλη την προκριματική φάση.

Προπονητής: Χεράρδο «Τάτα» Μαρτίνο (59 ετών)

Μουντιάλ 2022 - Μεξικό: Να σπάσει την κατάρα του 5ου αγώνα
Ανέλαβε τον πάγκο του Μεξικού τον Ιανουάριο του 2019, ένα μήνα μετά την κατάκτηση του MLS με την Ατλάντα Γιουνάιτεντ και επέστρεψε σε επίπεδο Εθνικών ομάδων μετά την θητεία του στην Αργεντινή τη διετία 2014-16. Στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση, οδήγησε την «Τρι» στην κατάκτηση του Γκολντ Καπ του 2019 αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, με την ομάδα να γνωρίζει ήττες από τις ΗΠΑ τόσο στον τελικό του Γκολντ Καπ του 2021 όσο και στον τελικό του νεοσύστατου Nations League την ίδια χρονιά.

Μπορεί να εξασφάλισε την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ, ωστόσο αυτό θεωρείται το απόλυτο μίνιμουμ για την ποιότητα του Μεξικού στο επίπεδο της CONCACAF. Κόσμος και ΜΜΕ ασκούν σκληρή κριτική στον Αργεντινό τεχνικό, ο οποίος παρουσιάζει μια νωχελική ομάδα χωρίς διάθεση και μαχητικό πνεύμα. Δεν είναι λίγα τα παιχνίδια της όπου ξεκινάει ο αγώνας και βγάζει εικόνα ομάδας που προηγείται ήδη με 3-0.

Γνωστός στο ευρωπαϊκό κοινό από την μικρή θητεία του στην Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2013-14, ο Τάτα έχει περάσει τις μεγαλύτερες επιτυχίες του στην Λιμπερτάδ κατακτώντας τρία πρωταθλήματα Παραγουάης και στην αγαπημένη του Νιούλις την οποία οδήγησε στο πρωτάθλημα του 2013. Αξιοσημείωτο ότι μετράει τρεις χαμένους τελικούς Κόπα Αμέρικα με Παραγουάη (2011) και Αργεντινή (2015, 2016). Προπονητής που αρέσκεται να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο με πίεση ψηλά, έλεγχο της μπάλας με γρήγορες εναλλαγές, αλλά κάτι τέτοιο δεν το βλέπουμε με συνέπεια στο Μεξικό. Παράλληλα, κατηγορείται για εμμονές με διαρκή επιλογή ορισμένων παικτών και έλλειψη ρίσκων μην δίνοντας πολλές ευκαιρίες στη νέα γενιά παικτών.

Το ρόστερ:

Μουντιάλ 2022 - Μεξικό: Να σπάσει την κατάρα του 5ου αγώνα
Αστέρας της ομάδας είναι ο Ίρβινγκ Λοσάνο. Ο 27χρονος εξτρέμ έκλεψε τις εντυπώσεις στο Μουντιάλ της Ρωσίας κυρίως με την εμφάνιση του απέναντι στην Γερμανία, ακολούθησαν αρκετές μεταπτώσεις στην καριέρα του αλλά τη φετινή σεζόν δείχνει ότι έχει βρει ξανά τη φόρμα του σε μια Νάπολι που δουλεύει σαν καλολαδωμένη μηχανή. Ο «Τσούκι» είναι ο αγαπημένος των οπαδών και αν βρεθεί σε καλή κατάσταση στα γήπεδα του Κατάρ, τότε το Μεξικό μπορεί να ελπίζει σε μια αξιόλογη πορεία. Στο άλλο άκρο της επίθεσης αναμένεται να παίξει ο εξτρέμ της Τσίβας, Αλέξις Βέγκα. Ο 24χρονος διακρίνεται για τη δυνατότητα του να σκοράρει και να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του και για τον ίδιο το Μουντιάλ είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τις ποδοσφαιρικές του μετοχές, μιας και το όνομα του παίζει ήδη για μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Στην κορυφή της επίθεσης πλανάται ένα μεγάλο ερωτηματικό κι αυτό διότι είναι άγνωστο σε τι κατάσταση θα βρεθεί ο βασικός σέντερ φορ, Ραούλ Χιμένες, καθώς προέρχεται από μεγάλο τραυματισμό με την Γουλβς και έχει ελάχιστα παιχνίδια τη φετινή σεζόν. Έτσι πιθανό να δούμε βασικό τον Χένρι Μαρτίν που μετράει 10 γκολ σε 17 ματς με την Κλαμπ Αμέρικα στο Μεξικό. Είναι αξιοσημείωτο πως συζητήθηκε αρκετά η μη κλήση του Τσιταρίτο Ερνάντεζ, με τον 34χρονο θρύλο της «Ελ Τρι» να προέρχεται από πολύ καλή σεζόν στο MLS με 18 γκολ σε 32 παιχνίδια με τους Λος Άντζελες Γκάλαξι. «Για την περίπτωση του Τσιτσαρίτο, απλά θα πάμε με άλλους επιθετικούς. Θα διαλέξουμε 26 παίκτες που είναι πιο κοντά στο παιχνίδι μας» ήταν το λιτό σχόλιο του Μαρτίνο.

Στη μεσαία γραμμή, ξεχωρίζει το όνομα του Έντσον Άλβαρες. Ο 25χρονος αμυντικός μέσος του Άγιαξ, που το καλοκαίρι βρέθηκε μια «ανάσα» από την Τσέλσι, είναι αναντικατάστατος στον άξονα του Μεξικού και ένας από τους πιο κομβικούς παίκτες της «Ελ Τρι». Από εκεί και πέρα, αποτελεί ερωτηματικό ποιοι δύο παίκτες θα τον πλαισιώνουν και αυτό δείχνει πολλά γι’ αυτήν την ομάδα του Μεξικού. Η μία θέση λογικά θα πάει στον αρχηγό Αντρές Γκουαρνάντο των 179 συμμετοχών (!), ο οποίος όμως στα 36 του έχει περάσει εδώ και καιρό το πικ του. Από την άλλη, άκρως κατηφορική είναι και η πορεία του άλλοτε άσου της Πόρτο, Έκτορ Ερέρα, με τον 32χρονο να αγωνίζεται πλέον στο MLS με την Χιούστον Ντάιναμο. Έτσι είναι πιθανό να δούμε με φανέλα βασικού τον Τσάρλι Ροντρίγκες της Κρουζ Αζούλ, έναν αθλητικό box-to-box παίκτη που μπορεί να τρέχει για 90 λεπτά. Καλή εναλλακτική είναι και ο δικός μας, Ορμπελίν Πινέδα, ο οποίος πραγματοποιεί πολύ καλή σεζόν με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Κάτω από τα δοκάρια θα βρεθεί για άλλο ένα Μουντιάλ ο Γκιγιέρμο Οτσόα, μια από τις μορφές των Παγκοσμίων Κυπέλλων μετά το εκπληκτικό τουρνουά που πραγματοποίησε το 2014 στην Βραζιλία. Στα 37 του πλέον, ο γκολκίπερ της Κλαμπ Αμέρικα ετοιμάζεται για το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο στην καριέρα του. Στο κέντρο της άμυνας ξεχωρίζει ο στόπερ, Σέζαρ Μόντες της Μοντερέι αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει ερωτηματικό για τη δεύτερη θέση. Επικρατέστερος είναι ο συμπαίκτης του στην Μοντερέι, Έκτορ Μορένο λαμβάνοντας υπόψη τις μετριότατες εμφανίσεις του Νέστορ Αραούχο με το εθνόσημο και την απογοητευτική σεζόν του Γιόχαν Βάσκεζ στην Κρεμονέζε. Στο δεξί άκρο, ο Χόρχε Σάντσες του Άγιαξ είναι ο επικρατέστερος αντί του εξαιρετικού φέτος στην Πατσούκα αλλά πιο επιθετικογενή Κέβιν Άλβαρες. Στο αριστερό άκρο, ο Μαρτίνο προτιμά τον Χεσούς Γκαγιάρδο της Μοντερέι αντί του Γκεράρντο Αρτεάγκα της Γκενκ, προκαλώντας… πονοκέφαλο στην πλειοψηφία των Μεξικανών οπαδών.

Στόχος:

Μουντιάλ 2022 - Μεξικό: Να σπάσει την κατάρα του 5ου αγώνα
Μεγάλος του στόχος είναι να σπάσει την κατάρα του 5ου αγώνα και να προκριθεί στα προημιτελικά μετά από επτά σερί αποκλεισμούς στη φάση των «16». Πιο ρεαλιστικός στόχος του πάντως είναι να περάσει τον όμιλο, αφού με βάση την μετριότατη εικόνα στα προκριματικά, δεν θα έχει εύκολο έργο σε γκρουπ με Αργεντινή, Πολωνία και Σαουδική Αραβία. Το παιχνίδι της πρεμιέρας με τους Πολωνούς έχει χαρακτήρα τελικού, αφού αποτελεί την άμεση αντίπαλο του για την 2η θέση.

Στα συν της «Ελ Τρι» είναι ότι έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασία από τον Σεπτέμβριο έστω και χωρίς τους Ευρωπαίους και έχει δώσει πέντε φιλικά παιχνίδια. Στην πρόβα τζενεράλε στις 16 Νοεμβρίου ηττήθηκε με 2-1 από την Σουηδία, δεχόμενη δύο γκολ σε δύο σουτ στο στόχο, ενώ η ίδια είχε θετική παρουσία. Το βασικό της «όπλο» είναι το βροντερό παρόν που δίνουν οι οπαδοί της σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο και παρά το μεγάλο ταξίδι υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 40 χιλιάδες Μεξικανοί θα ταξιδέψουν ως την Ντόχα για να στηρίξουν την ομάδα.

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Γκιγιέρμο Οτσόα (Αμέρικα), Ροντόλφο Κότα (Λεόν), Αλφρέντο Ταλαβέρα (Χουάρες)

Αμυντικοί: Νέστορ Αραούχο (Αμέρικα), Ζεσούς Γκαγιάρδο (Μοντερέι), Χεράρδο Αρτεάγκα (Γκενκ), Έκτορ Μορένο (Μοντερέι), Χόρχε Σάντσεθ (Άγιαξ), Γιόχαν Βάσκεθ (Κρεμονέζε), Σέσαρ Μόντες (Μοντερέι), Κέβιν Άλβαρεθ (Πατσούκα)

Μέσοι: Έρικ Γκουτιέρες (Αϊντχόφεν), Ορμπελίν Πινέδα (ΑΕΚ), Έκτορ Ερέρα (Χιούστον Ντάιναμο), Κάρλος Ροντρίγκες (Κρουζ Αζούλ), Αντρές Γκουαρδάδο (Μπέτις), Ρομπέρτο Αλβαράδο (Γκουανταλαχάρα), Έντσον Άλβαρες (Άγιαξ), Λουίς Τσάβες (Πατσούκα), Ούριελ Αντούνα (Κρους Ασούλ),Λούις Ρόμο (Μοντερέι)

Επιθετικοί: Ίρβιν Λοσάνο (Νάπολι), Ροζέλιο Φούνες Μόρι (Μοντερέι), Ένρι Μαρτίν (Αμέρικα), Ραούλ Χιμένες (Γουλβς), Αλέξις Βέγκα (Γκουανταλαχάρα)

Το πρόγραμμα:


22 Νοεμβρίου: Μεξικό – Πολωνία, Ντόχα
26 Νοεμβρίου: Αργεντινή – Μεξικό, Λουζαίλ
30 Νοεμβρίου: Σαουδική Αραβία – Μεξικό, Λουζαίλ

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Τελευταίες ειδήσεις

Βόλος: «Άλλαξε ο VARίστας χωρίς να ενημερωθούμε, ελπίζουμε ο Μανούχος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων»
Βόλος: «Άλλαξε ο VARίστας χωρίς να ενημερωθούμε, ελπίζουμε ο Μανούχος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων»
43 ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ
Τερίμ: «Δεν σκεφτόμαστε απουσίες και τραυματισμούς, θα κυνηγήσουμε τον τίτλο μέχρι το τελευταίο σφύριγμα»
Τερίμ: «Δεν σκεφτόμαστε απουσίες και τραυματισμούς, θα κυνηγήσουμε τον τίτλο μέχρι το τελευταίο σφύριγμα»
1 ΩΡΑ ΠΡΙΝ
Ένταση και αποχώρηση του Κεϊρόζ από τη συνέντευξη Τύπου σε ερώτηση για τα δικαιώματα στο Ιράν: «Πόσα μου δίνετε για να απαντήσω;» (video)
Ένταση και αποχώρηση του Κεϊρόζ από τη συνέντευξη Τύπου σε ερώτηση για τα δικαιώματα στο Ιράν: «Πόσα μου δίνετε για να απαντήσω;» (video)
17/11/2022 04:31
Επίσημο: Προπονητής της Ρίβερ Πλέιτ ο Ντεμικέλις
Επίσημο: Προπονητής της Ρίβερ Πλέιτ ο Ντεμικέλις
17/11/2022 04:03
Ο Τόνι της Μπρέντφορντ κατηγορείται για 232 παραβιάσεις του κανονισμού περί στοιχηματισμού!
Ο Τόνι της Μπρέντφορντ κατηγορείται για 232 παραβιάσεις του κανονισμού περί στοιχηματισμού!
17/11/2022 03:38
Τσιτσιπάς: «Λύγισε» τον Μεντβέντεφ κι έμεινε «ζωντανός» για τους «4» του ATP Finals (video)
Τσιτσιπάς: «Λύγισε» τον Μεντβέντεφ κι έμεινε «ζωντανός» για τους «4» του ATP Finals (video)
17/11/2022 02:08
Η Λαμία ανακοίνωσε τον Σάββα Παντελίδη ως νέο προπονητή
Η Λαμία ανακοίνωσε τον Σάββα Παντελίδη ως νέο προπονητή
16/11/2022 20:09
Πογιέτ: «Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε την Ελλάδα ξανά σε μεγάλη διοργάνωση»
Πογιέτ: «Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε την Ελλάδα ξανά σε μεγάλη διοργάνωση»
16/11/2022 19:40
Μουντιάλ 2022: «Έχουν δίκιο που μποϊκοτάρουν την διοργάνωση οι φίλαθλοι»
Μουντιάλ 2022: «Έχουν δίκιο που μποϊκοτάρουν την διοργάνωση οι φίλαθλοι»
16/11/2022 17:49
Μουντιάλ 2022: Η Γκάνα πήγε χωρίς φανέλες στο Κατάρ και κινδυνεύει με μηδενισμό
Μουντιάλ 2022: Η Γκάνα πήγε χωρίς φανέλες στο Κατάρ και κινδυνεύει με μηδενισμό
16/11/2022 17:25
ΠΑΟΚ: Επιστροφή Άγγελου Αναστασιάδη, β' αντιπρόεδρος της ΠΑΕ
ΠΑΟΚ: Επιστροφή Άγγελου Αναστασιάδη, β' αντιπρόεδρος της ΠΑΕ
16/11/2022 14:52
Μουντιάλ 2022-Εκουαδόρ: Νεανικοί και απρόβλεπτοι οι «τρικολόρ»
Μουντιάλ 2022-Εκουαδόρ: Νεανικοί και απρόβλεπτοι οι «τρικολόρ»
16/11/2022 08:19
Περισσότερες ειδήσεις