Το προφίλ της Πορτογαλίας
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:
Δύο χρόνια μετά τον θρίαμβο στο Euro, η Πορτογαλία πηγαίνει με τη ψυχολογία στα ύψη στα γήπεδα της Ρωσίας. Όλα τα φώτα στρέφονται στον Κριστιάνο Ρονάλντο ο οποίος σε ηλικία 33 ετών έχει την τελευταία του ευκαιρία να οδηγήσει τους Ίβηρες στην κορυφή του κόσμου και να γράψει ξανά ιστορία.
«Ανήκουμε στο δεύτερο γκρουπ ομάδων που δεν θεωρούνται φαβορί, αλλά έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής», δήλωσε ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος αποτελεί τον αναμορφωτή της πορτογαλικής ομάδας, προσφέροντας της αυτό που της έλειπε περισσότερο. Μέταλλο νικητή!
Ιστορία στο θεσμό:
Έκανε ντεμπούτο στο θεσμό του 1966, όπου έκλεψε τις εντυπώσεις, φτάνοντας ένα βήμα πριν από τον τελικό. Με ηγέτη τον Εουσέμπιο (9 γκολ), οι Πορτογάλοι τερμάτισαν πρώτοι σε όμιλο με Βραζιλία, Ουγγαρία και Βουλγαρία, αφήνοντας εκτός τους παγκόσμιους πρωταθλητές Βραζιλιάνους. Στους «8» ξεπέρασαν το εμπόδιο της Β. Κορέας με 5-3 (αν και έχαναν με 3-0 στο 25’!), ωστόσο στα ημιτελικά «λύγισαν» από την οικοδέσποινα Αγγλία (1-2). Εν τέλει, περιορίστηκαν στην 3η θέση μετά τη νίκη επί της Σοβιετικής Ένωσης (2-1).
Χρειάστηκε 40 χρόνια για να πρωταγωνιστεί ξανά στη διοργάνωση. Ήταν στο Μουντιάλ του 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας, όπου έφτασε και πάλι ως τα ημιτελικά. Αφού τερμάτισε πρώτη με τρεις νίκες σε βατό όμιλο με Μεξικό, Αγκόλα και Ιράν, απέκλεισε με τη σειρά τις Ολλανδία (1-0) και Αγγλία (3-1 στα πεν.) για να αποκλειστεί στους «4» από τη Γαλλία του Ζιντάν (0-1).
Το 2010 έπεσε θύμα της μετέπειτα πρωταθλήτριας Ισπανίας στη φάση των «16», ενώ στο Μουντιάλ της Βραζιλίας απογοήτευσε και αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων από τις ΗΠΑ.
Πως βρέθηκε στο Μουντιάλ:
Τερμάτισε 1η σε όμιλο με Ελβετία, Ουγγαρία, Ν. Φαρόε, Λετονία και Ανδόρα και πήρε απευθείας το εισιτήριο για τα τελικά της Ρωσίας, υπερτερώντας στην ισοβαθμία με τους Ελβετούς. Εννέα νίκες και μια ήττα ο απολογισμός της, έχοντας 32 γκολ ενεργητικό και μόλις 4 παθητικό.
Ξεκίνησε με το… αριστερό στα προκριματικά, γνωρίζοντας εκτός έδρας ήττα με 2-0 στην Ελβετία (σ.σ. δεν έπαιζε ο Ρονάλντο), ωστόσο στη συνέχεια έκανε το 9x9 και «σφράγισε» την πρωτιά την τελευταία αγωνιστική, νικώντας με 2-0 τους Ελβετούς στο «Ντα Λουζ».
Το περασμένο καλοκαίρι τερμάτισε στην 3η θέση στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Έχασε την πρόκριση για τον τελικό στα πέναλτι από την Χιλή και εν τέλει τερμάτισε 3η νικώντας με 2-1 το Μεξικό στην παράταση του μικρού τελικού. Προβλημάτισε με την παρουσία της σε φιλικά, γνωρίζοντας βαριά ήττα με 3-0 από την Ολλανδία (26/3), ενώ αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με την Τυνησία (28/5) παρότι προηγήθηκε με 2-0. Στα δύο τελευταία παιχνίδια, έμεινε στο 0-0 με το Βέλγιο (2/6) ενώ κέρδισε με 3-0 την Αλγερία (7/6).
Προπονητής: Φερνάντο Σάντος (64 ετών)
Ο 64χρονος έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που ξέρει τι ζητά στον αγωνιστικό χώρο, ενώ ο ίδιος έχει την ικανότητα να προετοιμάζει σωματικά και ψυχολογικά τους παίκτες του πριν από μια μεγάλη μάχη. Ενδεικτικό ότι με αυτόν στον πάγκο, η ομάδα έχει γνωρίσει μόλις δύο ήττες σε επίσημους αγώνες (η μία στα πέναλτι).
Πριν αναλάβει τους Ίβηρες, οδήγησε την Ελλάδα σε δύο τελικές φάσεις (Euro 2012, Μουντιάλ 2014), φτάνοντας και στις δύο περιπτώσεις στα νοκ-άουτ. Σε συλλογικό επίπεδο, έκανε το μεγάλο άλμα στην Πόρτο, με την οποία κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, δύο Κύπελλα και δύο Σούπερ Καπ. Στη συνέχεια ανέλαβε την ΑΕΚ, κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας το 2002 ενώ το 2010 οδήγησε τον ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Το δυναμικό:
Πολύτιμοι: Στο πρόσωπο του Αντρέ Σίλβα, η Πορτογαλία βρήκε τη λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα του σέντερ φορ, με τον 22χρονο να έχει εξαιρετική χημεία με τον Ρονάλντο. Η μεσοεπιθετική τριάδα των Μπερνάρντο Σίλβα, Ζέλσον Μαρτίνς και Γκονσάλο Γκέντες μπορεί να δώσει πολύτιμες βοήθειες, ενώ στο κέντρο δεσπόζει η παρουσία του Γουίλιαμ Καρβάλιο. Ο 35χρονος Πέπε παραμένει ηγέτης της άμυνας, ενώ ο Μπρούνο Φερνάντες ήταν η αποκάλυψη της σεζόν στην Πορτογαλία και ίσως διεκδικήσει θέση στην ενδεκάδα.
Απουσίες: Πολλά και μερικά μεγάλα ονόματα στο απουσιολόγιο, τα περισσότερα όμως για τακτικούς λόγους. Νάνι, Κοεντράο, Σεμέδο, Αντρέ Γκόμες, Κανσέλο, Ρόνι Λόπες και Νέβες δεν συμπεριλήφθηκαν στην τελική 23αδα όπως και ο «χρυσός» σκόρερ στον τελικό του Euro 2016, Έντερ.
Τι θέλει/Τι μπορεί:
Να αποδείξει ότι δεν έφτασε στο... πικ της με την κατάκτηση του Euro και να πάει μακριά στη διοργάνωση. Το έργο της δεν θα είναι εύκολο αφού παρά το γεγονός ότι έχει πιο ταλαντούχο και «γεμάτο» ρόστερ από τη μέση και μπροστά σε σχέση με το 2016, στερείται ποιοτικών λύσεων στα στόπερ. Πέπε (35), Φόντε (34) και Μπρούνο Άλβες (36) ξεπερνούν αθροιστικά τα 100 έτη, παράμετρος που ίσως παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία των Πορτογάλων.
Η κλήρωση δεν χαμογέλασε αυτή τη φορά στον Φερνάντο Σάντος, αφού οι Ίβηρες δεν είναι το φαβορί για την πρώτη θέση σε όμιλο με παρούσα την Ισπανία (σ.σ. ήρθε από το 2ο γκρουπ). Μάλιστα, Μαρόκο και Ιράν ήταν οι καλύτερες ομάδες των ηπείρων τους στην προκριματική φάση και δεν αποκλείεται να αποδειχθούν σκληρά καρύδια. Με καλό Ρονάλντο μπορεί να φτάσει μακριά, όμως δεν θα αποτελέσει έκπληξη μεγατόνων εάν αποχαιρετήσει νωρίς.
Το ρόστερ:
Τερματοφύλακες: Άντονι Λόπες (Λιόν), Μπέτο (Γκέζτεπε), Ρουί Πατρίσιο (Σπόρτινγκ)
Αμυντικοί: Μπρούνο Άλβες (Ρέιντζερς), Σέντρικ Σοάρες (Σαουθάμπτον), Zοσέ Φόντε (Ντάλιαν Γιφάνγκ), Μάριο Ρουί (Νάπολι), Πέπε (Μπεσίκτας), Ράφαελ Γκερέιρο (Ντόρτμουντ), Ρικάρντο Περέιρα (Πόρτο), Ρούμπεν Ντίας (Μπενφίκα).
Μέσοι: Αντριάν Σίλβα (Λέστερ), Μπρούνο Φερνάντες (Σπόρτινγκ), Ζοάο Μάριο (Γουέστ Χαμ), Ζοάο Μουτίνιο (Μονακό), Μανουέλ Φερνάντες (Λοκομοτίβ), Γουίλιαμ Καρβάλιο (Σπόρτινγκ).
Επιθετικοί: Αντρέ Σίλβα (Μίλαν), Μπερνάρντο Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι), Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ), Ζέλσον Μάρτινς (Σπόρτινγκ), Γκονσάλο Γκουέδες (Βαλένθια), Ρικάρντο Κουαρέσμα (Μπεσίκτας)
Το πρόγραμμα:
15 Ιουνίου: Πορτογαλία - Ισπανία, Σότσι
20 Ιουνίου: Πορτογαλία – Μαρόκο, Μόσχα
25 Ιουνίου: Πορτογαλία – Ιράν, Σαράνσκ
Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:
1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος
2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν
3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού
4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία
5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία
6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία
7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία
8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία