Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ της Ισλανδίας

Το προφίλ της Ισλανδίας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
10/6/2018 14:02
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Ζει το δικό της παραμύθι! Μετά την ονειρική πορεία της στο Euro 2016, εξασφάλισε την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά στην ιστορία της, γράφοντας ξανά ιστορία! Είναι με διαφορά το μικρότερο έθνος (πληθυσμός 335 χιλιάδων) που θα δώσει το «παρών» σε τελική φάση Μουντιάλ, παίρνοντας το ρεκόρ από το Τρίνινταντ & Τομπάγκο.

Τα βήματα που έχουν γίνει προς τα εμπρός είναι τεράστια, όσο και ο ενθουσιασμός αυτής της ομάδας που έχει τρελάνει τους… πάντες. Οι Ισλανδοί πάνε στη Ρωσία με στόχο να απολαύσουν τη συμμετοχή τους, αφού ο δύσκολος όμιλος που τοποθετήθηκαν σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς που έχουν «λαβώσει» τους κορυφαίους τους παίκτες κάνουν εξαιρετικά δύσκολο το έργο τους. Ποιος όμως μπορεί να τους ξεγράψει;

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ της Ισλανδίας
Αυτή είναι η παρθενική της παρουσία σε τελική φάση Μουντιάλ, έχοντας αποτύχει σ’ όλες τις προηγούμενες απόπειρες της.

Ρίχτηκε για πρώτη φορά στα προκριματικά το 1956, όπου γνώρισε βαρύτατες ήττες από Γαλλία και Βέλγιο και τερμάτισε με παθητικό 26 γκολ σε 4 αγώνες στον όμιλο. Επέστρεψε σε προκριματικά μετά από 16 χρόνια για να τερματίσει ξανά τελευταία με 29 γκολ παθητικό σε όμιλο με Ολλανδία, Βέλγιο και Νορβηγία.

Πήρε την πρώτη της νίκη στα προκριματικά του Μουντιάλ του 1978 απέναντι στη Β. Ιρλανδία (1-0) αλλά δεν απέφυγε την τελευταία θέση. Ωστόσο, στην προκριματική φάση του 1982 έκανε το 2x2 απέναντι στην Τουρκία (2-0 εντός, 3-1 εκτός) και τερμάτισε από πάνω της στον όμιλο! Ακολούθησαν κάποια αξιοσημείωτα αποτελέσματα όπως η ισοπαλία μέσα στην έδρα της δευτεραθλήτριας Ευρώπης Σοβιετικής Ένωσης (1-1) το 1989, ενώ στα προκριματικά του 1994 σημείωσε την κορυφαία της επίδοση μέχρι το 2014, τερματίζοντας 3η σε όμιλο με Ελλάδα (1η) και Ρωσία (2η).

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη τα επόμενα χρόνια, ωστόσο στα προκριματικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας έφτασε μια «ανάσα» από την πρώτη της συμμετοχή στην τελική φάση, χάνοντας την πρόκριση σε μπαράζ με την Κροατία (0-0, 0-2). Πήρε… εκδίκηση από τους Κροάτες στην πρόσφατη προκριματική φάση, τερματίζοντας από πάνω τους στον όμιλο, ενώ η κλήρωση έκανε το… θαύμα της, αφού οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν ξανά στη φάση των ομίλων.

Πως προκρίθηκε:


Εξέπληξε τους πάντες και πήρε την πρώτη θέση σε φουλ ανταγωνιστικό όμιλο με Κροατία, Ουκρανία, Τουρκία, Φιλανδία και Κόσσοβο, έχοντας όπλο τη σφιχτή της άμυνα. Εκμεταλλεύτηκε την εντός έδρας γκέλα των Κροατών με την Φινλανδία (1-1) την προτελευταία αγωνιστική και με το «διπλό» στην Τουρκία (3-0) της πήρε την πρωτιά, τερματίζοντας στο +2 από την 2η θέση.

Επτά νίκες, μια ισοπαλία και δύο ήττες ήταν ο απολογισμός της (16-7 γκολ), κάνοντας το 5x5 στην έδρα της. Έμεινε αήττητη από την Ουκρανία (2-0 εντός, 1-1 εκτός), ενώ έκανε το 2x2 με την Τουρκία (2-0 εντός, 3-0 εκτός). Μοιράστηκε τις νίκες με Κροατία (1-0 εντός, 0-2 εκτός), ενώ υπέστη και άλλη μια ήττα στην Φιλανδία (1-0).

Έχει προβληματίσει με την παρουσία της στα φιλικά, μετρώντας τέσσερις ήττες από Τσεχία (1-2), Μεξικό (0-3), Περού (1-3) και Νορβηγία (2-3), ενώ στο τελευταίο της φιλικό αναδείχθηκε ισόπαλη με την Γκάνα (2-2) παρότι προηγήθηκε με 2-0 στο 40'.

Προπονητής: Χέιμιρ Χάλγκριμσον (50 ετών)


Το προφίλ της Ισλανδίας
Βρέθηκε στον πάγκο της Ισλανδίας το 2011 αρχικά ως βοηθός του Λαρς Λάγκερμπακ και μαζί οδήγησαν τους «Βίκινγκ» στα μπαράζ του Μουντιάλ του 2014. Εν συνεχεία πήρε αναβαθμισμένο ρόλο πρώτου προπονητή στο πλευρό του Λάγκερμπαγκ και το προπονητικό δίδυμο έγραψε ξανά ιστορία, φτάνοντας τους Ισλανδούς ως τα προημιτελικά του Euro 2016, αποκλείοντας την Αγγλία. Μετά την αποχώρηση του Σουηδού τεχνικού, ανέλαβε μόνος του τα ηνία και οδήγησε την Ισλανδία στο πρώτο της Μουντιάλ.

Παρότι οδοντίατρος στο επάγγελμα (σ.σ. το οποίο συνεχίζει να ασκεί), ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο και είναι ο άνθρωπος που έχει δουλέψει όσο κανένας πάνω στο αντικείμενο στην Ισλανδία.

Πριν από κάθε εντός έδρας ματς της Ισλανδίας, συναντιόνταν με οπαδούς σε pub και όλοι μαζί συζητούσαν την τακτική που θα ακολουθούσε η ομάδα. Το αποτέλεσμα; πέντε νίκες σε ισάριθμα εντός έδρας παιχνίδια στην προκριματική φάση του Μουντιάλ!

Το δυναμικό:


Το προφίλ της Ισλανδίας
Σταρ: Ο ηγέτης της ομάδας είναι ο Γκίλφι Σίγκουρντσον. Ο μεσοεπιθετικός της Έβερτον δεν έβγαλε μάτια στην πρώτη του χρονιά στα «ζαχαρωτά» αλλά είναι ότι πιο ποιοτικό διαθέτει η Ισλανδία, συνεισφέροντας τόσο στη δημιουργία όσο και στο σκοράρισμα. Χωρίς αυτόν η Ισλανδία κατεβαίνει επίπεδο. Από τον Μάρτιο βρίσκονταν στα… πιτς με πρόβλημα στο γόνατο αλλά αγωνίστηκε στα δύο τελευταία φιλικά, πετυχαίνοντας και ένα γκολ.

Πολύτιμοι: Αν ο Σίγκουρντσον είναι το μυαλό, ο Άρον Γκούναρσον αποτελεί την καρδιά της ισλανδικής ομάδας. Ο μέσος της Κάρντιφ κάνει όλη τη… βρώμικη δουλειά στον άξονα, ωστόσο προέρχεται και αυτός από σοβαρό τραυματισμό. Στην κορυφή της επίθεσης, ο Άλφρεντ Φινμπόγκασον πραγματοποίησε εξαιρετικό πρώτο μισό στην Μπουντεσλίγκα με την Άουγκσμπουργκ (11 γκολ), ωστόσο στο δεύτερο μισό ταλαιπωρήθηκε και αυτός με τραυματισμό. Στην άμυνα τα φώτα πέφτουν στον Ράγκναρ Σίγκουρντσον, ενώ αξίζει να γίνει αναφορά στον 20χρονο εξτρέμ της Αιντχόβεν, Άλμπερτ Γκούντμουντσον, ο οποίος αποτελεί το νέο μεγάλο ταλέντου του ισλανδικού ποδοσφαίρου.

Απουσίες: Ο Κολμπέιν Σίγκθορσον αποτελούσε τον βασικό σέντερ φορ της ομάδας στο Euro 2016, όντας ο «χρυσός» σκόρερ κόντρα στην Αγγλία στα νοκ-άουτ. Ωστόσο μετά το τουρνουά υπέστη σοβαρό τραυματισμό που τον έχει αφήσει εκτός αγωνιστικής δράσης για δύο χρόνια.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Να απολαύσει την παρθενική της παρουσία σε Μουντιάλ και να αποκομίσει πολύτιμες εμπειρίες. Παρότι θεωρούνταν «ξεγραμμένη», η Ισλανδία έσπασε ξανά το ταβάνι της και προκρίθηκε στα τελικά από έναν ιδιαίτερα απαιτητικό όμιλο. Η τύχη δεν της έκανε το χατίρι αφού θεωρείται το αουτσάιντερ σε γκρουπ με Αργεντινή, Κροατία και Νιγηρία.

Συν τοις άλλοις, οι τραυματισμοί των δύο πολυτιμότερων παικτών της (Σίγκουρντσον, Γκούναρσον), οι οποίοι είναι αμφίβολο σε τι αγωνιστική κατάσταση θα εμφανιστούν στο τουρνουά, «ψαλίδισαν» ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες της για διάκριση. Αυτό δεν προβληματίζει την ομάδα του Χέιμιρ Χάλγκριμσον που είναι απόλυτα επιτυχημένη με τη συμμετοχή στο Μουντιάλ και θα παίξει όλα τα παιχνίδια απαλλαγμένη από άγχος.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Χάνες Χάλντορσον (Ράντερς), Ρούναρ Ρούναρσον (Νόρτζελαντ), Φρέντερικ Σραμ (Ρόσκιλντε)

Αμυντικοί: Άρι Σκούλασον (Λόκερεν), Χέρντουρ Μάγκνουσον (Μπρίστολ Σίτι), Ράγκναρ Σίγκουρντσον (Ροστόβ), Κάρι Άρνασον (Αμπερντίν), Χόλμαρ Έιγιολφσον (Λέφσκι), Σβέριρ Ίνγκασον (Ροστόβ), Μπίρκιρ Σάιβαρσον (Βάλουρ), Σάμουελ Φρίντγιονσον (Βαλερέγκα)

Μέσοι: Γκίλφι Σίγκουρντσον (Έβερτον), Άρον Γκούναρσον (Κάρντιφ), Έμιλ Χάλφρεντσον (Ουντινέζε), Μπίρκιρ Μπιάρνασον (Άστον Βίλα), Γιόχαν Γκούντμουντσον (Μπέρνλι), Όλαφουρ Σκούλασον (Καράμπιουκσπορ), Άρνορ Τρίστασον (Μάλμε), Ρούρικ Γκίσλασον (Ζάντχαουζεν)

Επιθετικοί: Άλφρεντ Φινμπόγκασον (Άουγκσμπουργκ), Μπιερν Σίγκουρντσον (Ροστόβ), Γιον Μπέντβαρσον (Ρέντινγκ), Άλμπερτ Γκούντμουντσον (Αϊντχόφεν)

Το πρόγραμμα:


16 Ιουνίου: Ισλανδία - Αργεντινή, Μόσχα

22 Ιουνίου: Ισλανδία – Νιγηρία, Βόλγκογκραντ

26 Ιουνίου: Ισλανδία - Κροατία, Ροστόφ επί του Ντον

Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:


1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος

2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν

3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού

4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία

5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία

6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία

7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία

8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.