Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ της Ακτής Ελεφαντοστού

Το προφίλ της Ακτής Ελεφαντοστού

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
9/6/2014 17:20
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της «χώρας του καφέ». Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Μετά από δύο ανεπιτυχείς απόπειρες να περάσει τη φάση των ομίλων στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2006 και του 2010 αλλά και δύο αποτυχημένες προσπάθειες να κατακτήσει το Κόπα Άφρικα το 2012 και το 2013, η Ακτή Ελεφαντοστού θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες και να προκριθεί για πρώτη φορά στη φάση των «16» της διοργάνωσης.

Σε όμιλο με Κολομβία, Ιαπωνία και Ελλάδα όλα είναι ανοιχτά για την ομάδα του Σαμπρί Λαμουσί η οποία μπορεί να αποτελείται από πολλούς αστέρες των ευρωπαϊκών γηπέδων ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να λάμψει με την παρουσία της σε μεγάλη διοργάνωση, έχοντας κατηγορηθεί αρκετές φορές για έλλειψη ομαδικότητας.

Ιστορία της στο θεσμό:


Το προφίλ της Ακτής Ελεφαντοστού
Μετράει μόλις δύο παρουσίες στην διοργάνωση, έχοντας δώσει το «παρών» στο Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία και σε αυτό του 2010 στη Ν. Αφρική.

Δεν έχει καταφέρει ποτέ να περάσει τη φάση των ομίλων καθώς συμμετείχε σε γκρουπ που δεν ήταν φαβορί ούτε για τη δεύτερη θέση.

Στην παρθενική της συμμετοχή, βρέθηκε σε όμιλο με Αργεντινή, Ολλανδία και Σερβία/Μαυροβούνιο, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με δύο ήττες (2-1) από Αργεντινούς και Ολλανδούς, ωστόσο πήρε την πρώτη της νίκη στο θεσμό νικώντας με 3-2 την Σερβία του Τζόρτζεβιτς.

Ίδια ήταν η μοίρα της το 2010 όπου στα γήπεδα της Ν. Αφρικής τερμάτισε 3η σε γκρουπ με Βραζιλία, Πορτογαλία και Β. Κορέα, νικώντας με 3-0 τους Β. Κορεάτες, ενώ πήρε ισοπαλία 0-0 με την Πορτογαλία, για να ηττηθεί με 3-1 από τους Βραζιλιάνους.

Πως βρέθηκε στη Βραζιλία:


Το προφίλ της Ακτής Ελεφαντοστού
Πήρε πιο αγχωτικά από ότι δείχνουν τα αποτελέσματα την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ, νικώντας σε αγώνες μπαράζ τη Σενεγάλη με συνολικό σκορ 4-2.

Αφού τερμάτισε ως αήττητη στην πρώτη θέση σε όμιλο με Μαρόκο, Τανζανία και Γκάμπια με απολογισμό 4 νίκες και δύο ισοπαλίες, διασταύρωσε τα ξίφη της με την Σενεγάλη.

Όλα έδειχναν πως οι Ιβοριανοί θα έκαναν περίπατο, όταν προηγήθηκαν στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι με 3-0 στο 49’, ωστόσο στις καθυστερήσεις η Σενεγάλη μείωσε για το τελικό 3-1, αποκτώντας ελπίδες για τον επαναληπτικό στην έδρα της.

Εκεί, οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 77’ και είχαν ευκαιρίες για ακόμα ένα γκολ που θα τους έδινε την πρόκριση, ωστόσο δεν κατάφεραν να σκοράρουν και στις καθυστερήσεις ο Καλού διαμόρφωσε το τελικό 1-1, «σφραγίζοντας» την αγχωτική πρόκριση για την Ακτή.

Προπονητής:


Σαμπρί Λαμουσί (42 ετών)

Το προφίλ της Ακτής Ελεφαντοστού
Αμέσως μετά τον χαμένο τελικό του Κόπα Άφρικα το 2012 από τη Ζάμπια, η ομοσπονδία της Ακτής Ελεφαντοστού έκανε την έκπληξη δίνοντας το «τιμόνι» της ομάδας στον Λαμουσί ο οποίος δεν είχε καθίσει ποτέ σε πάγκο ομάδας στο παρελθόν!

Ο 42χρονος Γάλλος τεχνικός οδήγησε την Ακτή στο Κόπα Άφρικα του 2013, με τους Ιβοριανούς να φτάνουν μόλις μέχρι τα προημιτελικά του θεσμού, όπου αποκλείστηκαν από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Νιγηρία με 2-1.

Ο ίδιος κατάφερε στη συνέχεια να οδηγήσει τους «ελέφαντες» στα τελικά του Μουντιάλ, όπου θα βρεθεί στη διοργάνωση για πρώτη φορά στην καριέρα του, καθώς δεν έχει δώσει το «παρών» στο θεσμό ούτε ως ποδοσφαιριστής, μιας και «κόπηκε» από την τελική αποστολή της Εθνικής Γαλλίας το 1998, χάνοντας την ευκαιρία να στεφθεί πρωταθλητής κόσμου με τους «τρικολόρ».

Παίκτες-κλειδιά:


Το προφίλ της Ακτής Ελεφαντοστού
Οι Ντιντιέ Ντρογκμπά και Γιάγια Τουρέ είναι οι δύο παίκτες που προσελκύουν τα βλέμματα στο ρόστερ της ομάδας.

Ο Ιβοριανός επιθετικός σε ηλικία 36 ετών αναμένεται να αγωνιστεί στην τελευταία μεγάλη διοργάνωση της καριέρας του με το εθνόσημο και ελπίζει να οδηγήσει την ομάδα σε διάκριση προκειμένου να «σβήσει» και την άσχημη ανάμνηση του χαμένου πέναλτι στον τελικό του Κόπα Άφρικα με τη Ζάμπια το 2012.

Από την πλευρά του, ο Γιάγια Τουρέ προέρχεται από εντυπωσιακή σεζόν καθώς ήταν από τους παίκτες-κλειδιά της Μάντσεστερ Σίτι στην πορεία της για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Αγγλία, ενώ δίκαια μπορεί να θεωρηθεί αυτή τη στιγμή στους καλύτερους μέσους του κόσμου.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες λύσεις, Καλού, Ζερβίνιο και Μπόνι αποτελούν πολύτιμα επιθετικά «όπλα» στη φαρέτρα του Λαμουσί, ενώ στον άξονα εκτός από τον Τουρέ, υπάρχει το «μηχανάκι» που ακούει στο όνομα Σεΐκ Τιοτέ.

Πενιχρές -σε αναλογία με την επίθεση- οι λύσεις στην άμυνα, με τον Γάλλο τεχνικό να βασίζεται στους Κόλο Τουρέ και Μπαμπά για τις δύο θέσεις των στόπερ.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Το προφίλ της Ακτής Ελεφαντοστού
Να δικαιώσει τις υψηλές προσδοκίες και να περάσει –τουλάχιστον- τη φάση των ομίλων προκειμένου να βρεθεί για πρώτη φορά στους «16».

Σε όμιλο με Κολομβία, Ελλάδα και Ιαπωνία, τα πάντα είναι ανοικτά, με τους bookmaker να θεωρούν ότι θα παλέψει στα ίσα με τους Ιάπωνες για τη δεύτερη θέση.

Το παιχνίδι της πρεμιέρας με τη Ιαπωνία αποτελεί κομβικής σημασίας στην πορεία της ομάδας για τους «16», στόχος που κρίνεται εφικτός χωρίς να σημαίνει ότι θα αποτελέσει έκπληξη εάν αποκλειστεί πρόωρα από τη συνέχεια της διοργάνωσης, καθώς η ομάδα του άπειρου Λαμουσί δεν κλέβει τις εντυπώσεις με το παιχνίδι της παρότι έχει αρκετά μεγάλα ονόματα στο ρόστερ της.

«Κλειδί» για μια επιτυχημένη πορεία είναι οι παίκτες να βελτιώσουν τις μεταξύ τους συνεργασίες και να βάλουν την ομάδα πάνω από το «εγώ» τους, διαφορετικά η Ακτή θα χάσει ίσως την τελευταία μεγάλη ευκαιρία για διάκριση σε Μουντιάλ, μιας και τα περισσότερα αστέρια της θα βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία στη διοργάνωση της Ρωσίας σε τέσσερα χρόνια.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Μπουμπακάρ Μπαρί (Λόκερεν), Σιλβέν Γκμποουό (Σεουέ Σπορ), Σεουμπά Μαντέ (Στάμπαεκ)

Αμυντικοί: Κολό Τουρέ (Λίβερπουλ), Σολ Μπαμπά (Τράμπζονσπορ), Ζαν-Ντανιέλ Ακπα-Ακπρό (Τουλούζ), Αρτούρ Μποκά (Στουτγκάρδη), Σερζ Οριέ (Τουλούζ), Ντιντιέ Ζοκορά (Τράμπζονσπορ), Ουζμάν Βιερά (Ρίζεσπορ), Κονστάν Τζακπά (Φρανκφούρτη)

Μέσοι: Σεΐκ Τιοτέ (Νιούκαστλ), Γιαγιά Τουρέ (Μάντσεστερ Σίτι), Μαξ Γκραντέλ (Σεντ-Ετιέν), Ισμαέλ Ντιομάντ (Σεντ-Ετιέν), Ντιντιέ Για Κονάν (Ανόβερο), Σερέ Ντι (Βασιλεία), Ματίς Μπολί (Φορτούνα Ντίσελντορφ)

Επιθετικοί: Γουίλφριντ Μπονί (Σουόνσι, Ντιντιέ Ντρογκμπά (Γαλατάσαράι), Ζερβινιό (Ρόμα), Ζιοβανί Σιό (Βασιλεία), Σαλομόν Καλού (Λιλ)

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.