Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Κόπα Άφρικα: Το σήκωσε στα πέναλτι η Σενεγάλη! (video)

Κόπα Άφρικα: Το σήκωσε στα πέναλτι η Σενεγάλη! (video)

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
6/2/2022 23:51
Η Σενεγάλη επικράτησε της Αιγύπτου στα πέναλτι (4-2, 0-0 κ.δ. & παρ.) και κατέκτησε το Κύπελλο Εθνών Αφρικής για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ο Μανέ ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι, «ρεφάροντας» για τη χαμένη εκτέλεση στην κανονική διάρκεια (7’).

Πρωταθλήτρια Αφρικής για πρώτη φορά στην ιστορία της στέφθηκε η Σενεγάλη. Μετά από δύο χαμένους τελικούς (2002, 2019), τα «λιοντάρια της Τεράνγκα» κατέκτησαν το Κύπελλο Εθνών Αφρικής νικώντας την Αίγυπτο στα πέναλτι (4-2) μετά το ισόπαλο 0-0 σε κανονική διάρκεια και παράταση. Πρωταγωνιστής ο γκολκίπερ της Τσέλσι, Μεντί ο οποίος απέκρουσε το πέναλτι του Λασίν και έδωσε την ευκαιρία στον αστέρα της Λίβερπουλ, Μανέ να «σφραγίσει» την πρόκριση με το 5ο πέναλτι, πικραίνοντας έτσι τον συμπαίκτη του στους «κόκκινους» Μοχάμεντ Σαλάχ, ο οποίος δεν είχε καν ευκαιρία να εκτελέσει.

Η Σενεγάλη ήταν η καλύτερη ομάδα του τελικού, δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες, με αποκορύφωμα το χαμένο πέναλτι του Μανέ στο 7ο λεπτό, όμως η Αίγυπτος, έχοντας σε μεγάλη ημέρα τον γκολκίπερ Αμπουγκαμπάλ, απέδειξε ξανά πόσο σκληροτράχηλη ομάδα είναι, οδηγώντας το ματς στην παράταση. Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε στον έξτρα χρόνο, με τους «Φαραώ» να παίζουν κλειστά και με στόχο να χτυπήσουν στις αντεπιθέσεις. Είχαν πάντως τη στιγμή τους στο 117' με ένα δυνατό σουτ του Χαμντί αλλά ο Μεντί έπεσε σωστά και κράτησε το μηδέν.

Κόπα Άφρικα: Το σήκωσε στα πέναλτι η Σενεγάλη! (video)
Όλα κρίθηκαν στα πέναλτι, με την Αίγυπτο να είχε ήδη δύο προκρίσεις στη «ρωσική ρουλέτα» στη διοργάνωση, στους «16» με την Ακτή Ελεφαντοστού και στους «4» με το Καμερούν. Ωστόσο αυτή τη φορά δεν θα ήταν η νικήτρια. Ο Αμπντελμονέμ αστόχησε στο δεύτερο πέναλτι, στέλνοντας τη μπάλα στο δοκάρι και παρότι ο Σαρ νικήθηκε αμέσως μετά από τον Αμπουγκαμπάλ, η Σενεγάλη θα ξαναβρίσκονταν σε θέση ισχύος με τον Μεντί να αποκρούει την εκτέλεση του Λασίν. Ο Μανέ ανέλαβε το 5ο πέναλτι και αυτή τη φορά δεν αστόχησε, επιτρέποντας στην Σενεγάλη να πανηγυρίσει το πρώτο Κύπελλο Εθνών Αφρικής της ιστορίας της.

Μια μεγάλη δικαίωση για τον προπονητή της Σενεγάλης, Αλιού Σισέ, ο οποίος ήταν ένας από τους μοιραίους παίκτες της ομάδας που αστόχησαν σε πέναλτι στον τελικό του 2002, όπου οι Σενεγαλέζοι έχασαν το τρόπαιο από το Καμερούν, ενώ είχε γευτεί την πίκρα της ήττα σε τελικό και ως προπονητής των «λιονταριών της Τεράνγκα» χάνοντας το τρόπαιο το 2019 από την Αλγερία. Στην 3η του απόπειρα κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα του στην κορυφή της Αφρικής, νικώντας μάλιστα την πολυνίκη της διοργάνωσης, Αίγυπτο.

Ξέσπασε σε λυγμούς μετά το φινάλε ο Μοχάμεντ Σαλάχ, ο οποίος είδε τον συμπαίκτη του στην Λίβερπουλ, Σαντιό Μανέ να ευστοχεί στο 5ο πέναλτι και να μην του δίνει καν τη δυνατότητα να βαρέσει αυτός σε μια προσπάθεια να ισοφαρίσει το σκορ. Μάλιστα ο αστέρας της Αιγύπτου ξέσπασε σε ληγμούς μετά την ήττα της ομάδας του στον τελικό.

Η Αίγυπτος χάνει ξανά σε τελικό μετά το 2017, μένει έτσι στις 7 κατακτήσεις και θα επιδιώξει τον Μάρτιο να πάρει εκδίκηση από την Σενεγάλη, καθώς την αντιμετωπίζει σε αγώνες μπαράζ για την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ.

Ένα από τα περίεργα περιστατικά της απονομής ήταν ότι ο αρχηγός Κουλιμπαλί μαζί με τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο και τον πρόεδρο της αφρικανικής Ομοσπονδίας, Πατρίς Μοτσέπε ανέβηκαν στα επίσημα του γηπέδου παρότι το τρόπαιο βρίσκονταν ήδη στα χέρια του τρίτου. Κι αυτό διότι το τελετουργικό όριζε το τρόπαιο να παραδώσει ο πρόεδρος του Καμερούν, Πολ Μπιγιά, ο οποίος όμως δεν μπορούσε να παρεβρεθεί στον αγωνιστικό χώρο! Έτσι ανέβασαν το τρόπαιο στα επίσημα, ο πρόεδρος του Καμερούν το έδωσε στον Κουλιμπαλί κι αυτός στη συνέχεια κατέβηκε ξανά στον αγωνιστικό χώρο για να το σηκώσει μαζί με τους συμπαίκτες του.


Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.