Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ της Αιγύπτου

Το προφίλ της Αιγύπτου

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
7/6/2018 18:27
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος

Μετά από 28 χρόνια απουσίας, η Αίγυπτος επιστρέφει σε τελική φάση Μουντιάλ, επιβεβαιώνοντας την ανοδική της πορεία μετά την έλευση του Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Τα «πέτρινα» χρόνια με τρεις διαδοχικές απουσίες στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής ανήκουν πλέον στο παρελθόν και οι «Φαραώ» πηγαίνουν στην Ρωσία με στόχο τη διάκριση.

Όλες οι ελπίδες της Αιγύπτου βασίζονται στον Μοχάμεντ Σαλάχ. Ο αστέρας της Λίβερπουλ προέρχεται από ονειρική σεζόν με τους «κόκκινους», ωστόσο ο τραυματισμός του στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ προκάλεσε σοκ σε όλη τη χώρα. Ο 25χρονος δίνει αγώνα δρόμου για να προλάβει το παιχνίδι της πρεμιέρας με την Ουρουγουάη και μένει να φανεί σε τι κατάσταση θα εμφανιστεί στη Ρωσία.

Ιστορία στο θεσμό


Το προφίλ της Αιγύπτου
Είναι η πρώτη αφρικανική ομάδα που συμμετείχε σε Παγκόσμιο Κύπελλο, δίνοντας το «παρών» στην τελική φάση του 1934 στην Ιταλία. Ωστόσο από τότε μετράει μόλις μια συμμετοχή, στο Μουντιάλ του 1990 που έγινε κι αυτό επί ιταλικού εδάφους. Ακόμα αγνοεί την πρώτη της νίκη στο θεσμό.

Ήταν μια από τις 16 ομάδες που έδωσαν το «παρών» στη διοργάνωση του 1934. Φάση ομίλων δεν υπήρχε και η Αίγυπτος αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο από την Ουγγαρία, γνωρίζοντας την ήττα με 4-2 στο «Τζιόρτζιο Ασκαρέλι». Οι Αιγύπτιοι είχαν έντονα παράπονα από τον Ιταλό διαιτητή, Ρινάλντο Μπαρλασίνα, ο οποίος τους ακύρωσε «καθαρό» γκολ στο 2-2, ενώ καταλόγισε το 4ο γκολ των Μαγυάρων παρότι υπήρξε επιθετικό φάουλ.

Έπρεπε να περάσουν 56 χρόνια ώστε η Αίγυπτος να αγωνιστεί ξανά σε Παγκόσμιο Κύπελλο (1990). Η αποστολή των «Φαραώ» είχε «χρώμα»… ΠΑΟΚ, αφού εκείνο το καλοκαίρι τα αδέλφια Χοσάμ και Ιμπραήμ Χασάν ακολούθησαν στη Θεσσαλονίκη τον Μαγκντί Τολμπά. Η αφρικανική ομάδα πραγματοποίησε αξιοπρεπέστατη παρουσία, αποσπώντας δύο ισοπαλίες από την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ολλανδία (1-1) και την Ιρλανδία (0-0), ωστόσο η ήττα από την Αγγλία την τελευταία αγωνιστική την άφησε στην τελευταία θέση του γκρουπ.

Πως βρέθηκε στο Μουντιάλ:


Τερμάτισε στην 1η θέση σε όμιλο με Γκάνα, Κονγκό και Ουγκάντα και πήρε το εισιτήριο για την τελική φάση. Η ήττα από το Τσάντ (0-1) στον 1ο προκριματικό γύρο τον Νοέμβριο του 2015 έφερε… μαύρα σύννεφα, ωστόσο οι «Φαραώ» πήραν εμφατική νίκη (4-0) στη ρεβάνς και πέρασαν στην φάση των ομίλων.

Εκεί, η Αίγυπτος σημείωσε 4 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα (8-4 τέρματα) και τερμάτισε στην 1η θέση με +4 από την 2η Ουγκάντα. Με εξαίρεση τη νίκη με 2-0 επί της Γκάνας, οι υπόλοιπες τρεις νίκες ήρθαν στις λεπτομέρειες και με διαφορά ενός γκολ.

«Σφράγισε» την πρόκριση με πέναλτι του Σαλάχ στις καθυστερήσεις του αγώνα με το Κονγκό (2-1), βγάζοντας όλους τους Αιγύπτιους στους δρόμους.

Προπονητής: Έκτορ Ραούλ Κούπερ (62 ετών)


Το προφίλ της Αιγύπτου
Ο πολύπειρος τεχνικός ανέλαβε την Αίγυπτο τον Μάρτιο του 2015 και την επανέφερε στο δρόμο των επιτυχιών. Αρχικά την οδήγησε στην τελική φάση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής μετά από τρεις σερί απουσίες και μάλιστα την πήγε ως τον τελικό του θεσμού, όπου γνώρισε την ήττα από το Καμερούν. Λίγους μήνες μετά, πανηγύρισε την πρόκριση των «Φαραώ» στην τελική φάση του Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια.

Παρά τις επιτυχίες, ο Αργεντινός τεχνικός δεν έχει την απόλυτη στήριξη των φιλάθλων στην χώρα και δέχεται συχνά κριτική για το αμυντικό στυλ που έχει φέρει στην ομάδα.

Γνώρισε τις πρώτες σημαντικές επιτυχίες με Λανούς και Μαγιόρκα και το...peak της καριέρας του ήταν στη Βαλένθια, την οποία οδήγησε σε δύο διαδοχικούς τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ (2000, 01) χωρίς να γευτεί τη χαρά της νίκης. Έκτοτε η πορεία του ήταν πτωτική και τη διετία 2009-11 πέρασε και από τη χώρα μας για λογαριασμό του Άρη, τον οποίο οδήγησε στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά και στον τελικό του Κυπέλλου. Με 7 χαμένους τελικούς θεωρείται δικαιολογημένα «βασιλιάς» της δεύτερης θέσης…

Το δυναμικό:


Το προφίλ της Αιγύπτου
Σταρ: Δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος! Ο Μοχάμεντ Σαλάχ προέρχεται από ονειρική χρονιά με 44 γκολ σε 52 παιχνίδια με τη φανέλα της Λίβερπουλ, ενώ πέτυχε 5 τέρματα σε 6 παιχνίδια στην προκριματική φάση του Μουντιάλ' Σ΄ αυτά συμπεριλαμβάνεται το εύστοχο πέναλτι στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων που «σφράγισε» την πρόκριση της Αιγύπτου. Ο ίδιος προέρχεται από τραυματισμό στον ώμο και είναι αμφίβολος για την πρεμιέρα με την Ουρουγουάη.

Πολύτιμοι: Ο Μοχάμεντ Ελνένι της Άρσεναλ είναι παίκτης-κλειδί της Αιγύπτου στον άξονα, ωστόσο δεν έχει δώσει επίσημο παιχνίδι από τις 22 Απριλίου λόγω τραυματισμού. Από εξαιρετική χρονιά προέρχεται ο νεαρός εξτρέμ της Κασίμπασα, Μαχμούντ Τρεζεγκέ (13 γκολ), ενώ ο Αμπντουλάχ Σαΐντ είναι ένας από τους λίγους καλούς δημιουργούς στο ρόστερ. Στην άμυνα ξεχωρίζει ο στόπερ της Γουέστ Μπρομ, Αχμέντ Χεγκάζι, ενώ κάτω από τα δοκάρια αναμένεται να βρεθεί ο 45χρονος (!) Εσάμ Ελ Χανταρί, που θα γίνει ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία του Μουντιάλ. Ο ίδιος πάντως δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή φόρμα.

Απουσίες: Με τον Σαλάχ να παίζει στα άκρα, η Αίγυπτος στερείται ενός σέντερ-φορ φόβητρο στο ρόστερ της. Τη λύση θα μπορούσε να δώσει ο Μπασέμ Μορσίμ που μετρά 7 γκολ σε 10 συμμετοχές με το εθνόσημο, ωστόσο δεν υπολογίζεται από τον Κούπερ μετά από πειθαρχικά παραπτώματα στα οποία υπέπεσε στο παρελθόν.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Πηγαίνει με φιλοδοξίες στη Ρωσία, ελπίζοντας να προκριθεί στους «16» για πρώτη φορά στην ιστορία της. Για να τα καταφέρει θα πρέπει να αφήσει έξω μια εκ των Ουρουγουάη και Ρωσία, τις οποίες αντιμετωπίζει τις δύο πρώτες αγωνιστικές. Στη χώρα επικρατεί μεγάλος ενθουσιασμός, ο οποίος πάντως μετριάστηκε μετά τον τραυματισμό του Σαλάχ.

Παρότι οι αφρικανικές ομάδες δεν φημίζονται για τις αμυντικές τους επιδόσεις, η ομάδα του Έκτορ Ραούλ Κούπερ παίζει αρκετά κλειστά, δέχεται δύσκολα γκολ και «χτυπάει» στις αντεπιθέσεις με τον Σαλάχ. Ο σταρ της Λίβερπουλ προέρχεται από ονειρική σεζόν αλλά είναι αμφίβολο πως (και πότε) θα εμφανιστεί μετά τον τραυματισμό του στον ώμο. Η ατομική του απόδοση, όπως και αυτή του 45χρονου γκολκίπερ Ελ Χανταρί, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των «Φαραώ», που δεν έχουν κερδίσει κανένα φιλικό μετά την πρόκριση στο Μουντιάλ.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Εσάμ Ελ-Χανταρί (Αλ-Τααβόν), Μοχάμεντ Ελ-Σεναουί (Αλ Αχλί Κάιρο), Σερίφ Εκραμί (Αλ Αχλί Κάιρο)

Αμυντικοί: Αχμέντ Φατί (Αλ Αχλί Κάιρο), Σαάντ Σαμίρ (Αλ Αχλί Κάιρο), Αϊμάν Ασράφ (Αλ Αχλί Κάιρο), Μοχάμεντ Αμπντελσαφί (Αλ Φατέχ), Αχμέντ Χεγκάζι (Γουέστ Μπρομ), Αλί Γκαμπρ (Γουέστ Μπρομ), Αχμέντ Ελμοχαμαντί (Άστον Βίλα, Ομάρ Γκαμπέρ (Λος Άντζελες), Μαχμούντ Χαμντί (Ζάμαλεκ)

Μέσοι: Ταρέκ Χαμέντ (Ζάμαλεκ), Μαχμούντ Σικαμπάλα (Αλ Ραέντ), Αμπνταλάχ Ελ-Σαΐντ (Αλ Αχλί), Σαμ Μορσί (Γουίγκαν), Μοχάμεντ Ελνένι (Άρσεναλ), Μαχμούντ Καράμπα (Αλ Ιτιχάντ), Ραμαντάν Σομπί (Στόουκ), Μαχμούντ Τρεζεγκέ (Κασίμπασα), Αμρ Ουάρντα (ΠΑΟΚ)

Επιθετικοί: Μαρουάν Μοχσέν (Αλ Αχλί Κάιρο), Μοχάμεντ Σαλάχ (Λίβερπουλ)

Το πρόγραμμα:


15 Ιουνίου: Αίγυπτος – Ουρουγουάη, Γεκατερίνμπουργκ

19 Ιουνίου: Αίγυπτος – Ρωσία, Αγία Πετρούπολη

25 Ιουνίου: Αίγυπτος – Σαουδική Αραβία, Βόλγκογκραντ

Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:


1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος

2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν

3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού

4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία

5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία

6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία

7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία

8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.