Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Fantasy Sports: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Fantasy Sports: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Συντάκτης: Agones team
Agones team
Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι τα Fantasy Sports ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980. Σε ένα εστιατόριο στο Μανχάταν που ονομαζόταν La Rotisserie Francaise, ένας αθλητής με το όνομα Daniel Okrent εφηύρε το πρώτο πρωτάθλημα fantasy.

Εκείνη την εποχή, λόγω του ονόματος του εστιατορίου, μετονομάστηκε σε "baseball rotisserie". Εκεί δημιουργήθηκε το πρώτο πλάνο και συνέχισαν με στατιστικά στοιχεία μέσω του περιοδικού "The Sporting News" και κατέγραψαν αυτά τα στατιστικά χειρόγραφα.

Μέχρι το 1984 το fantasy στο μπέιζμπολ κέρδισε δημοτικότητα, αλλά το fantasy στο ποδόσφαιρο δεν είχε κερδίσει ακόμα μεγάλη προσοχή. Δύο άντρες, ο Τομ Κέιν και ο Κλιφ Σαρπεντιέρ, έγραψαν το "Fantasy Football Digest 1984", περιγράφοντας τους κανόνες του φανταστικού ποδοσφαίρου. Η ανάπτυξη του παιχνιδιού συνεχίστηκε σε περιοδικά και άλλες εκδόσεις. Ένα άρθρο του 1988 στη "USA Today" ανέφερε ότι πάνω από 500.000 άνθρωποι έπαιζαν τότε το παιχνίδι.

Το 1989 το "Fantasy Sports Magazine" έγινε η πρώτη τακτική έκδοση που κάλυπτε περισσότερα από ένα αθλήματα fantasy. Η "USA Today" ξεκίνησε μια εβδομαδιαία στήλη για το... φανταστικό μπέιζμπολ το 1992.

Εισαγωγή Fantasy

Άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο έχουμε παίξει Fantasy Sports είτε ηλεκτρονικά, είτε ακόμα και μέσω... ταχυδρομείου. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τον διαγωνισμό «Γίνε Πρόεδρος» του Εθνοσπόρ, όπου με συγκεκριμένο μπάτζετ διάλεγες 14 ποδοσφαιριστές (11 βασικούς και 3 αναπληρωματικούς) του ελληνικού πρωταθλήματος και γινόσουν πρόεδρος στην ομάδα σου.Πλέον, όλα γίνονται διαδικτυακά είτε ελεύθερα με τα πιο διαδεδομένα να είναι τα Fantasy του Champions League της UEFA (αλλά και σε μεγάλες διοργανώσεις EURO, Mundial), της Premier League και της Euroleague για το μπάσκετ ή ακόμα και το NBA. Όμως, υπάρχει και συγκεκριμένη στοιχηματικά πλατφόρμα στην Ελλάδα με αγώνες ακόμα σε τένις και NFL.

Τι είναι τα Fantasy Sports

Τα fantasy sports είναι ένας τύπος παιχνιδιού, πιο συχνά παίζετε στο διαδίκτυο, όπου οι συμμετέχοντες συγκεντρώνουν φανταστικές - εικονικές ομάδες πραγματικών παικτών ενός επαγγελματικού αθλήματος. Οι ομάδες αυτές ανταγωνίζονται με βάση τις στατιστικές επιδόσεις των παικτών αυτών σε πραγματικούς αγώνες. Αυτή η απόδοση τους μετατρέπεται σε βαθμούς που καταρτίζονται και αθροίζονται σύμφωνα με ένα ρόστερ που επιλέγεται από κάθε διαχειριστή της fantasy ομάδας.

Η κάθε πλατφόρμα συντονίζει και διαχειρίζεται το συνολικό πρωτάθλημα και τους βαθμούς που μπορούν να συγκεντρωθούν με τα πραγματικά αποτελέσματα των επαγγελματιών αθλητών στους αγωνιστικούς χώρους. Στο fantasy, οι ιδιοκτήτες των ομάδων σχεδιάζουν, εμπορεύονται και κόβουν τους παίκτες, ανάλογα με τα πραγματικά τους γεγονότα.

Η μορφή των Fantasy

Κάθε πρωτάθλημα fantasy είναι πάνω - κάτω το ίδιο σε όλες τις διοργανώσεις. Η συμμετοχή του κάθε χρήστη γίνεται με ένα συγκεκριμένο ποσό, υπάρχουν και δωρεάν, που ορίζεται από τη πλατφόρμα. Κάθε λίγκα δίνει στον παίκτη - πελάτη ένα καθορισμένο μπάτζετ για να φτιάξει μια ομάδα με συγκεκριμένο αριθμό αθλητών, ανάλογα ποιο άθλημα είναι, και παίρνει μέρος στο πραγματικό τουρνουά με τους βαθμούς να είναι αναλόγως με τις πραγματικές επιδόσεις των αθλητών μέσα στα γήπεδα. Για παράδειγμα μετράνε τα γκολ, τα καλάθια, οι ασίστ, τα ριμπάουντ, οι κίτρινες κάρτες κτλ.

Πως συμμετέχετε σε ένα τουρνουά Fantasy

Αυτό που πρέπει να κάνετε για να συμμετέχετε σε ένα Fantasy Sports είναι μια εγγραφή - login. Στη συνέχεια διαλέγετε τη διοργάνωση που θέλετε να πάρετε μέρος, είτε είναι σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, ακόμα και αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Επιλέγετε την ενότητα «Τουρνουά» και στη συνέχεια πατάτε για «Συμμετοχή». Στη συνέχεια, θα μεταφερθείτε στη σελίδα επιλογής ομάδας, για να ολοκληρώσετε τη συμμετοχή σας.

Το μπάτζετ και η επιλογή ομάδας

Ο παίκτης του Fantasy Sports έχει στη διάθεση του έχει ένα συγκεκριμένο ποσό εικονικού μπάτζετ και βάσει αυτού θα πρέπει να φτιάξει την ομάδα του αποκτώντας αληθινούς αθλητές που έχει ο καθένας τη δική του αξία στο χρηματιστήριο του fantasy.

Με την επιλογή κάθε παίκτη, αφαιρείται από το μπάτζετ το ποσό της αξίας του, ώστε να σας βοηθήσει για να μην υπερβαίνει τον προϋπολογισμό σας. Μπορείτε να ολοκληρώσετε μια ομάδα και με λιγότερα χρήματα από όσα σας έχουν δοθεί.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις υπάρχουν και κανόνες για την δημιουργία της ομάδας, όπως για παράδειγμα δεν μπορείς να επιλέξετε περισσότερους από δύο-τρεις παίκτες που παίζουν στην ίδια ομάδα.

Τύποι τουρνουά στα fantasy sports

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ήδη τουρνουά fantasy σήμερα και μπορούν να χωριστούν ανά αγώνα, ανά αγωνιστική, ανά διοργάνωση, ανά φάση μιας διοργάνωσης. Δηλαδή μπορεί να είναι και μακροχρόνια καλύπτοντας μια ολόκληρη σεζόν, όπως είναι η Super League 1 ή η Euroleague. Πάντως, έχετε τη δυνατότητα να φτιάξετε την ομάδα σας και να παίξετε σε ένα μόνο παιχνίδι.

Σύστημα βαθμολόγησης

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε κάθε τουρνουά είναι να διαβάζετε τους κανόνες, αλλά και το σύστημα βαθμολόγησης πριν επιλέξετε κάποιον παίκτη για την ομάδα σας. Σε κάθε τύπο τουρνουά fantasy sports, οι κανόνες και η βαθμολόγηση διαφέρουν από άθλημα σε άθλημα. Για παράδειγμα στο μπάσκετ, μετράνε σχεδόν τα πάντα που κάνει κάθε παίκτης στο παρκέ, όπως είναι το δίποντο, τρίποντο, ασίστ, ριμπάουντ, κλέψιμο, μπλοκ, ενώ αφαιρούνται πόντοι για κάθε λάθος. Επίσης, πχ αν ένα τουρνουά είναι μακροχρόνια επιτρέπονται οι μεταγραφές ανά αγωνιστική και η επιλογή αρχηγού να διπλασιάζει τους πόντους του.

Γιατί να παίξετε Fantasy

Επειδή όλοι κρύβουμε έναν προπονητή μέσα μας. Ποιος δεν έχει πει για την αγαπημένη του (πραγματική) ομάδα, γιατί έβαλε αυτόν τον παίκτη ο κόουτς και δεν έβαλε τον άλλον; Τι σύστημα είναι αυτό που επέλεξε; Με το Fantasy Sports γίνεστε προπονητές και πρόεδροι της δική σας ομάδας και το πιο σημαντικό και αυτό που εξιτάρει είναι πως αντίπαλος σας δεν είναι η πλατφόρμα, αλλά ένας άλλος χρήστης, κάτι που κάνει τον ανταγωνισμό πιο συναρπαστικό.

Συμβουλές για Fantasy

Το Fantasy είναι σαν ένας πραγματικός αγώνας, αφού ότι κάνει ο αθλητής που θα διαλέξετε στην πραγματικότητα, έτσι και θα βαθμολογηθεί. Κατά την επιλογή μιας fantasy ομάδας δεν μπορεί να υπάρξει 100% επιτυχία, αλλά υπάρχουν τακτικές για όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισμα στη βαθμολογία.

Το πιο σημαντικό είναι να παίρνετε παίκτες από διαφορετικές ομάδες και να μην είναι όλοι τα μεγάλα αστέρια που προσφέρονται και σε υψηλές τιμές.

Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι η ενημέρωση. Μπορεί να έχετε επιλέξει κάποιον παίκτη που είναι τραυματίας ή αμφίβολος και δεν θα παίξει με αποτέλεσμα να βρεθείτε με έναν παίκτη λιγότερο στην ομάδα σας. Έτσι, καλύτερα είναι να αποθηκεύετε την ομάδα σας λίγο πριν λήξει το χρονικό όριο.

Αξιοσημείωτο είναι πως πρέπει να συμμετέχετε σε διοργανώσεις fantasy όπου γνωρίζετε καλύτερα και θα επιλέξετε πολύ πιο εύκολα την ομάδα σας, σε σχέση με ένα τύπο τουρνουά που δεν γνωρίζετε και πρέπει να διαβάσετε τις τελευταίες εξελίξεις και ειδήσεις.

Πώς να γίνετε νικητές στο Fantasy

Για να πάρετε την πρώτη θέση σε ένα Fantasy τουρνουά, θα χρειαστεί πολύ μελέτη, να εξασκήσετε τις ικανότητές και τις τακτικές σας και να επιλέξετε προσεκτικά τους παίκτες σας. Το σύστημα βαθμολόγησης έχει τεράστια σημασία, αφού από εκεί προέρχονται οι πόντοι που δεν δίνονται τυχαία στους παίκτες και υπολογίζονται με βάση την απόδοση του παίκτη στους πραγματικούς αγώνες.

Αν δεν ξεκινήσατε καλά ένα μακροχρόνια τουρνουά δεν έχει σημασία, αφού ίσως χρειαστεί να επανεξετάσεις τη στρατηγική σου και να κάνετε μεταγραφές.

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.