Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

E-Sports: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του Magic The Gathering στο agones.gr

E-Sports: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του Magic The Gathering στο agones.gr

Συντάκτης: Agones team
Agones team
Ένας εκ των κορυφαίων παικτών Magic The Gathering στην Ελλάδα αλλά και τον κόσμο, ο Πέτρος Τζιώτης, μίλησε στο agones.gr για τα E-Sports, το παιχνίδι που τον έχει «κερδίσει», αλλά και τη γενικότερη κατάσταση στις μέρες μας.

Ο κορωνοϊός έχει κάνει αρκετά δύσκολη την κατάσταση για όλους. Όχι άδικα. Η καραντίνα δεν αποτελεί μία συνηθισμένη κατάσταση. Οι άνθρωποι δεν έχουν μάθει να λειτουργούν με τόσους σημαντικούς περιορισμούς. Οι αγώνες έχουν σταματήσει και τα γήπεδα είναι πλέον άδεια. Αναμετρήσεις για το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και τα υπόλοιπα δημοφιλή αθλήματα δεν διεξάγονται τον τελευταίο καιρό, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις.

Παρ’ όλα αυτά τα E-Sports αποτελούν μία κατηγορία η οποία θα μπορούσε κάποιος κάλλιστα να υποστηρίξει ότι όχι μόνο δεν έχει πληγεί, αλλά ενδεχομένως έχει «ανθίσει» κιόλας μέσα σε αυτήν την κρίση. Το λέει άλλωστε και η ονομασία τους. Ηλεκτρονικός αθλητισμός.

Ο Πέτρος Τζιώτης ή αλλιώς «Titan» εξήγησε το Magic The Gathering το οποίο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό...

Παράλληλα, με την περίπου 15χρονη εμπειρία στο παιχνίδι αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένας καλός παίκτης του Magic, στην ομάδα του, την «Team Phantasma», με τα μέλη της οποίας προσπαθούν να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα, αλλά και στο λαμπρό μέλλον που προδιαγράφεται για τα E-Sports. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να ξεχάσει την κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του 2016 εκπροσωπώντας την Ελλάδα.
E-Sports: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του Magic The Gathering στο agones.gr

Τι είναι το Magic The Gathering; Είναι παιχνίδι τύχης ή στρατηγικής;

«Θα έλεγα πως είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής που περιέχει και το στοιχείο της τύχης. Όσο περισσότερο παίζεις και μαθαίνεις τόσο προσπαθείς να μειώνεις το στοιχείο της τύχης, να ζυγίζεις κάποιες πιθανότητες και να καταλήγεις στην καλύτερη δυνατή απόφαση. Φυσικά όμως δεν είναι δυνατόν να την αφαιρέσεις τελείως και αυτό βέβαια έχει τη μαγεία του!».

Πως παίζεται το παιχνίδι;

«Η βασική ιδέα του παιχνιδιού είναι πως υπάρχουν 2 αντίπαλοι και προσπαθούν να κερδίσουν είτε όταν οι πόντοι ζωής κάποιου από το 20 πέσουν στο 0 είτε εάν κάποιου του τελειώσουν οι κάρτες στην τράπουλα του. Σε όλα αυτά τα χρόνια βέβαια που υπάρχει το Magic πέρα από την ήδη πολυπλοκότητά του, συνέχεια προστίθενται νέα δεδομένα που το κάνουν πιο συναρπαστικό όπως η δυνατότητα να αναιρείς τους δύο παραπάνω κανόνες!

Υπάρχουν διαφορετικά βήματα σε κάθε γύρο κάποιου παίκτη όπου εκεί μπορείς να παίξεις κάρτες από το χέρι σου, όπου φυσικά και εκεί υπάρχουν κανόνες ως προς το πότε μπορείς να παίξεις κάποιες κάρτες.

Οι κάρτες έχουν ένα κείμενο με ιδιότητες καθώς και ένα κόστος που χρειάζεται να "πληρώσεις" καθώς τις τοποθετείς στο ταμπλό. Υπάρχουν τέρατα, ξόρκια και γενικά κάρτες του φανταστικού που περικλείουν την συλλογή από κάρτες με τα οποία προσπαθείς να επιτεθείς και να αμυνθείς αντίστοιχα σε αυτά του αντιπάλου με σκοπό όπως είπαμε να κατεβάσεις τους πόντους ζωής του.

Αυτά εν ολίγοις, φυσικά εάν κάποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μάθει περισσότερα για το παιχνίδι από την online εφαρμογή της MTG Arena είτε να επισκεφθεί κάποιο κατάστημα όπου θα μπορέσουν να τον μυήσουν στα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού. Από εκεί και ύστερα είναι θέμα του καθενός στο πόσο θέλει να εμβαθύνει σε αυτό».

Πότε και πώς ξεκίνησες να παίζεις;

«Τα πρώτα βήματα έγιναν μέσω της προτροπής ενός πολύ καλού μου φίλου στην Άνδρο, του Γιώργου τον οποίο και ευχαριστώ που με μύησε σε αυτό. Πρέπει να ήταν το καλοκαίρι του 2005. Πιο σοβαρά η ενασχόλησή μου με αυτό ξεκίνησε από το 2007 μέχρι και σήμερα».

Ποια στοιχεία χρειάζεται κάποιος για να είναι καλός παίκτης;

«Αυτή είναι πολύ δύσκολη ερώτηση... Θα έλεγα πως χρειάζεται αρκετή “προπόνηση”. Με αυτό, εννοώ αρκετή τριβή με το αντικείμενο. Κάποιοι, όπως και στον αθλητισμό έχουν ένα ταλέντο αλλά και αυτό θα σε πάει μέχρι ένα σημείο, ύστερα θα χρειαστεί να καταναλώσεις αρκετές εργατοώρες προκειμένου να μπορέσεις να βελτιώνεσαι όλο και περισσότερο, να εξελιχθείς ως παίκτης και τελικά να φτάσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο».
E-Sports: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του Magic The Gathering στο agones.gr

Προτιμάς να παίζεις πρόσωπο με πρόσωπο με τον αντίπαλο ή από τον υπολογιστή;

«Μπορώ να πω και τα δύο, διότι έχουν ξεχωριστά πλεονεκτήματα το κάθε ένα. Από κοντά μπορείς να δοκιμάσεις να “μπλοφάρεις” τον αντίπαλο, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία και είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά. Από τον υπολογιστή, δίνεται η δυνατότητα να μπορείς να εξασκηθείς πάνω στους κανόνες του παιχνιδιού και να αποκτήσεις περισσότερη εμπειρία σε λιγότερο χρόνο.

Επίσης είναι μεγάλο θετικό ότι έχεις πρόσβαση να παίξεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις χιλιόμετρα για να παίξεις σε κάποιο τουρνουά. Παλιότερα που δεν ήταν τόσο διαδεδομένη η ηλεκτρονική πλατφόρμα του παιχνιδιού ήταν κάτι που μου έλειπε και χάρηκα που πλέον υπάρχει μια user friendly πλατφόρμα, αλλά αν από την άλλη εξαλειφθεί το live τουρνουά θα είναι κάτι που θα μου λείψει σίγουρα».

Πόσες ομάδες Magic The Gathering υπάρχουν στην Ελλάδα και σε ποια ανήκεις;

«Χωρίς να ξέρω ακριβή αριθμό, θα πω λίγες. Η έννοια των E-Sports στην Ελλάδα είναι σχετικά νέα και συγκεκριμένα στο δικό μου κομμάτι μπορώ να πω μόλις ξεκινάει να παίρνει σάρκα και οστά.

Πρόσφατα ξεκίνησα τη συνεργασία με την Team Phantasma όπου μαζί προσπαθούμε ουσιαστικά να κάνουμε το χόμπι μας επάγγελμα. Ο δικός μου ρόλος σε αυτή την συνεργασία γίνεται μέσω της συμμετοχής μου σε τουρνουά τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό, όπως και μέσω αρθρογραφίας.

Φυσικά δεν είναι εύκολο αλλά υπάρχει διάθεση από όλα τα μέλη, οπότε το μέλλον θέλω να πιστεύω θα είναι ευοίωνο!».

Θεωρείς ότι τα E-Sports ευνοούνται λόγω των συνθηκών αυτήν την περίοδο ή αποτελούν το κυρίαρχο μοντέλο αθλητισμού στο μέλλον;

«Σίγουρα λόγω της κατάστασης των ημερών που ζούμε με τον Covid-19 έχει “ανθίσει” παραπάνω το μοντέλο αυτό και πιστεύω μέσω αυτής της δυσκολίας, η οποία έδειξε κατά μια έννοια το δρόμο σε διάφορες εταιρίες, να μπορέσει να δώσει περισσότερες δυνατότητες σε όλους τους gamers. Περισσότερα τουρνουά που θα διεξάγονται διαδικτυακά και θα μπορούν να τα παρακολουθούν και θεατές μέσω κάποιας πλατφόρμας, το οποίο γίνεται και τώρα αλλά πιστεύω θα υπάρξει σημαντική αύξηση».

Θα σκεφτόσουν να μεταπηδήσεις στο Πόκερ όπως έκανε ο Τζάστιν Μπονόμο (σ.σ. ο παίκτης πόκερ με τα περισσότερα κέρδη στην ιστορία);

«Υπήρχε παλαιότερα μια τέτοια σκέψη, όταν ακόμα ήμουν φοιτητής και ερασιτεχνικά είχα ξεκινήσει, αλλά δεν έκανα ποτέ το άλμα. Είχα δει και το παράδειγμα του Γιώργου Καπάλα που όταν πρωτοξεκίνησα το Magic, εκείνος το σταματούσε και έκανε μερικά πολύ καλά αποτελέσματα στο πόκερ και μπορώ να πω πως είχα δελεαστεί. Πλέον όμως, όχι δε θα το σκεφτόμουν».
E-Sports: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του Magic The Gathering στο agones.gr
Ο Πέτρος Τζιώτης εν δράσει κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Magic The Gathering
Ποια είναι η μεγαλύτερη σου επιτυχία και ποιες είναι οι στιγμές που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

«Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι σίγουρα το Παγκόσμιο Κύπελλο χωρών του 2016 που κατακτήσαμε την πρώτη θέση μαζί με τους Παναγιώτη Παπαδόπουλο, Νίκο Καπώνη και τον αρχηγό Βασίλη Χρονόπουλο. Ατομικά, σίγουρα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 2007 που ήταν και η πρώτη μου επαφή με την competitive σκηνή. Από εκεί και πέρα τα ταξίδια μαζί με φίλους, που έχω κάνει ανά τον κόσμο πάντα έχουν ιδιαίτερες στιγμές που δε θα ξεχάσω ποτέ».

Στο εξωτερικό ήδη ποντάρουν αρκετά στο Magic The Gathering. Πιστεύεις ότι το παιχνίδι θα μπει και στις ελληνικές στοιχηματικές πλατφόρμες στο άμεσο μέλλον;

«Μακάρι να γίνει θα πω. Αυτό θα σημαίνει ότι όντως γίνονται βήματα μπροστά αναφορικά με την E-Sports σκηνή στη χώρα, το ενδιαφέρον και την προβολή γύρω από αυτή και πιο συγκεκριμένα για το Magic the Gathering, στο οποίο συμμετέχω. Τώρα αν θα γίνει άμεσα μου ακούγεται αρκετά δύσκολο».

Επιμέλεια: Δημήτρης Ρήγας

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.