Δύσκολη υπόθεση το γκολ στην Λετονία
Τι ισχύει: Προκριματικά του Μουντιάλ 2026, για τη ζώνη της Ευρώπης. Οι πρώτοι από κάθε όμιλο παίρνουν κατευθείαν την πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης. Οι δεύτεροι θα διεκδικήσουν ένα εισιτήριο μέσω πλέι οφ. Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν κατά σειρά: 1) Διαφορά τερμάτων, 2) Καλύτερη επίθεση, 3) Μεταξύ τους παιχνίδια 4) Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους, 5) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους, 6) Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση στα μεταξύ τους, 7) Βαθμολογία Fair Play, 8) Kλήρωση.
ΛΕΤΟΝΙΑ
Στον καθοριστικό αγώνα που θα την έβαζε στο παιχνίδι της δεύτερης θέσης του ομίλου, δεν τα κατάφερε, έχασε 1-0 στα Τίρανα και πλέον ο μόνος στόχος είναι να πάρει, για το γόητρο, τη νίκη στο σημερινό ματς. Το γκολ με πέναλτι από τον Σινάνι στο 25’ ήταν αρκετό στους Αλβανούς, άλλωστε ήταν κλειστή αναμέτρηση με λίγες φάσεις στις δύο εστίες. Η Λετονία έχει εσχάτως πρόβλημα στη δημιουργία φάσεων και κατ’ επέκτασιν στο γκολ. Είναι ενδεικτικό πως έχει σκοράρει μόλις δύο φορές στους πέντε αγώνες που έδωσε για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κόντρα σε μια αμυντικογενή ομάδα που θα ταμπουρωθεί για να κρατήσει το μηδέν ο 57χρονος ομοσπονδιακός Πάολο Νικολάτο είπε πως θα αλλάξει τακτική. «Το παιχνίδι με την Ανδόρα, νομίζω, θα είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να βελτιώσουμε την απόδοσή μας στην επιθετική φάση, όπου υπάρχει περιορισμένος χώρος. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα παίξουμε εναντίον της Ανδόρας με δύο επιθετικούς» Πιθανότεροι για να συνθέσουν το επιθετικό δίδυμο είναι ο Ικάουνιεκς με τον Ρέγκε. Στις 14 Οκτωβρίου υποδέχεται την Αγγλία.
Αγωνιστικά Νέα: Απουσιάζουν οι τραυματίες Κρίστερς Τόμπερς (Αμπερντίν, αμυντικός), Ρόμπερτς Ουλντρίκις (Αρμίνια Μπίλεφελντ, μέσος). Πρώτη κλήση πήραν για το σημερινό ματς ο μέσος Πατίτσουν και ο επιθετικός Πούλις.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Ρίτσαρντ Μάτρεβικς (Ντούκλα Πράγας), Κρισγιάνις Σουέντρις (Ρίγα), Φρανκ Όρολ (Γκρόμπινα)
Αμυντικοί:> Ρόμπερτ Βάιπ (RFS), Ρόμπερτ Σαβάλνιεκς (RFS), Αντρέις Τσιγκάνικς (Λουκέρνη), Ράιβις Γιουρκόφσκις (Ρίγα), Άντονι Τσερνομόρντι (Ρίγα), Μαξίμ Τονίσεφ (Ρίγα), Βιτάλι Γιακοντίνσκι (Βισάχα), Ντάνιελ Μπαλόντις (Τάτραν Πρέσοφ), Ντένις Μέλνικ (Άουντα)
Μέσοι: > Αλεξέι Σαβέλιεφ (Λιεπάγια), Ντανίλα Πατίτσουν (Λιεπάγια), Έντουαρντ Ντάσκεβιτς (Άουντα), Ρέναρς Βαρσλάβανς (Ρίγα), Ντμίτρι Ζελένκοφ (RFS), Λούκας Βάπνε (Σόγκνταλ), Κρίστερ Πένκεβιτς (Γιέλγκαβα), Κρίσταπς Γκραμπόφσκις (Β 93)
Επιθετικοί:> Τζάνις Ικαούνιεκς (RFS), Βλάντισλαβ Γκουτκόφσκι (Νταετζεόν), Μάρκο Ρέγκε (Ρίγα), Ίνγκαρς Πούλις (Τούκουμς)
ΑΝΔΟΡΑ
Τελευταία στο γκρουπ, αναμενόμενο, υστερεί σε ποιότητα, δεν έχει σκοράρει ακόμη (0-10) τα γκολ) αλλά τουλάχιστον είναι μαχητική και δεν χάνει την ευκαιρία να το αποδεικνύει όταν αντιμετωπίζει μεγαθήρια του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το έπραξε στο Μπέρμιγχαμ τον προηγούμενο μήνα όπου έβγαλε το λάδι των Άγγλων με συνεχή τρεξίματα, καλά μαρκαρίσματα, οργάνωση στην ανασταλτική λειτουργία. Ηττήθηκε μεν με το τιμητικό 2-0 αλλά όλοι αναγνώρισαν την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλλαν οι παίκτες της. Γκολ δεν πανηγύρισε ούτε στο φιλικό, λίγες ημέρες αργότερα εναντίον της Εσθονίας, 0-0 αφού δεν… κουνήθηκε φύλλο. Τώρα στα ματς που απομένουν ο στόχος είναι ένας βαθμός και ένα γκολ.
Για να κατανοήσει κανείς πόσο δύσκολο είναι για την Ανδόρα το γκολ, τελευταία φορά που πανηγύρισε σε επίσημο αγώνα ήταν τον Ιούνιο του 2023 στην ήττα από το Ισραήλ με 2-1. Η δε νίκη αγνοείται από τον Σεπτέμβριο του ’22 (1-0 το Λιχτενστάιν).
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κάλντο Άλβαρες βρίσκεται στο τιμόνι από τον Φεβρουάριο του 2010, πηγαίνει δε ολοταχώς για το ρεκόρ μακροβιότερου τεχνικού σε Εθνική ομάδα που είναι 18 χρόνια και 306 ημέρες και ανήκει στον σπουδαίο Γκιγιέρμο Στάμπιλε ως ομοσπονδιακού της Αργεντινής.
Αγωνιστικά Νέα: Σημαντική απώλεια ο κεντρικός μέσος Παού Μπάμποτ (Χανάουερ). Απόντες σε σχέση με τα δύο προηγούμενα ματς του Σεπτεμβρίου o δεξιός μπακ Έρικ ντε Πάμπλο (Σαν Κολόμα), οι μέσοι Μαρκ Ρέμπες (Ρέιντζερς Ανδόρας), Μαρκ Πουζόλ (χωρίς ομάδα) και ο επιθετικός Ίθαν Φερνάντες (Μπινεφάρ).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Σίσκο Πιρές (Ορντίνο), Ίκερ Άλβαρες (Κόρδοβα), Άλεξ Ρουίς (Σάντα Κολόμα)
Αμυντικοί:> Άντρι ντα Κούνια (Ίντερ ντ’ Εσκάλδες), Μαξ Γιοβέρα (Σαν Κριστοβάλ), Κρίστιαν Γκαρσία (Ουνιόν Σάντα Κολόμα), Έρικ ντε Πάμπλος (Ουνιόν Σάντα Κολόμα), Μόισες Σαν Νίκολας (Σάντα Κολόμα), Χεσούς Ρούμπιο ( Σάντα Κολόμα), Ζοέλ Γκιγέν (Μπινεφάρ), Μαρκ Γκαρσία (Γέιδα), Μπιέλ Μπόρα (Βιγιασάρ), Ίαν Ολιβέρα (Νουμάνθια)
Μέσοι: > Μαρκ Βάλες (Γιουρόπα), Έρικ Βάλες (Τέκστιλακ), Ζοάν Σέρβος (Σαν Κριστοβάλ), Ζοάο Τεϊσέιρα (Ατλέτικ ντ’ Εσκάλδες), Έρικ ντε λα Χέρας (Ταμαρίτε)
Επιθετικοί:> Ρίσαρντ Φερνάντες (Ταμπόρ), Γκιγιόμ Λόπες (Ίντερ ντ’ Εσκάλδες), Ιθάν Φερνάντες (Μπινεφάρ), Άλεξ Μαρτίνες (Ουνιόν Σάντα Κολόμα), Άλμπερτ Ρόσας (Λογρονιές)
Εκτίμηση
Ομάδες που δεν σκοράρουν ούτε με… αίτηση, η μία επιτίθεται αλλά δεν κάνει φάσεις, η άλλη μονίμως αμύνεται πίσω από τη σέντρα. Τι άλλο να σκεφτεί κανείς από το προφανές που βέβαια είναι το Under 2,5.
Κρίσταλ Πάλας
Νότιγχαμ Φόρεστ
Λίβερπουλ
Μάντσεστερ Σίτι
Χαλ
Έβερτον
Σαουθάμπτον
Πόρτσμουθ
Ροσάριο Σεντράλ
Ιντεπ. Ριβαντάβια
Πλατένσε
Αρχεντίνος Τζούνιορς
Ρασίνγκ Κλουμπ
Μπελγράνο
Σαν Λορέντζο
Ντεπορτίβο Ριέστρα
Κλουμπ Ατλέτικο Ταγιέρες
Ιντεπεντιέντε
Τίγκρε
Μπάνφιλντ
Ρίβερ Πλέιτ
Εστουντιάντες Ρίο Κουάρτο
Λασκ Λίντσερ
Ραπίντ Βιέννης
Αλτάχ
Βολφσμπέργκερ
Χάρτμπεργκ
Αούστρια Λουστενάου
Βέστερλο
Αντβέρπ
Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ
Λέουβεν
Σταντάρ Λιέγης
Σαρλερουά
Μαλίν
Σιντ Τρούιντεν
Σάο Πάουλο
Βιτόρια Μπαΐα
Τρουά
Μαρσέιγ
Ρεν
Οσέρ
Νις
Στρασβούργο
Κολωνία
Γκλάντμπαχ
Φράιμπουργκ
Σάλκε
Μπόχουμ
Αρμίνια Μπίλεφελντ
Ζανκτ Πάουλι
Καρλσρούη
Χέρτα Βερολίνου
Γκρόιτερ Φιρτ
Μίντιλαντ
Κοπεγχάγη
Μπρόντμπι
Λίνγκμπι
Ράντερς
Βίμποργκ
Σίλκεμποργκ
Χόρσενς
Βαντούζ
Βασιλεία
Γκρασχόπερς
Γιούνγκ Μπόις
Σεντ Γκάλεν
Λωζάνη
Ηρακλής
Λεβαδειακός
Αναγέννηση Καρδίτσας
Ζάκυνθος
Άρης
Βόλος Elabet
Ολυμπιακός
Παναθηναϊκός
Κηφισιά
Παναιτωλικός
Μαρκό
ΑΕΛ Novibet
Απόλλων Καλαμαριάς 1926
ΠΑΣ Πύργος 1968
Ολυμπιακός Β'
Άστερας Τρίπολης Β'
Ελλάς Σύρου
Νίκη Βόλου
Σεντ Λούις Σίτι
Λος Άντζελες Γκάλαξι
Ατλάντα Γιουνάιτεντ
Σινσινάτι
Κολοράντο Ράπιντς
Σαν Χοσέ Έρθκουεικς
Μινεσότα Γιουνάιτεντ
Ντιναμό Χιούστον
Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς
Σαν Ντιέγκο
Νιου 'Ινγκλαντ Ρεβολούσιον
Σιάτλ Σάουντερς
Ορλάντο Σίτι
Κολόμπους Κρου
Σπόρτινγκ Κάνσας Σίτι
Πόρτλαντ Τίμπερς
Φιλαδέλφεια Γιούνιον
Ρεάλ Σολτ Λέικ
Σάρλοτ
Ντάλας
Λος Άντζελες
Βανκούβερ Γουάιτκαπς
Ίντερ Μαϊάμι
DC Γιουνάιτεντ
Όστιν
Νάσβιλ
ΑΕ Λεμεσού
Ομόνοια 29ης Μαΐου
Ολυμπιακός Λευκωσίας
Άρης Λεμεσού
Ανόρθωση
Πάφος
Κλαμπ Αμέρικα
Μοντερέι
Άτλας
Γουαδαλαχάρα Τσίβας
Χουάρεζ
Τιχουάνα
Κερέταρο
Ατλάντε
Ράουφος
Μος
Ασάνε
Σογκντάλ
Οντ
Μπρίνε
Λιν
Στρομσγκόντσετ
Κόνγκσβινγκερ
Ρανχάιμ
Στάμπαεκ
Στρόμεν
Σάντνες Ουλφ
Χάουγκεσουντ
Έγκερσουντ
Χοντ
Ουτρέχτη
Βίλεμ
Τελστάρ
Ντεν Χάαγκ
Τσβόλε
Καμπούρ
Αρούκα
Εστρέλα Αμαδόρα
Μπενφίκα
Βιτόρια Γκιμαράες
Ρίο Άβε
Νασιονάλ Μαδέιρα
Αμπερντίν
Σεντ Τζόνστον
Μάδεργουελ
Σέλτικ
Χάκεν
Έργκριτε
Χάμαρμπι
Γιουργκόρντεν
Κόνιασπορ
Μπασακσεχίρ
Αγγλία
Αλβανία
Σερβία