Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ του Βελγίου

Το προφίλ του Βελγίου

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
12/6/2014 03:32
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της «χώρας του καφέ». Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Για πρώτη φορά μετά το 2002 το Βέλγιο επιστρέφει σε τελική φάση Μουντιάλ, όχι απλώς για να παίξει το ρόλο κομπάρσου αλλά για να αποδείξει ότι δεν ανήκει πλέον στο κλαμπ των μικρομεσαίων ομάδων!

Με παίκτες σε νεαρή ηλικία που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες όπως οι Αζάρ, Κουρτουά, Λουκάκου κ.α, η ομάδα του Βίλμοτς στοχεύει ψηλά στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, έχοντας οδηγό την πορεία της στη διοργάνωση του 86’ που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά.

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ του Βελγίου
Μετράει 11 παρουσίες σε προηγούμενες διοργανώσεις, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά το 1986, ωστόσο στις υπόλοιπες συμμετοχές της, έχει περάσει μόλις τέσσερις φορές τη φάση των ομίλων, όπου έφτασε μέχρι τους «16».

Έδωσε το παρών στις τρεις πρώτες διοργανώσεις γνωρίζοντας μόνο ήττες και η πρώτη φορά που κατάφερε να περάσει την πρώτη φάση ήταν το 1982, τερματίζοντας πρώτη σε όμιλο με Αργεντινή, Ουγγαρία και Ελ Σαλβαδόρ, με αξιοσημείωτη τη νίκη της με 1-0 απέναντι στους κατόχους του τίτλου, Αργεντινούς. Ωστόσο στο δεύτερο γύρο γνώρισε δύο ήττες από Πολωνία και Σοβιετική Ένωση και αποκλείστηκε.

Παρόλα αυτά τέσσερα χρόνια μετά αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη στο Μουντιάλ του Μεξικού (1986) φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά, καθώς νίκησε Σοβιετική Ένωση (4-3 στην παρ.) και Ισπανία (5-4 στα πεν.) για να αποκλειστεί στους «4» με 2-0 από την Αργεντινή του Μαραντόνα ο οποίος πέτυχε και τα δύο τέρματα.

Στο Μουντιάλ του 1990 δεν κατάφερε να φτάσει τόσο μακριά, καθώς ηττήθηκε από την Αγγλία (1-0 στην παρ.) στους «16», ενώ τέσσερα χρόνια μετά έχασε με 3-2 από τη Γερμανία και δεν κατάφερε να περάσει στους προημιτελικούς.

Με τρεις ισοπαλίες σε ισάριθμα ματς αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων το 1998 στη Γαλλία, ενώ στην τελευταία της συμμετοχή μέχρι σήμερα στο Μουντιάλ του 2002, ηττήθηκε με 2-0 στη φάση των «16» από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Βραζιλία.

Πως βρέθηκε στη Βραζιλία:


Το προφίλ του Βελγίου
Τερμάτισε πρώτη και με διαφορά 9 βαθμών από τη δεύτερη θέση σε όμιλο με Κροατία, Σερβία, Σκωτία, Ουαλία και Σκόπια, «σφραγίζοντας» το εισιτήριο για το Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Δεν συνάντησε κανένα πρόβλημα τερματίζοντας αήττητη στην πρώτη θέση με απολογισμό 8 νίκες και δύο ισοπαλίες με 18 γκολ ενεργητικό και μόλις 4 παθητικό!

Γνώρισε δύο απώλειες στην έδρα της, μένοντας στο 1-1 με την Κροατία και με την Ουαλία, ωστόσο κέρδισε με 2-1 τους Κροάτες στο Ζάγκρεμπ και με 2-0 τους Ουαλούς στο Κάρντιφ.

Προπονητής:


Μαρκ Βίλμοτς (45 ετών)

Το προφίλ του Βελγίου
Ήταν αρχηγός στην τελευταία συμμετοχή του Βελγίου σε Μουντιάλ (2002) και από τον Μάιο του 2012 ανέλαβε το «τιμόνι» της ομάδας, οδηγώντας την στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Ο 45χρονος τεχνικός θα βρεθεί για πρώτη φορά σε τελική φάση Μουντιάλ ως προπονητής, ωστόσο έχει δώσει το παρών σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα ως ποδοσφαιριστής (αγωνίστηκε στα 3).

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στη Σεντ Τρούιντεν το 2004 χωρίς μεγάλη επιτυχία καθώς ένα χρόνο μετά αποχώρησε και επέστρεψε στην ενεργό δράση το 2009 ως βοηθός προπονητή της Εθνικής Βελγίου.

Ωστόσο το 2012 πήρε… προαγωγή, καθώς αντικατέστησε τον Ζορζ Λέεκενς στον πάγκο της ομάδας και οδήγησε τους «κόκκινους διαβόλους» στα τελικά του Μουντιάλ στο πρώτο του μεγάλο επίτευγμα ως προπονητής.

Παίκτες-κλειδιά:


Το προφίλ του Βελγίου
Το Βέλγιο πρόκειται για μια νεανική ομάδα με πολλούς ανερχόμενους αστέρες, με τους περισσότερους να «λάμπουν» ήδη με την παρουσία τους στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ και της Πριμέρα.

Ηγέτης της ομάδας είναι ο Εντέν Αζάρ, με τον μεσοεπιθετικό της Τσέλσι να προέρχεται από εξαιρετική σεζόν στους «μπλε» (ψηφίστηκε κορυφαίος της ομάδας και καλύτερος νεαρός παίκτης της Πρέμιερ) και αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα βαριά χαρτιά του Βίλμοτς.

Οι υπόλοιπες λύσεις στη μεσοεπιθετική γραμμή είναι αξιοθαύμαστες, με τους Μέρτενς, Ντε Μπρούιν, Μιραλάς και Γιανουζάι να αποτελούν πολύτιμα «όπλα» στη φαρέτρα του Βίλμοτς, ενώ μπροστά ο Λουκάκου θεωρείται σε ηλικία 21 ετών από τους πλέον ανερχόμενους επιθετικού.

Στον άξονα, Φελαινί, Βίτσελ, Ντεμπελέ και Ντεφούρ καλύπτουν επάξια τη θέση, ενώ στην άμυνα ξεχωρίσει ο αρχηγός της Σίτι, Κομπανί. Όσο για τη θέση του τερματοφύλακα, ο Κουρτουά αναμένεται για βασικός, ενώ ο Μινιολέ της Λίβερπουλ αποτελεί αξιόπιστη δεύτερη επιλογή.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Το προφίλ του Βελγίου
Μπορεί το Βέλγιο να επιστρέφει σε Μουντιάλ μετά από 12 χρόνια, ωστόσο η πορεία του στα προκριματικά και το πλούσιο ταλέντο που υπάρχει στην ομάδα, δεν μπορούν παρά να αναγκάζουν τον Βίλμοτς να βάλει πολύ ψηλά τον πήχη.

Σε όμιλο με Ρωσία, Ν. Κορέα και Αλγερία είναι το φαβορί για την πρώτη θέση, την ώρα που αρκετοί bookmakers την έχουν τοποθετήσει στην 5η θέση στις αποδόσεις με τις ομάδες που θα κατακτήσουν το τρόπαιο.

Σίγουρα οι προσδοκίες είναι υψηλές για το Βέλγιο που επιθυμεί μια πορεία ανάλογη με του 86' όπου έφτασε στην τελική τετράδα, ωστόσο μένει να δούμε εάν οι αρκετοί νέοι παίκτες στο ρόστερ είναι ικανοί να διαχειριστούν το βάρος του φαβορί, τίτλος που της έχει αποδοθεί με την ανοδική πορεία της τα τελευταία χρόνια.

Για αρχή καλείται να πάρει την πρώτη θέση στον όμιλο προκειμένου να αποφύγει ένα ενδεχόμενο ανεπιθύμητο ραντεβού με τη Γερμανία στους «16», αν και ούτε η Πορτογαλία που πιθανότατα θα τερματίσει 2η στον 7ο όμιλο θα αποτελέσει εύκολο αντίπαλο.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Τιμπό Κουρτούα (Ατλέτικο Μαδρίτης), Σιμόν Μινιολέ (Λίβερπουλ), Κοέν Καστέλς (Χόφενχαϊμ).

Αμυντικοί: Τόμπι Αλντερβάιρελντ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Άντονι Βάντεν Μπόρε (Άντερλεχτ), Λοράν Σιμάν (Σταντάρ Λιέγης), Γιαν Βερτόνγκεν (Τότεναμ), Βενσάν Κομπανί (Μάντσεστερ Σίτι), Ντάνιελ Βαν Μπούιτεν (Μπάγερν Μονάχου), Τόμας Βερμάελεν (Άρσεναλ), Νίκολας Λόμπαερτς (Ζενίτ).

Μέσοι: Άξελ Βίτσελ (Ζενίτ), Στίβεν Ντεφούρ (Πόρτο), Μαρουάν Φελαϊνί (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Νασέρ Τσαντλί (Τότεναμ), Μούσα Ντεμπελέ (Τότεναμ), Κέβιν ντε Μπρούιν (Βόλφσμπουργκ).

Επιθετικοί: Ντρις Μέρτενς (Νάπολι), Αντνάν Γιανουζάι (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Εντέν Αζάρ (Τσέλσι), Κέβιν Μιραλάς (Έβερτον), Ρομέλου Λουκάκου (Έβερτον), Ντιβόκ Οριζί (Λιλ)

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.